bull
Üzlet

Lerázta magáról a tegnapot Amerika, pluszban zártak a tengerentúli tőzsdék

Portfolio
A tegnapi eladási hullámot követően, amit elsősorban a kriptovaluta piacon kialakult pánikhangulat okozott, ma a nyitást követően emelkedtek a vezető amerikai részvényindexek és ez kitartott a kereskedés végéig. A kedvező kereskedési hangulatot segítette, hogy a heti új segélykérelmek száma csökkent, ami a munkaerőpiac javulását mutatja. Európában mérsékelt emelkedéssel indult a nap a tőzsdéken, a délutáni órákban kimondottan jó lett a hangulat a vezető indexeknél.

Pluszban zárt Amerika

A technológiai részvények menetelésének köszönhetően az S&P 500 1% feletti, a Nasdaq közel 1,8%-os erősödéssel fejezte be a mai kereskedési napot.

A fontosabb indexek közül a Dow volt a legutolsó 0,5%-os emelkedésével.

nasdaq

1% felett az S&P 500 is

A kereskedés vége felé haladva is kitart a jó hangulat a tengerentúlon, a Nasdaq 1,64%-os erősödése mellett már az S&P 500 is 1% feletti pluszban van.

A Dow Jones 0,64%-kal került feljebb tegnapi záróértékéhez képest.

sp500

1,5 százalékos erősödésben a Nasdaq

Kitart a jó hangulat az amerikai tőzsdéken, a vezető részvényindexek mindegyike erősödést mutat.

A Nasdaq megy eddig a legnagyobbat, az index 1,5%-ot erősödik. Az S&P 500 is 0,9% feletti erősödést mutat, míg a Dow fél százalékot emelkedik.

nasdaq

Ralizott ma a magyar tőzsde, nagyot ment az OTP

Ma ralizott a BUX-index és 2,51 százalékos pluszban fejezte a napot, ami elsősorban az OTP kiváló teljesítményének volt köszönhető, amely 4,63 százalékkal került feljebb. Emellett a Mol 1,6 százalékkal, a Richter pedig 0,55 százalékkal emelkedett. A Magyar Telekom papírjai pedig 1,93 százalékos mínuszban zártak.

vbccc

Felrobbant a sztárrészvény, izgulhatnak a befektetők

A Virgin Galactic részvényei több mint 13 százalékot raliztak a kereskedés első órájában, miután az űrturizmussal foglalkozó vállalat bejelentette, hogy a következő űrrepülési tesztjét szombatra tervezi, befejeződött ugyanis a hordozó repülőgép karbantartási felülvizsgálata. Komoly vesszőfutáson van túl a vállalat részvénye az elmúlt hónapokban, mondhatni úgy kellett most ez a bejelentés Richard Branson cégének, mint egy falat kenyér.

Tovább a cikkhez

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

A tegnapi eladási hullámost követően, amit elsősorban a kriptovaluta piacon kialakult pánikhangulat okozott, ma a nyitást követően többnyire emelkedés látható a vezető amerikai részvényindexek tekintetében: az S&P 500 0,5 százalékkal, míg a Nasdaq 1 százalékkal került feljebb, a Dow Jones pedig gyakorlatilag stagnál. A kedvező kereskedési hangulatot segíti, hogy a heti új segélykérelmek száma ismét csökkent, és az elemzői várakozásoknál is alacsonyabb lett: 444 ezer a várt 452 ezerrel szemben. Ez pedig továbbra is a javuló munkaerőpiacra utal.

spppfff

Komoly ambíciók a Daimlertől, szárnyal az árfolyam

Az anyavállalatról rövidesen leváló, és még vélhetően 2021-ben a frankfurti tőzsdére kerülő Daimler Truck ma tartotta első Stratégiai Napját, ahol a cégvezér Martin Daum ismertette a stratégiai célkitűzéseket, illetve a legfontosabb pénzügyi és technológiai célokat.

Tovább a cikkhez

Meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, szárnyal az OTP

Gulyás Gergely a mai Kormányinfón erősítette meg, hogy a hitelmoratórium június 30-a helyett augusztus 31-éig marad fenn jelenlegi formájában. Ez ugyan alapvetően nem jó hír a bankoknak, mivel bevételkiesést okoz, ugyanakkor a meglévő hitelekre kevesebb céltartalékot kell képezni, és felkészülési időszakot is ad a szeptemberben várható új szabályokra. Az OTP árfolyama pedig alaposan megemelkedett a híreket követően, amit az is segíthet még, hogy az MNB már akár júniusban is kamatot emelhet, ami magasabb profitot eredményezhet, és a régió más országaiban is előfordulhat monetáris szigorítás. Emellett a magyar GDP-adatok is kedvezően alakultak az első negyedévben, és Magyarország a beoltottság terén is jól áll, ezek pedig mind várhatóan magasabb gazdasági és hitelezési aktivitást vetítenek előre.

Tovább a cikkhez

Jó hír a Richtertől: újabb gyógyszere kapott európai engedélyt

Újabb Richter-készítmény forgalmazását engedélyezte az Európai Bizottság, egy orális fogamzásgátlóval bővül a magyar gyógyszergyártó termékkínálata Európában. Az engedélyezésre már számítani lehetett, miután az Európai Gyógyszerügynökség márciusban pozitív véleményt fogalmazott meg a készítményre.

Tovább a cikkhez

A kis alkatrészek, amelyek térdre kényszerítették a világ legnagyobb vállalatait is – Évekig eltarth

Fájdalmas chiphiány alakult ki a világban a járvány nyomán felpörgő digitalizáció, a mindenféle eszközök felokosítása, a cloud szolgáltatások terjedése és a kriptovaluták robbanása közepette. Odáig jutottunk, hogy a világ legnagyobb autógyártóit átmeneti gyárleállásokra kényszerítette a chipek hiánya, de gyakorlatilag nincs olyan szektor, ami ne érzékelné a kínálat szűkösségét. Ezt persze nem hagyják annyiban a gyártók és a kormányzatok, hatalmas beruházások indulnak az iparágban és megkezdődött a verseny a világ vezető chipgyártója címéért. Összeszedtük, hogy mely országok és vállalatok szállnak harcba és hogy vajon meddig tarthat a globális chiphiány.

Tovább a cikkhez

Egyre jobb a hangulat Európa tőzsdéin

A délutáni órákban az iránykeresés után felfelé mozdultak el a vezető európai részvényindexek, remek teljesítményt láthatunk a legtöbb börzénél. Az emelkedést közel 2 százalékos pluszával a magyar tőzsde vezeti, de 0,8 százalékos a plusz a francia CAC-nál, illetve 0,7 százalékkal feljebb került a német DAX is.

Remek hangulat a magyar tőzsdén, szárnyal az OTP

A délutáni órákban remek a hangulat a magyar tőzsdén, a BUX Index jelenleg 1,9 százalékos pluszban van. A hazai blue chipek közül az OTP teljesít a legjobban, a nagybank részvénye 3,3 százalékkal került ma feljebb - ezzel a teljesítménnyel látótávolságon belülre került a történelmi csúcs. Idén eddig 14,3 százalékkal került feljebb a részvény. Az OTP-ről még hétfőn írtunk egy átfogóbb technikai elemzést, az írást itt lehet elolvasni.

A Mol jelenleg 0,9 százalékos pluszban van úgy, hogy közben az olaj ára ma is esik, mindeközben a Richter 1,9 százalékkal került feljebb, a Magyar Telekomnál viszont 2,9 százalékos a mínusz.

otp3,3

Folytatja nemzetközi terjeszkedését a Cordia

A német magánbérlakás-piacon aktív hollandiai társaság, az ARGO Properties nyilvános részvényibocsátást hajtott végre, amelyben – nemzetközi terjeszkedési stratégiája részeként – a Cordia International is részt vett.

Tovább a cikkhez

A sztárközgazdász szerint ez a baj a bitcoinnal

A New York-i Egyetem professzora, Aswath Damodaran szerint az ether kriptovalutának nagyobb esélye van arra, hogy árupiaci termékké váljon, mint a bitcoinnak. Alapvetően fényesebb jövőt jósol a második legjelentősebb kriptónak, mint a bitcoinnak, illetve azt is elmondta a CNBC műsorában a sztárközgazdász, hogy mi a legnagyobb probléma szerinte a bitcoinnal.

Tovább a cikkhez

Tovább esik az olaj ára

A tegnapi rossz teljesítményt követően ma is esik az olaj árfolyama, a WTI típusé jelenleg 2 százalékos esésben van, a Brent típusú olaj ára már 2,3 százalék mínuszban áll. Eddig egyébként remek éve van az olajnak, mindkét típus jegyzése több, mint 26 százalékkal került már feljebb idén - nemrég a 70 dolláros szintet is megközelítették a jegyzések.

brentt

Iránykeresés a tőzsdéken, remekel a BUX Index

A koradélutáni órákban leginkább az iránykeresés a jellemző a vezető európai részvényindexeknél a tegnapi komoly esést követően, a brit FTSE például 0,4 százalékos mínuszban van, de 0,1 százalékkal feljebb tudott kerülni a német DAX, míg a francia CAC jegyzése 0,4 százalékos pluszt mutat. A BUX Index kimondottan jól teljesít az európai mezőnyben, jelenleg 0,8 százalékos az emelkedés a magyar börzénél.

Emelkednek a kriptovaluták

A tegnapi pánikszerű eladási hullám után ma korrekció figyelhető meg a kriptovaluták piacán, egyes jelentősebb coinoknál két számjegyű emelkedést is láthatunk. A bitcoin jelenleg 7,5 százalékos pluszban van, az árfolyam a 40 000 dollárt közelíti,

btcrövid

míg az ether 10 százalékkal került ma feljebb,

etherrövid

a dogecoin jegyzése pedig 11,3 százalékos pluszban van.

dogerövid

Felrobbant a Masterplast profitja, dőlnek az újabb csúcsok (2.)

Valósággal felrobbant a Masterplast nyeresége az első negyedévben, az előző év azonos időszakához képest a többszörösére nőtt a profitja minden szinten, ami egyértelműen az egészségipari divíziónak köszönhető, a bázisidőszakban ugyanis az üzletág még nem volt aktív. Az egészségipari szegmens vártnál gyorsabb felfutása rekord magasra emelte a vállalat eredménymutatóit és még az ellátási láncok akadozása mellett is erős, rekord negyedévet tudott zárni a Masterplast – derül ki a cég közleményéből.

Tovább a cikkhez

Gyorsjelentés után emelkedik a Masterplast és a Rába árfolyama is

Ma tette közzé gyorsjelentését a Masterplast, a cég nyeresége valósággal felrobbant az első negyedévben, az előző év azonos időszakához képest a többszörösére nőtt a profitja minden szinten, ami egyértelműen az egészségipari divíziónak köszönhető, a bázisidőszakban ugyanis az üzletág még nem volt aktív. A Masterplast árfolyama ma már 2,9 százalékos pluszban áll 3600 forinton részvényenként, év eleje több mint 80 százalékkal kerültek feljebb a papírok.

mppp

Szintén ma tette közzé első negyedéves számait a Rába, a társaság árbevételét leszámítva az összes főbb soron növekedés látszott a tavalyi év azonos időszakához képest, ami részben annak is betudható, hogy a tavalyi év első felét a drasztikusan zuhanó kereslet és akadozó ellátási láncok jellemezték. A Rába árfolyama ma 1,5 százalékos pluszban áll, míg év eleje óta 12 százalékkal került lejjebb a részvény.

rbaa

Emelkedéssel indul a nap az európai tőzsdéken

A tegnapi eladói hullámot követően emelkedéssel indult a nap az európai tőzsdéken, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,7 százalékkal, a CAC szintén 0,7 százalékkal, míg a FTSE 0,5 százalékkal került feljebb. Emellett pluszban áll az olasz, a spanyol, a svájci és a belga börze is. Úgy tűnik tehát, hogy a befektetői kedélyek némileg megnyugodtak, miután tegnap átragadt a kriptopiaci pánik a részvényindexekre is.

daxxyy

Mit kell tenni a kriptopiaci vérengzés után? A sztárbefektető válaszolt

Egészen elképesztő zuhanásokat láthattunk tegnap a kriptovaluta-piacon, a fontosabb eszközök árfolyama 20-50 százalékot is esett mindössze néhány óra leforgása alatt. Az eladási hullám délután gyorsult be igazán, aminek apropóján egyes elemzők már kapitulációról is beszéltek. A 2020-as év egyik sztárbefektetője, Cathie Wood is megszólalt a kriptopiaci vérengzés apropóján, a guru a jelenlegi helyzetnek is megtalálta a pozitív oldalát.

