pfizer_comirnaty
Üzlet

Újabb engedélyt nyújtana be a Pfizer, nagy változás jöhet a koronavírus-vakcinájánál

Portfolio
A Pfizer a hónap végéig benyújtaná a kérelmet BioNTech biotechnológiai céggel közösen fejlesztett koronavírus vakcinájának teljes körű engedélyére az amerikai gyógyszerhatósághoz (FDA). Tavaly a vakcina vészhelyzeti alkalmazását engedélyezte a hatóság, ha a teljes engedélyt megkapja az oltóanyag, az azt jelenti, hogy a vállalat elkezdheti közvetlenül a fogyasztóknak hirdetni a vakcinát, változtathat az árazásán és a pandémiát követően is piacon maradhat a készítmény - írja a CNBC. A cég közzétette az első negyedéves számait is, amiből kiderül, hogy mennyivel dobta meg bevételeit a koronavírus-vakcina.

A Pfizer közzétette ma első negyedéves gyorsjelentését is, amelyből kiderül, hogy:

  • Az első negyedévben 3,5 milliárd dolláros bevétele volt a vállalatnak a koronavírus-vakcinából, ami a teljes bevétele közel negyedét tette ki.
  • A gyógyszercég az elemzői várakozásokat felülmúló számokat közölt, a negyedéves bevétele 14,58 milliárd dollár volt, szemben a 13,51 milliárd dolláros elemzői konszenzussal, egy részvényre jutó eredménye pedig a várt 77 centtel szemben 93 centre emelkedett.
  • A Pfizer bevétele 42 százalékkal ugrott meg a január-márciusi negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a koronavírus-vakcina nélkül csak 8 százalékos bevételnövekedést ért volna el a vállalat.
  • Nettó eredménye 48 százalékkal emelkedett, 5,26 milliárd dollárra egy részvényre jutó eredménye pedig 47 százalékkal nőtt.
  • Az egyes termékkategóriák közül a vakcinák bevételei háromszorozódtak év/év alapon, az onkológia területén 18 százalékos, a belgyógyászati készítmények 11 százalékos bevételnövekedést tudott felmutatni a vállalat, a kórházi bevételek 12 százalékkal, az immunológiai bevételek 9 százalékkal, a ritka betegségek készítményeinek bevételei pedig 29 százalékkal emelkedtek.
  • A menedzsment megemelte az idei évre vonatkozó várakozásait, jelenleg a teljes 2021-es évre 70-72,5 milliárd dollár közötti bevételt és 3,55 és 3,65 dollár közötti egy részvényre jutó eredményt várnak. A koronavírus-vakcinából 26 milliárd dollárnyi bevételt prognosztizálnak a teljes évre, 1,6 milliárd dózis után (a korábbi várakozás 15 milliárd dollár volt). Az eredményhatást illetően a cég közleményében hozzáteszi, hogy a vakcinákból befolyó pluszbevételt némileg ellentételeik a koronavírus-vakcina k+f költségei, valamint az antivirális covid-gyógyszer fejlesztései és a többi folyamatban lévő mRNS-program költségei.

A Pfizer decemberben kapta meg az amerikai gyógyszerhatóság vészhelyzeti engedélyét (EUA) a német biotechnológiai vállalattal, a BioNTech-vel közösen fejlesztett koronavírus-vakcinájára. A vészhelyzeti engedély egy feltételes engedély, amely 2 hónapot felölelő adatokon alapul. A következő lépés a hat hónapnyi adaton alapuló licensz engedély (BLA), ami már teljes jóváhagyást jelent. Ha a vakcina megkapja ezt az engedélyt (amit a Pfizer a bejelentése szerint a hónap végéig be tervez nyújtani), abban az esetben a gyógyszergyártó megkezdheti a vakcina reklámozását közvetlenül a fogyasztóknak, változtathat az árazáson és a pandémiát követően is a piacon maradhat, ha az Egyesült Államokban már nincs veszélyhelyzet – írja a CNBC.

A Pfizer árfolyama kismértékben, 0,8 százalékkal emelkedett a negyedéves eredményeket követően a nyitás előtti kereskedésben.

pfizer
A Pfizer árfolyamának alakulása

Címlapkép: Ivan Romano/Getty Images

eeszt időpont koronavírus oltás vakcina
varrás varrógép maszk koronavírus getty stock
new york_getty_stock
hadsereg katona tank getty stock
bill melinda gates getty editorial
GettyImages-1182794270
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
GettyImages-1232709320