GettyImages-1213571549 (4)
Üzlet

Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék Joe Biden adóemelésének hírére

Portfolio
Mínuszban nyitottak a vezető amerikai részvényindexek, lejjebb került a Dow Jones, az S&P 500 és a Nasdaq is. Mindezt annak ellenére, hogy a heti új segélykérelmek száma a várakozásoknál jobb lett és a pandémia kezdete óta a legalacsonyabb volt. Közben Joe Biden fontos bejelentést tett a ma kezdődő kétnapos klímacsúcson, ahol vállalta, hogy az Egyesült Államok 2030-ig jelentősen csökkenti a károsanyag-kibocsátásait. Az ázsiai piacokon szintén emelkedés volt látható, és az európai tőzsdék is többnyire pluszban állnak. Alaposan megütötték ma a befektetők Elon Musk kedvenc kriptodevizáját, a Dogecoint, amely nagyot ralizott eddig idén. Nap végére Biden egy másik várható bejelentése ütötte meg az amerikai tőzsdéket.

Egy százalék körüli mínuszban zárt Amerika

Az adóemelés híre után nem tudtak magukhoz térni az amerikai tőzsdék, mind a három vezető részvényindex egy százalék körüli mínuszban fejezte be a mai kereskedést.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Jókora adóemelést jelenthet be Joe Biden a vagyonosabb amerikaiaknak

A Bloomberg News értesülései szerint Joe Biden amerikai elnök 39,6%-os tőkenyereség-adót jelenthet be, ami a mostani dupláját jelentené.  

Tovább a cikkhez

Joe Biden magasabb adókat fontolgat, esnke a tőzsdék a hírre

Az egyébként is borús amerikai tőzsdei nyitásra most csak rátett még egy lapáttal az arról szóló hír, miszerint Biden 39,6%-ra, tehát duplájára emelné a vagyonos amerikaiak tőkenyereség-adóját.

A hírre a Dow Jones már 340 pontos, tehát 1%-os mínuszban van, de a Nasdaq és az S&P 500 sem sokkal marad le a sorban. Utóbbi két index is közel 1%-ot gyengül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Pluszban fejezte be a napot a BUX

Pluszban fejezte be a napot a BUX-index, amely 0,36 százalékkal emelkedett. A magyar blue chipek közül egyedül a Richter tudott feljebb kerülni 1,04 százalékkal, míg az OTP, a Mol és a Magyar Telekom árfolyama gyakorlatilag stagnált.

buxxyyy

Mínuszban nyitottak az Egyesült Államok tőzsdéi

A kedvező előjelek ellenére mínuszban nyitottak a vezető amerikai részvényindexek: a Dow Jones 0,3 százalékkal, az S&P 500 0,2 százalékkal, míg a Nasdaq szintén 0,2 százalékkal került lejjebb. Mindezt annak ellenére, hogy egyébként a heti új segélykérelmek száma továbbra is biztatóan alakul. Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy a tegnapi emelkedés csak átmeneti volt, bár a részvényindexek nincsenek messze korábbi csúcsaiktól. Emellett fontos bejelentést tett Joe Biden a ma kezdődő kétnapos virtuális klímacsúcson, ahol vállalta, hogy az Egyesült Államok 50-52 százalékkal csökkenti károsanyag-kibocsátását a 2005-ös szintekhez képest.

sp5000mm

Megszólalt a guru: Ez a cég lehet az új Tesla?

Jim Cramer a TheStreet műsorában beszélgetett Katherine Ross-al a legújabb tőzsdei sztorikról, többek között szó esett az űrturizmus úttörőjének számító Virgin Galacticról, illetve azt is elárulta a guru, hogy szerinte melyik cégtől várható, hogy a jövő Teslája legyen.

Tovább a cikkhez

Nyersanyagár-robbanás sújtja az autóipart: a következő hónapok sokak számára kritikusak lehetnek

Az autóiparban kiemelten használt nyersanyagok világpiacai ára átlagosan közel 40 százalékot drágult hat hónap leforgása alatt, a kedvezőtlen folyamat negatív hatása ugyanakkor még csak most kezd látványos lenni a hazai autóipari beszállítók számára. A legfrissebb adatok és a Top Tier Consultants előrejelzései alapján a következő hat hónap kritikus is lehet több iparági szereplőnek.

Tovább a cikkhez

Céláremelés érkezett a Waberer'sre

A Concorde felemelte a Waberer'sre vonatkozó célárát, azonban az ajánlását vételről tartásra módosította.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt emelkedés jöhet az amerikai tőzsdéken

A kereskedést megelőző adatok alapján mérsékelt emelkedés várható az amerikai tőzsdéken: az S&P 500 0,2 százalékkal, a Dow Jones szintén 0,2 százalékkal, míg a Nasdaq 0,3 százalékkal kerülhet feljebb majd.

Az emelkedést segítheti, hogy a heti új segélykérelmek száma a vártnál kedvezőbben alakult: 547 ezer volt a becsült 603 ezerrel szemben, ami a legalacsonyabb a pandémia kezdete óta. Már az előző héten is kedvezően alakultak a számok, akkor 576 ezer volt az új segélykérők száma.

spnn

Kicsi a bors és gyenge: Mit árul el a kis részvények alulteljesítése a teljes piacról?

Március elejétől kezdve az amerikai részvénypiacon látványosan alulteljesítenek a kisebb részvények a nagy, ismertebb nevekhez képest. Ez egy szokatlan és ritka jelenség, mivel a kis kapitalizáció is rendszerint együtt mozog a piaccal, ráadásul ha magasabb kockázat mellett is, de lényegesen magasabb hozamokat is szokott hozni a befektetőknek. Mi állhat a gyenge relatív teljesítmény mögött, és milyen következtetéseket lehet levonni emiatt a teljes piacra nézve?

Tovább a cikkhez

Itt az EKB kamatdöntése

Ma délután 13:45-kor ismertük meg az Európai Központi Bank áprilisi kamatdöntő ülésének eredményét, 14:30-kor pedig Christine Lagarde elnök sajtótájékoztatót tart. Az április ülésen az EKB nem változtatott az irányadó kamatokon, és a többi eszközt is változatlanul hagyták. A közlemény üzenete nem tartalmazott újdonságot, Christine Lagarde hamarosan kezdődő sajtótájékoztatóját viszont érdemes lesz figyelni. Az esemény 14:30-kor kezdődik, élőben tudósítunk róla.

Tovább a cikkhez

Kitart a lendület az európai tőzsdéken, ütik a Credit Suisse részvényeit

Továbbra is kitart a lendület az európai tőzsdéken, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,5 százalékos, míg a CAC 0,7 százalékos pluszban áll, míg a FTSE kisebb mínuszban van. Európában is zajlik közben a gyorsjelentési szezon, a Nestlé árbevétele például a vártnál jobban nőtt, a részvények pedig több mint 3 százalékot emelkedtek. Ezzel szemben a Credit Suisse papírjai több mint 6 százalékot estek, miután a cég 757 millió frankos adózás előtti veszteséget jelentett az idei első negyedévre, mivel 4,4 milliárd frankot buktak az Archegos-ügy miatt. Emellett a svájci intézet 1,8 milliárd frankos tőkeemelésre készül.

A Credit Suisse árfolyama ma 6,1 százalékot esett, idén közel 25 százalékos mínuszban áll a részvény.

csss

Megütötték a Dogecoint a befektetők

Az elmúlt napokban alaposan megütötték a Dogecoint, amely ma már közel 15 százalékos mínuszban áll. Az eredetileg poénnak szánt kriptodeviza az elmúlt hónapokban Elon Musk tweetjeinek jóvoltából a kisbefektetők egyik legkedveltebb célpontjává vált, és elképesztőt ralizott. Úgy tűnik azonban, hogy egyelőre alábbhagyott a lendület. Év eleje óta azonban még így is 5500 százalékos pluszban áll a Dogecoin.

dogecoin

Nagyot emelkedett az Opus, a magyar tőzsde legjobban teljesítő papírja ma

Nagyot emelkedett ma a nyitást követően az Opus Global árfolyama, jelenleg közel 5 százalékos pluszban áll a papír, amivel a nap nyertese a magyar tőzsdén és a negyedik legforgalmasabb részvény. Az emelkedés mögött a vállalat tegnap este közzétett éves jelentése állhat, amelyben bevétel és EBITDA szintjén is jelentős növekedéséről számolt be a cég.

Tovább a cikkhez

Szárnyalnak az Opus részvényei, erős volt a bevételi oldal

Az Opus részvényei közel 5 százalékot emelkedtek a nyitást követően miután a társaság növelni tudta bevételeit a járványhelyzet ellenére is 2020-ban. A stratégiai üzletágak közül mind az ipari termelés, mind a mezőgazdasági és élelmiszeripar jelentősebb bevételnövekedésről számolt be, ellensúlyozva a járvány által súlyosan érintett turizmus szegmens bevételcsökkenését. A tavalyi év után azonban nem fizet osztalékot az Opus és lemondott tavasszal a vállalat két igazgatósági tagja.

opppus

Rég nem látott növekedés az SAP-nál

A hónap elején közöltnek megfelelően növelni tudta az első negyedévben működési eredményét az SAP és a nettó eredmény szintjén is emelkedésről számolt be a vállalat - derül ki a cég negyedéves gyorsjelentéséből. A menedzsment megerősítette a 2021-es várakozásait, miután a cloud üzletág öt éve, a működési eredmény pedig tíz éve nem látott dinamikát mutatott a cégvezető kommentárja szerint.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az európai tőzsdék

A kereskedés megkezdését követően többnyire emelkedés látható az európai tőzsdéken, a vezető részvényindexek közül a DAX már 0,6 százalékkal, a francia CAC szintén 0,6 százalékkal, míg a brit FTSE 0,2 százalékkal került feljebb. Emellett szintén pluszban áll az olasz, a spanyol, a svájci és a belga tőzsde.

Ma tartja kamatdöntő ülését az EKB, amely befolyásolhatja a kereskedési hangulatot, bár az elemzők nem számítanak a monetáris politikai eszközök módosítására. Érdemes azonban majd figyelemmel követni Christine Lagarde sajtótájékoztatóját az ülést követően. A tavalyi alacsony bázis miatt áprilisban és májusban a célsáv fölé nőhet az infláció az eurózónában.

daxxxxc

Stagnál a BUX a nyitást követően

A nyitást követően gyakorlatilag stagnál a BUX-index, a magyar blue chipek közül az OTP szintén stagnál, a Mol 0,8 százalékkal került feljebb, míg a Richter 0,6 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 0,9 százalékkal került lejjebb.

bbvv

Meghódítanák a világot a kínai elektromosautó-gyártók

Nagyot nőttek tavaly a kínai elektromosautó-gyártók a világ legnagyobb autópiacának számító Kínában, viszont a mostani tervek szerint az európai piacon is terjeszkednének.

Tovább a cikkhez

Tőkeemelésre készül a Credit Suisse, hatalmasat buktak az Archegos-ügyön

A Credit Suisse 757 millió frankos adózás előtti veszteséget jelentett az idei első negyedévre vonatkozóan, a bank vastagon nyereséges lett volna, ha az Archegos-ügy miatt nem bukik el 4,4 milliárd frankot. A svájci pénzintézet a gyorsjelentéssel együtt azt is bejelentette, hogy 1,8 milliárd frankos tőkeemelésre készülnek.

Tovább a cikkhez

Folytatódhat az emelkedés Európában

  • A hét elejei eséseket követően tegnap pluszban zártak a vezető amerikai részvényindexek: a Dow Jones 0,93 százalékkal, az S&P 500 szintén 0,93 százalékkal, míg a Nasdaq 1,19 százalékkal emelkedett. A befektetők továbbra is a gazdasági kilábalás miatti optimizmus és az egyes országokban növekvő koronavírusos esetszámok között ingadoznak, a tegnapi kereskedésben az előbbi érvényesült jobban. A jobban teljesítők közé tartoztak például a sétahajós társaságok, míg a Netflix az S&P 500 leggyengébben teljesítő tagja volt és több mint 7 százalékot esett miután az előfizetők számának növekedése csalódást okozott.
  • Az ázsiai piacokon is többnyire emelkedés látható, a Nikkei 2,1 százalékkal, a Kospi 0,2 százalékkal, az ausztrál börze 0,7 százalékkal, a hongkongi pedig 0,4 százalékkal emelkedett. A sanghaji részvényindex ezzel szemben 0,2 százalékos mínuszban áll.
  • A határidős amerikai részvényindexek stagnálást vetítenek előre, míg a határidős DAX 0,3 százalékos pluszban áll.
  • Ma az Államadósság Kezelő Központ kötvényaukciót tart, és értékesítésre kerülnek zöld kötvények is, amelyeket később majd – az előzetes jelzés szerint – megvásárol az MNB a másodpiacon. Figyelni kell fél szemmel az MNB egyhetes betéti tenderét, mert az eszközzel a jegybank bármikor módosítani tudna az irányadó kamaton, de egy ilyen lépés a jelenlegi piaci környezetben meglepő lenne. Emellett ma lesz az EKB kamatdöntése is, az elemzők nem számítanak a monetáris politikai eszközök módosítására. Az Egyesült Államokból pedig a szokásos heti munkanélküliségi adatok érkeznek.
  • Az olaj árfolyama 0,1 százalékkal került lejjebb, a Brent ára hordónként így 65 dollár, míg a WTI 61 dollárba kerül. Az arany árfolyama unciánként 0,1 százalékkal került lejjebb 1791 dollárra.
  • A forint stagnál az euróval szemben, egy euró árfolyama jelenleg 362,4 forint, míg a dollár a 301,1 forinton szinten áll.

Ma teszi közzé gyorsjelentését többek között az Intel, az AT&T és az American Airlines is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Thomas Lohnes/Getty Images

A technológiai óriások teljhatalma – meg tudja ezt törni az EU?

Mostanra a mindennapjaink alapvető részévé váltak a digitális óriásvállalatok, mint a Facebook, a Google, vagy az Amazon szolgáltatásai, amelyek már-már államhatalomhoz hasonló befolyást gyakorolnak egyes területeken, meghatározó szerepük van nem pusztán gazdasági, de társadalmi folyamatokban is. Ez a szabályozó hatóságok figyelmét is felkeltette, nem véletlen, hogy az EU évek óta törekszik a techóriások megzabolázására. De milyen eszközeik vannak erre? Dr. Nagy András, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda ügyvédjének írását közöljük.

Tovább a cikkhez
frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
frankfurt