trader
Üzlet

Izgalmas időszaknak nézünk elébe, akár 10 százalékos esés is jöhet a tőzsdéken

Portfolio
A Stifel stratégái szerint csúnya részvénypiaci esés jöhet a következő öt hónapban, ha a historikus trendek igaznak bizonyulnak a mostani időszakban.

A historikus események alapján a tőzsdék nem teljesítenek jól május és október között és ez az év tökéletesen beleilleszkedhet ebbe a trendbe. Ebben az időszakban az S&P 500 átlagosan 1,7 százalékot esett, ha 1950-ig visszamenőleg vizsgáljuk az adatokat. A stratégák szerint az index májustól októberig átlagosan 5,48 százalékponttal gyengébben teljesített, mint november és április között.

Bár ezek csak évtizedekre visszamenő átlagok, az idei év tökéletes példája lehet a nagyobb trendnek. Az S&P 500 2020. november 1. és 2021. április 30. között 28 százalékot erősödött, míg a historikus adatok átlagosan 6,8 százalékos erősödést mutatnak november és április között az LPL Financial szerint.

Május 1. és október 31. között... ebben a konkrét időszakban az S&P 500 árfolyamának stagnálását vagy 5-10 százalékos csökkenését látjuk

- írta Barry Bannister, a cég vezető részvénystratégája.

Az amerikai jegybanknak is lehet némi köze ahhoz, hogy miért eshetnek hamarosan a részvények. Egy sokkal rövidebb időszakra visszatekintve találjuk rá a magyarázatot, hogy miért.

A Stifel elemzői megjegyezték, hogy amikor a Fed a gazdaság és a pénzpiacok élénkítése érdekében alakítja a politikáját, akkor egy olyan forró részvénypiacot hozhat létre, amely aztán érzékeny a megrázkódtatásokra. Példaként említhetjük, mikor a Fed 2018 végén bejelentette, hogy csökkenteni fogja a kamatlábakat - miután korábban emelte azokat -, az S&P 500 40 százalékkal emelkedett a 2020-as, világjárvány okozta medvepiac előtt.

Az biztos, hogy nem a magasabb kamatlábak okozták a zuhanást, hanem az egészségügyi válság, Bannister mégis rámutat, hogy "a Fed lazításának kulcsmomentumai hajtották a részvénybuborékot", és hogy az S&P 500 87 százalékkal emelkedett a 2020-as mélypontról.

spx

Most a Wall Streeten sokan arra számítanak, hogy a Fed csökkenteni fogja eszközvásárlási programjának méretét - a kötvényvásárlás az egyik olyan eszköz, amelyet a kamatlábak alacsonyan tartására, a növekedés fenntartására, és a defláció megakadályozására használ a jegybank -, mivel a gazdasági kereslet és az infláció visszatért. Egy ilyen lépés csökkentené a kötvények árfolyamát, növelné hozamukat, és a részvényeket kevésbé vonzóvá tenné a kötvényekhez képest.

A késő tavasz és a nyár nem a látványos részvényárfolyam-emelkedések szezonja, és fundamentális okai lehetnek annak, hogy a közeljövőben némi eladási nyomás alakuljon ki a piacon.

(MarketWatch)

Címlapkép: Jeenah Moon/Getty Images

eeszt időpont koronavírus oltás vakcina
varrás varrógép maszk koronavírus getty stock
new york_getty_stock
hadsereg katona tank getty stock
bill melinda gates getty editorial
GettyImages-1182794270
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
GettyImages-1232709320