GettyImages-1213571549 (7)
Üzlet

Pluszban zárt Amerika, új csúcson a Dow

Portfolio
Az amerikai tőzsdéken pozitívabb lett a mai kereskedési hangulat, a vezető részvényindexek a felemás nyitást követően enyhe pluszba fordultak, közülük is inkább a Dow mutatott nagyobb erősödést. Az amerikai gazdaság kilábalása továbbra is erős, ugyanakkor a feldolgozóipar növekedési üteme lassult, és a befektetők az infláció miatt aggódnak. A heti új segélykérelmek száma ugyanakkor a várakozásoknál alacsonyabb lett, ami a munkaerőpiac erősödésére utal. Az ázsiai piacokon ralizott egyet a japán Nikkei, míg Európában felemás teljesítmény látható.

Pluszban zárt Amerika

Sikerült a mai kereskedést mindhárom vezető amerikai részvényindexnek pluszban zárnia, végül a Nasdaq is közel 0,4%-ot erősödött.

Az S&P 500 több mint 0,8%-os erősödéssel fejezte be a mai napot, a Dow Jones pedig új csúcson zárt 0,93%-os emelkedéssel.

A Nasdaq megint mínuszban

A technológia-túlsúlyos Nasdaq a piaczárás előtti bő két órában ismét enyhe mínuszba fordult, jelenleg 0,31%-ot gyengül a tegnapi záróértékéhez képest.

A Dow és az S&P 500 0,45%, illetve 0,26%-os pluszban tartózkodik.

Pluszba fordult Amerika

A felemás nyitást követően egyelőre pozitív a hangulat az amerikai tőzsdéken, mindhárom vezető részvényindex szerény pluszban tartózkodik.

Közülük a Dow mutatja a legnagyobb, fél százalék körüli erősödést jelenleg.

Pluszban zárt a BUX

A BUX-index a viszonylag kedvezőtlenebb nemzetközi hangulat ellenére is 0,75 százalékos pluszban zárt, a magyar blue chipek közül az OTP 0,81 százalékkal, a Richter 2,02 százalékkal, míg a Magyar Telekom 0,12 százalékkal került feljebb. A Mol végül 0,28 százalékos mínuszban fejezte be a napot.

buxxxccc

Ralizik az arany és az ezüst

A tőzsdék ma gyengébb teljesítményt mutatnak, ugyanakkor az arany és az ezüst ralizik egyet. A sárga nemesfém 1,5 százalékos pluszban áll 1812 dolláron, míg az ezüst 27,3 dollárra tornászta fel magát 3 százalékos emelkedést követően.

arannnny
ezüüü

Folytatódik a technológiai részvények gyengélkedése

A nyitást követően felemás kép látható az amerikai tőzsdéken: a Dow Jones 0,1 százalékkal emelkedett, ellenben az S&P 500 0,2 százalékkal, a technológiai részvényekben gazdag Nasdaq pedig 0,6 százalékkal került lejjebb. Az e-kereskedelemmel foglalkozó Etsy részvényei például már több mint 12 százalékot estek, mivel ugyan a cég teljesítménye jó volt, de a menedzsment előrejelzése némileg csalódást okozott a befektetőknek. Az amerikai gazdaság ugyan továbbra is erősnek tűnik és több kedvező adat is érkezett mostanában, de a befektetők az infláció miatt aggódnak elsősorban.

ffd

Érdekes kapcsolat van a kriptodevizák és a mániarészvények között

Miközben a befektetők folyamatosan öntik a pénzt a nagy technológiai részvényekbe, a kisbefektetők kedvencei, vagy más szóval a "mániarészvények" továbbra is szenvednek. Ennek pedig a kriptopénzek árfolyamának emelkedése lehet az egyik fő oka, véli Ben Onatibia, a Vanda nevű befektetési kutatócég stratégája.

