frankfurt
Üzlet

Új csúcson zárt az S&P 500 és a Nasdaq

Portfolio
Erősen indították a hetet a világ tőzsdéi, az ázsiai piacokon is többségben jó volt a hangulat és a vezető európai indexek is jól teljesítettek hétfőn, a magyar tőzsde is pluszban fejezte be a mai kereskedést, valamint az amerikai indexek többsége is emelkedett. Számos izgalmas esemény lesz a héten, zsúfolt a makronaptár is, és vállalati gyorsjelentések tekintetében is igazi adatdömpingre van kilátás, a mai piaczárás után jelentett például a Tesla, de a legnagyobb amerikai tech cégek beszámolói is érkeznek a héten. Nem csak a részvénypiacokon, de a kriptodevizák piacán is eseménydús a nap, a bitcoin közel 2 hétig tartó korrekciója után ma ismét a vevők dominálnak, és közel 10 százalékot rántottak az árfolyamon.

Újabb rekordok Amerikában

Hétfőn a vezető amerikai részvényindexek többsége jól teljesített: az S&P 500 értéke közel 0,2 százalékot, míg a Nasdaq értéke közel 0,9 százalékot emelkedett, amelynek köszönhetően új történelmi csúcson zártak. A Dow Jones értéke viszont 0,2 százalékot csökkent a múlt pénteki záróértékéhez képest.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Jó a hangulat Amerikában

A hétfői kereskedés utolsó szakaszában is erősödik a tengerentúli részvénypiacok többsége: az S&P 500 értéke 0,3 százalékot, míg a Nasdaq értéke több, mint 0,9 százalékot emelkedett. A Dow Jones viszont lemaradó, a részvényindex a múlt pénteki záróértéke alatt tartózkodik jelenleg, amely döntően a Home Depot (-3,3%), a UnitedHealth (-3,1%) és a Honeywell (-2,6%) gyenge teljesítményével magyarázható.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

 

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1,2 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül pluszban zárták a napot, az OTP 1,3 százalékot emelkedett, míg a Mol 1,8 százalékkal került feljebb, a Richter 0,8 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig 1 százalékos pluszban fejezte be a mai kereskedést.

bux

A magyar egészségügynek fog szállítani védőruhákat a Masterplast - Ugrik az árfolyam

A Masterplast szerződést kötött az operatív törzs felhatalmazása alapján eljáró Országos Kórházi Főigazgatósággal a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges védőoverálok beszállítására - jelentette be ma a vállalat. A Masterplast 2021 szeptemberig mintegy 4,464 milliárd forint értékben szállít minőségi tanúsítvánnyal rendelkező védőruhákat a magyar egészségügy részére.

Tovább a cikkhez

Tovább tépik a bitcoint

Nem csillapodik a bitcoin ralija, jelenleg 9,5 százalékos pluszban van a jegyzés. Érett már egyébként ez a mai felpattanás, hiszen az elmúlt 1-2 hétben igen komoly korrekciót láttunk a bitcoin és más kriptodevizák piacán.

btc

Nem csak a bitcoin, de más kriptodevizák is raliznak ma, kiemelkedően teljesít ma az XRP, melynek árfolyama 20,5 százalékos ralizott.

xrp

De nagyot megy még a Cardano is, melynek árfolyama 12,8 százalékkal került feljebb.

ada

Emelkednek az amerikai tőzsdék a nyitás után

Mérsékelt elmozdulásokat mutatnak a vezető amerikai részvényindexek a nyitás után, a Dow 0,1 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,2 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,3 százalékot emelkedett. Idáig az S&P 500 cégek negyede tette közzé a negyedéves beszámolóját, az elemzők pedig arra számítanak, hogy a maradék 375 vállalat eredményei két számjegyű százalékos növekedést fognak mutatni, bár azt hozzá kell tenni, hogy a járványhelyzet globális felfutása is a tavalyi első negyedévben indult, így a bázishatás miatt is tűnhetnek az eredmények.

dow

Vis maior helyzetet jelentett a Total afrikai gázprojektjére az Iszlám Állam miatt

A Total francia energetikai nagyvállalat vis maior helyzetet hirdetett hétfőn a Mozambikban futó, húszmilliárd dollár értékű cseppfolyósított földgáz (LNG) projektjére, és megerősítette, hogy kivonta minden alkalmazottját a fejlesztés alatt álló gázmezőkről az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez köthető szélsőségesek támadásai miatt.

Tovább a cikkhez

Vegyes nyitás jöhet Amerikában

Vegyes nyitás jöhet a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,2 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,1 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,2 százalékos mínuszban indíthatja a napot. Sűrű lesz ez a hét a tőzsdéken, hiszen összesen 181 S&P 500 cég teszi közzé negyedéves beszámolóját, köztük 10 Dow-komponenssel.

dowwhati

Emelkedik a magyar tőzsde, jól teljesít a Masterplast

A délután első felére ráfordulva emelkedik a magyar tőzsde, a BUX 0,4 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek felemás képet mutatnak, az index komponensei közül azonban kiemelkedik a Masterplast, amely ma ismét történelmi csúcsa közelébe emelkedett, és így már 59,6 százalékot ralizott az árfolyam idén, amivel messze a legjobban teljesítő BUX-komponens idén, a második az Alteo, amelynek árfolyama 37,6 százalékkal került feljebb idén. Mindkét utóbb említett részvény egyébként új tag az indexben, március 22-én kerültek bele a BUX-ba.

