frankfurt
Üzlet

Emelkedéssel búcsúztatták a hetet az amerikai indexek

Portfolio
Csütörtökön 1 százalékot meghaladó esést szenvedtek el a vezető amerikai részvényindexek azt követően, hogy a Bloomberg arról adott hírt, hogy Joe Biden 39,6 százalékra, tehát közel duplájára emelné a vagyonos amerikaiak tőkenyereség-adóját. Pénteken azonban ezt felpattanás követte, az irányadó amerikai indexek 1 százalék körüli pluszokkal zártak.

Pluszban zártak az amerikai indexek

Egész nap jó hangulatban zajlott a kereskedés az amerikai tőzsdéken, a Dow 0,7 százalékos, az S&P 500 1,1 százalékos, a Nasdaq 1,4 százalékos pluszban fejezte be a pénteki kereskedést.

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,3 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek felemásan teljesítettek, az OTP 0,6 százalékkal került feljebb, míg a Mol 1,1 százalékot esett, a Richter 0,9 százalékot gyengült, a Magyar Telekom pedig 0,2 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

buc

Vegyes nyitás Amerikában

Felemás képet mutatnak a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,2 százalékos esése mellett, az S&P 500 0,2 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,4 százalékot emelkedett. Tegnap alaposan elrontotta a hangulatot az a médiaértesülés, mely szerint Joe Biden közel duplájára növelné a tőkenyereség-adó mértékét a vagyonosok számára, de ez egyébként olyan szempontból nem volt meglepetés, hogy egybecseng Biden kampányígéreteivel. Valamint hozzá kell tenni azt is, hogy nagy valószínűséggel, az adóemelés mértékét a kongresszusban visszavágnák. A tegnapihoz képest ma javult valamennyit a hangulat, a befektetők az friss beszerzési menedzserindexekre figyelnek, amelyek április alakulását hamarosan publikálják az USA-ban.

dow

Esnek a kriptodevizák

Csúnya esésben vannak ma a kriptodevizák, a bitcoin árfolyama már 50 000 dollár alá került a mai kereskedésben. Az esés részben annak tudható be, hogy egyik pillanatról a másikra lekapcsolták Törökország egyik népszerű kriptotőzsdéjét, a több százezer felhasználót kiszolgáló Thodex elérhetetlen, a befektetők nem tudnak hozzáférni a számláikhoz, a pénzükhöz, a pozícióikat sem tudják lezárni. A cég alapítója és vezérigazgatója elhagyta az országot, a tőzsde ügyfélszolgálata nem érhető el.

Mindeközben az is kedvezőlenül hathatott a piaci hangulatra, hogy a Bloomberg szerint Joe Biden jelentős tőkenyereség-adó növelést tervez. Az Oanda szenior elemzője úgy fogalmazott, hogy a bitcoin érzékenyebb a tőkenyereség-adó növelése általi kockázatra, mint a legtöbb eszközosztály. A szakember szerint a szabályozás kockázata - közvetlenül a fejlett piacokon, vagy indirekt módon az adókon keresztül - mindig is a kriptoeszközök Achilles-ínjának számított.

A bitcoin árfolyama 3,7 százalékot esett ma, míg a történelmi csúcsához képest több mint 23 százalékra van.

btc

Nem csak a bitcoin, de más kriptodevizák is esnek ma, az ethereum árfolyama 4,3 százalékkal került lejjebb.

eth

Az elmúlt időszakban kifejezetten népszerű dogecoin is óriási esett ma, a jegyzés 38,7 százalékos mínuszban is járt ma.

doge

Emelkedik a Daimler a gyorsjelentés után

Ma tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Daimler, a cég árbevétele 10 százalékkal 41 milliárd euróra nőtt, a tavalyi év azonos időszakához képest, részben a Kínában tapasztalt kedvező piaci környezetnek, az erős termékmixnek, és a kedvező árazásnak köszönhetően. Az előzetesen közölt 5,75 milliárd eurós EBIT-et és a 4,97 milliárd eurós tisztított EBIT-et megerősítette a cég. Az adózott eredmény pedig a tavalyi 94 millió euróról 4,29 milliárd euróra ugrott.

A kilátásokkal kapcsolatban a cég az autó és tehergépkocsi divíziójának, valamint a mobilitási divíziójának marzsaira vonatkozó egész éves várakozásait felemelte, így a Mercedes-Benz divízióban 10-12 százalékos tisztított üzemi marzsra számít, míg a mobilitási divízióban 14-15 százalékosra.

A befektetők kedvezőn fogadták a gyorsjelentést, a Daimler árfolyama jelenleg 1,3 százalékos pluszban van, míg idén 29,3 százalékot emelkedett.

daimler

Felemás kép Európában

Vegyes a kereskedés képe az európai tőzsdéken, a BUX 0,4 százalékos mínuszban jár, a hazai blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom tud ma délelőtt emelkedni. Kijöttek délelőtt az eurozóna beszerzési menedzser indexei, amelyek szerint mind a feldolgozóipar, mind a szolgáltatószektor indexe a vártnál nagyobb mértékben nőtt, részben ez is hozzájárulhat, hogy javult valamennyit a piaci hangulat a nyitáshoz képest.

Eséssel indult a nap a tőzsdéken

Felemás képet mutatnak az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,4 százalékot esése mellett, a CAC 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,3 százalékot esett. A milánói tőzsde lejjebb került 0,4 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,2 százalékot esett. A kedvezőtlen hangulat részben annak tudható be, hogy a befektetők emésztik a tegnapi eseményeket: egyrészt médiaértesülések szerint Joe Biden jelentős adóemelésre készülhet, másrészt az is kiderült tegnap, hogy az EKB a pandémiás eszközvásárlási program megemelt havi ütemét továbbra is fenntartja, bár egyelőre úgy néz ki, hogy az amerikai tőzsdék tegnapi rossz hangulata uralja ma reggel az európai piacokat is.

dax

Eséssel nyitott a magyar tőzsde

Eséssel nyitott a magyar tőzsde, a BUX 0,2 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek felemásan indítják a napot, az OTP 0,2 százalékot esett, míg a Mol stagnál, a Richter 0,5 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékot tudott erősödni.

bux

Emelkedő bevétel és megugró profit a Duna House-nál

Bár a Duna House korábban már közzétette a tavalyi évre vonatkozó előzetes számait, most a teljes jelentést is publikálta a cég, amelyből az látszott, hogy az árbevétel és a profit is nőtt a korábbi évhez képest.

Tovább a cikkhez

Hirtelen bezártak egy népszerű kriptotőzsdét, a cégvezér elmenekült, szakadnak a kriptodevizák

Egyik pillanatról a másikra lekapcsolták Törökország egyik népszerű kriptotőzsdéjét, a több százezer felhasználót kiszolgáló Thodex elérhetetlen, a befektetők nem tudnak hozzáférni a számláikhoz, a pénzükhöz, a pozícióikat sem tudják lezárni. A cég alapítója és vezérigazgatója elhagyta az országot, a tőzsde ügyfélszolgálata nem érhető el. A Thodex azzal a nehezen hihető indokkal védekezik, hogy világszerte ismert pénzügyi befektetőkkel folytat tárgyalásokat, és emiatt kellett 4-5 napra leállítani a kriptotőzsdét. Az ügyben már büntetőfeljelentést is tettek, és nyomozás indult a Thodex ellen. Az ügy a kriptodevizák piacán is nagy hullámokat vetett.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt elmozdulásokkal indulhat a pénteki kereskedés

  • A mínuszban zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek: a Dow Jones 0,94 százalékkal, az S&P 500 0,92 százalékkal, míg a Nasdaq 1,24 százalékkal került lejjebb. Mindezt annak ellenére, hogy egyébként a heti új segélykérelmek száma továbbra is biztatóan alakul. Ami viszont alaposan elrontotta a hangulatot, hogy a Bloomberg News információi szerint Joe Biden 39,6 százalékra, tehát duplájára emelné a vagyonos amerikaiak tőkenyereség-adóját. A technológiai és bankrészvényének teljesítettek tegnap kifejezetten gyengén, de az eladási hullám a nem-létfontosságú fogyasztási javak szektorát is elérte.
  • Az amerikai tőzsdék gyenge teljesítményét követően vegyes volt a hangulat az ázsiai piacokon, a japán Nikkei 0,8 százalékot esett, míg a sanghaji tőzsde 0,1 százalékkal került lejjebb, a hongkongi index azonban 0,7 százalékot emelkedett. Ázsia más részein is a felemás hangulat volt jellemző, a dél-korai Kospi 0,3 százalékkal került feljebb, míg a szingapúri tőzsde 0,2 százalékot esett.
  • A határidős amerikai részvényindexek mérsékelt emelkedést vetítenek előre, míg a határidős DAX alapján 0,2 százalékos mínuszban nyithat a német tőzsde.
  • Gazdasági adatok szempontjából ma érkeznek a friss beszerzésimenedzser-indexek Európából és az Egyesült Államokból. Az amerikai gazdaság kifejezetten erős képet mutatott a múlt heti részadatok alapján, kíváncsian várjuk, hogy a BMI is megerősíti-e ezt. Az ipari BMI kifejezetten izmos volt márciusban a legtöbb országban, és az elemzők most is bőven 50 pont feletti indexekre számítanak, de a szolgáltatások indexe többnyire még mindig a recessziós határértéknek számító 50 pont alatt lehet.
  • Az olaj árfolyama 0,3 százalékkal került feljebb, a Brent ára hordónként így 65,8 dollár, míg a WTI 61,8 dollárba kerül. Az arany árfolyama stagnál így 1784,2 dollárba kerül egy uncia a sárga nemesfémből.
  • A forint stagnál az euróval szemben, egy euró árfolyama jelenleg 363,8 forint, míg a dollárral szemben mérsékelt erősödés látszik, így egy dollár 302,5 forintba kerül.

Ma teszi közzé gyorsjelentését az American Express, a Honeywell és a Daimler.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Hernádi Zsolt: Hadigazdaságra kellett átállni békeidőben

Nehéz, küzdelmes év volt a tavalyi, a Mol operatív válságkezelésre állt át, a járvány kezelése és az ország energiaellátásának biztosítása mellett a jövedelmezőséget is biztosítani kellett, vissza is vágták a beruházásokat, így végül a szabad pénzáram tavaly már magasabb volt, mint 2019-ben. A válságnak azonban vannak pozitívumai is, például az, hogy a digitalizáció az életünk szerves része lett, de az is, hogy készülünk arra, hogy bármi megtörténhet, hogy bármi bekövetkezhet, a zöld forradalom is ilyen, mondta el a Portfolio-nak Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, akivel lehetséges akvizíciókról, régiós terjeszkedésről, a Mol hulladékgazdálkodási ambícióiról, az őrségi fúrásokról és a magyar állammal közösen létrehozott Mol-Új Európa Alapítványról is beszélgettünk.

Tovább a cikkhez
who egészségügyi világszervezet
taser x2 sokkoló
pfizer vakcina koronavírus járvány oltás
boris johnson brexit

Kiszámoló Itt a Lidl Plus

Külföldön már tavaly bevezetésre került a Lidl Plus, a Lidl kedvezményeket és kuponokat kínáló szolgáltatása....

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial & Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Tortenelmi_idok_olaj2020_cimlapkep_1500x844