bear
Üzlet

Jó a hangulat a tengerentúli tőzsdéken, emelkednek az indexek

Portfolio
Bizonytalan teljesítményt láthattunk az európai és a tengerentúli tőzsdéken is, a felemás szereplést többek között az okozhatta, hogy bár sok helyen javulás látható már a koronavírus-járvány kapcsán, de több olyan térség is akad, ahol nem megnyugtató a helyzet, mint például Indiában, Japánban, Törökországban vagy éppen Argentínában, de Európában például a franciák görbéje is aggodalomra adhat okot, illetve nemrég átlépte a koronavírus halálos áldozatainak száma a 3 millió főt. Az ázsiai tőzsdék ma rosszul teljesítettek, Európában azonban kimondottan jó hangulatú piacnyitást láthattunk, a magyar börze is feljebb tudott kerülni a kereskedésben. A jó hangulat a késő délutáni órákra alábbhagyott, azonban a tengerentúli tőzsdék a vegyes nyitás után végül emelkedéssel fejezték be a napot.

Egy százalék körüli pluszban zárt Amerika

A jó hangulat kitartott zárásig a tengerentúli tőzsdéken, a vezető amerikai indexek közül a Dow Jones index és az S&P 500 0,9, a Nasdaq 1,2 százalékos pluszban fejezte be a napot.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  
 
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

2,2 milliárdos osztalékot fizethet a 4iG

A 4iG igazgatósága 2,212 milliárd forint osztalék kifizetését javasolja az április 29-i közgyűlésnek - derül ki az informatikai vállalat Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán közzétett közgyűlési előterjesztéséből.

Tovább a cikkhez

Emelkedik Amerika

A kereskdés második felében a vezető amerikai tőzsdeindexek emelkedést mutatnak, a Dow Jones index, az S&P 500 és a Nasdaq 0,6 százlékkal került feljebb.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Jó napot zárt a magyar tőzsde

A koradélutáni gyengébb teljesítményt követően végül 0,4 százalékos pluszban zárta a mai kereskedést a BUX Index. A magyar blue chipek közül a Richter 2 százalékkal került feljebb, a Mol 0,1 százalékos pluszban zárta a napot, míg 0,3 százalékot esett az OTP jegyzése, a Magyar Telekom pedig 1 százalékkal került lejjebb.

bux

Mégsem vásárolja fel a Microsoft a Discordot

Március végén olvashattunk a pletykáról, miszerint a Microsoft tárgyalásokat folytat a Discorddal, a közösségi platform több mint 10 milliárd dolláros felvásárlásáról. Az akvizíció létrejötte esetén a Discord prémium szolgáltatását, a Nitrot a Microsoft az Xbox-féle előfizetős szolgáltatásába, a GamePassba integrálhatta volna, most azonban úgy néz ki, hogy meghiúsul az üzlet.

Tovább a cikkhez

Vegyes nyitás a tengerentúlon, ütik a tech részvényeket

Vegyes hangulatú piacnyitást láthatunk a tengerentúli tőzsdéknél, a Dow 0,1 százalékkal feljebb tudott kerülni, fél százalékos mínuszban indította azonban a kereskedést a tech-túlsúlyos Nasdaq, míg az S&P 500 jegyzése 0,1 százalékos mínuszban áll.

dowww

A mai csökkenéshez a koronavírus-helyzet alakulása mellett vélhetően hozzájárul a Netflix negyedéves eredménye is - bár a legtöbb tekintetben jó számokat közöltek a vállalatnál, az előfizetők számának alakulása mégis nagy csalódást okozott, a vállalat részvénye a nyitás után 7,5 százalékkal került lejjebb.

A csökkenés kihatott a technológiai ágazat más nagyjainak a papírjaira is, az Apple, az Amazon.com, a Facebook és a Tesla részvények fél és egy százalék közötti mértékben gyengültek.

netfli

Megérkeztek a Gloster közgyűlési előterjesztései

2021. április 29-én, 10:00 órakor tartja közgyűlését a Gloster, és a társaság ma közzétette az ezzel kapcsolatos előterjesztéseket is. A közgyűlés napirendjén szereplő kérdésekben a társaság igazgatósága fog dönteni.

Tovább a cikkhez

Mínuszban az autógyártók és a nagybankok is

A késődélutáni órákra alábbhagyott a lelkesedés Európa vezető tőzsdéin, a legtöbb börzénél leginkább az iránykeresés most a jellemző. Szektorszinten nem teljesítenek ma jól sem a nagybankok, sem az autógyártók, a ciklikus részvények közül azonban relatíve jó napjuk van a légitársaságoknak és az egyéb turisztikai cégeknek.

A nagybankok közül elsősorban a német Commerzbank és a Santander teljesít gyengén, de a többi vállalatot is megütötték.

Az autógyártók közül pedig a Volkswagen, a BMW és a Porsce áll 2 százalék fölötti mínuszban.

Adminisztrációs hiba miatt vezetnék ki a Coinbase-t a frankfurti tőzsdéről

A német tőzsde üzemeltetője, a Deutsche Börse szerdán közölte, hogy a pénteki kereskedési nappal bezárólag kivezetné a franfurti tőzsdéről és a Xetra kereskedési rendszerből a Nasdaqon nemrég debütáló kriptotőzsdét, a Coinbase-t.

Tovább a cikkhez

Új vezető a magyar Siemens élén

2021. május 1-jétől Jeránek Tamás veszi át a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatói posztját. Dale A. Martin tizenegy év után saját döntésére köszön el a vállalattól.

Tovább a cikkhez

Hiába a világnap, beszakadtak tegnap a kannabisz részvények

Mint ismert, tegnap volt a kannabisz félhivatalos nemzetközi világnapja, ennek apropóján egy részletesebb írás keretein belül is boncolgattuk a kannabisz szektor jelenlegi helyzetét. A születésnapot nagyon komoly eséssel “ünnepelték” az ágazat egyes szereplői, több cég részvényénél is 6,5 százalék fölötti esést láthattunk.

Tovább a cikkhez

Zuhanórepülés előtt a légitársaságok részvényei?

Átesés. Ez az egyik legrettegettebb jelenség a repülésben. Akkor történik ez meg, amikor valamilyen oknál fogva eltűnik, leválik a megfelelő légáramlás a szárnyakról, ami súlyos problémákhoz, akár zuhanáshoz is vezethet. Előidézhető például azzal, ha emelkedés közben a sebesség túlságosan lecsökken. Most valami nagyon hasonló zajlik le a nemzetközi légitársaságok részvényeivel is: a lendület fogytán van, a géptest elkezdett remegni, és könnyen lehet, hogy az árfolyam hamarosan zuhanórepülésbe vált át.

Tovább a cikkhez

Újabb két klub lépett vissza az Európai Szuperligától

A hat angol labdarúgóklub után szerdán a spanyol Atlético Madrid és az olasz Internazionale is visszalépett a hétfőn bejelentett Európai Szuperligában (ESL) való szerepléstől.

Tovább a cikkhez

Kitart a jó hangulat Európa börzéin

Továbbra is mérsékelt emelkedésben vannak az európai tőzsdék, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,2 százalékkal, a CAC 0,6 százalékkal, míg a FTSE 0,4 százalékkal került feljebb. Szektorszinten kimondottan jól teljesítenek a tegnap megütött légitársaságok részvényei, de az egyéb turisztikai cégek papírjait is előszeretettel veszik a befektetők.

Négy lábon járó befektetési őrület hódít

A koronavírus-válság alaposan megkeserítette emberek millióinak az életét, ám a tömeges otthonmaradásnak mégiscsak voltak egyértelmű haszonélvezői – nem mások, mint a kisállataink. Egyre több büszke gazdit lehet látni mindenfelé a kutyafuttató parkokban, egyre többen tekintik családtagjuknak a kis szőrpamacsokat. Ennek apropóján a Morgan Stanley elemzői alaposabban is körüljárták a témát, megnézték, hogyan alakult számokban az állattartási kedv az Egyesült Államokban, illetve mi várható a jövőben ezen a téren. Természetesen a befektetések oldaláról is meg lehet fogni a dolgot, elemzésünkben alaposan körülnézünk a kisállatokkal foglalkozó, tőzsdén jegyzett cégek háza táján, megnézzük, hogy akadnak-e jó befektetések a szektorban.

Tovább a cikkhez

Kísérteties hasonlóságok, érik egy vaskos tőzsdei esés?

Sok paraméterében egészen erős hasonlóság figyelhető meg a 2018 eleji és a mostani tőkepiaci helyzet kötött. Azt az időszakot is több mint egyéves, két erős emelkedő hullámmal járó részvénypiaci bika előzte meg. Akkor is megtörtént, hogy hónapok alatt 5-6-szorosára emelkedett a kriptodevizák összesített piaci kapitalizációja. Akkor is csúcson volt a befektetői optimizmus. Ha továbbra is követi a 2018 eleji mintát az S&P 500 index, akkor képben lehet egy a 200 napos mozgóátlagig tartó korrekció.

Tovább a cikkhez

Jól teljesít a magyar tőzsde, kiemelkedik a Richter

A késődélelőtti órákban kimondottan jól teljesít a magyar tőzsde, a BUX jelenleg 0,4 százalékos pluszban van. A hazai blue chipek közül a Richter teljesítménye emelhető ki, a gyógyszergyártó papírja már 2,1 százalékos pluszban van, mindezt relatíve alacsony forgalom mellett. Eközben az OTP részvénye 0,3 százalékos, a Magyar Telekom papírja pedig 1,3 százalékos mínuszban van, míg a Mol jegyzése 0,2 százalékot tudott emelkedni.

bux

Egyelőre alábbhagyott a járvány miatti fellendülés a Netflixnél, de hamarosan jönnek az új filmek és

Kétszámjegyű bevételnövekedést tudott felmutatni a Netflix az első negyedévben és az elemzői várakozásokat magasan felülteljesítő nyereséget ért el, a részvények árfolyama mégis közel 9 százalékot zuhant a zárás utáni kereskedésben, miután az előfizetők számának alakulása nagy csalódást okozott.

Tovább a cikkhez

Kútba eshet a Szuperliga-kezdeményezés, esnek a futballklubok részvényei

Nagy általánosságban elmondható, hogy az Európai Szuperliga bejelentésének örültek a befektetők, nagyot emelkedett a tőzsdén jegyzett európai topcsapatok részvényárfolyama eleinte, természetesen azonban óriási botrányt kavart a tervezet. A kisebb, vagy az ESL-ből kimaradó topcsapatok, a szurkolók, a politika, az érintett bajnokságok és természetesen a FIFA és az UEFA vehemensen ellenezték az ötletet, de még az érintett klubok edzői, játékosai sem értetek egyet a részvétellel. A kezdeményezés jó eséllyel elbukhat, mivel nemrég a 12 alapító tagból mind a 6 angol klub hivatalosan visszalépett az Európai Szuperligától.

A Juventus árfolyama bár hétfőn még közel 18 százalékot emelkedett, ma azonban masszív mozgások mellett már közel 12 százalék a mínusz.

juve

Az alapítók között nem, de az ESL eredeti terveiben szereplő Borussia Dortmund árfolyama hétfőn még 11 százalékot ralizott, ma azonban már 3,5 százalékot esett.

bcvb

Szárnyal ma ez a magyar részvény, komoly hullámvasúton az árfolyam

A Duna House igazgatósága tegnap megtartott ülésén közgyűlési jogkörben meghozta az éves rendes közgyűlés napirendi pontjaira vonatkozó határozatokat, az igazgatóság többek között döntött az osztalékról és a saját részvények vásárlásáról is. Többek között a tegnapi döntésekre is reagálva kimondottan jól kezdte a mai kereskedést a Duna House részvénye.

Tovább a cikkhez

Kedvező nyitás az európai tőzsdéken

A tegnapi kimondottan rossz teljesítményt követően jól nyitottak ma Európa vezető börzéi, a részvényindexek közül a DAX 0,3 százalékkal, a francia CAC és a brit FTSE 100 pedig fél százalékkal került feljebb, míg az olasz börzénél 0,6 százalékos, a spanyol tőzsdénél pedig 0,9 százalékos a plusz a piacnyitásban.

dax

Mérsékelt pluszban nyitott a BUX

A BUX-index 0,2 százalékos emelkedéssel kezdi a napot, a magyar blue chipek közül az OTP 0,15 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 1,6 százalékkal került lejjebb, ezzel szemben a Mol 0,4, a Richter pedig 0,9 százalékot erősödött a nyitást követően.

bux

Eladott a sztárbefektető, földbe állt az űrrészvény

A múlt hét utolsó napján az űrturizmussal foglalkozó Virgin Galactic részvénye zuhanórepülésbe kapcsolt, miután az amerikai tőzsdefelügyelethez eljuttatott dokumentumban tudatta a cég, hogy az alapítójuk, Richard Branson körülbelül 150 millió dollárnyi részvénytől vált meg az előző hónapban. Tegnap tovább folytatódott a lejtmenet, ennek azonban külső oka volt: most 2020 sztárbefektetője, Cathie Wood adott el több, mint félmillió részvényt, a hírre érzékenyen reagáltak a befektetők.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyithatnak Európa tőzsdéi

  • A vezető amerikai részvényindexek rossz teljesítményt nyújtottak tegnap, a Nasdaq 0,7 százalékkal került lejjebb, míg 0,8 százalékos mínuszban zárt a Dow Jones, az S&P 500 pedig szintén 0,7 százalékkal került lejjebb. Fontos kiemelni, hogy az eheti gyengébb szereplés ellenére továbbra is történelmi csúcsaik közelében járnak a részvényindexek és többnyire emelkedés jellemezte az elmúlt időszakot, így nem meglepő a mérsékelt negatív teljesítmény. Kimondottan gyengén teljesítettek dohányipar vállalatai (pl. Altria) miután kiderült, hogy az Egyesült Államokban szabályozással csökkentenék a cigarettákban lévő nikotin mennyiségét, hogy megakadályozzák a függőség kialakulását és a mentolos cigarettát is betilthatják. A héten javában folyik a gyorsjelentési szezon, ma jelent többek között a Baker Hughes és a Verizon is.
  • A rossz amerikai teljesítménynek és a rosszabbodó koronavírus-helyzetnek köszönhetően ugyancsak rossz teljesítményt mutattak ma az ázsiai tőzsdék: a japán Nikkei 2,2 százalékkal lejjebb került, a dél-koreai Kospi 1,5 százalékot, míg a Hong Kong-i tőzsde 1,8 százalékot esett, a shanghaji börze érdemben nem mozdult el, az ausztrál börze pedig szintén lejjebb került, 1,2 százalékkal.
  • A határidős amerikai indexek vegyes hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX enyhe emelkedést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Gazdasági adatok szempontjából ma nem érkeznek fontosabb információk itthon. Külföldön a brit inflációra lesz érdemes odafigyelni, különösen a növekvő inflációs aggodalmak miatt. Emellett kanadai kamatdöntés lesz, amit a befektetőknek érdemes lesz figyelniük. Az Egyesült Államok piacra dobja 20 éves kötvényeit, amely a hozamemelkedési aggodalmak miatt érdekes.
  • Az olaj árfolyama 0,4 százalékkal került lejjebb ma, így egy hordó Brent ára jelenleg 65,5 dollár, míg a WTI típusé 62,1 dollár. Az arany árfolyama unciánként 0,3 százalékos pluszban áll 1784,3 dolláron.
  • A forint árfolyama jelenleg stagnál, most 361 forint 40 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 300 forint 30 filléres szinten állnak a jegyzések.
  • A tengerentúlon ma teszi közzé első negyedéves számait többek között a Baker Hughes és a Verizon.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Döntött a Duna House igazgatósága az osztalékról

A Duna House igazgatósága ma megtartott ülésén közgyűlési jogkörben meghozta az éves rendes közgyűlés napirendi pontjaira vonatkozó határozatokat, az igazgatóság döntött az osztalékról és a saját részvények vásárlásáról.

Tovább a cikkhez
románia
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
frankfurt
ausztria koronavírus maszk
koronavirus elrejelzes
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
frankfurt