Előfizetői tartalom

Hogyan értékeljük a piaci reakciót gyorsjelentések esetén?

A gyorsjelentés szezon kellős közepén vagyunk, rengeteg vállalat közli negyedéves számait ezekben a napokban. Főként a tengerentúlon, de már a legnagyobb cégek magyar jelentései is gyorsan közelegnek. Mivel ezek az információk gyakran nagy meglepetéseket okoznak, a piaci reakciók is hevesek. A vállalatok kereskedési időn kívül szokták közzétenni a hasonló jelentőségű adatokat, ami a kockázatkezelést is megnehezítik. Ennek fő oka az, hogy az egyik legfontosabb felmerülő jelenség ilyenkor valamilyen réssel való nyitás, azaz jelentős elmozdulás a gyorsjelentés utáni kereskedési napon a megelőző napi minimumhoz és maximumhoz képest. A legfontosabb azonban nem a rések ténye, hanem az azután érkező reakció lehet. Ezzel kapcsolatban nézünk meg néhány aktuális példát és az általuk levonható tanulságokat.

A gyorsjelentések gyakran okoznak nagy meglepetéseket, de szó sincs arról, hogy nagy átlagban kiszámíthatatlanok lennének. A Factset elemző cég gyűjtése alapján az S&P 500 komponensei négy év alatt összesen 72%-os gyakorisággal tettek közzé az elemzői konszenzusnál magasabb számokat. Az átlagos egy részvényre jutó eredmény felülteljesítés 4,8% volt. Ezek elég nagy számok ahhoz, hogy feltételezhessük: a piaci reakciós szignifikáns mértékű elmozdulást hoz majd az esetek többségében.

Mivel a gyorsjelentések nem a (hivatalos) kereskedési időben kerül publikálásra, a napi bontású grafikonon azonnal meg fog látszani, ha erős reakció történt. Ebben az esetben az árfolyam egy rést hagy maga után, amely nem jelent mást, mint egy olyan kereskedési napot, amelynek a minimuma magasabb, mint a megelőző napi maximum, vagy maximuma alacsonyabb, mint a tegnapi minimum. Sokan az ugrás vagy zuhanás mértéke alapján értékelik azt, hogy a befektetők mit gondolnak az adott részvényről, ám a technikai elemzésben sokkal több függ attól, hogy mit mutat a valós kereskedés. Egy gyorsjelentésre való hirtelen magasabb árazás mögött nem feltétlenül van komoly befektetői háttér. A nyitás során - főleg relatív kisebb forgalmú papírok esetén - viszonylag kis tételekkel is arrébb lehet lökni a piacot. Ha a befektetők valóban jónak tartják a gyorsjelentést, és alacsonynak az árazást, akkor nap közben fognak vásárolni, ami mind a japán gyertya alakulásán, mind a forgalmon meg fog látszani.

Anchoring

Erről lesz még szó a cikkben:

  • Mit mutat a pénzügyi viselkedéstan a gyorsjelentésekre adott reakciók esetén?
  • Miért alakulnak ki rések a charton?
  • Milyen típusú rések vannak, és mit árulnak el a trend állapotáról?
  • Árulkodó jelek az Alphabet grafikonján a negyedéves jelentések után.
  • Hol jelezte a piac, hogy elégedetlen a Tesla eredményeivel?
  • Egy cipőgyártó, ahol a kezdeti eufóriát felváltotta az aggodalom.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés