frankfurtitozsde
Üzlet

Tovább zuhantak a kriptodevizák, Musk mellett egy kínai jelzés is ütést okozott

Portfolio
Ázsiában és Európában hétfőn vegyes hangulat uralkodott a tőzsdéken, a magyar tőzsde felülteljesítő volt az OTP ralijának köszönhetően. Az amerikai tőzsdék mínuszban indították a hetet, aztán a kis csökkenés meg is maradt zárásig, mivel a befektetőket továbbra aggasztja az infláció emelkedése. Mindeközben hatalmas esés alakult ki a kriptodevizák piacán azt követően, hogy Elon Musk nekiment a bitcoinnak, a kínai hivatalos lapban pedig a kriptoeszközök korlátozásának további szigorítását vetették fel.

Kis mínuszban zártak a vezető tőzsdék, jönnek vissza a kriptodevizák

A hétfő esti zárásra csaknem elolvadtak a mínuszok a vezető amerikai tőzsdéken, hiszen végül a Dow és az S&P500 0,2-0,2%-os, a Nasdaq pedig 0,4%-os mínusszal zárta a kereskedést.

Közben a hétfő este 7-8 óra tájban lokális mélypontra bukó vezető kriptodevizákban a "feltámadás" jelei mutatkoznak, hiszen a bitcoin 42300 dollár körülről már 44600 dollár körülig visszakapaszkodott, az ethereum pedig 3200 dollár alattról 3450 dollárig szépített.

Kis mínuszban a vezető amerikai tőzsdék

A kezdei negatív nyitás után sem tudtak pluszba lendülni a vezető amerikai tőzsdék: a Dow Jones jelenleg 0,2%-os (34300 pont(), az S&P500 0,3%-os (4160 pont), a Nasdaq pedig 0,7%-os csökkenésben jár (13340 pont körül), miközben az arany 1,5%-os emelkedéssel 1865 dollár körül ingadozik.

Tovább zuhannak a kriptodevizák, Musk mellett egy kínai jelzés is ütést okozott

Nemcsak Elon Musk twitter-hadjárata áll a kriptodevizák hétfői zuhanása mögött, hanem az is, hogy fontos figyelmeztetés érkezett Kínából, hogy még erőteljesebben fel kívánnak lépni a kriptodevizák piacán alkalmazott korlátozások betartatására. A Reuters FX BUZZ cikke arra emlékeztet, hogy a hivatalos kínai értékpapírpiaci lapban, a China Securities Journal-ban jelent meg egy vélemény cikk hétfőn reggel (európai idő szerint hajnalban), ami arra utalt, hogy Kína még erőteljesebben felléphet a kriptodevizák kereskedésének korlátozása terén, ami nagy esést váltott ki a vezető kripto eszközökben, például az Ethereum árfolyamában.

Hétfő este európai idő szerint fél 9-kor a Bitcoin árfolyama 43 ezer dollár körül hullámzott (a 42300 dolláros támaszról felpattant), mintegy 7%-kal alacsonyabban a 24 órával ezelőttinél, az Ethereum árfolyama 3200 dollár körül, 18%-os mínuszban járt. A Musk által vezetett Tesla közel 4%-os mínuszt mutatott az amerikai tőzsdén, a Coinbase vezető amerikai kriptotőzsde árfolyam pedig 7%-os esést mutatott.

btcusdeste210517

Érdemes megjegyezni, hogy a kriptopiac a múlt hét közepi történelmi csúcsot jelentő 2550 milliárd dolláros kapitalizációról mostanra kerek 2000 milliárd dollárosra olvadt, azaz több mint 500 milliárd dollárt zuhant néhány nap leforgása alatt. Ezt elsősorban Elon Musk azon jelzése váltotta ki, hogy a nagyfojkú energiaigény miatt mégsem fogadja el a Bitcoint a Tesla vásárlásakor a cég, és egy hétvégi további tweetben sejtemesen azt jelezte, hogy a Tesla el fogja adni a 1,5 milliárd dollárnyi bitcoin-pozícióját is a következő negyedéves gyorsjelentésig (kikerül a könyveiből), ez pedig a nagy eladótól való félelmek miatt beszakította az árfolyamot. Musk ugyanis a hétvégén jelezte, hogy amúlt heti szakadás mellett még nem adott el bitcoinokat a Tesla, azaz a kitárazás még hátravan.

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, ralizott az OTP

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek közül nagyot ralizott az OTP, melynek árfolyama 3,1 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,3 százalékot esett, a Richter 0,6 százalékot gyengült, a Magyar Telekom pedig 0,2 százalékkal került lejjebb.

bux

Kulcsszinten a bitcoin

Ahogy korábban írunk róla, Elon Musk hadjáratot indított Twitteren a bitcoin ellen, melynek hatására a vezető kriptopénz árfolyama közel 20 százalékot esett szűk egy hét alatt. Most viszont egy bizarr Elon Musk tweetre lehetünk a ténylegesen csúnya eséstől, hiszen az árfolyam megérkezett a kifejezetten fontos 45 000 dolláros támaszhoz, amelyet a mai gyertya alsó árnyékából ítélve a piac is igen komolyan vesz. Ahogy azt hétvégi technikai elemzésünkben is írtuk, a 45 000 dolláros támasz alapvető fontosságú, hogy a trend semlegesből ne forduljon át negatívba. Ha mégis elesne ez a támasz, akkor a 200 napos mozgóátlagot lesz érdemes figyelni, ami jelenleg 39 500 dollárnál található.

btc2

Eséssel nyitottak az amerikai tőzsdék

Bár az előjelekhez képest valamelyest javult a helyzet, eséssel nyitottak a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,1 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,8 százalékot esett. Az inflációs félelmek továbbra is rányomják a bélyegüket a hangulatra, a befektetők pedig a Fed szerdai jegyzőkönyvekét várják, hogy felmérjék, mennyire tolerálja a központi bank az inflációs nyomást. A Fed számos tagja szerint az infláció csak átmeneti, még azután is, hogy a múlt szerda inflációs adat 2008 óta mért a legnagyobb mértékű növekedést mutatta.

dow

A nagy kriptobukta

A kriptodeviza lett a tőkepiac igazi szent tehene. Rosszat senki se mer írni róla, jót meg viszonylag nehéz, legalábbis közgazdászként. Az alábbiakban a fenti szent tehén esetén magam részéről elengedem a polkorrektséget, közgazdászként, befektetőként próbálom elhelyezni. Először is nem célom megjósolni, hogy mikor omlik össze a kriptolufi, hogy holnap vagy esetleg csak tíz év múlva, bár tarthatunk attól, hogy minél később, annál nagyobbat fog csattanni. Arról viszont van véleményem, hogy mégis mi lehet ez, és hogy hol helyezném el - hangsúlyozottan közgazdászként - a fenti valamit a térben.

Tovább a cikkhez

Esés jöhet az amerikai tőzsdéken

Eséssel nyithatnak a tengerentúli tőzsdék, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,4 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 0,5 százalékos eséssel nyithat, míg a Nasdaq 0,6 százalékkal kerülhet lejjebb. A befektetőket aggasztja az infláció emelkedése, részben ezért nyújtották a vezető amerikai indexek múlt héten közel három hónapja a leggyengébb teljesítményüket, és az előjelek alapján ez a hét is gyengén indulhat.

dowhati

Az OTP húzza a magyar tőzsdét

A délután első felére ráfordulva felfelé kapaszkodik a magyar tőzsde, a BUX 0,2 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek közül egyedül az OTP van pluszban, a nagypapírok közül az Mol szerepel a leggyengébben.

Emelkedik az Alteo árfolyama, miután a cég rekord eredményeket szállított az az első negyedévben, amely az elmúlt időszak befektetési döntéseinek sikerességét, valamint az ESG-szemléletű stratégia jelentőségét mutatja. Minden fontos soron javulás látható az elmúlt év azonos időszakához képest, különösen az EBITDA és a nettó eredmény ugrott nagyot, de az árbevétel is növekedett. A bővülés elsődlegesen a hő- és villamosenergia-termelést irányító szabályozási központ kimagasló teljesítményének köszönhető, de a tavaly megvásárolt szélerőműpark és a felújított gibárti vízerőmű többleteredménye is hozzájárult ehhez. A koronavírus-járvány továbbra sem volt érdemi hatással a társaság működésére.

Elfogyott a kezdeti lendület az európai tőzsdéken

Továbbra is vegyes a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX múlt pénteki záróértéke közelében jár. A hangulatra részben az nyomhatja rá a bélyegét, hogy Ázsiában továbbra is terjed a koronavírus-járvány, Kínából pedig a vártnál gyengébb gazdasági adatok érkeztek.

Elon Musk földbe döngöli a bitcoint, megy vele minden a levesbe

Elon Musk pálfordulását követően csúnya esés alakult ki a kriptodevizák piacán, miután a Tesla-vezér keményen nekiment a korábban általa népszerűsített bitcoinnak. Természetesen a kriptopiacon továbbra is annyira meghatározó eszköz a bitcoin, hogy ez magával rántotta a több kriptodevizát is, miközben Elon Musk háborút vívott hétvégén a kriptósokkal Twitteren.

Tovább a cikkhez

Rekord negyedévet szállított az Alteo, sikeresek voltak az elmúlt időszak befektetései

Rekord eredményeket szállított az Alteo az első negyedévben, amely az elmúlt időszak befektetési döntéseinek sikerességét, valamint az ESG-szemléletű stratégia jelentőségét mutatja. Minden fontos soron javulás látható az elmúlt év azonos időszakához képest, különösen az EBITDA és a nettó eredmény ugrott nagyot, de az árbevétel is növekedett. A bővülés elsődlegesen a hő- és villamosenergia-termelést irányító szabályozási központ kimagasló teljesítményének köszönhető, de a tavaly megvásárolt szélerőműpark és a felújított gibárti vízerőmű többleteredménye is hozzájárult ehhez. A koronavírus-járvány továbbra sem volt érdemi hatással a társaság működésére.

Tovább a cikkhez

Felfelé kapaszkodik Európa

Feljebb kerültek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,1 százalékos erősödése mellett, a CAC 0,2 százalékot emelkedett, míg a FTSE 100 0,2 százalékkal került feljebb. A milánói tőzsde is feljebb került 0,4 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,3 százalékot emelkedett. A piaci hangulatra részben az infláció globális emelkedésével kapcsolatos aggodalmak is rányomhatják a bélyegüket, emellett pedig a Kína gazdasági kilábalásának lassulása is negatívan befolyásolhatja a hangulatot, hiszen áprilisban év/év alapon mind a várt, mind pedig a márciusi szinthez képest alacsonyabb volt a feldolgozóipar és a kiskereskedelmi forgalom növekedése.

dax

Eséssel nyitott a magyar tőzsde

Esik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,2 százalékkal került lejjebb. A haza blue chipek kivétel nélkül mínuszban indítják a napot, az OTP 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Mol, a Richter és a Magyar Telekom 0,2 százalékot estek.

bux

Csúnya esés a kriptóknál

Nagyot estek a kriptodevizák hétfőn, így folytatódik az Elon Musk által elindított lejtmenet. A Tesla vezér korábban bejelentette, hogy a cége a továbbiakban nem fogja elfogadni a bitcoint, mint fizetőeszközt az autóiért, majd ezt követőn arról posztolt, hogy mennyire környezetszennyező a Bitcoin-hálózat. Ezek után hétvégén a Technoking sejtelmesen írt arról, hogy a cége már eladta, vagy eladhatja a korábban vásárolt bitcoinjait.

A bitcoin árfolyama közel 20 százalékot zuhant egy hét alatt.

btc

Eközben az ethereum értékének 13 százalékát veszítette el ugyanezen az időtávon.

eth

Iránykereséssel indulhat a nap a tőzsdéken

  • A múlt héten a hét eleji esést valamelyest sikerült ledolgozniuk az amerikai tőzsdéknek, pénteken a Dow Jones 1,1 százalékot, az S&P 500 1,5 százalékot, míg a technológiai részvényekben gazdag Nasdaq 2,2 százalékot emelkedett.
  • Az ázsiai piacokon felemás volt a hangulat hétfőn, miután a kínai kiskereskedelmi forgalom a várt alatt alakult áprilisban, Szingapúrban pedig bezárták az iskolákat a koronavírus miatt. A Nikkei 0,8 százalékot esett, míg a sanghaji tőzsde 0,8 százalékkal került feljebb, a hongkongi index pedig 0,6 százalékot emelkedett.
  • A határidős amerikai részvényindexek lejjebb kerültek, míg a határidős DAX alapján a német tőzsde múlt pénteki záróértéke közelében nyithat.
  • Hétfőn viszonylag eseménytelenül kezdődik a hét, a Magyar Nemzeti Bank teszi közzé a háztartások és az államháztartás előzetes pénzügyi számláit, külföldön pedig a kínai statisztikai hivatal közölte az áprilisi kiskereskedelmi és ipari statisztikákat.
  • Az olaj árfolyama 0,3 százalékkal került lejjebb, a Brent ára hordónként jelenleg 68,7 dollár, míg a WTI típus ára 65,3 dollár. Az arany árfolyama 0,6 százalékot emelkedett ma reggel, így unciánként 1854,2 dollárba kerül a sárga nemesfém.
  • A forint ma reggel stagnál az euróval szemben, egy euró ára 355,2 forint, míg a dollár 292,9 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

búza
forint191231
GettyImages-1211246429 (10)
gme
varga mihály etp
mnb_jegybank_felügyelet_shutter

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
GettyImages-1211246429 (10)