kripto
Üzlet

Hirtelen bezártak egy népszerű kriptotőzsdét, a cégvezér elmenekült, szakadnak a kriptodevizák

Portfolio
Egyik pillanatról a másikra lekapcsolták Törökország egyik népszerű kriptotőzsdéjét, a több százezer felhasználót kiszolgáló Thodex elérhetetlen, a befektetők nem tudnak hozzáférni a számláikhoz, a pénzükhöz, a pozícióikat sem tudják lezárni. A cég alapítója és vezérigazgatója elhagyta az országot, a tőzsde ügyfélszolgálata nem érhető el. A Thodex azzal a nehezen hihető indokkal védekezik, hogy világszerte ismert pénzügyi befektetőkkel folytat tárgyalásokat, és emiatt kellett 4-5 napra leállítani a kriptotőzsdét. Az ügyben már büntetőfeljelentést is tettek, és nyomozás indult a Thodex ellen. Az ügy a kriptodevizák piacán is nagy hullámokat vetett.

Leállt a népszerű török kriptotőzsde

Egyre nagyobbra dagad az a botrány, ami egy török kriptotőzsdével, a Thodex-szel kapcsolatos. A platform egyik pillanatról a másikra elérhetetlenné vált, az ügyfelek pedig nem tudtak hozzájutni a befektetéseikhez, még a pozícióikat sem tudták lezárni.

A hivatalos indoklás szerint a Thodex egy pontosabban meg nem nevezett partnerségi ajánlatot kapott, aminek a vizsgálata folyamatban van, ez pedig 4-5 napot is igénybe vehet, a platformon a kriptodevizákkal való kereskedést pedig erre az időtartamra felfüggesztették.

A befektetők pánikszerűen igyekeztek hozzájutni a Thodex-en vezetett számláikhoz, hiszen a kriptodevizák árfolyama elképesztő volatilitású, a napi akár 10-30 százalékos elmozdulások nem ritkák, ebben a környezetben az, hogy a befektetők nem, hogy 4-5 napra, de akár néhány percre se tudjanak hozzájutni a számláikhoz, a befektetők szempontjából életveszélyes.  

Az elmúlt napok eseményei:

  • A CoinDesk adatai szerint a Thodex április 20-án délután óta nem szolgáltat forgalmi adatokat,
  • a cég vezetői megszüntették a közösségi média profiljaikat,
  • a Thodex alapítója és vezérigazgatója, Faruk Fatih Özer lezárta a Twitter-fiókját
  • a Thodex ügyfélszolgálata nem elérhető,
  • Oğuz Evren Kılıç, az ankarai ügyvédi kamara tőkepiaci és pénzügyi jogi bizottságának elnöke elmondta, hogy a helyi rendőrségen keresztül értesült arról, hogy Özer kedd este elhagyta az országot,
  • a török állami hírszolgálat szerint egy Abdullah Usame Ceran nevű ügyvéd súlyos csalás vádjával büntetőfeljelentést tett Özer ellen,
  • az isztambuli anatóliai főügyészség csalás és bűnszervezet létrehozása miatt indított nyomozást a Thodex ellen.

A kriptodeviza-tőzsde honlapja szerint nincs ok az aggodalomra, és az interneten terjedő negatív hírek a platformmal kapcsolatban teljesen alaptalanok, ez azonban nem nyugtatta meg a befektetőket. A népszerű platformon közel 400 ezer felhasználó kereskedett kriptodevizákkal, közülük 390 ezren naponta aktívan, és a forgalom sem volt kicsi, naponta több mint 585 millió dollár értékben folyt a kriptoeszközök adásvétele.

A Thodex honapján tegnap jelent meg egy tájékoztatás a platform leállásával kapcsolatban, a cég azt állítja, hogy világszerte ismert bankok és alapkezelők már régóta szeretnének befektetni a török vállalatba, ők most partnerségi ajánlatot tettek. A befektetők nevét majd csak akkor fogják bejelenteni, amikor a szerződéskötési folyamat lezárult, áll a kriptotőzsde honlapján.A közleményben azt állítják, hogy a felhasználók és a média által a tőzsdével szemben felhozott vádak megalapozatlanok. Egy új Twitter-fiókon, amelyről azt állítják, hogy az alapító-vezérigazgató Özeré, megosztották a közleményt, amelyben azt írják, hogy

a partnerségi tárgyalások során rendellenességet találtak a Thode felhasználói számláin, összesen 30 000 felhasználói fiókot találtak gyanúsnak, és ezek törlése folyamatban van.

"A Thodex Platformot ideiglenesen lezárták, hogy megállapítsák ennek okait és forrásait. Miközben cégünk technikai csapata a vizsgálatokat végezte, én személyesen 2021.04.19-én külföldre utaztam, hogy végső egyeztetéseket folytassak külföldi befektetőkkel" - áll a török nyelvű üzenetben. Özer hozzátette, hogy az ellene és cége ellen indított lejárató kampány következtében nehézzé vált az üzletmenet folytatása.

Közben a Bloomberg arról számolt be, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök hivatalának egyik magas rangú tisztviselője a kriptotér gyors szabályozására szólított fel. A Bloomberg arról is beszámolt, hogy a török kormány intézkedett a Thodex számláinak zárolásáról, és a rendőrség rajtaütött az isztambuli székhelyén.

Folytatódik az esés a kriptodevizák piacán

Nagyjából egy hete tart az esés a kriptodevizák piacán, a török botrány csak az egyik tényező a kriptopiaci esés mögött, de nyilván nem tesz jót a hangulatnak, hogy újabb precedens van arra, hogy kriptodevizába befektetők egyik pillanatról a másikra nem tudnak hozzájutni a számláikhoz, befektetéseikhez.

A bitcoin árfolyama ma 4 százalékot esett, a legutóbbi csúcsról azonban már közel 25 százalékkal került lejjebb,

btcccccccc

az ethereum árfolyama ma 8 százalékot esett, és bár az elmúlt napokban még kifejezetten jó tartotta magát, a tegnapi csúcsról már közel 20 százalékot esett az árfolyam,

ethazaz

Elon Musk kedvenc kriptodevizájának, a dogecoinnak az árfolyama ma 20 százalékot zuhant, a múlt heti csúcs óta értékének már több mint 60 százalékát vesztette el a kriptodeviza.

dogga

Címlapkép: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
frankfurt