erste
Üzlet

Szlovéniában csaphat össze az OTP és az Erste

Lapértesülések alapján az OTP és az Erste is érdeklődik a második legnagyobb szlovén bank megvásárlása iránt, a Nova KBM-mel a magyar és az osztrák bank is nagyot lépne előre a szlovén banki rangsorban, a pozíciók megerősítése azonban nem lesz olcsó, a tranzakcióra a szlovén bank könyv szerinti értékének megfelelő közel egymilliárd eurós áron kerülhet sor.

Jön az OTP-Erste csörte?

Április közepén számoltunk be arról, hogy az OTP Szlovéniában vásárolhat bankot, a Reuters információi alapján a Nova KBM-et veheti meg annak nagytulajdonosától, az Apollo nevű private equity cégtől.

A Reuters úgy tudja, hogy közel egymilliárd euró lehet a vételár.

Az OTP már jelen van Szlovéniában, a Nova KBM megvásárlásával piacvezető lehetne.

Most azt írja a Finance nevű üzleti lap, hogy az OTP mellett az Erste is érdeklődik Szlovénia második legnagyobb bankcsoportja iránt. A lap pénzügyi körökben megbízható forrásokra hivatkozik. Sem az amerikai Apollo alap, amely el akarja adni 80 százalékos részesedését az NKBM-ben, sem az Erste nem erősítette meg eddig az információt, az osztrák bank annyit közölt, hogy

Általánosságban elmondható, hogy aktív szerepet kívánunk játszani a régió bankszektorának konszolidációjában.

A Finance úgy tudja, hogy az NKBM-re vonatkozó kötelező érvényű ajánlatokat május végéig várja az Apollo.

Az Erstének már voltak próbálkozásai Szlovéniában, 2001-ben ajánlatot tett az NLB privatizálásakor, azt a szlovén bankot azonban végül a KBC vásárolta meg, 2019-ben pedig a harmadik legnagyobb szlovén bank, az Abanka megvásárlása iránt is érdeklődött az Erste, az Abankát végül azonban az NKBM szerezte meg. Az Erstének jelenleg 4 százalékos közvetlen részesedése van a Banka Sparkasséban, amely a Kärntner Sparkasse többségi tulajdonában van.

Nagy szlovén bank az NKBM

  • Tavaly év végén a Nova KBM mérlegfőösszege 9,18 milliárd euró (jelenlegi árfolyamon 3290 milliárd forint), saját tőkéje pedig 991,3 millió euró (~355 milliárd forint) volt.
  • A szlovén bank az elmúlt években profitábilisan működött, az adózott eredmény 2018-ban 72,5, 2019-ben 62,5, tavaly pedig 210,8 millió euró (jelenlegi árfolyamon 75,5 milliárd forint) volt.
  • A nettó kamatmarzs tavaly 1,78 százalék volt (OTP Csoport 3,61 százalék, OTP Szlovénia 2,21 százalék).
  • A Nova KBM 2020 végén 2075 alkalmazottat foglalkoztatott.

Az OTP évekkel ezelőtt megvette volna a szlovén bankot

A Nova KBM Szlovénia második legnagyobb, állami tulajdonban lévő bankja volt, amelynek privatizálását már 2013-ban fontolgatta a szlovén állam,  akkor a szlovén gazdasági reformprogramban bankok és más állami vagyonok értékesítése is szerepelt. Szlovénia súlyos bankválsággal szembesült, amely a túlzott kockázatviselés, az állami tulajdonú bankok gyenge minőségű vállalatirányítása, illetve a nem elég hatékony felügyeleti eszközök miatt alakult ki. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) korábban ismertetett országjelentése szerint Szlovéniának a korábban számított egymilliárd eurónál nagyobb összegbe kerülhet a bankok feltőkésítése, ezért is tervezték, hogy inkább megválnak a Nova KBM-től.

A Nova KBM privatizációjáért sokáig az OTP is versenyben volt, 2015-ben azonban az Apollo lett a befutó a második legnagyobb szlovén bankért folytatott felvásárlási csatában. A szlovén pénzintézet megszerzéséért sokáig az OTP is versenyben volt, már 2014 júliusban beszámoltunk arról, hogy az OTP érdeklődik a szlovén bank iránt, az események azonban 2015-ben gyorsultak fel. Az akkori hírek hírei szerint mindkét vevőjelölt megemelte az árajánlatát, 2015 januárban az Apollo 200 millió euróra emelte az ajánlatát, nem sokkal később az a hír terjed a szlovén médiában, hogy az OTP is megemelné ajánlatát. Végül az Apollo 250 millió euróért vette meg a szlovén bankot.

A Nova KBM akkoriban tartósan veszteséges volt, 2014-ben elbukott az EKB stressztesztjén. Az OTP-től akkor nagy dobás lett volna a Nova KBM megszerzése, írtuk 2015-ös cikkünkben, hiszen azzal a szlovén operáció az OTP legnagyobb leánybankjává válhatott volna.

2019-ben az Apollo tovább terjeszkedett a szlovén bankpiacon, egy állami pénzintézetet, az ország harmadik legnagyobb bankját, az Abankát vásárolta meg 444 millió euróért a két pénzintézet pedig egyesült, az volt a szlovén bankszektor történetének legnagyobb összeolvadása. 

Legutóbb is Szlovéniában vásárolt az OTP

Az OTP 2014 és 2019 között sorra hajtotta végre az akvizíciókat, legutoljára pont Szlovéniában vásárolt bankot, az SKB-t, amelyet attól a francia nagybanktól, a SocGentől vette meg, amelytől több régiós pénzintézetet is vásárolt, és amely egymás után vonult ki a régió országaiból. Az SKB a negyedik legnagyobb szlovén bank, mérlegfőösszeg alapján 8,3 százalékos piaci részesedéssel, az a pénzintézet univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív. 2019 decemberében jelentették be, hogy megtörtént a szlovén tranzakció pénzügyi zárása, melynek eredményeként a Societe Generale Csoport szlovén leánybankja, az SKB Banka 99,73 százalékos részesedése, valamint egyéb leányvállalatai az OTP Bank tulajdonába kerültek.

Csányi Sándor a tavaly januári, ljubljanai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy

a szlovén piacon organikus növekedést és akár további felvásárlásokat, míg hosszú távon 25-30 százalékos piaci részesedés elérését tervezi az OTP Bank.

Nagy dobás lenne

Az OTP első nagy akvizíciós köre 2001-2007, a második pedig 2014-2019 között zajlott, és bár az utolsó néhány megvásárolt bank vételárát nem közölték, nagyon valószínű, hogy

az OTP történetének legnagyobb összegű bankvásárlását hajthatja végre Szlovéniában, ha stimmel a közel egymilliárd eurós vételár.

Az eddigi legmagasabb vételárat (nominálisan) még 2006-ban fizette az OTP egy akvirált bankért, akkor a Raiffeisen ukrán operációját vette meg a magyar bank, az 171 milliárd forintba került, jelenlegi árfolyamon

a Nova KBM forintban ennek több mint duplája lenne.

otp-fel-445264

Stagnálnak ma az árfolyamok

Ma az OTP árfolyama stagnál, idén eddig 5 százalékkal került feljebb,

otp

az Erste árfolyama szintén stagnál, idén 27 százalékot emelkedett.

erste

Címlapkép: Lisi Niesner/Bloomberg via Getty Images

forint bankjegy getty stock
orbanerdogan
GettyImages-1233425873
roma_colosseum
koronavírus oltás vakcina negyedik hullám
koronavírus fertőzés kórház covid-19

Alapblog A Wells Fargo csalás

Az egyik legnagyobb amerikai bank pár évvel ezelőtti botránya a tengerentúlon jól ismert sztori. Nálunk azonban sokan...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1215526952