acél vasmű dunaferr
Üzlet

Új vezetés a Dunaferr élén

MTI
A Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága csütörtökre hívta össze az ISD Dunaferr Zrt. közgyűlését, amelyen a többségi tulajdonos, a Steelhold Limited képviselői is részt vettek, azonban a cég menedzsmentje szerint nem volt határozatképes a közgyűlés, mert ők a cégbíróság végzését megfellebbezték. A Dunaújvárosi Hírlap a ciprusi Steelhold meghatalmazott képviselőjére hivatkozva ezzel szemben azt írta online felületén, hogy érvényes és eredményes volt a közgyűlés.

A Dunaferr MTI-hez eljuttatott közleménye szerint jogerős végzés hiányában csak akkor lehetett volna határozatképes a közgyűlés, ha azon minden részvényes megjelenik és minden részvényes egyhangúlag egyetért a közgyűlés megtartásával. A cég székhelyén azonban a jelenlévő néhány magánszemély részvényes kivételével senki nem jelent meg - tették hozzá.

Jelezték, hogy a Steelholdnak ciprusi bírósági döntés tiltja, hogy május 20-ig az ISD Dunaferr Zrt. közgyűlésén részt vegyen és szavazzon.

A Steelhold képviseletében fellépő Mikó István a Dunaújvárosi Hírlapnak azt nyilatkozta, hogy a cég telephelye előtt megtartott közgyűlésen a cégbíróság által előírt napirendi pontokat tárgyalták meg, ezek szigorúan a társaság törvényes működésének helyreállítására vonatkoztak, így új igazgatóságot, felügyelőbizottságot, cégvezetőt és könyvvizsgálót választottak.

Módosították az alapszabályt is, a döntéseket felterjesztik a Székesfehérvári Törvényszék elé és várják a kedvező elbírálást, az új vezetők bejegyzését.

A Steelhold ügyvédje, Szabó Antal szerint a közgyűlésen megjelent a részvényesek többsége, tehát határozatképes volt. Jelen volt a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet, a Steelhold Limited, a Dolgozók Részvényesi Konzorciuma, nem jelent meg a magyar állam képviselője, és Natalija Basinszkaja vagy képviselője sem.

A közgyűlés visszahívta posztjáról Evgeny Tankhilevich cégvezetőt, akinek már tavaly lejárt a megbízatása, helyére az ukrán Gladkikh Vasylt nevezte ki - közölte.

A Dunaújvárosi Hírlap arról is ír, hogy Nagy Péter, a Dunaferr vezető jogásza által a korábban lejárt mandátumú három igazgatósági tag és Evgeny Tankhilevich bejegyzésére beadott kérelmének elutasítása jogerőssé vált a Győri Ítélőtábla szerdai döntésével.

A vállalat vezető jogásza április 19-ei sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy előszerződést kötött az ISD Dunaferr Zrt. és a Bécsben bejegyzett, nehézipari cégekkel, kazah háttérrel rendelkező, tőkeerős Safin GmbH, valamint új cégként bejegyzés alatt van a Safin Donau Acélipari Zrt. dunaújvárosi székhellyel.

Nagy Péter akkor elmondta, hogy a befektető "szeptember óta működteti a céget", beszállítja az acélgyártáshoz szükséges alapanyagok nagy részét, de a megállapodás értelmében kész a működtetést és a két fél közötti kapcsolatot magasabb szintre emelni. Megjegyezte, hogy a szerződés végleges formája még kidolgozás alatt áll.

Magyarország legnagyobb kohászati vállalatának válságához nagyban hozzájárul, hogy az ISD Dunaferr Zrt. irányításáért lassan egy éve folyik a harc az orosz többségi tulajdonos és az ukrán kisebbségi tulajdonos között.

Az ISD Dunaferr társaságcsoport Magyarország meghatározó jelentőségű acélgyártó komplexuma, az ország egyik legnagyobb termelő vállalategyüttese. Éves acéltermelő kapacitása mintegy 1,7 millió tonna. A nyilvános cégadatok szerint a 4500 munkavállalót foglalkoztató ISD Dunaferr Zrt. 2018-ban 368 milliárd forint nettó árbevétel mellett 10,6 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el. A jogi problémák miatt nincs se 2019-es, se 2020-as mérlege.

Címlapkép: Getty Images

izzo lampa
deviza trader
GettyImages-10188160(1)
fiatalok oltása 12-15 évesek gyermek vakcina pfizer
izrael palesztine
Takarékbank_1

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
GettyImages-1211246429 (9)