bull
Üzlet

Szárnyaltak az európai tőzsdék, a tengerentúlon elfogyott a lendület

Portfolio
Az ázsiai tőzsdék ma rosszul teljesítettek, Európában azonban kimondottan kedvező piacnyitást láthattunk a tegnapi kisebb megtorpanás után, a kereskedés első óráiban a legtöbb vezető börze feljebb tudott kerülni, a késő délutáni órákban is remek teljesítményekről tudunk beszámolni. A tengerentúli vezető tőzsdék is jól kezdték a napot, miután kedvező makroadat érkezett: az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet adatai szerint erőteljesen nőtt a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban áprilisban, jelezve, hogy a gazdasági fellendülés tovább erősödött a második negyedév elején. A nap végére azonban alábbhagyott a lendület, és végül a nagy tőzsdeindexek minimális elmozdulással zártak a tegnap záróértékeikhez képest.

Így zárt az Egyesült Államok

A tegnapi kamatemelési félelmeknek már nem volt nyoma az Egyesült Államok részvénypiacán, ám a jó kezdést mégis visszafogottabb folytatás követte, és végül szerény elmozdulásokat hozott a nap a tőzsdeindexekben. A Dow Jones ipari index - amely a tegnapi esésből sem vette ki a részét - ma napközben történelmi csúcsára is felkúszott, és végül 0,3%-os emelkedéssel zárta a kereskedési napot. Az S&P 500 index stagnálással felérő mozgást hajtott végre (+0,1%). A nap elején még úgy tűnt, hogy a technológiai papírok lesznek sikeresek, ehhez képest a Nasdaq végül 0,4%-os esésben végzett. 

Pluszban fejezte be a napot a BUX

A magyar tőzsde 0,2 százalékos pluszban fejezte be a mai napot, a magyar blue chipek közül az OTP 1,7 százalékkal, a Mol 0,9 százalékkal került feljebb, míg a Richter 2,4 százalékos, a Magyar Telekom pedig 0,2 százalékos mínuszban zárta a napot.

ixc

Kedvező piacnyitás a tengerentúlon

A kereskedés előtti adatoknak megfelelően pluszban indították a napot a vezető amerikai részvényindexek: az S&P 500 0,3 százalékkal, a Dow Jones 0,1 százalékkal, míg a Nasdaq fél százalékkal került feljebb a nyitást követően.

A jó teljesítmény többek között korrekcióként is értelmezhető a tegnapi rossz teljesítmények után, de kedvező makroadatok is érkeztek: erőteljesen nőtt a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban áprilisban, jelezve, hogy a gazdasági fellendülés tovább erősödött a második negyedév elején a masszív kormányzati támogatásnak és a koronavírus elleni gyors védőoltási kampánynak köszönhetően - derült ki az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet ma közzétett adataiból.

sp555

Itt az újabb őrület: Az évszázad befektetése, vagy dotcom lufi újratöltve?

Túlzás nélkül állítható, hogy 2020 sztárbefektetései voltak a kannabisszal foglalkozó vállalatok részvényei, volt bőven híráramlás is a szektorral kapcsolatban, elég például az USA-szerte végigsöprő legalizációs hullámra, a különböző gyógyászati kutatásokra vagy a szektor nagyvállalatainak összeolvadására gondolni. A számtalan pozitív hír és történés hatására elképesztő ralit láthattunk a kannabisszal foglalkozó, tőzsdén jegyzett vállalatok részvényárfolyamaiban, azonban sokak szerint nincs még vége az árfolyamok emelkedésének, többek között erről is beszélgetett Mohos Kristóf, a Portfolio részvényelemzője Kardos Zsolttal, az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzserével.

Tovább a cikkhez

Hasít a CIB anyabankja, még nagyobb lehet az idei profit

A 990 millió euróról szóló elemzői várakozásokat messze meghaladó, 1,5 milliárd eurós első negyedéves nyereségről számolt be ma délután az Intesa Sanpaolo. Az olasz tőzsdén eddig 1,7%-os emelkedést mutat a bank árfolyama.

