ryanairshutterstock
Üzlet

Ryanair: ez az év még nem lesz az igazi

Portfolio
Masszív veszteséggel zárta a koronavírus-járvány közepette a március végén lezárt pénzügyi évét a Ryanair. A légitársaság utasforgalma a töredékére zuhant az előző évhez képest és még mindig nagy a bizonytalanság a korlátozások feloldásával kapcsolatban, így nem is fogalmazott meg a menedzsment számszerű várakozásokat, csak annyit közölt, hogy az idei év még kihívásokkal teli lesz.

A március végén zárult 2021-es pénzügyi év a legnehezebb év volt az ír légitársaság 35 éves története során – kezdi a negyedéves eredményeket bemutató közleményt a Ryanair. Az utasforgalom összeomlott, az egy évvel korábbi közel 148,5 millió utas helyett mindössze 27,5 millió utast szállított az elmúlt 12 hónapban a légitársaság az Európa-szerte bevezetett lezárások következtében. 2020 nyarán volt egy részleges felépülés, de ősszel teljes erővel lesújtott a második hullám, amit idén tavasszal követett a harmadik hullám. A férőhely-kihasználtságot mérő load factor a lezárt pénzügyi évben 71 százalékra esett az egy évvel korábbi 95 százalékról.

Az utasforgalom 81 százalékos visszaesése mellett ugyanilyen mértékben zuhant az éves bevétel is a Ryanairnél, a 2021. március 31-én zárult évet 1,64 milliárd eurós bevétellel zárta a vállalat, ami szintén 81 százalékos mínusz a bázisidőszakhoz képest.

A légitársaság költségcsökkentésekkel igyekezett átvészelni az időszakot, gépeinek egy részét a földön tartotta, a dolgozóival és a szakszervezetekkel pedig megállapodott fizetéscsökkentésről. Igyekezett minimalizálni az elbocsátásokat annak érdekében, hogy amikor az élet visszatér a normális kerékvágásba, akkor gyorsan tudjon reagálni a légitársaság a kapacitások növelésével. A működési költségek a bevételnél kisebb mértékben csökkentek a Ryanairnél a lezár évben, amiben szerepe volt annak is, hogy a légitársaságok jelentős fix költségek is felmerülnek, például a repülőgépek lízingdíjai.

A Ryanair 839 millió eurós veszteséggel zárta a pénzügyi évet a működési eredmény szintjén, szemben az egy évvel korábbi 1,13 milliárd eurós profittal.

Az egyszeri tételeket kiszűrve 815 millió eurós veszteséget könyvelt el a Ryanair a nettó eredmény szintjén, az IFRS szerinti eredménye pedig 1 milliárd eurós veszteség lett (a Refinitiv konszenzusa szerint az elemzői várakozás 933 millió eurós veszteség volt). A 2020. március 31-én zárult pénzügyi évet még közel 650 millió eurós nyereséggel zárta a légitársaság.

ryanairnegyedeves

A cég likviditási helyzetével kapcsolatban a menedzsment elmondta, hogy idén március végén 3,15 milliárd eurós készpénzállománnyal rendelkezett. A Ryanair költségcsökkentési intézkedésekkel, a brit állami támogatási programokban való részvétellel, a saját részvény vásárlások felfüggesztésével és a nem létszükségletű tőkeberuházások elhalasztásával fékezte a készpénzégetést, ezen kívül részvény-és kötvénykibocsátásból is készpénzhez jutott.

A kilátások még az idei évre sem felhőtlenek a koronavírus-járvány következtében, bizonytalan, hogy mikor oldják fel az egyes országok a korlátozásokat - olvasható a légitársaság közleményében. A Ryanair az április-júniusi negyedévére 5-6 millió utassal számol. Bár április eleje óta a közeljövőre vonatkozó foglalások megugrottak (a nagyon alacsony bázisról), gyakorlatilag lehetetlen előre látni az évet, így nem fogalmaz meg várakozásokat a légitársaság vezetősége.

A menedzsment szerint az idei utasforgalom a korábban meghatározott 80-120 milliós sáv alsó határához lehet közelebb.

A Ryanair árfolyama mostanra teljes mértékben ledolgozta azt az esést, amit a járvány tavalyi kitörésekor látott tőzsdei pánik közepette elszenvedett, idén 2 százalékos pluszban áll a részvény, ami a legközelebbi versenytársnak, a Wizz Airnek megfelelő árfolyamelmozdulás.

ryanairarfolyma

Címlapkép: Shutterstock

gulyás gergely parlament
visa logo
GettyImages-1233615103
Váci Greens_F
koronavirus korhaz
kikötő hajó szállítás raktár dokk konténer
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
kikötő hajó szállítás raktár dokk konténer