SZG_9345
Üzlet

Rekord negyedévet szállított az Alteo, sikeresek voltak az elmúlt időszak befektetései

Portfolio
Rekord eredményeket szállított az Alteo az első negyedévben, amely az elmúlt időszak befektetési döntéseinek sikerességét, valamint az ESG-szemléletű stratégia jelentőségét mutatja. Minden fontos soron javulás látható az elmúlt év azonos időszakához képest, különösen az EBITDA és a nettó eredmény ugrott nagyot, de az árbevétel is növekedett. A bővülés elsődlegesen a hő- és villamosenergia-termelést irányító szabályozási központ kimagasló teljesítményének köszönhető, de a tavaly megvásárolt szélerőműpark és a felújított gibárti vízerőmű többleteredménye is hozzájárult ehhez. A koronavírus-járvány továbbra sem volt érdemi hatással a társaság működésére.

Nagyot nőtt az eredmény, sikeres befektetések

Az első negyedéves konszolidált árbevétel a tavalyi év azonos időszakához képest 5 százalékkal növekedett 9 058 millió forintról 9 484 millió forintra. Elsősorban a Kiskereskedelmi szegmens magasabb bevételei, az Alteo Szabályozási Központ szignifikánsan növekvő bevételei, valamint a befejeződött beruházások és felvásárlások hatása miatt növekedett jelentős mértékben, melyet mérsékelt az összehasonlító időszakhoz képesti alacsonyabb külső kivitelezési munkálatok árbevétele.

A konszolidált első negyedéves EBITDA a tavalyi év azonos időszakához képest 98 százalékkal növekedett 1 161 millió forintról 2 300 millió forintra elsősorban a:

  • a Hő- és villamosenergia-termelést irányító szabályozási központ kimagasló eredményessége révén, amelyet pozitívan támogatott a központ gázmotoros kapacitásainak tavalyi 18 MW-tal történő bővítése,
  • a támogatott villamosenergia termelési szegmensen belül a tavaly akvirált 15 MW-os szélerőműpark és a felújított gibárti vízerőmű többlet eredménye támogatta az EBITDA bővülést,
  • illetve a járvány hatásai által leginkább sújtott Kiskereskedelmi szegmens tavalyit meghaladó eredménye is hozzájárult a konszolidált EBITDA jelentős bővüléséhez.

A konszolidált első negyedéves eredmény a tavalyi év azonos időszakához képest 137 százalékos növekedést mutat 391 millió forintról 927 millió forintra. A jelentős eredmény bővülés mögött a szabályozási központ képességeinek erősítését középpontba állító stratégia, az ennek folyományaként eszközölt kapacitásbővítés, valamint a kiegyenlítő energia szolgáltatások iránti kereslet növekedése áll. Ez utóbbi a hazánkban zajló megújuló energetikai fejlesztések terjedésének, különösen a naperőművi kapacitások jelentős bővülésének eredménye.

Az Alteo vezérigazgatója, ifj. Chikán Attila azt mondta, hogy:

Az első negyedév komoly eredménybővülése ismételten visszaigazolta, hogy kellőképpen megalapozott és működőképes az ESG-alapú stratégiánk, amelynek középpontjában a szabályozási központ képességeinek erősítése áll, miközben nem hanyagoljuk a többi üzletág fejlesztését sem.

A 2021-es év eddigi eseményei

  • A 2019 őszén bemutatott 2020-2024-es stratégiával összhangban folytatódik a tervezett befektetési, beruházási program végrehajtása, a potenciális befektetési lehetőségek feltárása, valamint a stratégia egyéb pontjait megalapozó átalakítások és szükséges folyamatok megvalósítása.
  • Az elindított Hulladékgazdálkodási, Emobilitás illetve Megújuló-termelésmenedzsment üzletágak tekintetében a járvány kis mértékű lassulást okozott. A kiegyenlítő energia árak növekedése a Megújuló-termelésmenedzsment üzletágat kedvezőtlenül érintette, de ennek negatív hatását a szabályozási központ eredménye egyelőre messze túlszárnyalta. A Megújuló-termelésmenedzsment üzletág piaci kockázatainak csökkentése érdekében felülvizsgálatot tartunk. Az Alteo a szabályozási piac hosszú távú stabilitásában érdekelt és ennek érdekében együtt dolgozik a szakmai közösséggel és szabályozóval.
  • Az Alteo tulajdonában lévő, de lízing eszközként konszolidált BC-Therm Kft.-t az Alteo szerződésben vállalt kötelezettségének eleget téve értékesíti a Borsodchem részére. A tulajdonjog átruházása a zárási feltételek teljesülésekor valósul meg, a tranzakció nem befolyásolja az Alteo csoport eredménytermelő képességét, az erőmű üzemeltetését a szerződés lejártáig az Alteo látja el.

Az Alteo Csoport jelenleg az alábbi portfólióval rendelkezik:

alteo4
Forrás: Alteo

Emelkedik az árfolyam

A mai kereskedésben az Alteo árfolyama 2,77 százalékkal emelkedett, idén közel 40 százalékos pluszban állnak a részvények.

alteoooo

Nem régen jelentettek egyébként a magyar blue chipek is. Az OTP, a Mol, a Richter és a Magyar Telekom idei első negyedéves gyorsjelentéseinek tapasztalatairól beszélgetett Orosz Márton, a Portfolio Csoport tartalomfejlesztési igazgatója Nagy Viktorral (OTP, Magyar Telekom), a Portfolio vezető elemzőjével, és a Portfolio elemzőivel, Fekete Beatrixszal (Richter) és Szemán Ákossal (Mol).

Értesülj elsőként a Portfolio új podcast adásairól, iratkozz fel Spotify és Apple Podcast csatornánkra!

(BÉT)

Címlapkép: Budapesti Értéktőzsde

GettyImages-668600179
orrfújás koronavírus indiai variáns delta
hitel
burn
forint bankjegy
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
GettyImages-668600179