richter4_forras_richter
Üzlet

Hétfőn jelent a Richter, mire számítsunk?

Május 10-én, hétfőn publikálja első negyedéves gyorsjelentését a Richter a vállalat társasági eseménynaptárja szerint, ehhez kapcsolódóan a Portfolio ismét elkészítette a negyedéves elemzői konszenzusát. Az elemzői várakozások mediánja szerint bár a tavalyi negyedik negyedéves rekordbevételt nem fogja megütni a vállalat, de így is jelentős lehetett a növekedés az előző év azonos időszakához képest, az üzemi eredmény szintjén pedig 10 százalék feletti dinamikát érhetett el a magyar gyógyszercég.

A negyedik negyedévben mutatott rekord árbevételt nem érte el a Richter 2021 első negyedévében az elemzői konszenzus szerint, viszont az előző év azonos negyedévéhez képest még így is szemmel látható növekedést produkálhatott a magyar gyógyszercég. A várakozások mediánja szerint 147,9 milliárd forintos bevételt érhetett el a vállalat, ami 4,6 százalékos növekedés év/év alapon.

tablazat

A Richternél a dinamikus növekedés nagyrészt az amerikai értékesítések megugrásának volt köszönhető az elmúlt negyedévekben, azon belül is a Vraylarnak és várhatóan még az első negyedévben is húzta a növekedést a termék. Januárban a Richter amerikai partnere, az AbbVie, amely a gyógyszer amerikai értékesítéseiért felel egy prezentáció során arról beszélt, hogy a Vraylar értékesítései akár a 4 milliárd dollár is elérhetik (peak sales) a jelenlegi indikációkkal. Ez a befektetők számára is meglepően magas szám volt, ami nagyban hozzájárult a Richter árfolyamának januári szárnyalásához.

bevetelek

A Richter számára kulcsfontosságú nőgyógyászati portfólió tovább bővült: januárban lezárt egy fontos akvizíciót a vállalat (Evra), emellett március végén az Európai Gyógyszerügynökség pozitív véleményt fogalmazott meg a Richter és a Mithra közös készítményről, amely a várakozások szerint a második negyedév végéig megkaphatja az engedélyeket. A Richter célja, hogy a nőgyógyászat területén meghatározó fontossággal bíró, globális gyógyszercéggé váljon, a két termék pedig hozzásegítheti ehhez.

A bruttó fedezet kisebb mértékben emelkedhetett az első negyedévben, mint az árbevétel az egy évvel ezelőtti szintről az elemzői konszenzus szerint, így a fedezeti hányad 1,9 százalékponttal csökkenhetett, viszont a negyedik negyedévi szinthez képest javulást várnak az elemzők. Az üzemi eredmény szintjén 27,9 milliárd forintos profit várható a várakozások mediánja szerint, ami 10 százalék feletti javulást jelent 2020 első negyedévéhez képest.

bruttofedezet

A geopolitikai feszültségek erősödése, az orosz-ukrán konfliktus negatív hatással lehetett a Richter részvényeit övező hangulatra az elmúlt hetekben, az év első hónapjaiban látott szárnyalás és csúcsdöntés után megtorpant az árfolyam emelkedése. Oroszország a Richter gyógyszergyártási üzletágának második legnagyobb piaca az Egyesült Államok után (ha az Európai Unió országait külön szerepeltetjük), 2020-ban a Richter gyógyszergyártási bevételének közel 19 százalékát adta. Ami az első negyedéves gyorsjelentést illeti, az orosz piacról származó bevételeknek a devizaárfolyam-változások nem kedveztek, az első negyedévben a forint jelentősen erősödött a rubellel szemben az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

Ami a többi nagy piacot illeti, jelentősebb erősödést mutatott a forint a dollárral szemben is egy éves időtávon, ami szintén nem kedvez a nagy amerikai kitettséggel rendelkező, exportorientált Richternek. Viszont az euróval szemben gyengült a forint, ami felfelé segítette a számokat a bázisidőszakhoz képest.

A Richter első negyedévi adózott eredménye közel lehet a bázisidőszaki értékhez az elemzői konszenzus szerint, a várakozások mediánja 29 milliárd forint, ami megegyezik a 2020 első negyedévi értékkel. Eddig egyetlen egy negyedév volt a cég története során, amikor ennél magasabb adózott eredményt ért el a Richter, 2020 második negyedéve. A várakozások viszonylag széles sávban mozognak 2021 első negyedévre, a legalacsonyabb 24,9 milliárd forint, míg a legmagasabb 38,7 milliárd forint.

A Richter árfolyama valósággal szárnyalt az év első két hónapjában, a részvény történelmi csúcsot döntött, márciusban azonban megakadt a menetelés, a többi blue-chiphez hasonlóan. A március végén felállított 9320 forintos történelmi csúcshoz képest most közel 8 százalékkal áll alacsonyabban az árfolyam, de az év eleje óta még így is 15,5 százalékos pluszban áll a Richter, magasan felülteljesítve a BUX indexet, ami 6 százalékot emelkedett idén.

A címlapkép forrása: Richter

oroszország koronavírus járvány
montenegró járvány
fodrasz covid korona
koronavírus adatok sejt járvány
európai bizottság brüsszel eu európai unió

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
GettyImages-1211246429 (9)