Hozta a kötelezőt az Allianz
Üzlet

Allianz: a mi régiónkban nőtt a legjobban a járvány alatt a biztosítási piac

Portfolio
Megéreztük, de megúsztuk: 2020-ban a biztosítási díjak világszinten csupán 2,1 százalékkal, azaz 80 milliárd euróval csökkentek – állapítja meg az Allianz legfrissebb Globális Biztosítási Jelentése. 2020-ban a magyar biztosítási piac a globális tendenciákat meghazudtolva tiszteletreméltó, 3,5 százalékos növekedést mutatott.

Fő megállapítások:

  • 2021-re 5,1 százalékos növekedés várható, az Egyesült Államok és Kína vezetésével
  • A következő évtizedben a díjnövekedésnek minden régióban komolyabbnak kell lennie, mint az előző válságévtizedben, és világszinten 5 százalék fölött kell alakulnia.
  • 2020-ban világszinten Kelet-Európa tudhatja magáénak a leggyorsabb növekedést: a régióban 3,5 százalékkal nőtt a díjbevétel.
  • Pozitívum: Magyarország 2020-ban azon kevés fejlett piacok egyike volt, amelyek képesek voltak a növekedésre: a díjbevétel 3,5 százalékkal emelkedett.

Az elemzés a globális biztosítási piacok fejleményeinek elemzését tartalmazza. A jelentés szerint a biztosítási iparág viszonylag könnyen megúszta a koronavírus-válságot: 2020-ban a díjbevétel világszinten mindössze 2,1 százalékkal zsugorodott. A vagyonbiztosításoknál kismértékű, 1,1 százalékos bővülés volt tapasztalható, míg az életbiztosítási üzletág 4,1 százalékos visszaesést mutatott. Összességében azonban ez a csökkenés jóval meredekebb volt, mint 2009-ben (–1,1%), a pénzügyi válság után.

A teljes díjbevétel hozzávetőlegesen 80milliárd euróval elmaradt a válság előtti szinttől, és 3730 milliárd eurót tett ki (életbiztosítás: 2267milliárd euró, vagyon- és balesetbiztosítás: 1463milliárd euró).

2021-ben erőteljes növekedés várható a biztosítási szektorban. A díjbevétel világszinten összességében 5,1 százalékkal növekedhet. Nem meglepő módon az Egyesült Államok (+5,3 százalék) és Kína (+13,4 százalék) jelentheti a legnagyobb hajtóerőt. A tavalyi év meredek visszaesése után az életbiztosítási szegmens fellendülése (+5,7 százalék ) némileg nagyobb mértékű lehet, mint a vagyon- és balesetbiztosítási szegmensé (+4,2 százalék). Az erőteljes növekedés a várakozások szerint a következő években is folytatódik, egyrészt a fenntarthatóság egyre fokozottabb figyelembevétele, másrészt pedig a feltörekvő piacok további erősödése révén. Világszinten akár 5 százalék feletti átlagos növekedés is elképzelhetőnek tűnik a következő tíz évben.

„A biztosítási ágazat ellenállónak bizonyult a koronavírus‑válság során” – összegzett Ludovic Subran, az Allianz vezető közgazdásza. „Ez azonban a feladat könnyebbik része volt, ugyanis a válság jelentősen megnövelte az érdekeltek igényeit. Ez nem utolsósorban az ügyfeleinket is érinti, akik a teljes digitalizációt követően más elvárásokat támasztanak az ügyfélkapcsolatok terén. Ez gyökeres átalakulást jelent a szektor számára. A pusztán termékközpontú gondolkodás felől el kell mozdulni a szolgáltatások holisztikus megközelítése felé. Ennek keretében nem a pénzügyi kompenzációra, hanem a kockázatok kezelésére és megelőzésére összpontosítunk. Az ágazat kizárólag így tud megfelelően profitálni a koronavírus utáni világban megnövekedett kockázatvédelem iránti igényből.”

2020-ban világszerte Kelet-Európa produkálta a legmagasabb, 3,5 százalékos díjbevétel-növekedést, amely javarészt Törökországnak tudható be.

Mindkét üzletág hozzájárult a növekedéshez: az életbiztosítási bevételek 4,2 százalékkal, míg a vagyonbiztosítási bevételek 3,2 százalékkal gyarapodtak. A teljes díjbevétel 54,6 milliárd euróra rúgott, és a régiós díjbevétel kétharmadát a „nagy hármasban”, azaz Oroszországban, Lengyelországban és Törökországban értük el. A fellendülés azonban visszafogottabb lesz, mint a világ egyéb részein, a díjbevételek ugyanis 2021-ben 5 százalékkal növekednek (életbiztosítás: 4,6 százalék, vagyon- és balesetbiztosítás: 5,2 százalék). Ezek után azonban Kelet-Európában is gyorsulás várható, és a következő tíz év átlagos növekedési üteme az előrejelzések szerint 6,7 százalékos lesz (életbiztosítás: 6,6 százalék, nem életbiztosítási ág: 6,7 százalék). Ez jóval az előző évtized szintje (5 százalék) felett van, amelyet a koronavírus mellett az euróövezeti krízis is fékezett.

Patricia Pelayo Romero, a jelentés társszerzője elmondta, hogy „az életbiztosítás a kelet-európai biztosítási iparág fekete báránya. Az elmúlt évtizedben a növekedés itt éves szinten mindössze 2,7 százalék volt – a vagyonbiztosításban tapasztalt bővülés kevesebb mint fele. Ezenkívül sok fontos piac, mint például Lengyelország, Csehország és Szlovákia, zsugorodott. A Covid–19-világjárvány utáni idők remek alkalmat szolgáltatnak a trend megfordítására. Nem mintha a kamatok terén a közeljövőben fordulatra számíthatnánk. Ez ugyanis távolról sincs így. Ellenben a háztartások óriási mennyiségű pluszmegtakarítással rendelkeznek. Ha az ágazat sikerrel kamatoztatja szakértelmét azáltal, hogy ügyfelei vonzó termékekbe fektethetnek be fenntartható módon, akkor képes lehet kihasítani magának egy szeletet ebből a tortából.”

2020-ban a magyar biztosítási piac a globális tendenciákat meghazudtolva tiszteletreméltó, 3,5 százalékos növekedést mutatott.

Mindkét üzletág hozzájárult a növekedéshez, az életbiztosítási bevételek 2,4 százalékkal, míg a vagyon- és balesetbiztosítási bevételek 4,4 százalékkal gyarapodtak. 2021-ben a növekedés némileg lassulhat, 2,8 százalékra (életbiztosítás: 2 százalék, vagyon- és balesetbiztosítás: 3,5 százalék). A következő évtized során azonban Magyarország várhatóan éves szinten egészséges, 4,1 százalékos növekedést produkál majd, elsősorban a vagyon- és balesetbiztosítás terén mutatott komoly eredményekre (éves szinten +4,7 százalék) alapozva. Mindazonáltal a hosszú távú növekedés elmarad a régiós átlagtól, mivel Magyarország a térség fejlettebb piacai közé tartozik: a magyarok átlagosan 336 eurót költenek biztosításra, és a GDP-arányos díjbevételek 2,6 százalékra rúgnak, míg a régiós átlagok rendre 141 euró és 1,7 százalék körül alakulnak (2020).

Címlapkép: Shutterstock

medvetozsdebika_frankfurtitozsde
GettyImages-1233503994
GettyImages-91442935
vizsgaterem210618
btc
unios kulugyi tanacs210618
GettyImages-1231654214
forint ezres

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
a moore hungary menedzsmentje