Előfizetői tartalom

Jelentős divergencia a távol-keleti piacok között

Jelentős eltéréseket lehet megfigyelni a főbb távol-keleti részvényindexek viselkedésében, mind a koronavírus mélypont utáni felpattanás és trend, mind az utóbbi néhány hét tekintetében. Ennek azért is óriási jelentősége lehet, mert egy-egy nagyobb elmozdulás az európai és amerikai kereskedés előtt megváltoztathatja a hangulatot, illetve ez a tág régió a világgazdaság fő motorja, mind az elképesztő ipari teljesítmény, mind a koronavírus ellenére jó növekedési adatok miatt. A relatív erő a technikai elemzés egyik fontos eszköze, de más szemszögből is megnézzük a főbb ázsiai indexeket.

Mivel a koronavírus járvány hamarabb csapott le Távol-Keleten, főként a származási ország Kínában, ezért érdemes a főbb részvényindexek teljesítményét a tavalyi év elejétől megnézni. A lenti grafikonon látszik, hogy az egyes piacok legfőbb mutatói milyen százalékos értékváltozást mutattak be. Ebből jó pár érdekes következtetés azonnal levonható.

  • Kína volt az az ország, amely a legkevésbé sínylette meg a kitörő járványt, Hiába itt indult a koronavírus, a hatóságok gyors és határozott cselekvése, az állampárt magasabb, egyéni jogokat jóval kevésbé szem előtt tartó politikája, és a kollektív közjó miatti magasabb konformitás miatt a pandémia hatásai itt már néhány hét után erős kontroll alatt voltak. A Shanghai Tőzsde indexe (feketével jelölve) legrosszabb pillanatában is csak 12%-kal volt alatta 2019 végi értékének.
  • A fejlett piacok, így Dél-Korea, Hong-Kong, Japán és Tajvan indexei ugyanakkor sokkal nagyobbat estek, és sokkal inkább összetartottak. A tavaly március második felében bekövetkező mélyponton 23-33% közötti mínuszban voltak az év elejéhez képest. Ez a zóna egyébként megfelelt a nagy nyugati indexek teljesítményének, az S&P 500 és a DAX is hasonló mértékben veszített értékéből.
  • A helyreállás és az emelkedő trend során a Hang-Seng (zöld vonal), vagyis Hong-Kong indexe maradt le először a többiektől, már május végén. Gyenge relatív teljesítménye miatt nemcsak nem tudta már akkor sem utolérni a Shanghai Composite-ot a többiekkel ellentétben, de mind a mai napig jelentős lemaradásban van az összes többi országhoz képest.
  • Júliusban a japán vezető index, azaz a Nikkei (barna vonal) is levált a főáramról és elkezdett gyenge relatív erőt felmutatni. Nagyon érdekes és látványos, hogy mind ez a mutató, mind a Hang Seng esetén ez a divergencia az idei alulteljesítést is előrejelezte. Amiben korábban sem volt (elegendő) momentum, abban később sem maradt.
  • Bár a Shanghai Composite egy darabig meg tudta tartani előnyét, nyár közepétől fogva fokozatosan elveszítette vezető szerepét, végül a sárkány kapuját jelentő Hang Seng kivételével mindenki magasabb teljesítményt nyújtott.
  • Dél-Korea (kék) és Tajvan (narancs) piaca a felpattanás után végig erős maradt és végül majdnem 50%-os teljesítményt nyújtottak a válság előtti szintekhez képest.
6EF299B6-5CD5-4558-A865-E9CDC6EA4DE6

Az igazán érdekes folyamatok azonban az utóbbi pár hónapban, elsősorban idén zajlottak. Ahogy a nagy stimulusok utáni emelkedés egyre inkább szegmentálttá válik, és a koronavírus nagy sokkja utáni világot megpróbálják beárazni a befektetők. Rövid távon látszik, hogy Dél-Korea és Tajvan elhúz a többiektől. Ezek a leginkább nyitott és technológiai értelemben leginnovatívabb gazdaságok, erős tech szektorral.

KOSPI

Erről szól még a cikk:

  • Mennyire számít Dél-Korea erős technológia vezéreltsége?
  • Milyen hatása volt az alacsony járványadatoknak Tajvanra?
  • Mennyire nehezítik meg a Japán piac életét a régóta fennálló gazdasági problémák?
  • Jöhet hamarosan egy nagy elmozdulás Hong Kong-ban?
  • Lehet-e globális szárnyalás a kínai részvénypiac nélkül?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés