Portfolio signature

Mi lesz a magyar tőzsdével, merre megy a forint? Megkérdeztük a hazai alapkezelőket

Portfolio
Eséssel zárta az áprilist a BUX index, a hazai alapkezelők körében azonban csökken a pesszimizmus, három hónapos időtávon senki sem vár komolyabb, öt százalék feletti esést a hazai részvénypiacon, és van olyan alapkezelő is, aki a következő egy évre pedig jelentős, kétszámjegyű emelkedést jósol – derül ki a Portfolio havi rendszerességgel elvégzett felméréséből májusban. A magyar részvények közül a Mol és az OTP a top pick a legtöbb alapkezelőnél, a legkevésbé kedvelt részvény pedig a Richter.

Áprilisban némileg visszaesett a magyar tőzsde teljesítménye, a BUX index 2,6 százalékos mínuszban fejezte be az előző hónapot. A világ tőzsdéin viszonylag jó hangulat uralkodott, de a hazai piacon érezhető hatása volt az orosz-ukrán viszony elmérgesedésének (ami azóta mérséklődött).

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Havi rendszerességű felmérésünkben ismét megkérdeztük a hazai alapkezelőket a BUX és a forint kilátásairól, valamint a kedvenc részvényeikről és a legkevésbé kedvelt papírjaikról a magyar tőzsdén. A május elején készített felmérésben résztvevő alapkezelők: Accorde Alapkezelő, Dialóg Alapkezelő, Erste Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Generali Alapkezelő, Hold Alapkezelő, OTP Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő.

Merre mehet a BUX?

A magyar részvénypiac 3 hónapos kilátásaival kapcsolatban megosztottak a hazai alapkezelők, bár nagyobb esést senki sem jósol. A válaszadók egyik fele legfeljebb 5 százalékos elmozdulást vár, a másik fele pedig 5 és 15 százalékos emelkedést jósol a BUX indexre. A következő egy évre viszont inkább emelkedést várnak a hazai indexre az alapkezelők, a május eleji felmérésben résztvevők háromnegyede 5 százalék feletti pluszt jósol, de olyan is van, aki 15 százaléknál nagyobb erősödéssel számol.

A cikkünk tartalmából

  • Május elején is megkérdeztük a hazai alapkezelőket a várakozásaikról.
  • A hazai részvénypiaccal kapcsolatban hónapról hónapra nő az optimizmus idén.
  • A Mol és az OTP a hazai alapkezelők kedvenc részvénye május elején, míg a Richter a legkevésbé kedvelt.
  • Adtak prognózisokat a forint alakulására is a felmérésében résztvevők.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések