vakcinák oltóanyag oltás
Üzlet

Lehet adni AstraZeneca-vakcinára Pfizer-vakcinát? Közzétették az első adatokat

Portfolio
A vakcinák keverése nagyobb valószínűséggel okoz mellékhatásokat egy folyamatban lévő klinikai vizsgálat előzetes adatai alapján – írja a CNBC a neves brit orvosi lapban, a The Lancetben publikált cikk alapján. Az Egyesült Királyságban folyó nagylétszámú, Com-COV elnevezésű vizsgálat során azok az önkéntesek, amelyeknél keverték az oltóanyagokat, nagyobb arányban produkáltak enyhe és mérsékelt erősségű mellékhatásokat.

A világ első olyan klinikai vizsgálatát, amely a vakcinák mixelésének hatásait tanulmányozza, a brit kormány rendelete el és az Oxfordi Egyetem vezeti. Az egyetem 7 millió fontos állami támogatást kapott a klinikai vizsgálatokra.  

A résztvevők a Com-COV elnevezésű program során egy dózis AstraZeneca-oltást kaptak, amit négy héttel később egy dózis Pfizer oltás követett, vagy fordított sorrendben.  Az első vizsgálatra 830 önkéntest toboroztak, 50 év feletti tesztalanyokkal dolgoztak. Áprilisban elindított az egyetem a Com-COV2-kutatást is, további 1050 önkéntessel, a második program során a Moderna és a Novavax vakcináit mixelik.

A közzétett előzetes adatok szerint azoknál, akik vakcinamixet kaptak, nagyobb arányban jelentkeztek mellékhatások, mint a kontrollcsoportban, akiket csak egyfajta vakcinával oltottak.

A mellékhatások súlyossága az enyhétől a mérsékeltig terjedt, a leggyakoribb reakciók a hidegrázás, a fáradtság, a láz, az izületi fájdalom, a rossz közérzet, az izomfájdalom és az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom voltak.

Egyelőre az 50 feletti korosztály adatait ismertették a kutatók és hozzátették, hogy lehetséges, hogy a fiatalabb korosztályban még gyakoribbak lehetnek a mellékhatások a mixelt vakcinák esetén (ahogy például egyébként ez a vakcinák eredeti klinikai vizsgálatain is jellemző volt, amikor nem keverték az oltóanyagokat).

A vakcinák keverésének ötlete mögött az az elmélet húzódott meg, hogy hatékonyabbá teheti az immunizációt. Egyelőre az immunválaszokat még nem vizsgálták, csak azt, hogy biztonságos-e a vakcinák keverése, de az is sorra kerül majd. A mellékhatások rövid ideig álltak csak fenn és más biztonsági kockázatok nem merültek fel az oltásokkal kapcsolatban – állítja a tanulmány. Az adatokat a következő hónapokban tervezik publikálni és közben elkezdték azt is vizsgálni, hogy a paracetamol rendszeres és korai használata csökkenti-e a mellékhatások kialakulásának valószínűségét.

A Magyarországon engedélyezett vakcinák mellékhatásairól az alábbi cikkeinkben írtunk:

Címlapkép: Getty Images

forint bankjegy getty stock
orbanerdogan
GettyImages-1233425873
roma_colosseum
koronavírus oltás vakcina negyedik hullám
koronavírus fertőzés kórház covid-19

Alapblog A Wells Fargo csalás

Az egyik legnagyobb amerikai bank pár évvel ezelőtti botránya a tengerentúlon jól ismert sztori. Nálunk azonban sokan...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
GettyImages-1215526952