Előfizetői tartalom

A járvány újabb mellékhatása: nincs elég ketchup, chip, acél, műanyag és csirke

A Bonafarmnál egy időben nem volt a tejesdobozokra kupak, panaszkodott nemrég Csányi Sándor. A probléma több dologra is rávilágít: az ellátási láncokban még mindig vannak fennakadások, bármelyik fontos beszállító nehézsége akár egész iparágak működését akaszthatja meg, és akár egyetlen kis alkatrész hiánya is meghiúsíthatja egy egész termék gyártását. Mint az, amikor egy 5 dolláros chip hiánya miatt nem készül el egy 40 ezer dolláros autó, vagy nincs elég faléc, amiből megépüljön egy ház. De konténerből, műanyagból vagy éppen acélból is globális hiány alakult ki. Egyre több terméket tudunk mondani, amiben felborult a kereslet és a kínálat, az árak pedig elszabadultak.

Chiphiány Az elmúlt hónapok egyik forró témája volt a globális chiphiány, és itt már régen nem csak az autóiparról van szó, mint a folyamat kezdetén, amikor az volt a sztori, hogy miközben a pandémia miatt az autógyártás alaposan visszaesett, ezért a chipgyártók más iparágak igényeit, például az okostelefonokat, laptopokat és játékkonzolokat gyártó vállalatok chipkeresletét...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés