bullbear
Üzlet

Felrobbant az infláció Amerikában, szétverték a befektetők a tőzsdéket

Portfolio
Európa és az USA vezető tőzsdéin is kimondottan rossz teljesítményt láthattunk tegnap, elsősorban a technológiai és a növekedési részvények teljesítettek gyengén. A gazdasági kilábalás ugyan folytatódik, de a befektetők az esetleges túlárazások és az infláció miatt aggódnak. Az ázsiai tőzsdék ma rosszul teljesítettek, Európában azonban többnyire kedvező hangulatban zajlik a kereskedés. Megérkezett az amerikai inflációs adat, a bejelentés alapján a félelmek megalapozottnak bizonyultak: jelentős mértékben nőtt az infláció az Egyesült Államokban áprilisban, az áremelkedés önmagában nem számít meglepetésnek, a frissen közölt adat viszont messze meghaladja az elemzői várakozásokat és bőven a Fed célszintje felett van. Az adatközlés után Richard Clarida Fed-alelnök beszédében úgy fogalmazott, hogy az áremelkedés várhatóan nem lesz tartós, ezért nem befolyásolja a jegybank laza monetáris politikáját. Beszédével nem tudta érdemben csillapítani a kedélyeket: mindhárom fontosabb index jelentős mínuszban zárt.

Szétverték a tőzsdéket a befektetők

Mindhárom fontosabb amerikai tőzsdeindex jelentős mínuszban zárt az inflációs félelmek fölerősödése és a tech-papírok napok óta tartó gyengélkedése miatt. A Dow Jones 1,99%-os, a Nasdaq 2,62%-os, az S&P 500 pedig 2,14%-os mínuszban zárt.

Több mint 600 pontos mínuszban a Dow

A záráshoz közelítve egyre durvább az esés az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones már több mint 600 pontot zuhant, ezzel 1,85%-os mínuszba került az index. Az S&P 500 2,09%-os, a Nasdaq 2,57%-os mínuszban van.

Egyre nagyobb az esés

Folytatódik az esés az amerikai tőzsdéken, egyre nagyobb mínuszban vannak a fontosabb indexek. Az elszálló inflációs adatok mellett még durva költségvetési hiányt is jelentett a pénzügyminisztérium.

Másfél órával zárás előtt

 • a Dow Jones 1,45%-os,
 • az S&P 500 1,72%-os,
 • a Nasdaq pedig 2,2%-os mínuszban van.

Esnek az amerikai tőzsdék

Az inflációs nyomás miatt esnek az amerikai tőzsdék; mindhárom vezető index komolyabb mínuszban van. A tech-papírok ma is kifejezett nyomás alatt vannak. Szűk két és fél órával zárás előtt

 • a Dow Jones 1,27%-os,
 • a Nasdaq 2,17%-os,
 • az S&P 500 pedig 1,65%-os mínuszban van.

Mínuszban fejezte be a napot a BUX

A BUX Index a kedvező európai piaci hangulat ellenére lejjebb került, végül 0,4 százalékos mínuszban fejezte be a napot a börze. A magyar blue chipek közül a Richter 0,7 százalékkal tudott emelkedni, míg a Mol 0,4 százalékkal, az OTP pedig 1,1 százalékkal került lejjebb. A Magyar Telekom végül 1,7 százalékos mínuszban fejezte be a napot.

bux

Esnek a tengerentúli tőzsdék

A várakozásoknak megfelelően mínuszban nyitottak a vezető amerikai részvényindexek: a Dow Jones 0,3 százalékkal, az S&P 500 0,5 százalékkal, míg a Nasdaq 1,2 százalékkal került lejjebb a kereskedés megkezdését követően. Utóbbi esetében tehát valamelyest javult a hangulat a kereskedés előtti adatokhoz képest, ami vélhetően a jegybank-alelnök beszédének tudható be.

Az esések oka egyértelműen a várnál is jóval magasabb inflációs adat, a fogyasztói árindex 4,2%-kal nőtt az Egyesült Államokban áprilisban az előző év azonos időszakához képest, ez messze meghaladja az elemzői várakozásokat - a konszenzus 3,6%-os emelkedést várt a márciusi 2,6% után. Az energia- és élelmiszerárak nélkül mért index 3%-kal nőtt, ami szintén jócskán magasabb az elemzők által prognosztizált 2,3%-nál, márciusban ez még 1,6%-kal nőtt.

EKKORA ÁREMELKEDÉSRE AZ ELMÚLT 10 ÉVBEN EGYSZER SEM VOLT PÉLDA.

nasdadad

Megszólalt a Fed a sokkoló inflációs adat után

Richard Clarida, a Fed alelnöke nem sokkal az áprilisi inflációs adat közlése után tartott beszédében elmondta, hogy az áremelkedés várhatóan nem lesz tartós, ezért nem befolyásolja a jegybank laza monetáris politikáját.

Tovább a cikkhez

Új vezetői csapatot és szervezeti struktúrát jelentett be az UniCredit

Az UniCredit Csoport ma új szervezeti struktúrát és új vezetői csapatot jelentett be. A változtatások célja, hogy az új vezetés még hatékonyabban irányítsa az üzleti tevékenységet és 2021 második félévében megvalósítsa új stratégiai tervét – közölték.

Tovább a cikkhez

Megérkezett az amerikai inflációs adat, zuhan a Nasdaq

A kereskedés előtti adatok alapján az amerikai tőzsdék ma is komoly mínuszban nyithatnak: a Dow Jones és az S&P 500 egyaránt 0,7 százalékkal, a Nasdaq pedig 1,5 százalékkal kerülhet lejjebb. Vagyis folytatódhat a technológiai részvények vesszőfutása, amit elsősorban az inflációs félelmek és a túlárazottság okozhat. A Nasdaq technikai képéről és a várható árfolyammozgásokról itt írtunk részletesebben.

A félelmek megalapozottnak bizonyultak, jelentős mértékben nőtt ugyanis az infláció az Egyesült Államokban áprilisban. Az áremelkedés önmagában nem számít meglepetésnek, a frissen közölt adat viszont messze meghaladja az elemzői várakozásokat és bőven a Fed célszintje felett van.

nasdad

Mindenki ettől félt: felrobbantak az árak Amerikában

Jelentős mértékben nőtt az infláció az Egyesült Államokban áprilisban. Az áremelkedés önmagában nem számít meglepetésnek, a frissen közölt adat viszont messze meghaladja az elemzői várakozásokat és bőven a Fed célszintje felett van.

Tovább a cikkhez

Nem találja az irányt a magyar tőzsde

A koradélutáni órákban nem találja az irány a BUX Index, jelenleg 0,1 százalékos a plusz a börzénél. A blue chipeknél felemás teljesítményt láthatunk, az OTP 0,9 százalékos mínuszban van, míg 1,4 százalékkal került lejjebb a Magyar Telekom jegyzése, a Mol papírja azonban 0,3 százalékkal, a Richteré pedig 0,7 százalékkal került feljebb.

bux01

Így is lehet: dollármilliókat zsákolt dogecoinon, majd otthagyta a Goldman-t az ügyvezető igazgató

A Goldman Sachs londoni irodájának egyik ügyvezető igazgatója állítólag elhagyta a befektetési bankot, miután dollármilliókat keresett az eredetileg poénnak indult kriptodevizán, a dogecoinon. A piaci alapon negyedik legjelentősebb kriptodeviza üstökösszerű teljesítménye mögött elsősorban Elon Musk áll, de más hírességek is pumpálják a coin árfolyamát.

Tovább a cikkhez

Hogyan fektessünk be 10 millió forintot?

Több megtakarító is szembesülhet a jövőben azzal, hogy a pénzügyi vagyonuk értékállóságára még nagyobb figyelmet kell fordítaniuk, mint eddig. Az inflációs várakozások felerősödtek, a pénz vásárlóértékének megtartása ismét fontos célkitűzése lehet, különösen, ha a pénzügyi vagyon már eléri az átlagos banki kiemelt ügyfélstátuszra jellemző mértéket. Ez persze nem könnyű! A részvénypiacok újra rekordokat döntögetnek, de a járvány okozta bizonytalanság sem múlt el. Milyen gazdasági kilábalásra számíthatunk? Milyen érvek szólnak a részvény alapú befektetés mellett? Melyek most a kockázatok, mennyire drága most a részvénypiac? Hogyan érdemes építeni az egyéni befektetési portfóliónkat, melyek a lehetséges stratégiák? A következő ONLINE befektetői klubunkon ezt a kérdéskört járjuk körbe.

Tovább a cikkhez

Remek gyorsjelentés a Commerzbanktól, szárnyal az árfolyam

Arra számítottak az elemzők, hogy ismét veszteséges lesz az első negyedévben a Commerzbank , ehhez képest nyereségről számolt be az átstrukturálásba éppen hogy csak belekezdő német bankcsoport: a váratlan fejleményt a piaci szereplők is díjazzák, komoly rali alakult ki a vállalat részvényei körül.

Tovább a cikkhez

Elszállt a szén-dioxid-kvóták ára - Kinek áll ez érdekében?

Egyre több ország fogalmaz meg komoly vállalásokat a klímasemlegesség eléréséhez, többek között a világ legnagyobb szennyezője, Kína, de az Egyesült Államok és az Európai Unió is rögzíti azt, hogy milyen céldátummal és milyen lépésekkel érné el a kitűzött célokat. A törekvések egyik legfontosabb eszköze a szén-dioxid-kvóták kereskedelme lehet, amiben az EU már évek óta élen jár, Kínában idén indult el a nemzeti kibocsátás-kereskedelem, és egyre több ország alakítana ki hasonló rendszert. Azért is különösen izgalmas és aktuális a téma, mert az elmúlt hónapokban meredeken emelkedett a kvóták ára, ami több szektorban tevékenykedő vállalat működését drágítja meg, a költségek emelkedése pedig végső soron mindannyiunk életére hatással van. Cikksorozatban járjuk körbe, mit érdemes tudni a kibocsátáskereskedelemről.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt emelkedés a piacokon

A késődélelőtti órákban továbbra is mérsékelt jó hangulat jellemzi a vezető európai tőzsdéket, a DAX 0,1 százalékos pluszban van, míg fél százalékkal tudott feljebb kerülni a brit és a portugál börze, a francia CAC azonban 0,1 százalékos mínuszban van, illetve a magyar tőzsde is lejjebb került, a BUX jelenleg 0,3 százalékos mínuszban van.

Közel 2000 milliárd forintnyi részvényt adott el Jeff Bezos

Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója és a világ leggazdagabb embere az elmúlt héten nagyjából 6,7 milliárd dollár értékben adta el cége részvényeit, ami a 2019-es válása óta a legnagyobb koncentrált részvényeladása volt a gurunak.

Tovább a cikkhez

Átverhette ügyfeleit egy kriptoplatform, és minden pénzüket dogecoinra válthatta

New York főügyésze, Letitia James, azzal vádolta meg a Coinseed nevű kriptoplatformot, hogy az az ügyfelek megtévesztésével, azok tudta és beleegyezése nélkül válthatta át eszközeiket dogecoinra. A viccnek szánt kriptopénz ugyan nagyot ralizott, de a pórul járt befektetők a számlájukhoz sem tudnak hozzáférni a vádirat szerint.

Tovább a cikkhez

Szlovéniában csaphat össze az OTP és az Erste

Lapértesülések alapján az OTP és az Erste is érdeklődik a második legnagyobb szlovén bank megvásárlása iránt, a Nova KBM-mel a magyar és az osztrák bank is nagyot lépne előre a szlovén banki rangsorban, a pozíciók megerősítése azonban nem lesz olcsó, a tranzakcióra a szlovén bank könyv szerinti értékének megfelelő közel egymilliárd eurós áron kerülhet sor.

Tovább a cikkhez

Vegyes piacnyitás Európában

Leginkább emelkedést láthatunk az európai tőzsdéknél a nyitás után, a német DAX 0,1 százalékos emelkedése mellett a francia CAC 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,3 százalékot emelkedett. A milánói börze is feljebb került 0,1 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,2 százalékot emelkedett.

dax

Erős évkezdés az Allianznál, nagyon meglepte a biztosító az elemzőket

Az egy évvel korábbit és az elemzői várakozásokat is jócskán meghaladó első negyedéves nyereségről számolt be a német Allianz biztosítócsoport. A menedzsment javulást érzékel a fontosabb divízióknál, és megerősítette 2021-es célkitűzéseit.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indul a nap

A BUX Index egyelőre érdemben nem mozdult el a kereskedés megkezdését követően. A hazai blue chipek közül az OTP 0,3 százalékkal, került lejjebb, míg a Richter 0,7 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom és az OTP árfolyama pedig gyakorlatilag stagnál a nyitás után. A Magyar Telekom ma hajnalban tette közzé egyébként első negyedéves gyorsjelentését, a számokkal nem okoztak különösebb meglepetést a vállalatnál.

Gazdasági adatok szempontjából itthon ma érkezett az ipar második becslése márciusból: a KSH adatai szerint az ipari termelés volumene 16,5 százalékkal meghaladta az egy évvel  korábbi szintet.

buxika

Ray Dalio szerint ez a legnagyobb kockázata a kriptodevizáknak

Ray Dalio, a milliárdos hedge fund alapító a kriptoeszközökkel kapcsolatban kimondottan bizakodó hangot ütött meg tegnap, miközben arra figyelmeztetett, hogy az amerikai jegybank, a Federal Reserve a laza monetáris politikája miatt buborékokat alakíthat ki a piacokon.

Tovább a cikkhez

Csökkenő bevétel, emelkedő profit a Graphisoft Parknál

Közzétette idei első negyedéves számait a Graphisoft Park. A vállalat mérsékelten csökkenő bevételről és emelkedő adózott eredményről számolt be, a Park kihasználtsága tavaly év végéhez képest stabil maradt. A menedzsment tartja a korábban meghatározott 2021-es előrejelzését, ami alapján a bevételek nagyjából szinten maradhatnak, az EBITDA és az adózott eredmény viszont mérsékelten csökkenhet 2020-hoz képest.

Tovább a cikkhez

A nagy átalakítások közben is nyereséges lett a Commerzbank

Arra számítottak az elemzők, hogy ismét veszteséges lesz az első negyedévben a Commerzbank (igaz, az előző negyedévi 2,7 milliárd eurónál jóval kisebb mértékben), ehhez képest azonban nyereségről számolt be az átstrukturálásba éppen hogy csak belekezdő német bankcsoport ma reggeli gyorsjelentésében.

Tovább a cikkhez

Folytatódhat az esés Európában

 • A vezető amerikai részvényindexek kimondottan rossz teljesítményt nyújtottak tegnap is, a Nasdaq 1 százalékkal került lejjebb, míg 1,4 százalékos mínuszban zárt a Dow Jones, az S&P 500 pedig 0,9 százalékkal került lejjebb. A gazdasági adatok továbbra is erősnek tűnnek, illetve a gyorsjelentések is többnyire kedvezően alakulnak, és érdemes megjegyezni, hogy a részvényindexek a történelmi csúcsaik közelében járnak továbbra is, tehát az eheti teljesítmény egyelőre kisebb korrekcióként értelmezhető.
 • A rossz amerikai teljesítményt követően ugyancsak lefordultak ma az ázsiai tőzsdék: a japán Nikkei 1,6 százalékkal lejjebb került, a dél-koreai Kospi 1,5 százalékot esett, míg a Hong Kong-i tőzsde 0,1 százalékot tudott emelkedni, a shanghaji börze pedig érdemben nem mozdult el.
 • A határidős amerikai indexek vegyes hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX enyhe esést vetít előre az európai piacnyitásra.  
 • Gazdasági adatok szempontjából ma itthon érkezik az ipar második becslése márciusból. A szektor meglepően erősen teljesít, a heti jelentésből pedig azt is láthatjuk majd, hogy mely ágazatok húzzák igazán. Az Eurostat szintén ipari statisztikát közöl márciusból, ezen kívül érkezik a német infláció második becslése és az első negyedéves brit GDP-adat. Ma délután érkezik továbbá az amerikai inflációs adat, amely után közvetlenül érdemes lesz figyelni Richard Clarida Fed-alelnök beszédére, mert akár azonnal reagálhat benne az elszálló amerikai árakra.
 • Az olaj árfolyama érdemben nem mozdult el ma, így egy hordó Brent ára jelenleg 68,9 dollár, míg a WTI típusé 65,4 dollár. Az arany árfolyama unciánként 0,4 százalékos mínuszban áll 1830,1 dolláron.
 • A forint árfolyama jelenleg stagnál, most 358 forint 30 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 295 forint 50 filléres szinten állnak a jegyzések.
 • Ma is pörög tovább a gyorsjelentési szezon, Európában ma teszi közzé negyedéves számait többek között a Merck, az Allianz és a Deutsche Telekom, míg a tengerentúlon például az Applied Materials eredményeit ismerhetjük meg.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

A harmadik hullám alatt is tovább növekedett a Magyar Telekom

A Magyar Telekom bevétele és EBITDA-ja is emelkedett az idei első negyedévben, és mindkét soron nagyjából a várakozásoknak megfelelő számokat szállított a vállalat. A távközlési szolgáltatási bevételek Magyarországon és Észak-Macedóniában is emelkedtek, ez ellensúlyozta a rendszerintegrációs és IT bevételek enyhe visszaesését, és a magyarországi kiskereskedelmi szélessávú bevételekben tapasztalt kiesést. Az első negyedéves gyorsjelentés után a menedzsment nem változtatott a korábban meghatározott 2021-es és 2021-2024-es célokon.

Tovább a cikkhez

Komoly lefordulás tegnap, ma is folytatódhat a lejtmenet a tőzsdéken

mnb_getty
forint191231
GettyImages-1211246429 (10)
mnb epulet
tesla német gyár
google

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
GettyImages-1211246429 (10)