Tovább a cikkhez

Ma már osztalékszelvény nélkül forog a Magyar Telekom részvénye

A Magyar Telekom összesen 15,3 milliárd forint osztalékot fizet a 2020-as eredménye után, a közel 22 millió darab saját részvényre jutó osztalékot pedig felosztja az osztalékra jogosult részvényesek között, így egy darab Magyar Telekom törzsrészvényre 15 forint osztalék jut. Tegnap volt az utolsó nap, amikor osztalékra jogosító Magyar Telekom részvényt lehetett venni a BÉT-en, ma már osztalékszelvény nélkül forognak a papírok.

A Magyar Telekom árfolyama ma a 15 forintos osztalékvágásnál kisebb mértékben, 11 forinttal, vagy 2,7 százalékkal került lejjebb.

telekommm

Az OTP, a Mol, a Richter és a Magyar Telekom idei első negyedéves gyorsjelentéseinek tapasztalatairól beszélgetett Orosz Márton, a Portfolio Csoport tartalomfejlesztési igazgatója Nagy Viktorral (OTP, Magyar Telekom), a Portfolio vezető elemzőjével, és a Portfolio elemzőivel, Fekete Beatrixszal (Richter) és Szemán Ákossal (Mol).

Pluszban nyitott a BUX

Emelkedéssel kezdi a napot a BUX-index, amely 0,3 százalékkal került feljebb a kereskedés megkezdését követően. A magyar blue chipek közül az OTP 0,3 százalékkal, míg a Richter 0,9 százalékkal került feljebb. Ezzel szemben a Mol 0,4 százalékos, a Magyar Telekom pedig 2,9 százalékos mínuszban áll.

buxxxy

Fölfelé kapaszkodnak a kriptovaluták

A tegnapi piaci pánikot követően fölfelé kapaszkodik a legtöbb kriptovaluta, az eséseket az váltotta ki, hogy Kína bejelentette, megtiltják a pénzintézeteknek azt, hogy kriptovalutákkal kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtsanak, a befektetőket pedig a kriptoeszközökkel kapcsolatos kockázatokra figyelmeztették.

A bitcoin több mint 7 százalékot emelkedett ma és jelenleg alig valamivel 40 ezer dollár alatt áll az árfolyam.

bitcoinnnb

Az ethereum árfolyama közel 10 százalékot emelkedett, jelenleg 2658 dolláron áll.

ethhhh

Elon Musk kedvenc kriptovalutája, a dogecoin pedig már több mint 10 százalékos pluszban áll.

dofffge

A kriptovalutákkal kapcsolatos legfontosabb témákról Kövesy Károly, a Portfolio elemzője beszélgetett Debreczeni Barnabással, a Shinrai alapítójával és ügyvezetőjével:

Csökkenő árbevétel mellett emelkedő profit a Rábánál

Közzétette első negyedéves számat a Rába, a társaság árbevételét leszámítva az összes főbb soron növekedés látszott a tavalyi év azonos időszakához képest, ami részben annak is betudható, hogy a tavalyi év első felét a drasztikusan zuhanó kereslet és akadozó ellátási láncok jellemezték.

Tovább a cikkhez

Szétverték a kriptopiacot - Itt a fordulat?

Brutális napon vannak túl a kriptovaluták, amiknek az árfolyama tegnap jellemzően 10-30 százalékot zuhant, miután Kína bejelentette, megtiltják a pénzintézeteknek azt, hogy kriptovalutákkal kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtsanak, a befektetőket pedig a kriptoeszközökkel kapcsolatos kockázatokra figyelmeztették. Több mint egy éve nem volt akkora esés a kriptovaluták piacán, mint most. Ma reggel valamelyest normalizálódott a helyzet, valamelyest felfelé kapaszkodott a kriptovaluták árfolyama.

Tovább a cikkhez

Felrobbant a Masterplast profitja, dőlnek az újabb csúcsok

Valósággal felrobbant a Masterplast nyeresége az első negyedévben, az előző év azonos időszakához képest a többszörösére nőtt a profitja minden szinten, ami egyértelműen az egészségipari divíziónak köszönhető, a bázisidőszakban ugyanis az üzletág még nem volt aktív. Az egészségipari szegmens vártnál gyorsabb felfutása rekord magasra emelte a vállalat eredménymutatóit és még az ellátási láncok akadozása mellett is erős negyedévet tudott zárni a Masterplast – derül ki a cég közleményéből.

Tovább a cikkhez

Beszakadás után fölfelé kapaszkodnak a kriptovaluták

  • Alaposan beszakadt tegnap a kriptopiac, de a nap végéhez közeledve már némileg megnyugodtak a befektetők, és fölhúzták valamennyire a bitcoint, illetve az amerikai tőzsdéken is enyhült a nyitás után tapasztalható eladói nyomás. A vezető amerikai részvényindexek így is mínuszban fejezték be a napot, a Dow Jones 0,48 százalékkal, az S&P 500 pedig 0,29 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq gyakorlatilag stagnált. Emellett az is aggasztja a befektetőket, hogy számos országból egyre növekvő inflációs adatok érkeznek, bár ebben az alacsony bázisnak is szerepe van. A friss Fed-jegyzőkönyv tanúsága szerint pedig néhány döntéshozó már azon gondolkodik, hogy csökkenteni kellene az eszközvásárlások ütemét, ha megfelelően erősödik az amerikai gazdaság. Ennek hatására pedig emelkedésnek indult a 10 éves amerikai államkötvény hozama is.
  • Az ázsiai piacokon vegyes teljesítmények láthatóak, a Nikkei 0,4 százalékot emelkedett, miután a japán import és export adatok kedvezően alakultak, ami a gazdaság erősödésére utal. Emellett az ausztrál tőzsde 1,2 százalékkal, míg a szingapúri 0,5 százalékkal került feljebb. Ezzel szemben a hongkongi börze 0,7 százalékos, a sanghaji 0,2 százalékos, míg a Kospi 0,4 százalékos mínuszban áll.
  • A határidős amerikai részvényindexek kisebb mínuszt vetítenek előre, míg a határidős DAX 0,3 százalékos pluszban áll.
  • Ma itthon kötvényaukciót tart az ÁKK, és az MNB lebonyolítja az egyhetes betéti tendert. Hajnalban tették közzé a japán import és export áprilisi alakulását, illetve Kína tartott kamatdöntést. Az EU-ból ipari statisztikák érkeznek, az Egyesült Államokban pedig a szokásos heti segélykérelmeket teszik közzé.
  • Az olaj 0,3 százalékkal került feljebb a tegnapi esést követően, így a Brent ára hordónként 67 dolláron áll, míg a WTI típus 63,7 dollárba kerül. Az arany a tegnapi tőzsdei vérengzésben is jól állta a sarat, ma 0,2 százalékkal került feljebb unciánként 1873 dollárra.
  • A forint ma további erősödést mutat, egy euró ára 350,6 forint, míg a dollár 287,8 forinton áll.

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

Infláció: a koronavírus ázsiai terjedése csak olaj a tűzre

A fontosabb ázsiai feldolgozóipari központokban tapasztalható romló járványhelyzet érzékenyen érintheti a beszállítói láncokat, így inflációt generálhat – figyelmeztet egy szakértő a CNBC szerint. Vagyis, ha nem terjed át Európára és Amerikára az újabb hullám, akkor is súlyosbíthatja a gondokat a helyzet.

Tovább a cikkhez
deviza trader
GettyImages-10188160(1)
fiatalok oltása 12-15 évesek gyermek vakcina pfizer
izrael palesztine
Takarékbank_1

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
GettyImages-1211246429 (9)