Előfizetői tartalom

Kritikus időszak előtt a magyar tőzsde - Mi lesz a hazai sztárrészvényekkel?

Portfolio
Több fejlődő piaci tőzsdéhez hasonlóan a magyar tőzsde is bivalyerősen érkezett meg a 2021-es évbe, viszont hamar elfogyott a lendület és már hónapok óta alulteljesítő a hazai piac, nincs benne igazán erő, a blue chipek nagy része lefelé csorog. A nagypapírok árfolyama kifejezetten izgalmas szinteken jár, ráadásul hamarosan jönnek a fontosabb hazai vállalatok első negyedéves gyorsjelentései is, így megnéztük, hogy mi okozza a magyar részvénypiac alulteljesítését, milyen tényezőkre érdemes figyelni, és melyik technikai szintek kulcsfontosságúak. Az OTP és a Mol kritikus szinten áll, az árfolyamuk mozgása az egész hazai részvénypiac irányára hatással lesz.

OTP

Az OTP árfolyama idén január 11-én ütött lokális csúcsot, azóta az árfolyam közel 8 százalékot esett. A régiós bankrészvények más-más utat jártak be ezen az időtávon, leginkább a cseh Komercni és a lengyel PKO grafikonja hasonlít az OTP grafikonjára, mindkettő január közepén ért lokális csúcsra, a cseh bank árfolyama azóta 8 százalékot esett, a lengyelé viszont nagyjából stagnált.

Az osztrák bankpapírok azonban más pályán mozogtak, az Este 11, a Raiffeisen pedig 5 százalékot emelkedett január 11 óta. Így összességében nehéz lenne régiós trendet találni. 

  • Az viszont magyarázat lehet az OTP és a Komercni alulteljesítésére, hogy a járványhelyzet Magyarországon és Csehországban is súlyos, világviszonylatban is kiemelkedő a magyar és a cseh halálozási statisztika, ez is beépült a bankpapírok árfolyamába. 
  • Az orosz-ukrán konfliktus is nyomás alatt tarthatta az árfolyamot, az OTP ugyanis mindkét országban jelen van, ráadásul az elmúlt években szép profitot is termeltek, vagyis fontosak a bankcsoportnak, tavaly és 2019-ben a külföldi leánybankok összesített profitjának harmadát szállította az orosz és az ukrán operáció. 
  • Júniusban Magyarországon is lezárul a hiteltörlesztési moratórium, az MNB becslése szerint a teljes lakossági hitelállomány nagyjából 10 százalékánál emelkedett meg jelentősen a hitelkockázat, a vállalati szegmensben a hitelállomány 12 százalékát fedik le azok a sérülékeny cégek, ahol potenciálisan problémákra lehet számítani, a jegybank szerint a moratórium közel 2000 milliárd forint problémás hitelt fed el. A moratórium feloldása is érv amellett, miért teljesít gyengén az OTP részvényárfolyama. 
  • Technikai oka is van az elmúlt hónapok gyenge teljesítményének, az OTP árfolyama ugyanis tavaly szeptember vége és idén január közepe között több mint 60 százalékot emelkedett, és a lokális csúcson már minden fontosabb időtávon túlvetté vált, azóta azt a jelentős emelkedést konszolidálja be.

Az OTP grafikonján idén sorra követték egymást az alacsonyabb lokális csúcsok, ami már önmagában nem túl biztató jel, ami viszont pozitívum, hogy a lélektani szempontból is fontos 13 000 forintos szint már több alkalommal megfogta az esést, így ezek alapján egy nagyon erős támaszról van szó, erről tanúskodnak az alsó árnyékok is, ráadásul rendre erős forgalommal tolták vissza támaszszint fölé. A háromszög ezen szakaszában bármelyik nap megtörténhet a kitörés, és ha a jelenleg alacsony volatilitás ciklikusságát nézzük, akkor valóban közel lehet egy komolyabb elmozdulás, ami egyelőre fölfelé valószínűbb. Mindenképp akkor nézne ki jól az OTP grafikonja, ha az árfolyam ki tudna törni az elnyújtott háromszög alakzatból, és ki tudna alakítani egy bázist a 13 700 forintos szintnél. Ellenkező esetben a korábban említett 13 000 forintos támaszt érdemes figyelni, ha viszont ez a szint elesik, akkor alaposan elromlana a technikai kép.

Miről szól még a cikk?

  • Napokon belül eldőlhet az OTP sorsa, egyelőre pozitív a kép.
  • Elromlott a Mol technikai képe, intézményi vevőkre lehet szükség a fordulathoz.
  • Véget érhet a Richter menetelése, széles sávba került az árfolyam.
  • Megvan a momentum a Magyar Telekomban, erős lehet a részvény a következő hetekben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés