utazásjárvány
Üzlet

Koronavírus: az indiai mutáció borzolja a kedélyeket

Portfolio
161 millió fölé emelkedett ma reggelre a regisztrált koronavírus fertőzöttek száma a világban és már több mint 3,34 millió áldozatot szedett a vírus – derül ki a Johns Hopkins Egyetem ma reggeli adataiból. Magyarországon lassult a járvány és újabb lazítások jöhetnek, Gulyás Gergely tegnapi nyilatkozata szerint május végétől a korlátozások nagy része megszűnik, Orbán Viktor ma reggeli interjújában pedig elmondta, hogy 6 millió beoltottnál jöhetnek a tömegrendezvények védettségi igazolvány nélkül is. Nagy-Britanniában pedig arra figyelmeztetnek, hogy az újranyitás utolsó fázisát is elakaszthatja az új indiai variáns terjedése. Összeszedtük a koronavírus-járvány legfontosabb híreit pénteken, percről percre.

Figyelmeztető jelek: az új variáns terjedése a brit újranyitást veszélyezteti

Péntek este futótűzként terjedt végig a nemzetközi sajtóban a brit miniszterelnök sajtótájékoztatójának főbb üzenete. Boris Johnson ugyanis azt jelezte, hogy az új variáns terjedése megnehezítheti a nyitási program utolsó fázisát is. Arra figyelmeztetett, hogy az indiai mutáció terjedése miatt az oltási kampány és a vírus közötti verseny sokkal szorosabbá válhat. Pedig Nagy-Britannia világszinten kiemelkedő teljesítményt tud felmutatni az átoltottság terén. Ez pedig valóban figyelmeztető jelzés más országok számára is.

Tovább a cikkhez

Elárulta a Pfizer, mennyi vakcinát szállítanak Magyarországra

Magyarországon már válogatni lehet a koronavírus-vakcinákból, ezért sokan figyelik, hogy milyen mennyiségeket szállítanak a gyártók. Kérdésünkre a Pfizer elárulta, májusban összesen 1,3, júniusban 2,2 millió adag vakcinát szállítanak Magyarországnak, a második félév egészben még további 4,7 millió adagot.

Tovább a cikkhez

Elkezdték az oltást a Szputnyik V vakcinával Indiában

Megkezdték az oltást a Szputnyik V vakcinával Indiában pénteken, miközben Narendra Modi indiai kormányfő felhívta a figyelmet, hogy nagy sebességgel terjed a járvány az ország vidéki részén.

Az Orosz Közvetlen Beruházási Alap (RDIF), a Szputnyik V exportjának felelőse közleményében aláhúzta: ez az első külföldi gyártású vakcina, amelyet alkalmaznak Indiában. Az első oltásokat az ország középső részén található Haidarábádban adták be. A Szputnyik első szállítmánya május 1-jén jutott el Indiába, a következő pedig a napokban érkezhet meg.

Indiában a koronavírus különösen pusztító variánsa tarol, és számos államban kifogytak az oltóanyagokból. Péntekig mindössze 39,4 millióan kapták meg a teljes védettséget nyújtó oltásadagjukat, ami a lakosság 2,9 százaléka. A kormány azt ígérte, hogy radikálisan felgyorsítja az oltási programot a következő hónapokban.

A Szputnyik V vészhelyzeti alkalmazását április 12-én hagyták jóvá az ázsiai országban. Az RDIF megjegyezte: a jövőben várhatóan India lesz a vakcina legnagyobb gyártója, miután több nagy helyi gyógyszercéggel sikerült megállapodást kötni összesen évi több mint 850 millió adag oltóanyag legyártásáról. A vakcinát eddig több mint 65 országban engedélyezték.

Eközben Narendra Modi indiai miniszterelnök aggodalmát fejezte ki a koronavírus B.1.617-es (indiai) variánsának gyors vidéki terjedése miatt. Pénteken sorozatban a harmadik napja érte el a négyezret a járvány új halálos áldozatainak száma, és a fertőzöttek száma 343 144 új esettel átlépte a 24 milliót. Hivatalos adatok szerint 262 317-en vesztették életüket a koronavírusban az országban, de szakértők ennél jóval magasabbra teszik az áldozatok valódi számát.

Bár az indiai lakosság körülbelül kétharmada vidéken él, ahol korlátozott az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, február óta ez volt az első alkalom, hogy Modi kifejezetten a vírus vidéki terjedését hangsúlyozta.

A járvány miatt India mintegy 200 milliós muszlim közösségében csak visszafogottan ünneplik a böjti hónap, a ramadán lezárását. A legtöbb államban teljes vagy részleges vesztegzárat hirdettek, és számos mecsetet bezártak, vagy fizikai távolságtartás mellett szervezik az imákat. Az indiai kormányfőn nagy a nemzetközi nyomás az országos karantén elrendelését illetően, ugyanakkor helyi egészségügyi vezetők megkérdőjelezték a nemzeti vesztegzár hatékonyságát.

(MTI)

Hetek óta változatlan az oltási hajlandóság Magyarországon

Nem változott az elmúlt héten az oltási hajlandóság Magyarországon a KSH heti rendszerességgel készített felmérése szerint.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: hatásosak a kínai vakcinák a brit, a brazil és a dél-afrikai mutáns ellen is

Az inaktív koronavírust tartalmazó kínai vakcinák az új típusú koronavírus több variánsa ellen is hatékonyak - közölte pénteken Sao Ji-ming, a kínai járványügyi és betegségmegelőzési központ egészségügyi szakértője pénteki sajtótájékoztatóján.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Horvátország meghosszabbította a járványügyi intézkedéseket

Horvátország szombattól május 31-ig meghosszabbította az érvényben lévő országos járványügyi intézkedéseket - derült ki a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján. A vendéglátósok arra számítottak, hogy néhány megyében, ahol azt a járványhelyzet megengedi, engedélyezni fogják a beltéri kiszolgálást.

Tovább a cikkhez

Litvánia AstraZeneca-vakcinát ad Ukrajnának

Litvánia 200 ezer adag, koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinát adományoz az Európai Unió keleti partnerségi programjában érintett több tagországnak, köztük 100 ezret Ukrajnának - jelentette be Vilnius pénteken. A döntés értelmében Grúzia 15 ezer, Moldova 11 ezer vakcinadózist kap, a fennmaradó 74 ezer dózisról később döntenek. A programnak a tagja Fehéroroszország, Azerbajdzsán és Örményország is. A vakcinákat október 1-jéig tervezik szétosztani, nagy részüket várhatóan július és szeptember között, ekkor ugyanis Litvániába a tervek szerint nagy mennyiségű oltóanyag érkezik.

A 2,8 milliós balti országban mostanáig a felnőtt lakosság 35 százaléka kapta meg a vírus elleni oltás legalább egyik adagját, összhangban az európai uniós átlaggal.

Litvánia - amely március közepén függesztette fel az AstraZeneca-vakcina használatát, majd az Európai Gyógyszerügynökség ezzel kapcsolatos állásfoglalása után tért vissza a használatához - egy hónapja jelezte, örömmel venné, ha részesülhetne a Dánia által visszautasított AstraZeneca-oltóanyagok egy részéből.

Az EMA április végén közölte, hogy az eddigi vizsgálatok szerint a rendkívül ritkán előforduló vérrögképződéses esetek ellenére az AstraZeneca vakcinájának előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

(MTI)

Budapest Airport: Újranyílhat az 1. Terminál, hamarosan kezdődhet a 3. Terminál építése

Áprilisban kevesebb mint 65 ezer utas fordult meg a budapesti reptéren, ami még mindig a töredéke a járvány előtti szintnek. Az átoltottság növekedése azonban biztató, elsőként az európai járatok indulhatnak újra – véli a Budapest Airport.

Tovább a cikkhez

Merkely Béla: nem attól függ a koronavírus-védettség, hogy mit mutatnak a gyógyszertári antitest-tes

Az oltás utáni védettség mértéke nem függ attól, hogy mit mutatnak a gyógyszertárban kapható antitest-tesztek, sem pedig attól, hogy milyen súlyosak az oltási reakciók – mondta el Merkely Béla az Origónak nyilatkozva.

Tovább a cikkhez

Volt, aki már le tudta tölteni a mobilos védettségi alkalmazást, de annak sem működik

A csütörtöki Kormányinfón elhangzott, hogy rövidesen élesítik majd azt a kész mobilapplikációt, amelyen keresztül gyorsan és kényelmesen lehet igazolni az oltottságot. Közben elvileg csütörtök este meg is jelent az applikáció a mobilos alkalmazás-boltokban, amit többen le is tudtak tölteni, de beszámolók szerint ma nem igazán működőképes – írja a Telex és a 444 is.

Tovább a cikkhez

24 óra alatt több mint 1,3 millió oltást adtak be Németországban

Új rekordot felállítva egy nap alatt több mint 1,3 millió embernek adták be az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségtől (Covid-19) védő oltást Németországban - közölte be pénteken a szövetségi egészségügyi miniszter.  Az oltóközpontokban és a háziorvosi praxisokban 24 óra alatt 1 353 453 adag oltást adtak be - a Németországban munkaszüneti nap áldozócsütörtök előtti napon, - szerdán.

A csütörtöki több mint négyszázezer adaggal együtt pedig két nap alatt a lakosság több mint két százalékát oltották be - közölte Jens Spahn. Így már a lakosság 35,9 százaléka - 29 857 726 ember - kapott legalább egy adag oltást. Teljes oltást a lakosság 10,6 százaléka - 8 822 370 - kapott.

Az utóbbi hét napon átlagosan 710 076 adag oltást adtak be naponta. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként nagyjából nyolcan kapnak oltást a Covid-19 ellen Németországban. Egyelőre az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Janssen-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást.

Szerdáig 38 646 171 adag érkezett, a készlet 93,5 százalékát felhasználták. A legtöbb oltóanyag - csaknem 29 millió adag - az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű készítményéből érkezett.

Tervezik, hogy a Szputnyik V oltóanyagot is beállítják a kampányba, de csak akkor, ha az orosz fejlesztő megszerzi az európai uniós forgalmazási engedélyt a közösség gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA). Más oltóanyagok, például kínai fejlesztésű vakcinák beszerzését nem tervezik. Nem terveznek változást abban sem, hogy csak EMA-engedéllyel rendelkező készítményt használnak.

A kormány adatai szerint továbbra is a tömeges oltásra szolgáló oltóközpontok a kampány fő helyszínei. Ezekben csaknem 29 millió adag oltást adtak be, az orvosi rendelőkben pedig mintegy 9,7 milliót.

(MTI)

György István: megvan a 4,5 millió beoltott, újabb sms-ek érkezhetnek Pfizer-oltásokról

Pénteken is megtartotta napi tájékoztatóját a magyarországi járványhelyzetről az operatív törzs, Müller Cecília elmondta, hogy túl vagyunk a harmadik hullám nehezén. György István az oltási programot ismertette a következő napokra, az sms-értesítésekkel kérhető Pfizer-oltásokkal kapcsolatban elmondta, hogy folyamatosan figyelik a foglalásokat, ha nem fogy el minden hely, akkor haladnak tovább a regisztráltak sorában és újabb személyek kaphatnak sms-t.

Tovább a cikkhez

Bajnokok Ligája - Egy napra érkezhetnek Portóba az angol szurkolók

Szigorú járványügyi szabályok várják azokat a Chelsea- és Manchester City-szurkolókat, akik elutaznak a labdarúgó Bajnokok Ligája portói döntőjére. A portugál kormány pénteken közölte, hogy a két tábor hívei legfeljebb 24 órát tartózkodhatnak az országban, s ezalatt is buborékban kell élniük, csak chartergépeken érkezhetnek és távozhatnak, belépéskor koronavírusteszten kell átesniük.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) csütörtökön döntött úgy, hogy Isztambul helyett Portóban kerül sor a BL fináléjára május 29-én. A találkozóra mindkét angol klub hat-hat ezer jegyet kap.

A mérkőzésnek eredetileg az isztambuli Atatürk Stadion adott volna otthont, ám a múlt héten a brit kormány szigorított a koronavírus-járvány miatti karanténszabályokon, melyek szerint a magas kockázatú, úgynevezett vörös listán szereplő országokba - így Törökországba - csak "nyomós indokkal" megengedett az utazás, és aki visszatér egy ilyen területről, annak tíz napot szállodai karanténban kell töltenie a saját költségén.

Az UEFA a hét elején tárgyalásokat folytatott a brit kormánnyal és szövetséggel, hogy a londoni Wembleyben kerüljön sor a mérkőzésre, de a megbeszélések nem vezettek eredményre, mert a szövetség nem tudta elérni, hogy a mérkőzésre utazó újságírók és más vendégek mentesüljenek a helyi karanténkövetelmények alól.

Portugália azért lehet rendező, mert egyike annak a 12 országnak, ahonnan Nagy-Britanniába visszatérve nem kell karanténba vonulni.

(MTI)

A fiatalok oltását sürgeti az egyik szerb járványügyi szakértő

Minél több fiatalnak kellene felvennie a koronavírus elleni védőoltást - vélte Predrag Kon, Szerbia legismertebb járványügyi szakértője a szerbiai közszolgálati televízióban pénteken nyilatkozva. Az epidemiológus azt hangsúlyozta, hogy a tavaly is az érettségi vizsgák környékén nőtt meg a fiatal fertőzöttek száma, hiszen a végzősök meg akarták ünnepelni az iskola befejezését. Predrag Kon felhívta a figyelmet arra, hogy a beoltottak számának növekedésével csökken az új fertőzöttek száma, de továbbra is be kell tartani a szükséges előírásokat, a koronavírust ugyanis még nem győztük le.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 901-gyel 704 398-ra, Koszovóban 103-mal 106 096-ra, Észak-Macedóniában 123-mal 154 495-re, Montenegróban 73-mal 98 619-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 207-tel 201 583-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 18-cal 6629-re, Koszovóban eggyel 2217-re, Észak-Macedóniában 17-tel 5168-ra, Montenegróban hárommal 1551-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 15-tel 8912-re emelkedett.

(MTI)

Furcsaságok a román halálozási adatok körül

Jelentős eltéréseket talált a román egészségügyi minisztérium szakértői bizottsága a koronavírusnak tulajdonított haláleseteket összegző, különböző intézmények által vezetett adatbázisok között - derült ki pénteken, amikor a tárca honlapján közzétették a testület jelentését.

A szakértői bizottság létrehozását Florin Citu miniszterelnök rendelte el, miután az általa leváltott Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter azt sugallta: a hatóságok valótlan adatokat közölnek a koronavírusban elhunytak számáról.

A bizottság jelentése szerint a speciális távközlési szolgálat (STS) által üzemeltetett, hivatalos "Corona forms" adatbázisban március végén már hétezerrel kevesebb (24 ezer) Covid-haláleset szerepelt, mint a szaktárca által használt "alerte.ms.ro" adatbázisban (31 ezer).

(MTI)

Új esetek Kínában

Új koronavírusos eseteket találtak Kínában, csütörtökön 7 személynél állapították meg a fertőzést és három hete most fordult elő, hogy olyan beteget is találtak, aki helyben, Kínában fertőződött megírja a Reuters.

