astrazeneca
Üzlet

Koronavírus: a franciák kitartanak az AstraZeneca és a Janssen vakcinája mellett

MTI
Elengedhetetlen az AstraZeneca és a Janssen koronavírus elleni vakcinája a franciaországi oltási kampány céljainak eléréséhez - közölte kedden a párizsi egészségügyi tárca, annak ellenére, hogy bizonyos ritka mellékhatások miatt felülvizsgálják a készítmények felhasználásának feltételeit.

"Nem aggódunk amiatt, hogy el tudjuk-e érni célunkat, vagyis május közepéig 20 millió ember beoltását legalább az első adaggal, majd június közepéig 30 millió emberét, mégpedig az AstraZeneca és a Janssen készítményeinek felhasználási szintjével kapcsolatos, többnyire óvatos hipotézisek figyelembevételével" - biztosított a minisztérium a szokásos heti sajtótájékoztatóján.    

A tárca szerint ha "nem oltanak egyáltalán az AstraZenecával, és a városokban nem használnak Janssent a következő hetekben, megkérdőjelezhetők lesznek a kampány céljai".    

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden közölte, hogy rendkívül ritka esetekben kapcsolat állhat fenn a Johnson & Johnson-csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV vállalat vakcinája és az ugyancsak nagyon ritka vérrögképződéses esetek között, az eddigi eredmények azonban azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. A védőoltást március 11-én engedélyezték az Európai Unióban, de eddig még nem oltottak vele.    

A brit-svéd AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett oltás felhasználásával kapcsolatban sok a kérdőjel a vakcina iránti, elsősorban az oltópontokon megnyilvánuló viszonylagos közömbösség miatt.    

"Nem akarjuk azt sejtetni, hogy Franciaország megengedhetné magának, hogy ne használja fel a már leszállított AstraZeneca-adagokat. A gyilkos vírussal szembeni versenyfutásban nem állíthatjuk le egy olyan vakcina kiszállítását, amely életeket menthet" - közölte az egészségügyi minisztérium.    

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti szerve április 7-én jelentette be, hogy a vérrögképződést a vakcina "igen ritka" mellékhatásának kell tekinteni, és úgy ítélte meg, hogy a védőoltás előnyei nagyobbak a kockázatoknál. A legtöbb uniós tagállamban korlátozzák a felhasználását (Franciaországban az 55 év felettieket oltják vele), Dánia pedig bejelentette, hogy végleg leállítja vele az oltást.    

Franciaországban eddig a leszállított AstraZeneca-oltások közel 73 százalékát használták fel a tárca szerint.    

Az oltási célok elérését elősegíti a Pfizer/BioNTech-oltás szállításának múlt héten bejelentett felgyorsítása. Franciaországban az amerikai gyógyszergyár és a német biotechnológiai vállalat által kifejlesztett vakcina teszi ki az eddig leszállított oltások kétharmadát.    

Az Európai Uniónak ígért újabb 50 millió adagos szállítmányból 7,3 milliót kap Franciaország - közölte a gazdasági minisztérium.

Címlapkép: Thierry Monasse/Getty Images

who egészségügyi világszervezet
taser x2 sokkoló
pfizer vakcina koronavírus járvány oltás

Kiszámoló Itt a Lidl Plus

Külföldön már tavaly bevezetésre került a Lidl Plus, a Lidl kedvezményeket és kuponokat kínáló szolgáltatása....

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial & Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Tortenelmi_idok_olaj2020_cimlapkep_1500x844