GettyImages-1211246431 (3)
Üzlet

Komoly mínuszban zártak az amerikai tőzsdék

Portfolio
Ma is folytatódott az esés az amerikai tőzsdéken, lejjebb került a Dow Jones, az S&P 500 és a Nasdaq is. Elsősorban ma is a technológiai és a növekedési részvények teljesítenek gyengén. A gazdasági kilábalás ugyan folytatódik, de a befektetők az esetleges túlárazások és az infláció miatt aggódnak. Az ázsiai piacokra is átragadt a kedvezőtlen amerikai kereskedési hangulat, és Európában is komoly mínuszban nyitottak a tőzsdék, a BUX Index is rosszul teljesít, miután kedvezőtlen inflációs adat érkezett: áprilisban 5,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon, ami 2012 novembere óta a legerősebb ütem.

Csúnya mínusz lett a vége

A tech-papírokkal kapcsolatos szkepticizmus megviselte az amerikai tőzsdéket, mindhárom fontosabb index jelentős mínuszban zárt.

A mai kereskedést

 • a Dow 1,36%-os,
 • az S&P 500 0,87%-os,
 • a Nasdaq 100 pedig 1,02%-os mínuszban zárta.

Továbbra is zivataros a helyzet

Bő két óra van vissza tőzsdezárásig, de igencsak mérsékeltnek tűnik az enyhülés a piacokon.

 • A Dow Jones 1,27%-os,
 • az S&P 500 0,79%-os,
 • a Nasdaq 100 pedig 0,85%-os mínuszban van.

400 pontos mínuszban a Dow

A tech-papírok eladási hulláma igencsak meglátszik az amerikai indexeken: jelentős mínuszban van mind a Dow, mind a Nasdaq, mind pedig az S&P 500.

Körülbelül három és fél óra van még zárásig, a mostani állapot szerint

 • 467 pontos mínuszban van a Dow Jones (1,34%),
 • 35 pontos mínuszban van az S&P 500 (0,84%)
 • és 146 pontos mínuszban van a Nasdaq 100 (1,07%).

Mínuszban fejezte be a napot a BUX

A BUX-index a kedvezőtlen nemzetközi hangulatban szintén gyengébben teljesített és 0,53 százalékos mínuszban fejezte be a napot. A magyar blue chipek közül a Richter 2,63 százalékkal, míg a Mol 1,6 százalékkal került lejjebb. Az OTP részvényei ezzel szemben 1,47 százalékot emelkedni tudtak, a Magyar Telekom árfolyama pedig stagnált.

buxxxmm

Megkezdte az Erste a Gloster követését, 4 135 forint a célár

Az Erste megkezdte a Gloster részvényeinek a követését, 42 oldalas, részletes elemzést készítettek a vállalatról. A Gloster által közzétett stratégiai tervek alapján elkészítették a cég pénzügyi modelljét, DCF és összehasonlító mutatószámos értékelésből adódó részvényértéket határoztak meg. Az Erste 12 hónapos célára 4 135 forint, ajánlásuk Vétel.

Tovább a cikkhez

Rossz hír a kereskedelmi űrrepülésnek - Újabb halasztás jöhet Richard Branson űrcégénél

Nagy eséssel nyitották a Virgin Galactic részvényei a mai kereskedést az amerikai tőzsdén, miután a vállalat bejelentette, hogy ismét elhalaszthatja egyik űrhajója következő tesztrepülését. Már a cég tegnap este publikált negyedéves gyorsjelentését sem fogadták jól a befektetők, a repülés lehetséges halasztásával kapcsolatos hírek pedig csak olajat öntöttek a tűzre.

Tovább a cikkhez

Mínuszban nyitottak az amerikai tőzsdék, ütik a tech cégeket

A várakozásoknak megfelelően mínuszban nyitottak a vezető amerikai részvényindexek: a Dow Jones 1 százalékkal, az S&P 500 1,1 százalékkal, míg a Nasdaq 1,2 százalékkal került lejjebb a kereskedés megkezdését követően. Utóbbi esetében tehát valamelyest javult a hangulat a kereskedés előtti adatokhoz képest, amik 2 százalék körüli esést vetítettek előre. Ettől függetlenül azonban nem teljesítenek jól a technológiai cégek, az Apple több mint 2 százalékkal, a Google anyavállalata, az Alphabet pedig 1,7 százalékkal került lejjebb. A Tesla szintén valamivel több mint 2 százalékos mínuszban áll.