A helyi fertőzéses esetek közül kettőt a keleti Anhuj tartományban regisztráltak, az egyikük egy kínai kikőtővárosból, Talienből érkező személy volt, a másik pedig ennek a személynek a kontaktja, akivel egy továbbképzésen vettek együtt részt Luan városában – írja a Reuters. Egy másik kontaktját pedig, akivel egy hotelszobán osztozott, Feixi megyében regisztrálták fertőzöttként.

A többi friss eset mind külföldről tért haza, egy nappal korábban pedig 9 új esetet jelentettek Kínában, mindegyik importált eset volt.

Az új esetek nyomán több városban tömeges tesztelések kezdőtek.

Eddig Kínában a járvány tavaly januári kitörése óta 90 815 esetet regisztráltak, a halálos áldozatok száma pedig 4636 fő volt.

Koronavírus Magyarországon: ma is megszólal az operatív törzs

A megszokott 11:15 órási időpontra hirdette meg mai napi tájékoztatóját az operatív törzs. A tájékoztatóról élőben tudósítunk percről percre cikkünkben.

Tovább a cikkhez

Megugrott az amerikaiak nyugdíjmegtakarítása a koronavírus alatt

A Fidelity friss elemzése szerint nem okozott törést az amerikaiak nyugdíjmegtakarításainál a koronavírus – számol be a hírről a MarketWatch.

Tovább a cikkhez

Japánban kiterjesztették a járványügyi vészhelyzetet

A koronavírus-fertőzések emelkedő adatai miatt, alig három hónappal a tokiói olimpia előtt kiterjesztették a járványügyi vészhelyzetet Japánban. Nisimura Jaszutosi illetékes miniszter pénteken közölte, hogy a szigetország kormánya Hokkaido, Okajama és Hirosima prefektúrákban is szigorításokat vezet be május 31-ig.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Szingapúr újra szigorít, nem lesz utazási buborék

Szingapúr ismét szigorít a koronavírusos esetek felfutása miatt és közölték, hogy elhalasztják a május 26-án elindítani tervezett utazási buborékot Hongkonggal. A hír a tőzsdén is esést indított el, a szingapúri index 3 százalékos mínuszban áll a ma reggeli kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: megérkeztek a péntek reggeli magyar adatok, október végén volt utoljára ilyen alacsony

Az elmúlt 24 órában 1190 új koronavírusos esetet regisztráltak Magyarországon és elhunyt 71 fő – derül ki a péntek reggeli jelentésből. A járvány visszaszorulása folytatódik, a kórházban ápolt súlyos koronavírusos betegek száma október végi szintre, a lélegeztetőgépre szorulók száma pedig február közepi szintre esett. Magyarországon megkezdődött a 16-18 évesek oltása is, ma reggelig az magyarok közel 46 százaléka már legalább egy oltást kapott.

Tovább a cikkhez

Az Egyesült Királyságban aggódva figyelik az indiai mutánst: újabb szigor jöhet

Az Egyesült Királyságban gyorsul a brit variáns terjedése, ezért a kormányzat szerint a korlátozások visszaépítésére lehet szükség a legfertőzöttebb helyeken - írja a BBC. Emellett a második dózisok beadását is felgyorsíthatják.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: az antitesteket vizsgálták a Pfizer-vakcinánál brit tudósok és meglepő megállapításra j

Egy brit tanulmány szerint növelheti az antitestes immunválaszt a Pfizer-oltásoknál az idősek esetén, ha a két dózis közötti időtartamot jelentősen, a jelenleg általánosan alkalmazott 3 hétről 12 hétre emelik – írja a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Címlapkép forrása: Getty Images

hacker
ether bánya
forint bankjegy
dollár
Tőzsde - Bull Bear
egészségügy kórház koronavírus kórházi ágy

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Itt a helyed!
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Tőzsde - Bull Bear