laptop
Üzlet

Tízmilliós adatvédelmi bírság az egyik fővárosi kormányhivatalnak: 1153 személy adatai szivárogtak ki

Portfolio
Egy tavalyi adatvédelmi incidenst követően 1153 személy egészségügyi adatai váltak jogellenesen hozzáférhetővé, amikor a XI. kerületi kormányhivatal azokat egy titkosítatlan excel-táblázatban kiszivárogtatta.

Tízmillió forintos adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a Fővárosi Kormányhivatal XI. kerületi Hivatalát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), miután egy tavalyi adatvédelmi incidenst követően 1153 személy egészségügyi adatai váltak jogellenesen hozzáférhetővé - írja a Népszava a NAIH határozatára hivatkozva.

Az érintett betegek adatait egy olyan Excel táblázat tartalmazta, amely semmilyen hozzáférésvédelemmel vagy titkosítással nem volt ellátva. A NAIH az incidensről nem a kormányhivatal adatvédelmi tisztviselőtől, hanem egy magánszemélytől értesült az ügyről, az érintettettek nem tájékoztatták, a szóban forgó excelt nem lett volna szabad mindenféle védelem nélkül továbbítani.

A táblázat koronavírus gyorstesztekkel kapcsolatos egészségügyi és személyes adatokat tartalmazott, amelyeket a kormányhivatal háziorvosok részére állított össze, ugyanakkor olyan magánszemélyek is megkapták, akik nem voltak az eredeti címzettek között. A kísérőszövegben mindössze annyi szerepelt, az adatokat "kezeljék bizalmasan".

A címlapkép forrása: Getty Images.

forint bankjegy getty stock
orbanerdogan
GettyImages-1233425873
roma_colosseum
koronavírus oltás vakcina negyedik hullám
koronavírus fertőzés kórház covid-19

Alapblog A Wells Fargo csalás

Az egyik legnagyobb amerikai bank pár évvel ezelőtti botránya a tengerentúlon jól ismert sztori. Nálunk azonban sokan...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
GettyImages-1215526952