Tovább a cikkhez

Iránykeresés jöhet a tengerentúlon

A kereskedést megelőző adatok alapján többnyire stagnálás várható a vezető amerikai részvényindexek tekintetében, a Dow Jones, az S&P 500 és a Nasdaq is tegnapi záróértéke körül nyithat majd. A gazdasági adatok továbbra is erősek, ugyanakkor a befektetők a magasabb inflációs kilátások miatt aggódnak elsősorban. A heti új segélykérelmek száma is biztatóan alakul, 498 ezer volt az elemzők által becsült 527 ezerhez képest.

hhjhj

Nem lanyhul az építkezési kedv, már lassan olyan drága a faanyag, mint az arany

Mostanában szinte minden nyersanyagnak alaposan megemelkedett az ára, legyen szó az olajról, bányaipari vagy mezőgazdasági termékekről. Az egyik leginkább felkapott termék azonban a faanyag volt, amelynek év eleje óta már majdnem megduplázódott az árfolyama, és lassan olyan drága lesz tőzsdei alapegységenként, mint egy uncia arany. Ez pedig alaposan megdobja az újonnan épített lakások költségét is, így a legtöbb építkezni vágyó amerikai már inkább a mobil fűrésztelep rejtelmeit próbálja megismerni, és magának vágni a faanyagot ahelyett, hogy azt méregdrágán megvegye a boltokban.

Tovább a cikkhez

Gyengélkednek az autógyártók

Ma nem teljesítenek jól az autógyártók részvényei, a Volkswagen és a Ferrari árfolyama is több mint 2 százalékos mínuszban áll. Ebben szerepet játszhat, hogy az autóipar meghatározó vezetői és iparági elemzők egymás után figyelmeztetnek arra, hogy a globális chiphiány sokkal nagyobb méreteket ölthet a második negyedévben, amely jelentős károkat okozhat.

Tartják magukat az európai tőzsdék

A kedvező német feldolgozóipari megrendelési adatokat követően továbbra is többnyire pluszban állnak az európai tőzsdék, főleg a lengyel WIG, amely 1,1 százalékkal emelkedett, míg a vezető részvényindexek közül a DAX 0,3 százalékos, a francia CAC pedig szintén 0,3 százalékos pluszban áll. A FTSE azonban kissé lefelé korrigál jelenleg.

OTP: lezárult az integráció Szerbiában, cél a piacvezető pozíció

Lezárult az a több mint másfél éve megkezdett integrációs folyamat, amelynek eredményeként az OTP Bank két szerbiai leánybankja, a Vojvođanska banka és az OTP banka Srbija mától összeolvadva, egy bankként működik tovább. Az OTP szerint a régióban még nem volt példa ilyen összetett banki integrációra.

Tovább a cikkhez

Így lehet pénzt keresni a veterán trader szerint, ha elkezdenek zuhanni a kriptodevizák

A kriptodeviza-rali nyáron korrekciós alapon érhet véget, és Boris Schlossberg, vezető devizapiaci szakértő szerint a kriptopénz tőzsde, a Coinbase Global  lehet az egyik "legkönnyebb shortolási lehetőség" abban az esetben, ha jön egy nagyobb korrekció a kriptopiacon.

Tovább a cikkhez

Bitcoin vagy Ethereum? Mindkettő? Egyik sem?

A Bitcoint szinte már mindenki ismeri, az Ethereum pedig egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, már a kriptoközösségen kívül is, ami meg is látszik az árfolyamon. De melyiket érdemes választani a kettő közül? Milyen kitettséget ad a Bitcoin és milyet az Ethereum?

Tovább a cikkhez

Folytatódik az emelkedés az európai tőzsdéken

A tegnapi ralit követően tovább folytatódik az emelkedés az európai tőzsdéken, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,3 százalékkal, a francia CAC 0,5 százalékkal, a brit FTSE pedig 0,3 százalékkal került feljebb. Emellett pluszban áll a nyitást követően az olasz, a spanyol, a belga és a holland börze is.

