bitcoin
Üzlet

Itt az újabb botrány, összeomlott egy török kriptotőzsde

Portfolio
Néhány nappal azután, hogy a török kriptotőzsde, a Thodex összeomlott, a vezérigazgatója elmenekült a pletykák szerint 2 milliárd dollárral (és állítólag őrizetbe is vették), és több tucat embert letartóztattak, a török kriptobefektetőket újabb csapás érte, mivel egy másik nagy tőzsde is összeomlott.

A honlapján pénteken késő este közzétett nyilatkozatában a Vebitcoin közölte, hogy a romló pénzügyi körülményekre hivatkozva leállította működését, azt állítva, hogy nem-részletezett pénzügyi probléma vezetett a döntéshez. Valószínűleg egyébként arról lehet szó, hogy a megszokottnál jóval többen akartak tőkét kivonni a tőzsdéről, mivel a hónap végén Törökország betiltja a kriptodevizás fizetéseket.

Úgy döntöttünk, hogy tevékenységünket beszüntetjük, hogy minden előírásnak és követelésnek eleget tegyünk

- áll a közleményben.

A Demiroren hírügynökség szerint szombaton őrizetbe vették Ilker Bas vezérigazgatót és három másik alkalmazottat, valamint hatóság zárolta a Vebitcoin számláit és vizsgálatot indított.

A Vebitcoin Törökország negyedik legnagyobb tőzsdéje - vagyis inkább volt - közel 60 millió dolláros napi forgalommal a CoinGecko.com szerint, amely a kriptopiaci árakra, volumenekre és piaci értékekre vonatkozó adatokat követi nyomon. Ennek a volumennek több mint a fele a bitcoinból származott, amely a múlt héten 13 százalékot esett.

btc

Szombat reggel Mehmet Nadir Yağcı, Muğla főügyésze a helyi médiának adott nyilatkozatában bejelentette, hogy a bűnüldöző szervek négy alkalmazottat vettek őrizetbe csalás gyanúja miatt.

A vállalat székhelyén és néhány címen végrehajtott házkutatási és lefoglalási műveleteket követően 4 személyt vettek őrizetbe, akik a vállalat igazgatói és alkalmazottai.

A Vebitcoin összeomlása napokkal azután következett be, hogy a Thodex leállította működését, és 27 éves alapítója Albániába menekült. A Thodexnek az áldozatok ügyvédje szerint mintegy 390 000 felhasználója volt, és a veszteségek akár 2 milliárd dollárra is rúghatnak a török Haberturk hírlap szerint. A rendőrség ezt követően több mint 75 elfogatóparancsot adott ki és 62 személyt vett őrizetbe a lehetséges kilépési csalással kapcsolatban.

A két tőzsde jelentős szerepet játszott a kriptodeviza-boomban, amely a törökök armadáit vonzotta be, akik meg akarták védeni megtakarításaikat a féktelen inflációtól és az összeomló török lírától. A török infláció márciusban elérte a 16,2 százalékot, ami több mint háromszorosa a központi bank által kitűzött célnak, a líra pedig idén több mint 11 százalékot gyengült a dollárral szemben - ez már a kilencedik egymást követő veszteséges év -, így az év legrosszabbul teljesítő vezető devizája lett.

zhedge
Forrás: ZeroHedge

A török kriptokereskedelem jelentősen felpörgött az elmúlt időszakban, a CoinGecko.com adatai szerint a helyi kriptopiacokon a pénteki napi forgalom megközelítette a 2 milliárd dollárt. Április elején a török központi bank közölte, hogy április 30-tól betiltja a kriptopénzeket mint fizetési formát, és az ország megtiltotta a fizetési és elektronikuspénz-intézményeknek, hogy kriptopénz platformokra történő pénzátutalásokat közvetítsenek.

Sahap Kavcioglu, a központi bank vezetője egy pénteki televíziós interjúban elmondta, hogy további szabályozások vannak készülőben.

Dolgozunk a kriptopénzekre vonatkozó szabályozásokon. Vannak zavaró pénzkiáramlások Törökországon kívülre, kriptodevizákon keresztül

- mondta.

Törökországban a kriptodevizák egyébként már politikai kérdéssé is váltak, hiszen a helyi ellenzék vezetői támogatásukat fejezték ki a kriptopénzek mellett.

(ZeroHedge)

Címlapkép: Chesnot/Getty Images

frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
frankfurt