Előfizetői tartalom

Emelkednek a kötvényhozamok, tényleg esést okoznak a tőzsdéken?

Portfolio
Továbbra is erősen vitatott kérdés az, hogy a kötvényhozamok milyen hatással vannak a részvények árazására. A vita forrása részben az, hogy a diszkontált cash flow modellekben van egy nyereségnövekedési elem és egy diszkontráta, és mivel mindkettő a hozamokhoz kapcsolódik, elméletileg, ha az egyik elemet csökkentjük, akkor a másik is csökken, mivel a két tényező összefügg egymással. Abban az esetben, ha a diszkontrátát az alacsony kötvényhozamokhoz igazítjuk, akkor a növekedési várakozást is csökkenteni kell, historikusan ugyanis az alacsonyabb nominális kötvényhozamok alacsonyabb gazdasági növekedésre utaltak. A növekedés lassulása azonban különbözőképpen hat a különböző szektorokra és azok részvényeire, a ciklikus részvények érzékenyebben reagálnak, mint a növekedési vagy a defenzív részvények, ezeket a hatásokat vizsgálták meg a SocGen szakemberei.

Ha a teljes részvénypiacot vizsgáljuk, akkor az elmúlt évtized adatai alapján az látszik, hogy a globális részvénypiaci profit nem csak, hogy stagnált az elmúlt 10 évben, de egyre volatilisebbé is vált. Az alacsonyabb profitnövekedés és a magasabb kockázat alacsonyabb, és nem magasabb P/E rátákat indokolna, ehelyett azonban a legtöbb részvénypiac átárazódott. A probléma egyik, fontos része az, hogy a világ jegybankjai a különböző monetáris politikai eszközökkel felhajtották a részvényárfolyamokat, az árazások anélkül nőttek, hogy a profitnövekedés támogatná azt.

Ha az elmúlt néhány negyedévet nézzük, akkor egyértelműen látszik, hogy a piac átárazódásával, vagyis az árazási szorzók emelkedésével magyarázható a részvénypiaci hozamok nagy része, és nem a profitbővüléssel.

peeee

A globális részvénypiacon (MSCI World az amerikai részvények nélkül) az előretekintő profit az elmúlt egy évtizedben 12 százalékkal csökkent, ezen az időtávon azonban az árfolyam több mint 25 százalékkal emelkedett, ami egyértelműen az árazási szorzók kitágulásának tudható be.

Miről szól még a cikk?

  • A globális részvénypiaci profit az elmúlt egy évtizedben stagnált.
  • A részvénypiacok ezalatt átárazódtak, nem a profitok, hanem az árazás kitágulása okozta az árfolyamemelkedést.
  • A kötvényhozamok emelkedésére eltérően reagálnak a különböző részvények.
  • A tőzsdei bika piac úgy valósult meg, hogy abban a ciklikus részvények gyakorlatilag nem vettek részt.
  • A value, ciklikus részvények immunisabbak lehetnek a kötvényhozamok emelkedésére.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés