ibm_szerver
Üzlet

Megkezdődött a jelentési szezon a nagy amerikai techcégeknél, és nem rosszak az előjelek

Portfolio
A nagy amerikai technológiai vállalatok közül elsőként közzétette első negyedéves eredményeit az IBM hétfőn, az amerikai tőzsdék zárását követően. A vállalat számait jól fogadtak a befektetők, a zárás utáni kereskedésben kismértékben emelkedett a részvények árfolyama. A héten jelent még a Netflix és az Intel a szektorból.

Négy olyan negyedév után, amikor a bevételek csökkenésétől szenvedett az IBM, most ismét növekedésről tudott beszámolni 2021 első negyedévére a hétfőn, piaczárás után közzétett gyorsjelentésében.

Ráadásul mind a bevétel, mind az egy részvényre jutó eredmény szintjén felül tudta teljesíteni az elemzői várakozásokat a vállalat.

Az amerikai technológiai óriás tovább terjeszkedik a cloud területén, két tanácsadócéget vásárolt fel az időszakban.   2021 első negyedévének főbb számai (a bázisidőszak 2020 első negyedéve):

  • 17,73 milliárd dolláros bevételre tett szert az IBM, ami valamivel magasabb, mint az elemzői várakozás, a Refinitiv konszenzusa szerint ugyanis 17,35 milliárd dolláros bevételt vártak az elemzők.
  • Az IBM bevétele 1 százalékkal nőtt az időszakban év/év alapon, az egyes üzletágak közül a cloud és kognitív szoftverek bevételei, valamint az üzleti szolgáltatások és a rendszerek divízió bevételei emelkedtek, míg a technológiai szolgáltatások és a finanszírozás üzletágak bevételei csökkentek az előző év azonos időszakához képest.
  • A bruttó fedezeti szint javult, az egy évvel korábbi 45,1 százalékról 46,3 százalékra emelkedett.
  • A működési eredmény szintjén a bázisidőszaki veszteség után most 956 millió dolláros nyereséget könyvelt el az IBM.
  • A cég nettó eredménye viszont csökkent, miután a bázisidőszaki értéket halaszott adók módosították felfelé. 2021 első negyedévét 955 millió dolláros profittal zárta az IBM.
  • Az IBM egy részvényre jutó eredménye 1,77 dollár lett, ami magasabb, mint az elemzői várakozás, a Refiitiv konszenzusa szerint ugyanis 1,63 dollárt vártak a piacok.
  • Az IBM menedzsmentje megerősítette, hogy továbbra is bevételnövekedést vár a 2021-es évre. A szabad cash flow pedig 11 és 12 milliárd dollár között lehet.  

Az amerikai technológiai vállalat a jelentős növekedési potenciált rejtő cloud szolgáltatások felé fordult az utóbbi években, a stratégiájába illeszkedő két akvizíciót is véghezvitt a lezárt negyedévben: felvásárolta a 7Summits és a Taos nevű tanácsadó cégeket. Közben dolgozik az IBM a technológiai szolgáltatások üzletág leválasztásán, amit külön tőzsdei vállalatba szervezne ki, Kyndryl néven.

A zárás utáni kereskedésben 3 százalékot emelkedett az IBM árfolyama, idén 6 százalékos pluszban van a papír, miközben az S&P 500 index 11 százalékot erősödött.

ibmarfolyam

Címlapkép: Getty Images

andrzej duda klaus iohannis
GettyImages-117802156
Vitara
richter3_forras_richter
koronavirus
legszennyezettseg india shutterstock
digitális bank chip
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-117802156