frankfurt
Üzlet

Kitartott a jó hangulat, pluszban zártak az amerikai indexek

Portfolio
Ázsiában a tegnapi Wall Street-i ralit követően jó volt a hangulat, és az európai tőzsdék is jól teljesítettek ma. Izgalmas volt a mai nap a magyar tőzsdén, hiszen hajnalban tette közzé negyedéves számait az OTP és a Mol, és mindkét vállalat verte az elemzői várakozásokat a főbb sorokon, ennek ellenére az OTP jelentős eséssel zárt, a Mol pedig emelkedéssel fejezte be a mai kereskedést. Az amerikai tőzsdék jól teljesítettek ma azt követően, hogy az áprilisi munkaerőpiaci adat jelentősen alulmúlta az elemzői várakozásokat, mindhárom index pluszban zárta a napot.

Pluszban zártak a vezető amerikai indexek

A magyar idő szerint délután közölt kedvezőtlen munkaerőpiaci adat a befektetőknek azt üzente, hogy a Fed beavatkozása egyelőre messze van, további laza monetáris és fiskális politikára lehet számítani. A vezető amerikai indexek így emelkedtek az egész nap folyamán,

  • a Dow Jones új csúcson is járt 34 800 pontnál, végül 34 777 ponton fejezte be a napot, ami 0,7%-os emelkedést jelent.
  • Az S&P 500 0,74%-ot emelkedve 4232 ponton állt záráskor,
  • a Nasdaq 0,88%-kal került feljebb.

Szépen emelkednek az amerikai indexek

Az Egyesült Államokban a kedvezőtlen munkaerőpiaci hírek hatása nem tartott sokáig, a vezető tőzsdeindexek egyaránt emelkedést mutatnak. A Dow Jones ipari átlag 34 713 ponton áll, ez 0,5%-kal haladja meg a tegnapi zárószintet, az S&P 500 0,7%-kal 4230 pontra emelkedett. A Nasdaq 13 777 pontra emelkedett, ez 1%-kal magasabb, mint a tegnapi zárószint.

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,7 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek közül az OTP 2,5 százalékos esése mellett, a Mol 2 százalékos eséssel zárt, míg a Richter 0,8 százalékot gyengült, a Magyar Telekom pedig 0,4 százalékkal került lejjebb.

bux

Gyorsan fordult a kocka Amerikában

Egy óra telt el az amerikai piacnyitás után és már a Dow is pluszba lendült - annak ellenére, hogy a vártnál jóval gyengébb munkaerőpiaci adat érkezett -, ezzel pedig új csúcsot döntött az index. Mindeközben az S&P 500 is 0,7 százalékos pluszban jár már, a Nasdaq pedig 1,2 százalékot emelkedett. Szektorokat tekintve az S&P 500 technológiai szektora 0,7 százalékot emelkedett, míg a bankszektor 0,8 százalékkal gyengült, ami részben azzal magyarázható, hogy a gyenge munkanélküliségi adat miatt csökkent az esélye annak, hogy az amerikai jegybank változtatna az ultralaza monetáris politikáján.

dow

Szokatlan dolgot tett Elon Musk: óvatosságra intette a kriptobefektetőket

Elon Musk óvatosságra intette a kriptobefektetőket, miután egy pénteki tweetjében arról írt, hogy a kriptodevizák ígéretesek, de azért nem árt óvatosnak lenni.

Tovább a cikkhez

Csalódást okozott a munkaerőpiaci adat, lefordult a Dow

Bár az előjelek alapján még emelkedésre lehetett számítani, mégis vegyesen nyitottak az amerikai tőzsdék, a Dow 0,2 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 0,1 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,5 százalékot erősödött. A hangulatromlás részben azzal magyarázható, hogy az előző hónaphoz képest minimálisan nőtt áprilisban, az elemzői várakozásoknál pedig jóval kedvezőtlenebbül alakult az amerikai mezőgazdaságon kívüliek munkanélküliségi rátája. Az amerikai gazdaság gyors kilábalására a foglalkoztatottság növekedése késve reagál. A Nasdaq felülteljesítése azzal magyarázható, hogy a vártnál gyengébb adat rosszabb kilátásokat fest a gazdasági kilábalással kapcsolatban, amire a kötvényhozamok jelentősen elkezdtek csökkenni.

dow

Erősödés jöhet az amerikai tőzsdéken

Emelkedéssel nyithatnak a tengerentúli tőzsdék, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,3 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 és a Nasdaq 0,2 százalékos pluszban nyithat. A piaci szereplők a friss munkaerőpiaci adatokat várják, amelyeknek a publikációja itteni idő szerint 14:30-kor esedékes.

dowhati

Fordulat az arany piacán?

Áprilisi mélypontja óta közel 8%-ot erősödött az arany, és most egy olyan - technikai elemzés során használt - alakzatot fejezett be a grafikonon, ami akár egy komoly emelkedés alapja is lehet. A jelenséget az inflációs félelmek és befolyásos befektetők nyilatkozatai is táplálják. Az aranynak azonban még jó pár ellenálláson át kell verekednie magát, hogy újabb hosszútávú trend is megnyíljon előtte. Ha hiszünk az újonnan erőre kapott nemesfém további emelkedésében, az sem mindegy hogy melyik eszköz által szeretnénk a mozgást kihasználni.

Tovább a cikkhez

Hétfőn jelent a Richter, mire számítsunk?

Május 10-én, hétfőn publikálja első negyedéves gyorsjelentését a Richter a vállalat társasági eseménynaptárja szerint, ehhez kapcsolódóan a Portfolio ismét elkészítette a negyedéves elemzői konszenzusát. Az elemzői várakozások mediánja szerint bár a tavalyi negyedik negyedéves rekordbevételt nem fogja megütni a vállalat, de így is jelentős lehetett a növekedés az előző év azonos időszakához képest, az üzemi eredmény szintjén pedig 10 százalék feletti dinamikát érhetett el a magyar gyógyszercég.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde

A délután első felére ráfordulva mérsékelt emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde, a BUX 0,2 százalékkal került feljebb. Az index komponensei közül a Mol teljesít a legjobban azt követően, hogy a vállalat ma hajnalban közzétette első negyedéves számait.

Erősen indítja az évet a BMW, ötszörösére ugrott a cég profitja

A gyenge tavalyi első negyedév után jelentősen megugrottak a BMW eredményei a főbb sorokon az idei év első három hónapjában. Nőtt az értékesítés, az árbevétel, és az EBIT is, az adózott eredmény pedig az ötszörösére ugrott.

Tovább a cikkhez

Itt vannak a 4iG tervei, céljai

Kifejezetten a befektetőknek készített prezentációt tett közzé tegnap piaczárás után a 4iG, amelyben hivatalosan is konkretizálták azokat a terveket, célokat, amelyek többségéről a Portfolio-nak a vállalat elnök-vezérigazgatója és nagytulajdonosa április közepén egy interjúban már beszélt.

Tovább a cikkhez

Tépik az Adidast a gyorsjelentés után

Az Adidas részvényei 7,9 százalékkal emelkedtek, miután a német sportruházati vállalat pénteken megemelte a 2021-es értékesítésre vonatkozó kilátásait, mondván, hogy erős keresletre számít az új termékek, valamint a nagy sportesemények, például a labdarúgó Európa-bajnokság és a Copa America miatt.

A mai emelkedéssel az Adidas messze a német DAX index legjobban teljesítő komponense, amely egyébként 1 százalékos pluszban jár ma.

Elfogyott a magyar tőzsde lendülete

Bár Európában a nyitástól távolodva is kitart a jó hangulat, a magyar tőzsde kezdi lendülete alábbhagyott, jelenleg csütörtöki záróértéke közelében jár a BUX, ami részben az OTP gyenge teljesítményének tudható be.

