gyogyszerek
Üzlet

Jó hír a Richtertől: újabb gyógyszere kapott európai engedélyt

Portfolio
Újabb Richter-készítmény forgalmazását engedélyezte az Európai Bizottság, egy orális fogamzásgátlóval bővül a magyar gyógyszergyártó termékkínálata Európában. Az engedélyezésre már számítani lehetett, miután az Európai Gyógyszerügynökség márciusban pozitív véleményt fogalmazott meg a készítményre.

Azt követően, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerkészítmények Bizottsága (CHMP) idén március 26-án pozitív véleményt fogalmazott meg a Richter új, kombinált fogamzásgátló készítményéről, az Európai Bizottság ma közölte, hogy jóváhagyja a gyógyszer törzskönyvezési kérelmét.

A döntés az EU valamennyi tagállamára érvényes, így forgalomba kerülhet az európai piacokon a Richter új orális fogamzásgátlója, Drovelis márkanév alatt.

A Drovelis egy kombinált fogamzásgátló termék, amely 15 mg estetrol-t, egy egyedülálló, az egyes szövetekben szelektíven ható natív ösztrogént, és 3 mg drospirenone-t tartalmaz. A klinikai vizsgálatok Európában és Oroszországban több mint 1550, az Egyesült Államokban és Kanadában pedig mintegy 2150 résztvevő bevonásával zajlottak, személyenként 13 ciklusnyi időtartamot végigkísérve.

A bejelentés nem okozott nagy meglepetést, mivel az EMA márciusban publikált kedvező véleményét követően a második negyedévre várta a Richter az európai engedélyt. A termék az első törzskönyvi engedélyét Kanadában kapta meg, március elején és újabb törzskönyvi engedély várható az Egyesült Államokban is 2021. első félévében.

A Richternél a nőgyógyászat egy stratégiai üzletág, és egy újabb termékkel bővülhet a szegmens kínálata Európában. Az első negyedévben 39 milliárd forint bevétele folyt be a Richternek a nőgyógyászati értékesítésből (ebből Európa adott közel 20 milliárd forintot), ami a gyógyszergyártási bevétel több mint harmadát adta. Az üzletág bevétele közel 6 százalékkal csökkent a 2021. január-márciusi időszakban az előző év azonos időszakához képest, miután a januárban akvirált Evra értékesítése után kapott royalty és a Bemfola növekvő árbevételét ellensúlyozta az orális fogamzásgátló készítmények alacsonyabb értékesítési szintje.

A Richter árfolyama ma 1,5 százalékos pluszban áll az egyébként is kedvező részvénypiaci hangulat közepette. Idén több mint 11 százalékkal értékelődött fel a papír, amivel kismértékben felülteljesítő a magyar tőzsdén, a BUX ugyanis ezalatt az idő alatt valamivel több mint 9 százalékot erősödött.

Kereskedés Richter-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Kapcsolódó podcast beszélgetésünk:

Értesülj elsőként a Portfolio új podcast adásairól, iratkozz fel Spotify és Apple Podcast csatornánkra!

Címlapkép: Getty Images

A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

koronavírus intenzív osztály kórház járvány
izzo lampa
deviza trader
GettyImages-10188160(1)
fiatalok oltása 12-15 évesek gyermek vakcina pfizer
izrael palesztine

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
GettyImages-1211246429 (9)