Előfizetői tartalom

Csúcson a kapzsiság, jöhet egy alapos tőzsdei esés

Portfolio
Ahogy az amerikai tőzsdék ismét mindenkori csúcsaik közelébe emelkedtek, elindult a találgatás, hogy mikor fog beütni egy jelentősebb korrekció a tőzsdéken, és ha megérkezik, akkor meddig fog tartani. Számos aggasztó jelzés támasztja alá, hogy valóban itt van az ideje egy korrekciónak, hiszen piaci a hangulat extrém kapzsiságot tükröz és több értékeltségi mérőszám is történelmi csúcson van.

Az amerikai tőzsdék az elmúlt hetekben ismét visszatértek a napi szintű csúcsdöntéshez és ahogyan az lenni szokott, egyre több piaci szereplő várja, hogy mikor jön egy jelentősebb korrekció és ami talán még ennél fontosabb: sokan az latolgatják, hogy meddig fog tartani az esés, ha végül bekövetkezik.

Persze kristálygömbje csak nagyon keveseknek van és azok sem feltétlenül a tőkepiacokkal foglalkoznak, de a Real Investment Advisorshoz tartozó Lance Roberts összeállított egy kiváló aggregált hangulatindikátort, ami azt mutatja, hogy jelenleg az amerikai részvénypiaci hangulatot az extrém kapzsiság jellemzi. Nem csak, hogy túlfeszített optimizmus, de extrém szintű túlértékeltség is megfigyelhető egy olyan piacon, ami ráadásul kifejezetten túlvett is. Roberts legfrissebb anyagában amellett érvel, hogy a piac visszahúzásának szempontjából egy releváns cél lehet az S&P 500 200 napos mozgóátlaga.

ma200

Az erősen kvantitatív megközelítésben gondolkodó John Hussman ezzel szemben az állítja, hogy az előbb említett faktorok önmagukban nem elegek ahhoz, hogy megállítsák a száguldó bikapiacot. Hussman múlt héten az írta, hogy 2017 végén úgy alakították a kereskedési gyakorlatunkat, hogy a „túlértékelt, túlvett, túl optimista” extrém helyzetekre adott pesszimista válaszunk attól is függjön, hogy az általuk figyelt piaci mérőszámok, hogyan kezdenek el torzulni vagy divergálni. A szakember szerint jelenleg is látható ez a fajta torzulás,

Miről szól még a cikk?

  • Érik már egy tőzsdei esés, de meddig tarthat?
  • Túlzott optimizmus egy túlértékelt és túlvett piacon.
  • Bizonyos mérőszámok alapján soha nem voltak ennyire drágák a részvények.
  • Érdemes figyelni a tech szektorra, mert kiemelten fontos lehet.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés