telekom
Üzlet

A harmadik hullám alatt is tovább növekedett a Magyar Telekom

Portfolio
A Magyar Telekom bevétele és EBITDA-ja is emelkedett az idei első negyedévben, és mindkét soron nagyjából a várakozásoknak megfelelő számokat szállított a vállalat. A távközlési szolgáltatási bevételek Magyarországon és Észak-Macedóniában is emelkedtek, ez ellensúlyozta a rendszerintegrációs és IT bevételek enyhe visszaesését, és a magyarországi kiskereskedelmi szélessávú bevételekben tapasztalt kiesést. Az első negyedéves gyorsjelentés után a menedzsment nem változtatott a korábban meghatározott 2021-es és 2021-2024-es célokon.

Hajszállal a várt alatt

A Magyar Telekom az idei első negyedévben mérsékelten alacsonyabb bevételt, EBITDA-t és működési eredményt ért el, mint egy évvel korábban, az adózott eredmény azonban több mint ötödével magasabb volt az elemzői várakozások átlagánál.

A bevételek 1,9 százalékkal 162,3 milliárd forintra emelkedtek, az EBITDA 8,2 százalékkal 50,2 milliárd forintra nőtt, a működési eredmény 18,4 százalékkal 15,1 milliárd forintra emelkedett, az adózott eredmény pedig az egy évvel korábbi 812 millió forint mínusz után 10,1 milliárd forint plusz lett.  

tabl

Mérsékelten emelkedő bevételek szépen bővülő EBITDA

A bevételek 3,0 milliárd forinttal, 1,9 százalékkal 162,3 milliárd forintra nőttek, a távközlési szolgáltatási bevételek Magyarországon és Észak-Macedóniában is emelkedtek, ez ellensúlyozta a rendszerintegrációs és IT (RI/IT) bevételek enyhe visszaesését, és a magyarországi kiskereskedelmi szélessávú bevételekben tapasztalt kiesést. A mobil bevételek 2,5 százalékkal 90,4 milliárd forintra nőttek a mobil adatbevételek emelkedésének köszönhetően, ami ellensúlyozta az alacsonyabb kiskereskedelmi hangbevételek hatását. A vezetékes bevételek 1,9 százalékkal 53,8 milliárd forintra emelkedtek, mivel a TV bevételek mindkét országban tapasztalt további emelkedése teljes mértékben ellensúlyozta a hangalapú bevételek folytatódó visszaesését.

A bruttó fedezet éves összevetésben 0,9 milliárd forinttal 93,1 milliárd forintra emelkedett, a vezetékes és mobil működés hozzájárulását részben ellensúlyozta az összekapcsolási költségek és a távközlési adó negatív hatása, valamint az egyéb közvetlen költségek növekedése, beleértve a magasabb TV tartalomdíjakat. A közvetett költségek jelentősen javultak, éves összevetésben 2,9 milliárd forinttal, mivel a bázisidőszak költségét egyszeri, leépítéshez kapcsolódó tételek terhelték. A bruttó fedezet javulásának és az alacsonyabb közvetett költségszintnek köszönhetően az EBITDA AL 8,1 százalékkal 44,2 milliárd forintra nőtt.

A CapexAL spektrum licenszek nélkül mérsékelten, 20,1 milliárd forintra csökkent, további 83,1 milliárd forint került könyvelésre spektrum Capex-ként a 900 MHz-es és 1800 MHz-es frekvenciasávok aukcióját követően. A Magyar Telekom várhatóan 44,3 milliárd forintot fizet ki a frekvenciablokkokért 2022 első negyedévében és az aktivált időszakos frekvenciadíjak kifizetése is ettől a dátumtól esedékes.

A szabad cash-flow kiáramlás 17,1 milliárd forint volt, 35,7 milliárd forintos ingatlanokra, gépekre, berendezésekre és immateriális javakra fordított kifizetés miatt a viszonylag magas 2020 negyedik negyedévi Capex és a szokásos szezonális működőtőke-bővülés mellett.

A nettó adósság 511,9 milliárd forintra emelkedett, ezt a spektrumhoz kapcsolódó kötelezettségek és a negatív cash-flow alakította, amely az időszak végére 2,23-szorosnettó adósság/EBITDA arányt eredményezett.

Az adózott eredmény 10,9 milliárd forinttal 10,1 milliárd forintra nőtt, ami a magasabb EBITDA és a jobb pénzügyi eredmények együttes hatását tükrözi.

A Magyar Telekom a tavalyi eredmény után 15,3 milliárd forint osztalékot fizet, amit kiegészít 10,2 milliárd forint összegű részvény-visszavásárlással, utóbbiról itt írtunk.

Kihívás volt a harmadik hullám

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója a következőket nyilatkozta a gyorsjelentéshez kapcsolódóan:

“A működési környezet 2021 első negyedévében kihívást jelentett, mivel a COVID-19 harmadik hulláma minden korábbinál súlyosabbnak bizonyult. Ennek ellenére, köszönhetően agilis megközelítésünknek, a Magyar Telekom képes volt gyorsan alkalmazkodni a változó körülményekhez és a világjárvány során levont következtetések alapján javította pénzügyi és működési eredményeit. Az EBITDA 50,2 milliárd forintot ért el az első negyedév során, ez jelentős teljesítmény, ami szilárd alapokat biztosít a kiadott célkitűzéseink teljesítéséhez. A Magyar Telekom ezen kívül az első negyedévben frekvenciablokkhasználati jogokat szerzett a 900 MHz és 1800 MHz-es sávban. Ez egy fontos mérföldkő, melynek segítségével ügyfeleink továbbra is a már megszokott magas színvonalon vehetik igénybe mobil szolgáltatásainkat és innovatív megoldásainkat. Biztos vagyok abban, hogy ez a beruházás, valamint a gigabit képes hálózatunk folyamatos fejlesztése lehetővé teszi, hogy ne csak könnyebbé tegyük ügyfeleink életét, hanem hozzájáruljunk Magyarország gazdasági sikereihez is.”

Nem változtak a célok

A menedzsment nem változtatott a 2021-re vonatkozó és a középtávú célokon sem. 2021-re 1-2 százalékos bevétel- és EBITDA AL-növekedésre számítanak,

cel1

a 2021-2024-es időszakra viszont már csak 1 százalék körüli lehet a bevétel és az EBITDA AL növekedési lehetőség.

cel2

Felülteljesítő a Telekom

A Magyar Telekom árfolyama idén 10 százalékkal került feljebb, amivel felülteljesítő a magyar részvénypiacon, a BUX index értéke idén 53 százalékot emelkedett.

telekomaa

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

GettyImages-467113480(1)
oroszország koronavírus járvány
koronavirus-europa-terkep-jarvany-395336
GettyImages-1211246429 (9)
koronavírus
portugália shutter
koronavírus covid magyarország immunitás

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Itt a helyed!
GettyImages-1211246429 (9)