bull
Üzlet

A Fed sem fordított a hangulaton a Wall Streeten

Portfolio
A nemzetközi piacokon a kereskedési hangulatot elsősorban a javában zajló gyorsjelentési szezon adatai befolyásolják a héten, egyelőre az látszik, hogy a legtöbb vállalat jól teljesít, de ez részben annak köszönhető, hogy a koronavírus-járvány miatt a tavalyi eredmények gyengébbek voltak, így a bázishatás miatt nagyobbnak hat a mostani növekedés éves alapon. Hétfő este tette közzé gyorsjelentését a Tesla is, a számok némileg csalódást okoztak a befektetőknek. Mindeközben a bitcoin az elmúlt időszak gyengébb szereplése után visszapattant és már 55 ezer dollár környékén áll. Az ázsiai tőzsdék ma jól teljesítettek, kimondottan jó hangulatban indult a kereskedés Európa vezető tőzsdéin is, a délutáni órákban is kitart egyelőre a jó teljesítmény. A német tőzsde emelkedését többek között az is magyarázza, hogy az elemzők várakozását jócskán meghaladó nyereségről tudott beszámolni a Deutsche Bank. A tengerentúli tőzsdéken a mai nyitás után sem alakult ki határozott irány, a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek.

A végére sem lendült ki a holtpontról Amerika

A nap végére a Dow fél százalékkal gyengült a keddi záráshoz képest, az S&P-500 stagnált, míg a Nasday 0,4%-kal esett vissza.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nem változott az irány

A vártnak megfelelő kamatdöntés után sem változott nagyon a hangulat a tengerentúlon, a Dow most 0,4%-os mínuszban áll, akárcsak a Nasdaq, míg az S&P-500 minimális visszaesést mutat.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nincs nagy mozgás a Fed előtt

Egyelőre nincs nagy elmozdulás a Wall Streeten, a Dow Jones és a Nasdaq 0,3%-os mínuszban állnak, míg az S&P-500 0,1 százalékkal erősödött tegnaphoz képest. A befektetők a magyar idő szerint este nyolckor érkező kamatdöntést, illetve Jerome Powell Fed-elnök sajtótájékoztatóját várják elsősorban, bár várhatóan nem változtat majd a jegybank, legfeljebb a kommunikációban lehetnek újdonságok.

Elon Musk megint trollkodott, felrobbant egy kriptodeviza

A Dogecoin árfolyama az elmúlt 24 órában több mint 25 százalékot is ralizott Elon Musk újabb Twitteres aktivitásának köszönhetően, a csúcson egészen pontosan 34,5 centre emelkedett a jegyzés. Az eredetileg viccnek szánt, kutyás mém ihlette kriptopénz a hónap elején 45 cent feletti rekordot ért el, a hihetetlen szárnyalás egyesek szerint akár egy kriptopiaci buborékot is előre jelezhet.

Tovább a cikkhez

Jó napot zárt a BUX

A BUX-index pluszban fejezte be a napot, végül 0,4 százalékkal emelkedett a jegyzés. A magyar blue chipek közül az OTP 0,1 százalékkal, a Mol pedig 2,3 százalékkal emelkedett. Ezzel szemben a Richter papírjai 0,6 százalékos mínuszban fejezték be a napot, míg a Magyar Telekom jegyzése stagnált a kereskedésben.

buxi

Felemás nyitás Amerikában

Ahogy az elmúlt napokban is láthattuk, ma is vegyes hangulatban indul a kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, a Dow 0,3 százalékos esése mellett, az S&P 500 0,1 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,1 százalékot esett. Amellett, hogy tovább dübörög ma az első negyedéves gyorsjelentési szezon, a befektetők a Fedre figyelnek, hiszen a jegybank nyíltpiaci bizottsága tart ülést. Akárcsak az EKB múlt heti és az MNB eheti ülésén, a Fedtől sem számíthatunk nagy változásokra, de a közlemény utáni sajtótájékoztatót érdemes lehet majd figyelni.

dow

Vegyes nyitás jöhet a tengerentúlon, záporoznak a gyorsjelentések

A kereskedést megelőző adatok alapján vegyes nyitás jöhet a tengerentúlon, az S&P 500 mérsékelten emelkedhet 0,1 százalékkal, ezzel szemben a Dow Jones és a Nasdaq is 0,2 százalékkal kerülhet lejjebb.

A kereskedési hangulatot elsősorban a gyorsjelentések alakítják, tegnap tette közzé például friss számait a Microsoft, a Visa és a Google anyavállalata, az Alphabet. Utóbbi rekordnyereségről tudott beszámolni, ennek köszönhetően a kereskedés előtt 5,1 százalékos pluszban áll a vállalat részvénye, míg a Microsoft a felemás eredménynek köszönhetően mínuszban kezdheti majd a napot.

nasdadad

Félezer fölé emelkedett a tőzsdeképes cégek száma

A BÉT akvizíciós csapata, folytatva a hagyományt, a 2019-es számok alapján ismét megvizsgálta a tőzsdeképes hazai középvállalatok tulajdonságait. A vizsgálat alapján 536-ra emelkedett a tőzsdeképes középvállalatok száma. Fontos év a 2019-es, hiszen talán utoljára láttunk ilyen számokat ezektől a cégektől, egy dolog biztos, változni fog a gazdaság szerkezete, és azok jöhetnek ki jól majd ebből a helyzetből, akik stabil tőkeerős lábakon állnak, van stratégiájuk, amit egy mindenre felkészült, erős szervezet támogat.

Tovább a cikkhez

Újabb befektetői nyomás csapódik a vállalatokon - Gondban lesz, aki nem száll be a hárombetűs játékb

"Minden adat, amit közzétesz egy vállalat, az sokkal jobb, mintha semmit nem hozna nyilvánosságra" - hangzott el a javaslat a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) V4 ESG konferenciáján. Tanácsok és ajánlások az ESG brutálisan növekvő világából, ahol a befektetői nyomás, a transzparencia előnyei és a fenntarthatósági jelentésekkel kapcsolatos nehézségek voltak középpontban. Akiket még nem csapott meg az ESG-ben rejlő lehetőségek szele, ahhoz folyamatos kommunikációval igyekeznek eljutni a régiós tőzsdék, illetve a könnyebb megértés okán ESG útmutatókat, ajánlásokat hoznak létre a régiós országok. Lássuk, hogyan áll Magyarország és a szomszédaink az ESG szempontok befogadásában!

Tovább a cikkhez

500 000 dolláros árfolyamnál veszek majd bitcoint

2018-ban 10 000 dollárra becsültem a bitcoin egyensúlyi árfolyamát, most 25 000-35 000 dollár közé becsülöm. Jelenleg nem tartok bitcoint a portfóliómban, de ha tovább emelkedik az árfolyam, előbb-utóbb bekerülhet. Az alábbiakban megindokolom, miért.

Tovább a cikkhez

Újabb koronavírus-vakcinát engedélyezhetnek az Egyesült Államokban

Komoly ralit láthattunk tegnap az amerikai Novavax részvényeinél, miután Joe Biden elnök megfogalmazásából arra lehetett következtetni, hogy a vállalat koronavírus-vakcinája közeledik az amerikai engedélyezéshez. Ha ez valóban megtörténik, akkor a Novavax vakcinája lenne a negyedik engedélyezett ellenszer az Egyesült Államokban.

Tovább a cikkhez

Gyűlnek a felhők Elon Musk feje felett - egy párt-közeli kínai lap keményen beleszállt a Teslába

A "Kína vs. Elon Musk" saga következő fejezete úgy tűnik, hogy elkezdődött és a Tesla kínai mézesheteinek vége lehet, miután a Global Times - a kínai államhoz legközelebb álló nagy médiaszervezet - egy lesújtó kritikát írt a Tesla eredményeiről és közölte, hogy a második negyedévben durva visszaesés jöhet a kínai piacon.

Tovább a cikkhez

Rekordnyereség a Google anyavállalatánál, ugrik az árfolyam

Rekordprofitról számolt be a Google anyavállalata, az Alphabet első negyedéves gyorsjelentésében, aminek hatására az árfolyam közel 5 százalékot szárnyalt a zárás utáni kereskedésben, történelmi csúcsra. Az internetes keresőóriásnál a YouTube és a felhő alapú szolgáltatások bevételei is biztatóan növekszenek a keresések hirdetési bevételei mellett, de igazán nagyot a részvénybefektetéseken elkönyvelt egyszeri átértékelések lendítettek az eredményen az időszakban.

Tovább a cikkhez

Jól teljesítenek a turisztikai vállalatok

A késődélelőtti órákban is mérsékelt emelkedés jellemző Európa vezető tőzsdéin, a német DAX és a francia CAC is 0,4 százalékos pluszban van, a brit FTSE pedig 0,1 pedig százalékkal került feljebb, a legjobb teljesítményt jelenleg a lengyel és a görög börzéknél láthatjuk.

