kfc_csirkehús
Üzlet

Lusta kakasok miatt tört ki a csirkepánik Amerikában - A bűnös szárnyasokat lecseréli az élelmiszeróriás

Portfolio
Olyan méreteket öltött a csirkehús hiánya az Egyesült Államokban, hogy a KFC már kénytelen volt ételeket eltávolítani néhány éttermének étlapjáról. A csirkés szendvicsek egyre népszerűbbek az amerikai fogyasztók körében, és a gyorséttermek kínálata is bővül a csirkés ételekkel, a rossz hír viszont, hogy közben a csirkehús kínálati oldalán problémák léptek fel, amiről részben az egyik nagy élelmiszerfeldolgozó vállalat kakasai tehetnek – írja a CNN.

Az Egyesült Államokban tapasztalható csirkehús-hiány egyik oka a nagy amerikai élelmiszeripari vállalat, a Tyson Foods kakasainál keresendő. A húsfeldolgozással foglalkozó vállalat közlése szerint a kakasok nem teljesítik a várakozásokat, az év elején a csirke keltetések váratlanul csökkenni kezdtek, miután egy új kakasfajtára álltak át. A váltás tudatos volt, ugyanis jobb húsminőségű csirkéket vártak a fajtától, de közben a tojások száma és a sikeres keltetések aránya is csökkent a korábban alkalmazott fajtákhoz képest. Volt egy rossz döntésünk és most lecseréljük a kakasokat – közölte a vállalat baromfi üzletágának vezetője a CNN tudósítása szerint egy elemzői konferenciahíváson. Azt nem tették hozzá, hogy hány kakasról van szó és hogy mi a tervük a lecserélt szárnyasokkal.

A helyzeten tovább rontott, hogy egy februári vihar, ami Texas államot sújtotta, jelentősen befolyásolta a vállalat helyi operációját, egy egész hét kiesett akkor a termelésből. A koronavírus-járvány szintén megviselte a vállalatot az utóbbi hónapokban, több üzeme ugyanis a járvány gócpontjává vált a pandémia alatt.

A CSI Market adatai szerint a csirkehúspiacon több mint 30 százalékos részesedéssel rendelkezik a Tyson Foods, így a cég problémái az egész iparágra kihatnak. A kakasok cseréjével mindenesetre nem fog megoldódni egyik napról a másikra a csirkehús-hiány az Egyesült Államokban és mindeközben az amerikaiak körében egyre népszerűbbek a csirkés szendvicsek, amelyek egyre több gyorsétteremlánc kínálatában megjelennek.

A nagy gyorsétteremláncok, mint a KFC, a Buffalo Wild Wings és a Wingstop már arra panaszkodnak, hogy drágán jutnak a csirkehúshoz, már ha egyáltalán ki tudják elégíteni a beszállítók az igényeiket. A nagy piaci szereplő, a Tyson Foods termeléscsökkenése mellett a munkaerőhiány is nagy probléma a szektorban a The Wall Street Journal szerint.

A csirkés ételek népszerűségének erősödésére jó példa, hogy a KFC új csirkés szendvicsére kétszerakkora a kereslet, mint az elődjére. Az erősödő kereslet és az akadozó kínálat pedig oda vezet, hogy a gyorsétteremlánc legnagyobb kihívása a második negyedévben az lehet, hogy lépést tartsanak a kereslettel – mondta el a KFC anyavállalata, a Yum Brands vezérigazgatója. De van, ahol már kénytelenek voltak egyes csirkés ételeket átmenetileg eltávolítani az étlapról a The Wall Street Journal szerint.

tysonfoods
A Tyson Foods árfolyamának alakulása

Címlapkép: Getty Images

forint bankjegy getty stock
orbanerdogan
GettyImages-1233425873
roma_colosseum
koronavírus oltás vakcina negyedik hullám
koronavírus fertőzés kórház covid-19

Alapblog A Wells Fargo csalás

Az egyik legnagyobb amerikai bank pár évvel ezelőtti botránya a tengerentúlon jól ismert sztori. Nálunk azonban sokan...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1215526952