Előfizetői tartalom

Csak egészség legyen - főleg ha a tőzsdén is pénzt hoz!

A Világbank adatai szerint csak két olyan ország van a világon, amelyik GDP arányosan többet költ az egészségügyre, mint a Egyesült Államok: egy-egy Csendes-Óceánban rejtőző miniállam (Tuvalu és a Marshall-szigetek), amelyek lakosságának abszolút többsége súlyosan elhízott a fejlett világtól átvett étrend miatt. A világ legnagyobb gazdasága gazdasági hozzáadott értékének majdnem minden ötödik dollárját arra költi, hogy orvosi ellátáshoz és gyógyszerekhez jutassa állampolgárait. Tekintettel arra, hogy az utóbbi évtized reformjai után sincs alanyi jogon járó ellátás mindenkinek, és a szektor nagy részét a magánszolgáltatók tartják a kezükben, ez hatalmas (és gyakran etikátlan) üzleti lehetőséget rejt magában. Vannak azonban olyan tőzsdei szereplők, amelyek nemcsak viszonylag jó ügyfél elégedettséggel rendelkeznek, de erős fundamentumokkal és nem utolsósorban stabilan érkező befektetői réteggel rendelkeznek. Ez utóbbi szempontból vizsgáljuk meg a főbb szereplők árfolyamát.

IHF

Az iShares Healthcare Providers ETF egy kisebb, 1 milliárdos nettó eszközértékkel rendelkező ETF. Átlagos forgalma dollár értékben számolva a 10 millió dollárt sem éri el. Mégis, ágazati alap létére és viszonylag kis mérete ellenére csak 0,42%-os teljes explicit költséggel kell számolni. Így a hosszútávú befektetőknek egy jó kompromisszum lehet, ha valaki nem szeretne egyedi részvényekből válogatni, és ezeket rendszeresen újrasúlyozni, de bízik az ágazatban hosszú távon is.

Akik eddig így tettek, nem jártak rosszul. Az IHF egy sima emelkedő trendben van, amit a leginkább a közép és a hosszútávú mozgóátlag meglehetősen stabil távolsága mutat. Ezt a legegyszerűbben az MACD nem éppen klasszikus értékekkel való ellátása után láthatjuk. Január és február során a korábbi trend korrekciója zajlott, ami során minden spekuláns, aki nem hosszútávon gondolkozott, realizálta a profitot. Ezt követően az új erőre kapott középtávú trendben már nem volt korrekció, csak két konszolidáció, ami jelzi a piac erejét és az intézményi vevők komoly szándékait. A mostani kissé túlvett zóna a keddi újabb kitörés ellenére rövidtávon egy kisebb korrekciót és az utolsó (korábban) ellenállás szint visszatesztelését valószínűsíti.

Erről szól még a cikk:

  • Jelek, hogy az ágazat stabil trendben van.
  • Erős trendben az Egyesült Államok egyik legnagyobb munkaadója.
  • Bődületesen erős kitörés a nagy kihívónál.
  • Adófizetői dollárok és fülescsésze: a nyerő kombináció!
  • A mohóság tud szép trendet produkálni?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés