bullbear
Üzlet

Felrobbant az infláció Amerikában, szétverték a befektetők a tőzsdéket

Portfolio
Európa és az USA vezető tőzsdéin is kimondottan rossz teljesítményt láthattunk tegnap, elsősorban a technológiai és a növekedési részvények teljesítettek gyengén. A gazdasági kilábalás ugyan folytatódik, de a befektetők az esetleges túlárazások és az infláció miatt aggódnak. Az ázsiai tőzsdék ma rosszul teljesítettek, Európában azonban többnyire kedvező hangulatban zajlik a kereskedés. Megérkezett az amerikai inflációs adat, a bejelentés alapján a félelmek megalapozottnak bizonyultak: jelentős mértékben nőtt az infláció az Egyesült Államokban áprilisban, az áremelkedés önmagában nem számít meglepetésnek, a frissen közölt adat viszont messze meghaladja az elemzői várakozásokat és bőven a Fed célszintje felett van. Az adatközlés után Richard Clarida Fed-alelnök beszédében úgy fogalmazott, hogy az áremelkedés várhatóan nem lesz tartós, ezért nem befolyásolja a jegybank laza monetáris politikáját. Beszédével nem tudta érdemben csillapítani a kedélyeket: mindhárom fontosabb index jelentős mínuszban zárt.

Szétverték a tőzsdéket a befektetők

Mindhárom fontosabb amerikai tőzsdeindex jelentős mínuszban zárt az inflációs félelmek fölerősödése és a tech-papírok napok óta tartó gyengélkedése miatt. A Dow Jones 1,99%-os, a Nasdaq 2,62%-os, az S&P 500 pedig 2,14%-os mínuszban zárt.

Több mint 600 pontos mínuszban a Dow

A záráshoz közelítve egyre durvább az esés az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones már több mint 600 pontot zuhant, ezzel 1,85%-os mínuszba került az index. Az S&P 500 2,09%-os, a Nasdaq 2,57%-os mínuszban van.

Egyre nagyobb az esés

Folytatódik az esés az amerikai tőzsdéken, egyre nagyobb mínuszban vannak a fontosabb indexek. Az elszálló inflációs adatok mellett még durva költségvetési hiányt is jelentett a pénzügyminisztérium.

Másfél órával zárás előtt

 • a Dow Jones 1,45%-os,
 • az S&P 500 1,72%-os,
 • a Nasdaq pedig 2,2%-os mínuszban van.

Esnek az amerikai tőzsdék

Az inflációs nyomás miatt esnek az amerikai tőzsdék; mindhárom vezető index komolyabb mínuszban van. A tech-papírok ma is kifejezett nyomás alatt vannak. Szűk két és fél órával zárás előtt

 • a Dow Jones 1,27%-os,
 • a Nasdaq 2,17%-os,
 • az S&P 500 pedig 1,65%-os mínuszban van.

Mínuszban fejezte be a napot a BUX

A BUX Index a kedvező európai piaci hangulat ellenére lejjebb került, végül 0,4 százalékos mínuszban fejezte be a napot a börze. A magyar blue chipek közül a Richter 0,7 százalékkal tudott emelkedni, míg a Mol 0,4 százalékkal, az OTP pedig 1,1 százalékkal került lejjebb. A Magyar Telekom végül 1,7 százalékos mínuszban fejezte be a napot.

bux

Esnek a tengerentúli tőzsdék

A várakozásoknak megfelelően mínuszban nyitottak a vezető amerikai részvényindexek: a Dow Jones 0,3 százalékkal, az S&P 500 0,5 százalékkal, míg a Nasdaq 1,2 százalékkal került lejjebb a kereskedés megkezdését követően. Utóbbi esetében tehát valamelyest javult a hangulat a kereskedés előtti adatokhoz képest, ami vélhetően a jegybank-alelnök beszédének tudható be.

Az esések oka egyértelműen a várnál is jóval magasabb inflációs adat, a fogyasztói árindex 4,2%-kal nőtt az Egyesült Államokban áprilisban az előző év azonos időszakához képest, ez messze meghaladja az elemzői várakozásokat - a konszenzus 3,6%-os emelkedést várt a márciusi 2,6% után. Az energia- és élelmiszerárak nélkül mért index 3%-kal nőtt, ami szintén jócskán magasabb az elemzők által prognosztizált 2,3%-nál, márciusban ez még 1,6%-kal nőtt.

EKKORA ÁREMELKEDÉSRE AZ ELMÚLT 10 ÉVBEN EGYSZER SEM VOLT PÉLDA.

nasdadad

Megszólalt a Fed a sokkoló inflációs adat után

Richard Clarida, a Fed alelnöke nem sokkal az áprilisi inflációs adat közlése után tartott beszédében elmondta, hogy az áremelkedés várhatóan nem lesz tartós, ezért nem befolyásolja a jegybank laza monetáris politikáját.

Tovább a cikkhez

Új vezetői csapatot és szervezeti struktúrát jelentett be az UniCredit

Az UniCredit Csoport ma új szervezeti struktúrát és új vezetői csapatot jelentett be. A változtatások célja, hogy az új vezetés még hatékonyabban irányítsa az üzleti tevékenységet és 2021 második félévében megvalósítsa új stratégiai tervét – közölték.

Tovább a cikkhez

Megérkezett az amerikai inflációs adat, zuhan a Nasdaq

A kereskedés előtti adatok alapján az amerikai tőzsdék ma is komoly mínuszban nyithatnak: a Dow Jones és az S&P 500 egyaránt 0,7 százalékkal, a Nasdaq pedig 1,5 százalékkal kerülhet lejjebb. Vagyis folytatódhat a technológiai részvények vesszőfutása, amit elsősorban az inflációs félelmek és a túlárazottság okozhat. A Nasdaq technikai képéről és a várható árfolyammozgásokról itt írtunk részletesebben.

A félelmek megalapozottnak bizonyultak, jelentős mértékben nőtt ugyanis az infláció az Egyesült Államokban áprilisban. Az áremelkedés önmagában nem számít meglepetésnek, a frissen közölt adat viszont messze meghaladja az elemzői várakozásokat és bőven a Fed célszintje felett van.

nasdad

Mindenki ettől félt: felrobbantak az árak Amerikában

Jelentős mértékben nőtt az infláció az Egyesült Államokban áprilisban. Az áremelkedés önmagában nem számít meglepetésnek, a frissen közölt adat viszont messze meghaladja az elemzői várakozásokat és bőven a Fed célszintje felett van.

Tovább a cikkhez

Nem találja az irányt a magyar tőzsde

A koradélutáni órákban nem találja az irány a BUX Index, jelenleg 0,1 százalékos a plusz a börzénél. A blue chipeknél felemás teljesítményt láthatunk, az OTP 0,9 százalékos mínuszban van, míg 1,4 százalékkal került lejjebb a Magyar Telekom jegyzése, a Mol papírja azonban 0,3 százalékkal, a Richteré pedig 0,7 százalékkal került feljebb.

bux01

Így is lehet: dollármilliókat zsákolt dogecoinon, majd otthagyta a Goldman-t az ügyvezető igazgató

A Goldman Sachs londoni irodájának egyik ügyvezető igazgatója állítólag elhagyta a befektetési bankot, miután dollármilliókat keresett az eredetileg poénnak indult kriptodevizán, a dogecoinon. A piaci alapon negyedik legjelentősebb kriptodeviza üstökösszerű teljesítménye mögött elsősorban Elon Musk áll, de más hírességek is pumpálják a coin árfolyamát.

Tovább a cikkhez

Hogyan fektessünk be 10 millió forintot?

Több megtakarító is szembesülhet a jövőben azzal, hogy a pénzügyi vagyonuk értékállóságára még nagyobb figyelmet kell fordítaniuk, mint eddig. Az inflációs várakozások felerősödtek, a pénz vásárlóértékének megtartása ismét fontos célkitűzése lehet, különösen, ha a pénzügyi vagyon már eléri az átlagos banki kiemelt ügyfélstátuszra jellemző mértéket. Ez persze nem könnyű! A részvénypiacok újra rekordokat döntögetnek, de a járvány okozta bizonytalanság sem múlt el. Milyen gazdasági kilábalásra számíthatunk? Milyen érvek szólnak a részvény alapú befektetés mellett? Melyek most a kockázatok, mennyire drága most a részvénypiac? Hogyan érdemes építeni az egyéni befektetési portfóliónkat, melyek a lehetséges stratégiák? A következő ONLINE befektetői klubunkon ezt a kérdéskört járjuk körbe.

Tovább a cikkhez

Remek gyorsjelentés a Commerzbanktól, szárnyal az árfolyam

Arra számítottak az elemzők, hogy ismét veszteséges lesz az első negyedévben a Commerzbank , ehhez képest nyereségről számolt be az átstrukturálásba éppen hogy csak belekezdő német bankcsoport: a váratlan fejleményt a piaci szereplők is díjazzák, komoly rali alakult ki a vállalat részvényei körül.

Tovább a cikkhez

Elszállt a szén-dioxid-kvóták ára - Kinek áll ez érdekében?

Egyre több ország fogalmaz meg komoly vállalásokat a klímasemlegesség eléréséhez, többek között a világ legnagyobb szennyezője, Kína, de az Egyesült Államok és az Európai Unió is rögzíti azt, hogy milyen céldátummal és milyen lépésekkel érné el a kitűzött célokat. A törekvések egyik legfontosabb eszköze a szén-dioxid-kvóták kereskedelme lehet, amiben az EU már évek óta élen jár, Kínában idén indult el a nemzeti kibocsátás-kereskedelem, és egyre több ország alakítana ki hasonló rendszert. Azért is különösen izgalmas és aktuális a téma, mert az elmúlt hónapokban meredeken emelkedett a kvóták ára, ami több szektorban tevékenykedő vállalat működését drágítja meg, a költségek emelkedése pedig végső soron mindannyiunk életére hatással van. Cikksorozatban járjuk körbe, mit érdemes tudni a kibocsátáskereskedelemről.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt emelkedés a piacokon

A késődélelőtti órákban továbbra is mérsékelt jó hangulat jellemzi a vezető európai tőzsdéket, a DAX 0,1 százalékos pluszban van, míg fél százalékkal tudott feljebb kerülni a brit és a portugál börze, a francia CAC azonban 0,1 százalékos mínuszban van, illetve a magyar tőzsde is lejjebb került, a BUX jelenleg 0,3 százalékos mínuszban van.

Közel 2000 milliárd forintnyi részvényt adott el Jeff Bezos

Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója és a világ leggazdagabb embere az elmúlt héten nagyjából 6,7 milliárd dollár értékben adta el cége részvényeit, ami a 2019-es válása óta a legnagyobb koncentrált részvényeladása volt a gurunak.

Tovább a cikkhez

Átverhette ügyfeleit egy kriptoplatform, és minden pénzüket dogecoinra válthatta

New York főügyésze, Letitia James, azzal vádolta meg a Coinseed nevű kriptoplatformot, hogy az az ügyfelek megtévesztésével, azok tudta és beleegyezése nélkül válthatta át eszközeiket dogecoinra. A viccnek szánt kriptopénz ugyan nagyot ralizott, de a pórul járt befektetők a számlájukhoz sem tudnak hozzáférni a vádirat szerint.

Tovább a cikkhez

Szlovéniában csaphat össze az OTP és az Erste

Lapértesülések alapján az OTP és az Erste is érdeklődik a második legnagyobb szlovén bank megvásárlása iránt, a Nova KBM-mel a magyar és az osztrák bank is nagyot lépne előre a szlovén banki rangsorban, a pozíciók megerősítése azonban nem lesz olcsó, a tranzakcióra a szlovén bank könyv szerinti értékének megfelelő közel egymilliárd eurós áron kerülhet sor.

Tovább a cikkhez

Vegyes piacnyitás Európában

Leginkább emelkedést láthatunk az európai tőzsdéknél a nyitás után, a német DAX 0,1 százalékos emelkedése mellett a francia CAC 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,3 százalékot emelkedett. A milánói börze is feljebb került 0,1 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,2 százalékot emelkedett.

dax

Erős évkezdés az Allianznál, nagyon meglepte a biztosító az elemzőket

Az egy évvel korábbit és az elemzői várakozásokat is jócskán meghaladó első negyedéves nyereségről számolt be a német Allianz biztosítócsoport. A menedzsment javulást érzékel a fontosabb divízióknál, és megerősítette 2021-es célkitűzéseit.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indul a nap

A BUX Index egyelőre érdemben nem mozdult el a kereskedés megkezdését követően. A hazai blue chipek közül az OTP 0,3 százalékkal, került lejjebb, míg a Richter 0,7 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom és az OTP árfolyama pedig gyakorlatilag stagnál a nyitás után. A Magyar Telekom ma hajnalban tette közzé egyébként első negyedéves gyorsjelentését, a számokkal nem okoztak különösebb meglepetést a vállalatnál.

Gazdasági adatok szempontjából itthon ma érkezett az ipar második becslése márciusból: a KSH adatai szerint az ipari termelés volumene 16,5 százalékkal meghaladta az egy évvel  korábbi szintet.

buxika

Ray Dalio szerint ez a legnagyobb kockázata a kriptodevizáknak

Ray Dalio, a milliárdos hedge fund alapító a kriptoeszközökkel kapcsolatban kimondottan bizakodó hangot ütött meg tegnap, miközben arra figyelmeztetett, hogy az amerikai jegybank, a Federal Reserve a laza monetáris politikája miatt buborékokat alakíthat ki a piacokon.