Az OTP ma tette közzé első negyedéves számait, amelyet kedvezőtlenül fogadtak a befektetők, így 0,8 százalékot esett a bankpapír árfolyama.

otp

Bencsik: gazdasági szempontból nem látjuk okát, hogy ne érjen véget júniusban a moratórium

Ma hajnalban tette közzé idei első negyedéves gyorsjelentését az OTP, a ma reggeli sajtótájékoztatón Bencsik László, a bankcsoport vezérigazgató-helyettese értékelte a trendeket.

Tovább a cikkhez

Nagy meglepetés a Moltól, rávetették magukat a befektetők a részvényre

Közzétette első negyedéves számait ma a Mol, a befektetők pedig kedvezően fogadták a gyorsjelentést, hiszen nem sokkal a nyitás után kilőtt a részvény árfolyama.

Tovább a cikkhez

Erős nyitás Európában

Emelkednek az európai tőzsdék a péntek reggeli kereskedésben, a DAX 1 százalékos erősödése mellett, a CA 0,4 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,4 százalékot emelkedett. A milánói tőzsde is feljebb került a 0,3 százalékkal, a míg spanyol tőzsde 0,5 százalékot emelkedett. A globális hangulatot az pozitívan befolyásolja, hogy lendületesen növekedett a kínai export és import áprilisban, folytatva a koronavírus-járvány utáni helyreállást. Ezt követően ma a figyelem az amerikai munkanélküliségi adatok felé fog irányulni, amelyben egyrészt a foglalkoztatottak számának változása, másrészt a munkanélküliségi ráta alakulása lesz izgalmas, ezek akár a Fed jövőbeli döntéseire is hatással lehetnek.

dax

Egy 25 milliárd dolláros dogecoin bálna úszkálhat valahol – a Robinhood tagadja, hogy ő lenne

Hónapok óta tart a spekuláció, hogy ki, vagy mi lehet az a gigantikus dogecoin bálna, akinél a coinok közel egyharmada található, ami jelenleg több mint 25 milliárd dollárt érhet. Az egyik ilyen teória szerint az amerikai retail brókercég, a Robinhood lehet a szóban forgó befektető, ám tegnap a cég eloszlatta az ezzel kapcsolatos kérdéseket.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,3 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP 0,3 százalékot gyengült, míg a Mol 1,3 százalékot erősödött, a Richter 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Magyar Telekom 0,1 százalékot esett.

bux

Kellemes meglepetéssel állt elő ma reggel a Raiffeisen is

Az Erstéhez és az OTP-hez hasonlóan a Raiffeisen is felülmúlta első negyedéves gyorsjelentésével az elemzői várakozásokat, ez előző negyedévekénél alacsonyabb kockázati költség mellett. A 188 millió eurós elemzői konszenzushoz képest 216 millió eurós nettó eredményről számolt be a társaság, ebből a 13 millió eurós éves bankadót év elején befizető magyar operáció 4 millió eurót hozott. A bevételek jelentős visszaesése ugyanakkor beárnyékolja az osztrák bankcsoportnál az összképet.

Tovább a cikkhez

Felébredt álmából a szunnyadó oroszlán, verte az elemzői várakozásokat a Mol

A tavalyi harmadik negyedévben már egyszer megmutatta oroszlánkörmeit a Mol és azt, hogy mire képes, mivel akkor értelmezhetetlenül nagyot ment a társaság a várakozásoknál lényegesen jobb eredményeket szállítva az olajipar talán valaha volt legrosszabb évében. Aztán jött a koronavírus-járvány újabb hulláma, és vele együtt a szigorú korlátozások és lezárások, ami gyengébb szereplést hozott a Mol számára is, bár a fogyasztói szolgáltatások szegmens - lassan már hagyományosnak mondhatóan - remek eredményeket szállított. A világgazdaság azonban lassan kezd talpra állni, az emberek mozgolódnak, zajlik a kilábalás, ami bizony meglátszik a növekvő olaj- és üzemanyagárakban is. Ezzel együtt pedig a Mol is felébredt, és megmutatta, hogy mire képes az oroszlán, ha felverik az álmából. A társaság szinte minden fontosabb soron verte az elemzői várakozásokat, és ugyan még helyenként elmaradnak a koronavírus-járvány előtti eredmények, de ez alapján már mindenképpen biztatónak tűnik a folytatás. Nem szabad elfelejteni ugyanis, hogy várhatóan még csak most robban majd be igazán a globális gazdasági növekedés, a turizmus, a közlekedés és a feldolgozóipar. Márpedig ha így lesz, akkor még szinte bizonyosan okozhat kellemes meglepetéseket majd a Mol a befektetők számára.

Tovább a cikkhez

Beszállt a ringbe az OTP, most nem kiütéssel, csak nagyon sima pontozással nyert

A Portfolio-nál több évtizedes hagyománya van a részvények, devizák, cégek megszemélyesítésének, szédelegnek devizák, szenvednek papírok, összerogynak majd talpra állnak vállalatok. Menjünk is tovább ezen a vonalon! Az OTP egy olyan bokszoló, amelyik az elmúlt évtizedekben végig járta az ökölvívó ranglétrát, középsúly, nagyközépsúly, félnehézsúly, cirkálósúly, és mostanra a régióban elismert és irigyelt nehézsúlyú bokszoló lett, amelyik egymás után dönti a rekordokat. A koronavírus-járvány viszont tavaly bevitt egy jobb egyenes - bal horog ütéskombinációt, aminek év elején történelmi céltartalékolás lett az eredménye, de a bankcsoport kimozogta a pandémiát, és úgy ment ki az idei első meccsére, hogy senki nem fogadott ellene. Most nem lett meg a rekordprofitos KO, csak egy bivalyerős, teljesen sima pontozásos győzelem.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyithat Európa

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek: a Dow Jones 0,9 százalékkal, az S&P 500 és a Nasdaq pedig 0,8 százalékkal került feljebb, így a Dow újabb rekordszintre került. A kereskedés képét leginkább a csapkodás jellemezte tegnap, de a bank és technológiai részvények segítették az S&P 500 emelkedését, amivel sikerült pluszban lendülnie a héti teljesítményét tekintve.
  • Az ázsiai piacokon jó hangulat uralkodott pénteken a Wall Street-i ralit követően, a Nikkei 0,1 százalékot emelkedett, míg a sanghaji tőzsde 0,2 százalékkal került feljebb, a hongkongi index pedig 0,3 százalékot erősödött. Ázsia más részein is jó volt a hangulat a dél-koreai Kospi 0,8 százalékkal, míg a szingapúri tőzsde szintén 0,8 százalékkal emelkedett.
  • A határidős amerikai részvényindexek mérsékelt emelkedést vetítenek előre, míg a határidős DAX 0,6 százalékos pluszban áll.
  • A hét utolsó munkanapjára is jutnak még adatok, az MNB a devizatartalék friss statisztikáját közli péntek reggel, a KSH pedig a külkereskedelem adataival teszi teljessé az első negyedéves képet. A nap második felében kiemelhető még az amerikai átfogó munkaerőpiaci jelentés, melyben egyrészt a foglalkoztatottak számának változása, másrészt a munkanélküliségi ráta alakulása lesz izgalmas, ezek akár a Fed jövőbeli döntéseire is hatással lehetnek.
  • Az olaj árfolyama 0,4 százalékkal emelkedett, egy hordó Brent ára 68,9 dollár, míg a WTI típus 65,1 dollárba kerül. Az arany árfolyama unciánként 0,2 százalékkal került feljebb 1818,3 dollárra.
  • A forint árfolyama stagnál ma az euróval szemben, egy euró ára 358 forint 50 fillér, míg a dollárral szemben minimális gyengülés látszik, a dollár jegyzése így a 297 forint 30 filléres szinten áll.
makronaptár0503

Ma teszi közzé gyorsjelentését többek között az Adidas, a BMW és itthon a piaczárás után a Waberer's.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Erősen indulhat a pénteki kereskedés a tőzsdéken

GettyImages-668600179
orrfújás koronavírus indiai variáns delta
hitel
burn
forint bankjegy
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-668600179