frankfurt
Üzlet

Emelkedett a Dow, esett a Nasdaq

Portfolio
Ma csak visszafogott volumenek mellett folyt a kereskedés az ázsiai tőzsdéken, miután a kínai és a japán piacok ünnepnap miatt zárva tartottak. Európában erősen indult a hét, és délután is jó hangulat uralkodott a tőzsdéken, a magyar piac azonban mérsékelt eséssel zárt. Az amerikai tőzsdék vegyesen teljesítettek.

Vegyes zárás

A Nasdaq 0,5%-ot gyengült hétfőn, miközben az S&P 500 0,3%-kal, a Dow pedig 0,5%-kal emelkedett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Vegyes teljesítmény

Vegyesen teljesítenek az amerikai indexek. A Nasdaq 0,3%-os mínuszban tartózkodik, míg az S&P és a Dow emelkedik. Az S&P 500 0,5%-kal, a Dow Jones 0,9%-kal emelkedik.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Az amerikai feldolgozóipari ISM index az előző havi 64,7 pontról 60,7 pontra ereszkedett áprilisban, azonban ez a szint bőven meghaladja az 50 pontos értéket, ami elválasztja a növekedést a csökkenéstől. Az ISM index azt üzeni, hogy az amerikai feldolgozóipar továbbra is dinamikus növekedést mutat a válságból való kilábalás során.

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,2 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek felemásan teljesítettek, az OTP 0,3 százalékot emelkedett, míg a Mol 0,2 százalékot esett, a Richter 0,9 százalékot gyengült, míg a Magyar Telekom múlt pénteki záróértéke közelében fejezte be a kereskedést.

bux

Erős nyitás Amerikában

Emelkedéssel nyitottak tengerentúli tőzsdék, a Doe és az S&P 500 is 0,6 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,5 százalékot emelkedett. A mai nappal egyébként egy szezonálisan gyenge időszak indul a tőzsdéken, hiszen mától érvényes a "sell in May and go away" tőzsdei mondás, ami arra utal, hogy a részvénypiacok az októberig tartó időszakban alulteljesítők, ezért a befektetőknek érdemes májusban szabadulni a részvényekből és készpénzt tartani, majd októberben ismét a piacra lépni. Persze ez nem kőbe vésett szabály, és egyébként a historikus adatok alapján az Egyesült Államokban nem is annyira igaz, mint Európában.

dow

Az orosz-ukrán konfliktus betett a magyar tőzsdének, de a Masterplast szárnyalása töretlen

Áprilisban némileg visszaesett a magyar tőzsde teljesítménye, bár a forgalom mértéke jelentősen alacsonyabb volt a korábbi hónapokhoz képest. A BUX-index 2,6 százalékos mínuszban fejezte be az előző hónapot 43 183 ponton. A világ tőzsdéin viszonylag jó hangulat uralkodott, de térségünkben és így a hazai piacon is érezhető hatása volt az orosz-ukrán viszony elmérgesedésének, de szerencsére mérséklődött a konfliktus. A hazai piac sztárja egyértelműen a Masterplast volt mind forgalom, mind pedig teljesítmény tekintetében. A brókercégek közül a Wood bonyolította a legnagyobb forgalmat, a második helyre a Concorde került, őt pedig az Erste követi.

Tovább a cikkhez

Emelkedés jöhet az amerikai tőzsdéken

Emelkedés jöhet az amerikai tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,7 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,6 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,3 százalékos pluszban nyithat. A kedvező hangulat részben annak tudható be, hogy a befektetők egyre optimistábbak a gazdasági kilábalással kapcsolatban, és a vállalati eredmények is a vártnál kedvezőbben alakultak az első negyedévben.

dowhati

Megvan Warren Buffett utódja

A Berkshire Hathaway második számú vezetőjének, Charlie Mungernek (aki 97 évesen 7 évvel idősebb Buffettnél) szombati éves közgyűlésén tett megjegyzése megragadta a pénzügyi sajtó és a távolról figyelő Berkshire-részvényesek figyelmét: Ha valami történne Buffett-tel - viccelődött Munger -, akkor a Berkshire alelnökét, Greg Abelt választanák vezérigazgatónak.

Tovább a cikkhez

Kegyetlen hegycsúcs: amikor mindent maga alá temet a tőzsdei zuhanás – 2. rész

Már januárban is meg lehetett figyelni azt a jelenséget, hogy sok egyedi részvény először egy óriásit emelkedik, majd hirtelen nagyjából ugyanannyit vissza is esik. Mindez hatalmas forgalom és felfokozott tőkepiaci közösségi média aktivitás mellett zajlik. Miért alakul ki hétről hétre újabb és újabb részvényekben ez a pilótajátékszerű folyamat? Erre keres magyarázatot a mai írás.