Felfelé kapaszkodik Európa, jól teljesítenek az utazási cégek

Felfelé kapaszkodnak az európai tőzsdék a hétfői kereskedésben, a BUX is emelkedéssel próbálkozik.

Jól teljesítenek ma az utazással foglalkozó cégek részvényei, miután több mint egy év után nyárra ismét megnyithatja határait az EU az amerikai turisták előtt, de csak azok utazhatnak Európába nyaralni mindenféle karanténkötelezettség nélkül, akik be vannak oltva a koronavírus ellen.

Itt az újabb botrány, összeomlott egy török kriptotőzsde

Néhány nappal azután, hogy a török kriptotőzsde, a Thodex összeomlott, a vezérigazgatója elmenekült a pletykák szerint 2 milliárd dollárral (és állítólag őrizetbe is vették), és több tucat embert letartóztattak, a török kriptobefektetőket újabb csapás érte, mivel egy másik nagy tőzsde is összeomlott.

Tovább a cikkhez

Visszapattanás a kriptodevizákban: vajon tartós lesz?

Nagy visszapattanással indult a hétfő a főbb kriptodevizák piacán. Számos esetben ez nagy fellélegzés volt a befektetők számára, akik 1-2 hete komoly értékvesztést szenvedtek el a korrekció során. A legtöbb eszköz piacán a trend nincs veszélyben, azonban a zászlóshajónak számító bitcoin egyre gyengébb trendet mutat hosszútávon is, és középtávon már nem is beszélhetünk emelkedő tendenciáról. Márpedig nélküle további nagy felívelés nem valószínű, legalábbis több hónapos távlatban.

Tovább a cikkhez

Vegyes nyitás Európában

Vegyes képet mutatnak az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,1 százalékos emelkedése mellett, az CAC 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,2 százalékot esett. A milánói börze és a spanyol tőzsde egyaránt múlt pénteki záróértékük közelében járnak. Ez elmúlt időszakban kedvező hangulat uralkodott a globális részvénypiacokon, miután a befektetők egyre optimistábbak a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban. Ez utóbbira erősítettek rá a múlt héten érkezett áprilisi feldolgozóipari és szolgáltató szektori adatok, amelyek azt mutatták, hogy vége lehet Európa W-alakú recessziójának. Ezen a héten további makrogazdasági adatok és a vállalati gyorsjelentések kapják a főszerepet, mindkét fronton valódi adatdömpingre lehet számítani.

dax

Gyenge kezdés a magyar tőzsdén

Eséssel indítja a hetet a magyar tőzsde, a BX 0,1 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP 0,1 százalékkal került feljebb, míg a Mol stagnál, a Richter 0,2 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig 0,2 százalékkal került lejjebb.

bux

Tépik a bitcoint

Nagyot emelkedett a bitcoin árfolyama ma reggel, jelenleg 7,5 százalékos pluszban áll a jegyzés. Egyrészt az elmúlt 1,5-2 hétben láttunk egy jelentősebb korrekciót a bitcoinnál, amelynek hatására az RSI a napi grafikonon a 30-as határérték közelébe került, másrészt az árfolyama 20 hetes mozgóátlag közelébe került így ezek a tényezők technikai oldalról meghozhatta a vevőket.

btc

A bitcoin ralija magával húzza a többi kriptodevizát is, az ethereum árfolyama 5,9 százalékkal került feljebb,

eth

az XRP pedig 13 százalékot ralizott.

xrp

Mérsékelt elmozdulásokkal indulhat a hétfői kereskedés

  • Emelkedéssel zárták a múlt pénteki kereskedést a vezető amerikai indexek, a Dow Jones 0,7 százalékkal, az S&P 500 1,1 százalékkal, míg a Nasdaq 1,3 százalékkal került lejjebb. Ennek ellenére az S&P 500 5 hét után először zárt eső hetet. Elsősorban a technológiai és a bankrészvények voltak erősek múlt pénteken, de több kedvezőtlen gyorsjelentés is érkezett, például az Inteltől, az American Expresstől és a Honeywelltől.
  • Hétfőn jó volt a hangulat az ázsiai piacokon, a japán Nikkei 0,4 százalékot emelkedett, míg a sanghaji tőzsde 0,2 százalékkal került feljebb, a hongkongi index pedig stagnált. Ázsia más részein is kedvező hangulat volt jellemző, a dél-korai Kospi 0,7 százalékkal került feljebb, míg a szingapúri tőzsde 0,2 százalékot emelkedett.
  • A határidős amerikai részvényindexek minimális elmozdulást mutatnak, míg a határidős DAX alapján 0,1 százalékos pluszban nyithat a német tőzsde.
  • Gazdasági adatok szempontjából a hétfőbemelegítő nap lesz a brutális adatdömping előtt, Magyarországon nem is várunk fontos adatközlést, Németországban pedig az Ifo intézet teszi közzé a szokásos havi indexét. Ezen kívül az amerikai tartós fogyasztási cikkek rendelésállományát érdemes figyelni ma.
  • Az olaj árfolyama 1 százalékkal került lejjebb, a Brent ára hordónként így 65,5 dollár, míg a WTI 61,5 dollárba kerül. Az arany árfolyama 0,3 százalékkal emelkedik, így 1780,9 dollárba kerül egy uncia a sárga nemesfémből.
  • A forint stagnál az euróval szemben, egy euró árfolyama jelenleg 363,4 forint, míg a dollárral szemben mérsékelt erősödés látszik, így egy dollár 300,1 forintba kerül.

Többek között ma teszi közzé gyorsjelentését a Tesla.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Martin Leissl/Bloomberg via Getty Images

frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
frankfurt