Tovább a cikkhez

Továbbra is remek a hangulat Európában

A késődélutáni órákban is remek a hangulat Európa piacain, a vezető tőzsdék jelentősen feljebb tudtak kerülni eddig a kereskedésben. Az emelkedést 4 százalékos pluszával a görög börze vezeti, de 1,6 százalékos a plusz a német DAX Indexnél, míg 1,1 százalékkal került feljebb a francia CAC, a magyar BUX Index és a brit FTSE 100 pedig egyaránt 0,9 százalékos pluszban van jelenleg.

A mai remek teljesítményt korrekcióként is értelmezhetjük, tegnap ugyanis komoly eséseket láthattunk egyes vezető részvényindexekben, a DAX például 2,5 százalékos mínuszban zárt tegnap.

Komoly mérföldkő: több száz amerikai bankhoz megérkezhet idén a bitcoin

A CNBC értesülései szerint a bitcoin rövidesen újabb lépést tehet a mainstream elfogadás felé: a NYDIG kripto-letétkezelő cég és a Fidelity National Information Services (FIS) közreműködésével egyes amerikai bankok ügyfelei hamarosan első ízben vásárolhatnak, tarthatnak és adhatnak el bitcoint a meglévő számláikon keresztül, akár nagyon kis összegben is. A FIS egyik felsővezetője szerint ahogy több száz kisebb bank csatlakozik a programhoz, az olyan óriások, mint a JPMorgan Chase és a Bank of America is komoly nyomás alá kerülhetnek, hogy kriptodevizákat kínáljanak lakossági banki ügyfeleiknek.

Tovább a cikkhez

Viccnek indult, de már nem az - A Dogecoin már jóval nagyobb, mint a teljes magyar tőzsde

Számtalan példát lehetne arról mondani, hogy minek az állatorvosi lova az egyébként poénnak indult kriptodeviza, a Dogecoin. Extrém tünete a globális likviditásbőségnek, a befektetői hozaméhségnek, de akár annak is, hogy az érték már egyre kevésbé számít, vagy hogy a mémek irányítanak mindent, és hogy egy-egy guru elejtett félmondata vagy tweetje hogyan képes a fundamentumok helyett mozgatni a tőzsdei árfolyamokat. A Dogecoin mostanra a világ negyedik legnagyobb piaci értékű kriptodevizája lett, a közel 90 milliárd dolláros piaci kapitalizáció már akkora, hogy alaposan lekörözi a magyar tőzsde nagyágyúit, az OTP-t, a Molt, a Richtert, és gyakorlatilag a teljes magyar tőzsdét, de már olyan európai konszerneket is, mint a BMW, az Adidas vagy a Deutsche Bank.

Tovább a cikkhez

Kitört az OTP, húzza magával a hazai piacot, de vajon meddig?

Összesen három százalékot emelkedett a BUX másfél nap leforgása alatt. Az indexben egyértelműen a legnagyobb súlyú szereplő, az OTP a vezető, amelynek köszönhető a piaci mutató teljesítményének a nagy része. A technikai elemzés szempontjából ennek a relatív erőnek óriási szerepe van, de érdemes megnézni még legalább a következő két legnagyobb súlyú index komponenst is, mert egyáltalán nem lehetünk biztosak benne, hogy a bankpapír képes lesz a hátán elvinni a teljes piacot. Emellett cikkünkben megnéztük a BUX, az OTP, a Richter és a MOL részvényéhez tartozó legfontosabb támasz és ellenállás szinteket is, amelyek sokat segíthetnek a befektetőknek mind a belépési pontok meghatározásában, mind a kockázatkezelés kialakításában.

Tovább a cikkhez

Emelkednek a kriptodevizák, ma is a dogecoin a sztár

Ma kimondottan jól szerepelnek egyelőre a kriptodevizák, a bitcoin árfolyama például 4,2 százalékos pluszban áll a tegnapi rosszabb teljesítmény után, de többek között feljebb került az ethereum és a ripple jegyzése is.

btc

Az eredetileg viccnek szánt kriptopénz, a dogecoin azonban a mai nap egyértelmű sztárja, jelenleg közel 23 százalékos a plusz a jegyzésnél, ezzel együtt idén több, mint 11 ezer százalékos pluszban áll a kriptopénz.

doge

Index és részvény kereskedés kezdőknek – online előadás

Soron következő online előadásunkon a CFD kereskedés világába vezetjük be az érdeklődőket. A CFD termékek lehetővé teszik, hogy tőzsdeindexek, részvények, devizaindexek esetében az emelkedő és a csökkenő hullámokat egyaránt meglovagolja a kereskedő.

Tovább a cikkhez

Jól teljesítenek a bankpapírok

Továbbra is remek a hangulat Európa tőzsdéin, a vezető indexek közül a német DAX 1,4 százalékkal, a francia CAC 1 százalékkal került feljebb, míg a brit FTSE 100 0,9 százalékos pluszban van. Szektorszinten kimondottan jól teljesítenek a nagybankok, az emelkedést 3,2 százalékos pluszával a KBC vezeti.

Szárnyal a magyar tőzsde, bombaformában a blue chipek

A kimondottan kedvezőtlen tőkepiaci hangulat ellenére 2,2 százalékos pluszban fejezte be a tegnapi kereskedést a magyar tőzsde, a hazai blue chipek közül az OTP 2,8 százalékkal, a Mol 3,6 százalékkal, míg a Richter 1,5 százalékkal került feljebb, a Magyar Telekom papírjai azonban 1 százalékos mínuszban zárták a napot. A remek teljesítmény ma is folytatódik, az emelkedést az OTP részvénye vezeti, jelenleg több, mint 1,7 százalékos a plusz a nagybank papírjánál. A fokozott befektetői érdeklődés a technikai kép alakulása mellett azzal is magyarázható, hogy a napokban teszi közzé első negyedéves gyorsjelentését a Mol és az OTP is, a számok pénteken érkeznek.

Tovább a cikkhez

Csúcson a tőzsdék, mit tegyek most? Következik az ingyenes befektetői klub

Több megtakarító is szembesülhet a jövőben azzal, hogy a pénzügyi vagyonuk értékállóságára még nagyobb figyelmet kell fordítaniuk, mint eddig. Az inflációs várakozások felerősödtek, a pénz vásárlóértékének megtartása ismét fontos célkitűzése lehet, különösen, ha a pénzügyi vagyon már eléri az átlagos banki kiemelt ügyfélstátuszra jellemző mértéket. Ez persze nem könnyű! A részvénypiacok újra rekordokat döntögetnek, de a járvány okozta bizonytalanság sem múlt el. Milyen gazdasági kilábalásra számíthatunk? Milyen érvek szólnak a részvény alapú befektetés mellett? Melyek most a kockázatok, mennyire drága most a részvénypiac? Hogyan érdemes építeni az egyéni befektetési portfóliónkat, melyek a lehetséges stratégiák? A következő ONLINE befektetői klubunkon ezt a kérdéskört járjuk körbe.

Tovább a cikkhez

Szárnyal az OTP, remek a hangulat a magyar tőzsdén

A kereskedés első fél órájában remek teljesítményt láthatunk a BUX Indexnél, jelenleg 1 százalékos a plusz a börzénél. A hazai blue chipek közül kiemelkedően jól teljesít az OTP, a mai 1,6 százalékos emelkedéssel együtt idén már 5,5 százalékos a plusz a nagybank papírjánál. Mindemellett a Mol részvénye a tegnapi szárnyalás után ma is remekül teljesít, jelenleg 1,2 százalékos a plusz, míg a Richter és a Magyar Telekom továbbra is 0,1 százalékos pluszban áll.

otp1,6

Emelkedésben az európai tőzsdék

Remek hangulatú piacnyitást láthattunk Európa börzéin, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,9 százalékos pluszban kezdte a napot - igaz, tegnap közel 2,5 százalékot esett a nap végére a börze. Mindeközben a francia CAC 0,5 százalékkal, a brit FTSE pedig 0,3 százalékkal került feljebb, emellett emelkedés látható az olasz, a svájci, a belga és a spanyol börzéken is.

dax0,8

Pluszban kezdi a napot a BUX Index

A BUX-index 0,5 százalékkal emelkedett a nyitást követően, a magyar blue chipek közül az OTP 0,5 százalékkal, a Mol 1,1 százalékkal, a Richter és a Magyar Telekom pedig 0,1 százalékkal került feljebb.

bux

Elon Musk még meg sem szólalt, máris elszállt a Dogecoin

Csak az elmúlt egy napban több mint 40 százalékot emelkedett a viccnek indult kriptodeviza, a Dogecoin árfolyama, ezzel idén már 12 000 százalékot ralizott. Idén. Tizenkétezer százalékot. Tegye fel a kezét, akinek nem hiányzik a portfóliójából!

Tovább a cikkhez

Masterplast-részvényeket kaptak a cég munkavállalói

Masterplast-részvényeket ruházott át munkavállóinak a vállalat a Munkavállalói Résztulajdonosi Program keretein belül az elmúlt két napon, összesen közel 177 ezer darab részvény cserélt gazdát.

Tovább a cikkhez

Kedvező nyitás jöhet az európai tőzsdéken

  • A vezető amerikai részvényindexek többnyire rossz teljesítményt nyújtottak tegnap, a Nasdaq 1,8 százalékkal került lejjebb, míg 0,7 százalékos mínuszban zárt a Dow Jones, az S&P 500 viszont 0,1 százalékkal feljebb került. A gazdasági adatok továbbra is erősnek tűnnek, illetve a gyorsjelentések is kedvezően alakulnak, és érdemes megjegyezni, hogy a részvényindexek a történelmi csúcsaik közelében járnak továbbra is, tehát egyelőre ez csak kisebb korrekciónak nevezhető. Emellett a 10 éves államkötvények hozamában sem látható jelentős emelkedés.
  • A rossz amerikai teljesítményt követően ugyancsak kedvezőtlen teljesítményt mutattak ma az ázsiai tőzsdék: a japán Nikkei 0,8 százalékkal lejjebb került, ám a dél-koreai Kospi 0,6 százalékot emelkedett, míg a Hong Kong-i tőzsde 0,4 százalékot esett, a shanghaji börze pedig 0,8 százalékkal került lejjebb.
  • A határidős amerikai indexek vegyes hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX enyhe emelkedést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Gazdasági adatok szempontjából ma itthon publikálja az MNB szokásos havi kamatstatisztikáját, illetve a hitelintézetek mérlegének márciusi alakulását. Nem sokkal később pedig a KSH teszi közzé a lakásépítések és a kiadott építési engedélyek első negyedéves adatait. Amerikában a magánszektor foglalkoztatását összefoglaló ADP-index friss adatai jelennek meg, ami a pénteki átfogó munkaerőpiaci adat jó indikátora lehet.
  • Az olaj árfolyama 0,1 százalékkal került feljebb ma, így egy hordó Brent ára jelenleg 69,8 dollár, míg a WTI típusé 66,2 dollár. Az arany árfolyama unciánként 0,1 százalékos mínuszban áll 1778,6 dolláron.
  • A forint ma erősödik a vezető devizákkal szemben, most 359 forint 90 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 299 forint 50 filléres szinten állnak a jegyzések.
makronaptár0503
  • Ma is pörög tovább a gyorsjelentési szezon, Európában ma teszi közzé negyedéves számait többek között a Siemens Energy és a Deutsche Post, míg a tengerentúlon például a General Motors, az ETSY, a Hilton Worldwide Holdings és a Booking Holdings eredményeit ismerhetjük meg.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Tovább pörögnek a gyorsjelentések, jól nyithat Európa

burn
forint bankjegy
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
pleschinger gyula
frankfurt
balaton nyár hőség
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
burn