Tovább a cikkhez

Emelkednek a légitársaságok

Jól teljesítenek ma a légitársaságok részvényei, ami részben annak betudható, hogy a vakcinák miatt egyre több ember számára elérhető a külföldi utazások. Ezzel kapcsolatban a Lufthansa vezére elmondta, hogy a cég nyáron több mint 100 úti cél felé fog járatokat indítani.

Csúcson a bitcoin riválisa, megnégyszereződött az árfolyama idén

Az ethereum szárnyal idén, a bitcoin után a második legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptodeviza árfolyama gyakorlatilag több mint megnégyszereződött az év eleje óta. A növekvő keresletet több tényező is fűti, egyrészt egyre nagyobb az érdeklődés az alternatív fizetési eszközök iránt, másrészt pedig fontos szerepet játszhat a bitcoin riválisa a decentralizált pénzügyek terén is.

Tovább a cikkhez

Jó a hangulat a tőzsdéken

Emelkednek az európai tőzsdék a hétfő délelőtt kereskedésben. Az emelkedést részben a kedvező gazdasági adatok támogatják, hiszen a német kiskereskedelmi adat jelentős meglepetést okozott, márciusban a német fogyasztók sokkal többet költöttek, mint az elemzők várták. Emellett elsősorban a kereslet növekedésének hatására áprilisban már a második egymást követő hónapban rekordszintre emelkedett az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn ismertetett beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.

Emelkedéssel nyitottak az európai tőzsdék, felpattantak a kriptodevizák

Emelkedéssel nyitottak az európai tőzsdék, a DAX 0,4 százalékos emelkedése mellett, a CAC 0,2 százalékkal került feljebb. A milánói börze is feljebb került 0,1 százalékkal, míg a spanyol tőzsde stagnál. A pozitív hangulatot részben támogatja a gazdasági kilábalással kapcsolatos optimizmus, azonban az európai kereskedési volumenek ma várhatóan alacsonyabbak lesznek a brit banki szünnap miatt.

dax

Erős napja van ma a kriptdevizáknak, a bitcoin közel 58 000 dolláros árfolyamnál jár a hétfő délelőtti kereskedésben.

btc

Mindeközben az ether árfolyama új történelmi csúcsra került ma a 6,2 százalékos ralit követően.

tehheh

Iránykereséssel indul a nap a magyar tőzsdén

Iránykereséssel indul a nap a magyar tőzsdén, a BUX 0,1 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP 0,4 százalékot emelkedett, a míg a Mol 0,5 százalékkal került feljebb, a Richter 0,5 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig pénteki záróértéke közelében jár.

bux

Emelkedéssel indulhat a nap a tőzsdéken

  • Eséssel zártak múlt pénteken az amerikai tőzsdék: a Dow Jones 0,5 százalékkal, az S&P 500 0,7 százalékkal, míg a Nasdaq 0,8 százalékkal került feljebb. A negatív hangulat részben annak volt betudható, hogy pénteken több kedvezőtlen gazdasági adat is érkezett, egyrészt lassult a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése áprilisban a korábbi hónaphoz képest, másrészt az eurózóna gazdaság a második egymás követő negyedévben zsugorodott. Emellett közzétették az Egyesült Államokban a személyes fogyasztások árindexét, az áremelkedési mutatót, amelyet az amerikai jegybank leginkább figyelemmel kísér. A márciusi index jelentős emelkedést mutatott, messze meghaladva az előző havi és az elemzők által várt szintet.
  • Az ázsiai piacok gyengén indították ezt a hetet, ami részben annak volt betudható, hogy ünnepnap miatt zárva tartott több tőzsde is, beleértve a sanghajit és a tokiói börzét. A hongkongi index 1,6 százalékkal került lejjebb, míg a szingapúri index pedig 1,4 százalékot esett.
  • A határidős amerikai részvényindexek mérsékelten emelkednek, míg a határidős DAX 0,3 százalékos emelkedést vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • Gazdasági adatok szempontjából sűrű lesz a nap, ma reggel jelenik meg itthon az áprilisi feldolgozóipari beszerzési menedzserindex értéke. Közben Nyugat-Európában és a tengerentúlon már a felülvizsgált adatok érkeznek ugyanebből a kategóriából, este pedig az amerikai jegybank elnöke beszél majd egy rendezvényen.
  • Az olaj árfolyama 0,5 százalékkal csökkent, így jelenleg a Brent ára hordónként 66,8 dollár, míg a WTI típus ára 63,2 dolláron áll. Az arany árfolyama unciánként 0,3 százalékkal került feljebb 1773,6 dollárra.
  • A forint árfolyama minimális gyengülést mutat a vezető devizákkal szemben, egy euró ára 360 forint 20 fillér, míg a dollár jegyzése a 299 forint 70 filléres szinten áll.
makronaptár0503

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Martin Leissl/Bloomberg via Getty Images

utazás koronavírus
bécs
üveg
vakcina maszkviselés viszlát koronavírus
digitális bank chip
vakcina koronavírus beadás szputnyik

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
bécs