vakcinakep44
Üzlet

Biztató adatok érkeztek: lehet, hogy mégis jó lesz valamire a bukottnak hitt koronavírus-vakcina

Portfolio
Új adatok láttak napvilágot a Sanofi és a GlaxoSmithKline tavaly ősszel megakadt koronavírus-vakcina fejlesztéseiről, ami alapján elképzelhető, hogy emlékeztető oltásként hatékonyan alkalmazható lehet a fertőzésen átesetteknél. Néhány héten belül indulnak a nagylétszámú fázis 3 tesztek a két gyógyszergyártónál.

Tavaly nyáron, még azelőtt, hogy a Pfizer és a Moderna vakcináinak kivételes hatékonysági számai napvilágot láttak volna, volt még egy vakcinafejlesztés, amiről sokan azt gondolták, hogy az élen járók között lehet a koronavírus elleni harcban. A Sanofi és a GlaxoSmithKline, amelyek a járvány előtti időszakban a világ legnagyobb vakcinagyártói közé tartoztak, egy rekombináns fehérje-vakcinát fejlesztettek. Azonban aznap, amikor a Pfizer megkapta az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyét, a Sanofi bejelentette, hogy a fejlesztések jelentős késésben vannak, miután a klinikai vizsgálatok során a vakcina nem bizonyult kellően hatékonynak az idősek körében.

Most, mintegy 5 hónappal később újabb információk érkeztek a vakcináról, a két vállalat ugyanis közzétette a 722 fős fázis 2 tesztjeinek eredményeit, ami erős antitestes immunválaszt mutatott.

A közlemény szerint a természetes fertőződéshez hasonló antitestes immunválaszt tapasztaltak a kétszer oltottaknál és az 59 év alattiaknál volt erősebb az immunválasz.

(A tinédzserektől kezdve 95 éves korig minden korosztály képviseltette magát a teszteken.) Összehasonlításképp az mRNS-vakcinák a természetes fertőződésnél jóval magasabb immunválaszt váltottak ki az antitesteket vizsgáló tanulmányok alapján. Viszont a Sanofi és a GlaxoSmithKline közösen fejlesztett oltása alkalmas lehet akár arra, hogy a fertőzésen átesetteknél emlékeztető oltásként használják, esetükben már egyetlen oltás után is magas volt az antitestek száma.

A Sanofi és a GlaxoSmithKline heteken belül kezdi meg a fázis 3 klinikai teszteket, mintegy 35 ezer résztvevővel. Kétfajta vakcinát tesztelnek majd, az egyik az eredeti vírust, a másik a dél-afrikai variánst célozza majd. Ezzel párhuzamosan folynak majd a vizsgálatok azzal kapcsolatban is, hogy mennyire hatékony a fertőzésen átesettek emlékeztető oltásaként alkalmazva.

A várakozások szerint a negyedik negyedévben kaphatja meg a szabályozó hatóságok engedélyét a vakcina.

Kérdés, hogy lesz-e helye a piacon még a vakcinának, a Pfizer és a Moderna ugyanis együttesen a jövő évtől kezdve évente 6 milliárd adag vakcinát gyártana, és mind a két vállalat teszteli már az emlékeztető oltásokat is. A Wall Street-i elemzők egyelőre bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy 2022 után mekkora piacuk lesz a koronavírus-vakcináknak.

Miután tavaly a fejlesztések megakadtak a Sanofinál és a GlaxoSmithKline-nál, beszálltak a többi vakcina gyártásába, a Glaxo például 100 millió dózis vakcinát gyártott le a CureVac mRNS-vakcinájából, a Sanofi pedig Moderna, Pfizer és Johnson & Johnson-vakcinákat is gyárt. Sőt, a Sanofi a saját mRNS-vakcináját is fejleszti közben.

A befektetőket nem mozgatta meg különösebben a mai bejelentés, a Sanofi árfolyama kismértékben emelkedik a mai kereskedésben, 0,3 százalékos pluszban áll a papír, a GlaxoSmithKline részvényei viszont 0,3 százalékos mínuszban állnak. Mind a két részvény mínuszban tartózkodik a járvány előtti szinthez képest.

sanofi
A Sanofi árfolyamának alakulása
A GlaxoSmithKline árfolyamának alakulása

(Marketwatch) (Bloomberg)

Címlapkép: Getty Images

gme
varga mihály etp
forint191231
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
GettyImages-1211246429 (10)

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
gme