ujdelhi_india
Üzlet

Koronavírus: India miatt aggódik a WHO

MTI
Emberek halnak meg szerte a világon, mert nincsenek beoltva a Covid-19 betegség ellen, nem tesztelik, és nem kezelik őket - jelentette ki pénteken Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, aki aggodalmát fejezte ki az indiai fertőzöttek növekvő száma miatt.

Az indiai helyzet pusztító emlékeztető azzal kapcsolatban, mire képes ez a vírus

- mondta a főigazgató genfi online sajtótájékoztatóján.

A dél-ázsiai országban a járvány kezdete óta 16 263 695 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus, az általa okozott Covid-19 betegségben 186 920-an haltak meg a baltimore-i Johns Hopkins egyetem péntek délutáni összesítése szerint. Az elmúlt napban rekordszámú - 332 921 - új fertőzöttet, illetve halálesetet - 2263 - jelentettek. A szubkontinensen második napja rekordmagasak a számok, az egészségügyi rendszer túlterhelt, és nincs elegendő orvosi oxigén.

A WHO által pénteken, a kis és közepes jövedelmű országok vakcinával való ellátására létrehozott COVAX program létrejöttének első évfordulóján kiadott jelentés leszögezi, hogy a legszegényebb országok továbbra sem jutnak védőoltáshoz. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz ismételten bírálta a vakcinák elosztásában meglévő egyenlőtlenségeket. "A világban közel 900 millió adag vakcinát adtak be, de ennek több mint 81 százaléka a közepes feletti és magas jövedelmű országoknak jutott, míg az alacsony jövedelmű országok 0,3 százalékot kaptak" - közölte Tedrosz az egy éve létrehozott programról.

Emmanuel Macron francia elnök közölte, hogy minden hatodik európait, minden ötödik észak-amerikait és minden századik afrikait oltottak be, ami elfogadhatatlan. Cyrill Ramaphosa dél-afrikai elnök felszólította a gyógyszergyárakat, hogy oldják fel a szerzői jogi korlátok alól és osszák meg az alacsony és közepes jövedelmű országokkal az RNS-hírvivő vakcinatechnológiát (ezzel a technológiával készülnek a Pfizer/BioNTech és a Moderna amerikai cégek vakcinái).

A vakcinák méltányos elosztására létrehozott program "a pénzügyi támogatás folyamatos hiánya miatt jelentős akadályokba ütközik az arányos szállítást illetően" - közölte ugyanazon a sajtótájékoztatón Dag Ulstein norvég nemzetközi fejlesztési miniszter. A COVAX, amelynek keretében eddig 40,5 millió adag vakcinát szállítottak 118 országba, 2021 végéig a tervek szerint 2 milliárd adag vakcinát biztosít. A WHO és a GAVI Vakcinaszövetség által vezetett COVAX - csütörtöki bejelentés szerint - új gyártók segítségével igyekszik gyorsítani a szegény országok vakcinaellátását, hogy enyhítse az AstraZeneca/Oxford indiai gyártójánál keletkezett szállítási gondokat.

A fejlett országokhoz viszonyítva az alacsony jövedelmű országokban a fertőzésgyanúsaknak csupán az 5 százalékát tesztelik, és többségüknek még mindig gondja van elegendő oxigén és dexametazon, a WHO által jóvahagyott egyetlen Covid-19 elleni (gyulladás- és immunszupresszív) gyógyszer beszerzésével.

Címlapkép: Getty Images

frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
frankfurt