Szektorszinten kimondottan jól teljesítenek a turisztikai vállalatok papírjai, az emelkedést közel 2,4 százalékos pluszával a német TUI vezeti.

63 milliárd forintos éves fizetés a főnök úrnak! Mit szólnak ehhez a befektetők?

Nem sokan hallhattak Chad Richisonról, nemcsak Európában, de még a tengerentúlon is egy alig ismert vezérigazgatóról van szó. Cége, a Paycom HR és bérszámfejtési szoftvereket fejleszt, ami nem egy izgalmas terület a befektetők többsége számára. Az utóbbi napokban azonban hirtelen mindenki felkapta a fejét, amikor kiderült, hogy a vállalat egy olyan kompenzációs csomagot állított össze a cég alapító-vezetőjének, amelynek értéke évente mintegy 211 millió dollár, forintban jelenlegi árfolyam alapján több mint 63 milliárd forint. Miért kapja, ki ítélte oda, és milyen feltételek esetén jut valóban pénzhez Richison, illetve mennyire számít kirívónak ez a díjazás? Ennek járunk utána.

Tovább a cikkhez

Drámai áremelkedés a tengereken – A legrosszabb még csak most jöhet

Már korábban is voltak jelei annak, hogy a koronavírus-járvány miatti fennakadások és a gazdasági nyitásra való felkészülés komoly problémákat okozhat a szállítmányozásban. Egy példa erre, hogy az év elején súlyos konténerhiány alakult ki, ami alaposan megnehezítette a kereskedők dolgát, de a Szuezi-csatornába beszorult teherhajó esete sem segített. Jelenleg az látszik, hogy az árak teljesen elszálltak, sőt, bizonyos tengeri útvonalaknál már annyira beteltek a kapacitások, hogy jelentős prémium mellett sincsenek elérhető helyek. A helyzet pedig várhatóan nem jobb lesz, hanem még a mostaninál is rosszabb.

Tovább a cikkhez

Célba veszi a Toyota a Teslát, felvásárolja a Lyft önvezető divízióját

A Lyft bejelentette, hogy a Toyota leányvállalata, a Woven Planet felvásárolja a cég önvezető divízióját 550 millió dollárért, a tranzakció zárására pedig az idei harmadik negyedévben kerülhet sor.

Tovább a cikkhez

Remek teljesítmény a Deutsche Banknál, szárnyal az árfolyam

Nemrég tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Deutsche Bank, az elemzők által várt 600 millió eurót jócskán meghaladó, 908 millió eurós első negyedéves nyereségről tudott beszámolni a vállalat, köszönhetően a befektetési banki üzletág jó év eleji üzleti környezetének. A kereskedés első órájában mintegy 6 százalékos árfolyamemelkedést láthattunk a vállalat részvényeinél.

Tovább a cikkhez

Közbeszerzést nyert el a 4iG

A Budapesti Értéktőzsde oldalán közölte a társaság a nagy összegű szerződés megkötését.

Tovább a cikkhez

Rég láttunk ilyet: erősen kezdte az évet a Deutsche Bank

Az elemzők által várt 600 millió eurót jócskán meghaladó, 908 millió eurós első negyedéves nyereségről számolt be a Deutsche Bank, köszönhetően a befektetési banki üzletág jó év eleji üzleti környezetének. A kereskedés első 10 percében mintegy 6%-os árfolyamemelkedéssel reagáltak a társaság részvényei.

Tovább a cikkhez

Szárnyal az ethereum, már kötvénykibocsátáshoz is használják

Az Európai Beruházási Bank blokklánc-technológiát fog használni kétéves digitális kötvények kibocsátásához, amit a kriptodevizák növekvő mainstream elfogadottságának legújabb jeleként is lehet értelmezni, csakhogy ezúttal az ethereum kerülhet a reflektorfénybe az EIB jóvoltából.

Tovább a cikkhez

Kedvező nyitás az európai tőzsdéken

Összességében jó hangulatban nyitottak az európai tőzsdék a tegnapi kedvezőtlenebb teljesítmény után. A vezető részvényindexek közül a DAX 0,4 százalékkal, a CAC pedig 0,2 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 0,3 százalékos pluszban áll. Emellett feljebb került az olasz, a belga és a spanyol börze is, míg a svájci jelenleg stagnál.

dax

Mérsékelt pluszban nyitott a BUX

A BUX-index 0,1 százalékos pluszban nyitott a kereskedés megkezdését követően. A magyar blue chipek közül az OTP 0,1 százalékkal, míg a Mol 0,8 százalékkal emelkedett, eközben a Richter 0,3 százalékos, a Magyar Telekom pedig 1 százalékos mínuszban kezdte a napot.

bux

Egyszerre karcsúsodott és növekedett a Takarék Jelzálogbank

Közzétette éves jelentését a Takarék Jelzálogbank, amely most már tisztán jelzálogbankként működik tovább. A tőzsdei társaság tavaly jelentősen visszaeső költségszint mellett 2,372 milliárd forintos adózott eredményt ért el, ami 11%-kal felülmúlja az egy évvel korábbit részben a kedvező adóelszámolásnak, részben a bevételek növekedésének köszönhetően, miután a jelzálogbank hitelállománya tavaly 22%-kal bővült. A tegnapi közgyűlésen (a határozatok itt érhetők el) az igazgatóság arról döntött, hogy osztalékot nem fizet a társaság.

Tovább a cikkhez

Hirtelen meggazdagodott a katasztrófalány - Felkészül: Hide the Pain Harold

Tovább dübörög az NFT-őrület a világban, már nem egy alkalommal láttuk, hogy valaki egy híres mémet adott volna el ilyen formában, a vonatra pedig most felszállt a híres "katasztrófa lány" is, aki 16 évvel a kép megszületése után nagyon gyorsan meggazdagodott, miután valaki 470 ezer dollárnak megfelelő összeget fizetett az elhíresült képért.

Tovább a cikkhez

Kedvező nyitás jöhet az európai tőzsdéken

  • A vezető amerikai részvényindexek felemás teljesítményt nyújtottak tegnap, a Nasdaq fél százalékkal került lejjebb, míg hétfői záróértékén fejezte be a kereskedést a Dow Jones és az S&P 500 is. A kereskedési hangulatot leginkább a javában zajló gyorsjelentési szezon adatai határozzák meg, egyelőre a legtöbb vállalat jól teljesít, de ez részben annak is köszönhető, hogy a koronavírus-járvány miatt a tavalyi eredmények gyengébbek voltak, így nagyobbnak hat a mostani növekedés éves alapon.  Tegnapelőtt este tette közzé gyorsjelentését például a Tesla is, amely némileg csalódást okozott a befektetőknek. Ennek oka, hogy a szén-dioxid-kreditek értékesítéséből származó bevétel nélkül veszteséges lett volna a cég, a bitcoin-profit nélkül meg pláne. Ettől függetlenül az autógyártás és értékesítés rekordszinten áll, az összesített adózott eredmény pedig meghaladta a várakozásokat. 
  • A Fed ülésére és a közlemény utáni sajtótájékoztatóra várva többnyire jó teljesítményeket láthattunk az ázsiai tőzsdéknél: a japán Nikkei és az ausztrál börze is 0,4 százalékkal feljebb került, míg a dél-koreai Kospi 0,9 százalékot esett, a Hong Kong-i tőzsde pedig 0,2 százalékot emelkedett, a shanghaji börze pedig hétfői záróértékén fejezte be a kereskedést.
  • A határidős amerikai indexek vegyes hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX enyhe emelkedést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Gazdasági adatok szempontjából ma itthon a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi statisztikák érkeznek márciusból, bár érdemes megjegyezni, hogy a számok a koronavírus-járvány miatt valamelyest torzak lehetnek. Ma sincs vége a jegybankok kamatdöntő üléseinek, a Fed Nyíltpiaci Bizottsága tart ülést. Akárcsak az EKB múlt heti és az MNB eheti ülésén, a Fedtől sem számíthatunk nagy változásokra, de a közlemény utáni sajtótájékoztatót érdemes lehet majd figyelni.
  • Az olaj árfolyama érdemben nem mozdult el ma, így egy hordó Brent ára jelenleg 66,5 dollár, míg a WTI típusé 63,1 dollár. Az arany árfolyama unciánként 0,4 százalékos mínuszban áll 1769,7 dolláron.
  • A forint árfolyama jelenleg stagnál, most 362 forint 40 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 300 forint 20 filléres szinten állnak a jegyzések.
  • Ma is pörög tovább a gyorsjelentési szezon, Európában ma teszi közzé negyedéves számait többek között a Sanofi és a Deutsche Bank, míg a tengerentúlon például a Boeing, az Apple, a Ford és az eBay eredményeit ismerhetjük meg.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
frankfurt