GettyImages-1294702374
Üzlet

Csúcson a bitcoin riválisa, megnégyszereződött az árfolyama idén

Portfolio
Az ethereum szárnyal idén, a bitcoin után a második legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptodeviza árfolyama gyakorlatilag több mint megnégyszereződött az év eleje óta. A növekvő keresletet több tényező is fűti, egyrészt egyre nagyobb az érdeklődés az alternatív fizetési eszközök iránt, másrészt pedig fontos szerepet játszhat a bitcoin riválisa a decentralizált pénzügyek terén is.

Az ethereum árfolyama alaposan megugrott az elmúlt hónapokban, és már áttörte a 3 000 dolláros csúcsot is, ami korábban még nem fordult elő. Év eleje óta pedig már több mint 320 százalékkal emelkedett a kriptodeviza árfolyama, hiszen január elején még „csak” 700 dollár környékén állt. Ha pedig még távolabbról nézzük, akkor az látható, hogy egy év alatt a 15-szörösére nőtt a bitcoin riválisának az értéke.

ethereum

Az áremelkedés mögött több tényező is szerepet játszik:

  • egyrészt a bitcoin emelkedése magával húzta a többi kriptodevizát is,
  • másrészt egyre nagyobb hangsúly kerül az úgynevezett „DeFi”-ra, vagyis a decentralizált pénzügyekre, amelyek többek között az ethereum okos szerződéses platformjára épített pénzügyi szolgáltatások, amelyek sokak szerint a tradicionális banki szolgáltatások kihívói lehetnek (például hitelfelvételre is lehetőséget adnak).
  • Végül a különböző tőzsdén kereskedett alapok megjelenése, amely ezekre a kriptodevizákra fókuszál, illetve az NFT-k iránti kereslet megnövekedése is pozitívan hatott az ethereum keresletére.

Egy hongkongi kriptodevizás vagyonkezelő, a Q9 Capital vezetője, James Quinn szerint:

A ralit korábban a bitcoin vezette, mivel számos intézményi befektető érkezett meg a színtérre, így ez volt az első választásuk.

Ehhez pedig hozzáteszi, hogy:

A DeFi volumenének emelkedése fölfelé nyomhatja az ethereum árfolyamát, mivel a befektetők egyre inkább meggyőződnek róla, hogy az ethereum egy biztonságos eszköz.

Ennek egyik jele, hogy például az Európai Beruházási Bank az ethereum blokklánc-technológiáját fogja használni kétéves digitális kötvények kibocsátásához 100 millió euró értékben. Az értékesítést pedig a Goldman Sachs, a Banco Santander és a Societe Generale fogja lebonyolítani.

További pozitívum a bitcoin riválisa számára, hogy a CME Group, a világ legnagyobb derivatív tőzsdéje például februárban ethereumot érintő határidős ügyleteket indított. Emellett pedig például a PayPal is elfogadja fizetések során.

(Reuters)

Címlapkép: Yuriko Nakao/Getty Images

frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
frankfurt