Az esésekben szerepet játszhat, hogy a befektetők a pozícióikat rotálják át a relatíve túlértékeltebb technológiai cégek felől más szektorok irányába. Emellett pedig a növekvő inflációs kilátások adhatnak okot az aggodalomra.

sppp55

Esik a Tesla részvénye, gyűlnek a viharfelhők

A Tesla részvényei 4,7 százalékot estek a mai kereskedés megkezdése után, a komoly mínusz annak köszönhető, hogy újabb jelek mutatkoztak a vállalat kínai térségbeli problémáiról - a tegnapi rossz teljesítménnyel együtt már két számjegyű a mínusz a héten az elektromosautó-gyártó papírjánál. Mindeközben Elon Musk Twitter-követőit arról kérdezte, hogy az autógyártó elfogadja-e a dogecoin-t, mint fizetőeszközt - pár óra leforgása alatt már több, mint 2 millió válasz érkezett.

Tovább a cikkhez

Folytatódhat a lefordulás a tengerentúlon

A kereskedés előtti adatok alapján az amerikai tőzsdék ma is mínuszban nyithatnak: a Dow Jones 0,9 százalékkal, az S&P 500 1,3 százalékkal, a Nasdaq pedig 2 százalékkal kerülhet lejjebb. Vagyis folytatódhat a technológiai részvények vesszőfutása, amit elsősorban az inflációs félelmek és a túlárazottság okozhat. A Tesla például közel 7 százalékos mínuszban nyithat, de az Amazon, az Apple vagy a Facebook is 2-3 százalékkal kerülhet lejjebb.

határiidd

Tech selloff: a vég kezdete, vagy a kezdet vége?

Jelentős esés zajlott le az elmúlt néhány kereskedési napon a technológiai szektor által vezérelt indexekben, amelynek folytatódása a technikai elemzés által meghatározott kulcsszintek elesését is magával hozhatja. Ahogy az elmúlt három hónapban megszokhattuk a tech cégek jellemzően alulteljesítőek voltak, főleg a kis és közepes kapitalizáció területén. Ez eleinte a rotáció jelenségének volt betudható, amelynek során az emelkedő piaci trend előrehaladott szakaszán a tőke egyre inkább a növekedési részvények helyett az értékalapú papírokba kerül át. Szintén szerepet játszott a folyamatban az a tény, hogy a koronavírus enyhülésével járó korlátozás feloldások is csökkenthetik a bevételek növekedési ütemét. Az utóbbi hetekben az inflációs félelmek is felerősödtek. Az sem mellékes, hogy jó pár részvényben a piacon igen magas árazás alakult ki, ami hosszútávon nem fenntartható. A legfontosabb tényező azonban a momentum eltűnése és a befektetők türelmének megfogyatkozása lehet. Ez azonban jelentős differenciálást hozott, és ágazat, sőt egyedi papír szinten eltérő folyamatokat hozott a felszínre, ezért érdemes a piac mélyére nézni a technikai elemzés szempontjából.

Tovább a cikkhez

Csúnyán megütötték a Richter részvényeit

Megütötték a mai kereskedésben a Richter részvényeit, a papírok árfolyama 5 százalékot esett. A hazai gyógyszergyártó tegnap hajnalban csalódást keltő első negyedéves számokat közölt, de a hétfői napot még egy kisebb eséssel megúszta.

Tovább a cikkhez

Egyre romlik az európai teljesítmény, erősen lefordult a magyar tőzsde is

Az európai tőzsdék teljesítménye tovább romlik egyelőre, továbbra is szinte mindenhol mínuszok láthatóak, a vezető részvényindexek közül a DAX már 2,4 százalékos, a CAC 2,2 százalékos, a FTSE pedig 1,4 százalékos mínuszban áll, és a BUX-index is csúnyán lefordult, amely 1,5 százalékkal került lejjebb. A kedvezőtlen kereskedési hangulatot részben az okozza, hogy tegnap csúnyán lefordultak az amerikai tőzsdék is, elsősorban a technológiai részvények, de a befektetők egyre jobban aggódnak a növekvő infláció miatt is, ami esetleg szigorúbb monetáris politikához vezethet.

A BUX-index leggyengébben szereplő tagja a Waberer's, amely már több mint 5 százalékos mínuszban áll, de a magyar blue chipek sem teljesítenek jól: a Richter részvényei 2,6 százalékkal, a Mol papírjai 1,78 százalékkal, míg az OTP és a Magyar Telekom árfolyama 0,86 százalékkal, illetve 0,48 százalékkal került lejjebb.

A bitcoin az elmúlt évtized legjobb befektetése, de az igazi forradalom még csak most jön

Az elmúlt évtized legjobb befektetése a bitcoin, hozam tekintetében még a közelébe sem tudunk állítani semmit, a befektetői érdeklődés pedig most nagyobb mint valaha. De minek köszönhető ez a mostani rali? A bitcoinon kívül milyen kriptodevizákban van még fantázia, és a befektetők portfóliójának mekkora hányadát érdemes kriptodevizákba allokálni? Többek között ezekről beszélgettünk Mogyorósi Attilával, a Coincash.eu kriptobróker és ATM-üzemeltető ügyvezető igazgatójával és társalapítójával.

Tovább a cikkhez

Egyre csúnyább a helyzet

A késődélelőtti órákban sem enyhül az eladói nyomás Európa vezető tőzsdéin, a német DAX már 2,1 százalékos mínuszban áll, míg a francia CAC 1,9 százalékkal, a brit FTSE 100 pedig 1.3 százalékkal került lejjebb. A magyar börze relatíve jól teljesít a többi országhoz képest, jelenleg 0,9 százalékos a mínusz a BUX Indexnél.

Büntetik a tavalyi év sztárpapírjait, eladási hullám söpör végig a világon

Komolyabb eladási hullám bontakozott ki a tegnapi amerikai kereskedésben és ma reggel az ázsiai tőzsdéken a technológiai részvények piacán. A mostani esést az erősödő inflációs kockázatok, ezzel összefüggésben az esetleges vártnál korábbi monetáris szigorítás válthatta ki, de az sem kedvez a szektor megítélésének, hogy az árfolyamok utóbbi időben látott szárnyalása után az értékeltségi szintek feszítetté váltak a szektorban. A techrészvényeket övező hangulatnak az sem használ, hogy a szabályozó hatóságok világszerte fellépést terveznek a technológiai óriások befolyásának visszaszorítására és jó célpontok lehetnek a kormányzatoknak, akik keresik a lehetőségeket, hogy forrásokat szerezzenek a pandémia költségeinek fedezésére.

Tovább a cikkhez

Rosszul teljesítenek az autógyártók és a légitársaságok

Kimondottan rossz a hangulat Európa tőzsdéin, a legtöbb ország vezető indexe több, mint 1 százalékos mínuszban van jelenleg. Szektorszinten meglehetősen rosszul teljesítenek például az autógyártók, 2,84 százalékos mínuszával a francia Renault "vezeti" a sort, de a Daimler és a Porsche befektetői sem örülhetnek ma.

Szintén rossz a helyzet a légitársaságok háza táján, a legrosszabb teljesítményt 4,67 százalékos mínuszával az IAG-nél láthatjuk, de a magyar Wizz Air is közel 3,5 százalékot esett a délelőtti órákban.

Újabb közbeszerzést nyert el a 4iG

A Budapesti Értéktőzsde oldalán közölte a társaság a nagy összegű szerződés megkötését.

Tovább a cikkhez

Lefordultak az európai tőzsdék

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 1,8 százalékos esése mellett a CAC 1,7 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 1,2 százalékot esett. A milánói börze is lejjebb került 1,4 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 1,3 százalékot esett.