A kedvező hangulatot segíti, hogy a német feldolgozóipari megrendelések az elemzői várakozásokat meghaladva nőttek márciusban, és a következő hónapokban további növekedés várható.

dvvb

Pluszban nyitott a BUX

A BUX-index 0,2 százalékos pluszban kezdte a napot, a magyar blue chipek közül az OTP 0,1 százalékkal, a Richter 0,4 százalékkal, míg a Magyar Telekom 0,1 százalékkal került feljebb. A Mol árfolyama stagnál a nyitást követően.

buxxyyyyy

Megugrottak a német gyáripari megrendelések, és ez még csak a kezdet

A német feldolgozóipari megrendelések az elemzői várakozásokat meghaladva nőttek márciusban, és a következő hónapokban további növekedés várható.

Tovább a cikkhez

Folytatódhat az emelkedés Európában

  • Felemás napot zártak a vezető amerikai részvényindexek tegnap: a Dow Jones 0,29 százalékkal, az S&P 500 pedig csak minimálisan került feljebb, előbbi azonban ezzel újabb rekordszintre került. A Nasdaq ellenben 0,37 százalékos mínuszban fejezte be a napot. A technológiai részvények így ismét gyengébben teljesítettek, míg az olajtársaságok többnyire emelkedtek. Gazdasági szempontból kevésbé volt kedvező hír, hogy lassult az amerikai szolgáltatóipar teljesítményének növekedési üteme áprilisban márciushoz képest. Az amerikai szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) ugyanis 62,7 pontra gyengült a márciusi 63,7 pontról, miközben az elemzők 64,3 pontra számítottak.
  • Az ázsiai piacokon vegyes teljesítmények láthatóak, a Nikkei 1,8 százalékot ralizott, míg a koreai Kospi 0,8 százalékkal, a hongkongi börze pedig 0,4 százalékkal emelkedett. Az ausztrál részvényindex azonban 0,6 százalékkal, a sanghaji pedig 0,2 százalékkal került lejjebb. Az ázsiai piacokon fontos hajtóerő, hogy ugyan a vakcinálás lassan halad, de a globális gazdaság felépülése hozzájárul az exportbevételekhez.
  • A határidős amerikai részvényindexek emelkedést vetítenek előre, míg a határidős DAX 0,15 százalékos pluszban áll.
  • Itthon a KSH két fontos adatot is közöl ma reggel, az ipar és a kiskereskedelem márciusi számaiból már ismertté válnak az első negyedév részadatai. Az ÁKK kötvényaukciót tart, közben reggel a német gyáripari megrendelések alakulása is fontos lehet magyar szempontból is. Kora délután a Bank of England tart kamatdöntő ülést, a várakozások szerint marad a jelenlegi 0,1 százalékos irányadó ráta.
  • Az olaj árfolyama 0,7 százalékkal emelkedett, egy hordó Brent ára 69,5 dollár, míg a WTI típus 65,7 dollárba kerül. Az arany árfolyama unciánként 0,3 százalékkal került feljebb 1791 dollárra.
  • A forint árfolyama stagnál ma, egy euró ára 359,1 forint, míg a dollár a 299,1 forintos szinten áll.
makronaptár0503

Ma teszi közzé gyorsjelentését többek között a Moderna és a PayPal, illetve a Volkswagen is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Thomas Lohnes/Getty Images

Így keres dollármilliárdokat a Tesla a környezetvédelmi krediteken

Keresett-e már valaha valaki pénzt elektromos autókon? A kérdésre valószínűleg még mindig inkább nem a válasz, annak ellenére, hogy a Tesla egy ideje már nyereségesen működik. Miért? Hát azért, mert az amerikai cég nagy tételben értékesíti a környezetbarát(abb) autói után kapott környezetvédelmi krediteket, az ebből származó profit miatt nem veszteséges a cég. De hogy működik a rendszer? Honnan vannak a kreditek, mennyiért és kinek adja el őket a Tesla? Ennek jártunk utána.

Tovább a cikkhez
forint bankjegy
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
pleschinger gyula
frankfurt
balaton nyár hőség
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
frankfurt