Tovább a cikkhez

Csökkenő bevétel, emelkedő profit a Graphisoft Parknál

Közzétette idei első negyedéves számait a Graphisoft Park. A vállalat mérsékelten csökkenő bevételről és emelkedő adózott eredményről számolt be, a Park kihasználtsága tavaly év végéhez képest stabil maradt. A menedzsment tartja a korábban meghatározott 2021-es előrejelzését, ami alapján a bevételek nagyjából szinten maradhatnak, az EBITDA és az adózott eredmény viszont mérsékelten csökkenhet 2020-hoz képest.

Tovább a cikkhez

A nagy átalakítások közben is nyereséges lett a Commerzbank

Arra számítottak az elemzők, hogy ismét veszteséges lesz az első negyedévben a Commerzbank (igaz, az előző negyedévi 2,7 milliárd eurónál jóval kisebb mértékben), ehhez képest azonban nyereségről számolt be az átstrukturálásba éppen hogy csak belekezdő német bankcsoport ma reggeli gyorsjelentésében.

Tovább a cikkhez

Folytatódhat az esés Európában

 • A vezető amerikai részvényindexek kimondottan rossz teljesítményt nyújtottak tegnap is, a Nasdaq 1 százalékkal került lejjebb, míg 1,4 százalékos mínuszban zárt a Dow Jones, az S&P 500 pedig 0,9 százalékkal került lejjebb. A gazdasági adatok továbbra is erősnek tűnnek, illetve a gyorsjelentések is többnyire kedvezően alakulnak, és érdemes megjegyezni, hogy a részvényindexek a történelmi csúcsaik közelében járnak továbbra is, tehát az eheti teljesítmény egyelőre kisebb korrekcióként értelmezhető.
 • A rossz amerikai teljesítményt követően ugyancsak lefordultak ma az ázsiai tőzsdék: a japán Nikkei 1,6 százalékkal lejjebb került, a dél-koreai Kospi 1,5 százalékot esett, míg a Hong Kong-i tőzsde 0,1 százalékot tudott emelkedni, a shanghaji börze pedig érdemben nem mozdult el.
 • A határidős amerikai indexek vegyes hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX enyhe esést vetít előre az európai piacnyitásra.  
 • Gazdasági adatok szempontjából ma itthon érkezik az ipar második becslése márciusból. A szektor meglepően erősen teljesít, a heti jelentésből pedig azt is láthatjuk majd, hogy mely ágazatok húzzák igazán. Az Eurostat szintén ipari statisztikát közöl márciusból, ezen kívül érkezik a német infláció második becslése és az első negyedéves brit GDP-adat. Ma délután érkezik továbbá az amerikai inflációs adat, amely után közvetlenül érdemes lesz figyelni Richard Clarida Fed-alelnök beszédére, mert akár azonnal reagálhat benne az elszálló amerikai árakra.
 • Az olaj árfolyama érdemben nem mozdult el ma, így egy hordó Brent ára jelenleg 68,9 dollár, míg a WTI típusé 65,4 dollár. Az arany árfolyama unciánként 0,4 százalékos mínuszban áll 1830,1 dolláron.
 • A forint árfolyama jelenleg stagnál, most 358 forint 30 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 295 forint 50 filléres szinten állnak a jegyzések.
 • Ma is pörög tovább a gyorsjelentési szezon, Európában ma teszi közzé negyedéves számait többek között a Merck, az Allianz és a Deutsche Telekom, míg a tengerentúlon például az Applied Materials eredményeit ismerhetjük meg.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

A harmadik hullám alatt is tovább növekedett a Magyar Telekom

A Magyar Telekom bevétele és EBITDA-ja is emelkedett az idei első negyedévben, és mindkét soron nagyjából a várakozásoknak megfelelő számokat szállított a vállalat. A távközlési szolgáltatási bevételek Magyarországon és Észak-Macedóniában is emelkedtek, ez ellensúlyozta a rendszerintegrációs és IT bevételek enyhe visszaesését, és a magyarországi kiskereskedelmi szélessávú bevételekben tapasztalt kiesést. Az első negyedéves gyorsjelentés után a menedzsment nem változtatott a korábban meghatározott 2021-es és 2021-2024-es célokon.

Tovább a cikkhez

Komoly lefordulás tegnap, ma is folytatódhat a lejtmenet a tőzsdéken

burn
forint bankjegy
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
pleschinger gyula
frankfurt
balaton nyár hőség
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
burn