A rossz hangulat részben annak köszönhető, hogy  tegnap a tengerentúlon újabb erős eladási hullám indult a technológiai részvények körében, ami lerántotta az indexeket az ázsiai piacokra is kimondottan rossz hatással volt. A tech szektor alulteljesítése leginkább annak tudható be, hogy a globális piacokon egyre inkább az inflációs adatok felé fordul a figyelem. A befektetők elkezdték beárazni, hogy a jegybankokat kamatemelésre kényszerítheti a gazdaságok újranyitását és fellendülését kísérő erős áremelkedés.

dax

Fordulat az E.On-nál, nagyot emelkedett az eredmény

Jelentősen emelkedett az E.On üzemi eredménye és profitja, amiben fontos szerepet játszott a hűvös időjárás miatti megemelkedett földgázértékesítés és a brit operáció újrastrukturálása is. A menedzsment optimista, megerősítette a rövid és középtávú várakozásokat.

Tovább a cikkhez

Kisebb eséssel nyitott a BUX

A BUX-index 0,2 százalékos mínuszban nyitott a kereskedés megkezdését követően. A magyar blue chipek közül az OTP 0,5 százalékkal, a Mol 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a Richter gyakorlatilag stagnál, a Magyar Telekom árfolyama pedig 0,2 százalékos pluszban áll.

bucc

Ismerd meg Mark Zuckerberg kecskéjét, a kis Bitcoint

Sok minden befolyásolta az elmúlt hónapokban a bitcoin árfolyamát, a nagyobb pénzintézetek lépéseitől az intézményi befektetők növekvő érdeklődésén át egészen Elon Musk Twitteres magánakcióiig - de mindig van új a nap alatt, a tegnapi esés mérséklését ugyanis vélhetően Mark Zuckerberg kecskéi segíthették.

Tovább a cikkhez

Mínuszban nyithatnak a tőzsdék

 • A vezető amerikai részvényindexek mínuszban fejezték be a tegnapi napot: az S&P 500 1,04 százalékkal, a Dow Jones 0,1 százalékkal, míg a Nasdaq 2,55 százalékkal került lejjebb. Elsősorban a technológiai részvények szerepeltek gyengén, de a Tesla is több mint 6 százalékkal került lejjebb. A gazdasági kilábalás ugyan folytatódik, de a befektetők egyre jobban aggódnak az esetleges túlárazások miatt. A múlt pénteki kedvezőtlen munkaerőpiaci adatok fényében ugyanakkor nem várható szigorítás a laza monetáris és fiskális politika terén. A gyorsjelentési szezon is a végéhez közeledik, az S&P 500 tagjainak 88 százaléka már közzétette negyedéves számait.
 • Az ázsiai piacok teljesítményén is meglátszik a kedvezőtlen amerikai kereskedési hangulat, a Nikkei 3,2 százalékkal, a hongkongi börze 1,8 százalékkal, a Kospi 1,3 százalékkal, míg az ausztrál index 1 százalékkal került lejjebb. A sanghaji tőzsde azonban 0,2 százalékos pluszban áll.
 • A határidős amerikai részvényindexek további esést vetítenek előre, a határidős DAX 0,4 százalékos mínuszban áll.
 • Itthon ma érkezik az áprilisi inflációs adat, amely során erőteljesen érződik majd a koronavírus-válság okozta tavalyi alacsony bázis, így az árak százalékos emelkedése az előző év áprilisához viszonyítva kifejezetten magas lehet, a Portfolio által megkérdezett elemzők szerint megközelítheti az 5 százalékot. Ezenkívül érkezik még a kereskedelmi szálláshelyek április forgalmának statisztikája, illetve az MNB tart kötvényvásárlási aukciót. Külföldről szintén inflációs statisztikák érkeznek, illetve a német ZEW hangulatindexre érdemes figyelni.
 • Az olaj árfolyama 0,4 százalékkal került lejjebb, a Brent ára hordónként 68,3 dollár, míg a WTI típus 64,7 dolláron áll. Az arany árfolyama 0,1 százalékkal került feljebb unciánként 1837 dollárra.
 • A forint az euróval szemben 357,9 forinton stagnál, míg a dollárral szemben erősödést mutat, egy dollár ára 294,7 forint.

Ma is több vállalat teszi közzé a friss számait.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

Több száz millió forint értékű részvény az OTP-vezetők tiszteletdíja

Idén is több száz millió forintnyi OTP-részvényt szereztek a bankcsoport vezetői részvény-alapú tiszteletdíj keretében.

Tovább a cikkhez
hitel
burn
forint bankjegy
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
pleschinger gyula
frankfurt
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
burn