richterorbangabor
Üzlet

Elmondta a Richter, hogy miért nem fejlesztenek koronavírus-vakcinát

Portfolio
Bevételnövekedést vár az idei évre a Richter, az alapforgatókönyvben nem számolnak negyedik járványhullámmal és a cél akkor lesz tartható, ha a devizaárfolyamok nem szállnak el. Orbán Gábor a HVG-nek adott interjú során elmondta, hogy miért nem fejlesztenek koronavírus-vakcinát és megosztott részleteket az állami rendelésre gyártott, koronavírusos betegek kezelésére használt remdesivirrel kapcsolatban is.
  • A világjárvány egészségügyi válságként indult és gyorsan kiderült, hogy a járvány teher a Richter számára is. Bár a vitaminok kelendőek lettek, a Richter vényköteles gyógyszereket gyárt és azt is megérezte a cég, hogy elmaradt az influenzaszezon. Az amerikai és az orosz piac sem teljesített úgy, ahogy a vállalat korábban várta.
  • A szállítmányozás drágább lett, ami miatt több száz millió forinttal elszállhattak volna a költségek, de amit csak lehetett, áttett a légi fuvarozásból hajóra és közútra a Richter, így sikerült ezen úrrá lenni.
  • Az Evra fogamzásgátló tapasz felvásárlásával kapcsolatban a cégvezér elmondta, hogy több mint egy év kellett az akvizícióhoz, ha nem lett volna covid, akkor valószínűleg fél év alatt le lehetett volna zárni az üzletet.
  • A koronavírus kezelésére használt remdesivirrel kapcsolatban elmondta, hogy nem akarnak már foglalkozni vele, mert az államnak nincs igénye rá, május elején lejárt az engedélyük is. A projekt 1 milliárd forintba került a Richternek, amiből az ITM eddig 700 milliót állt, fel sem merült, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön a készítmény.
  • Több kutatás-fejlesztési projektben is benne van a Richter a koronavírusos betegek gyógyítására tagja például a japán favipiravir magyarországi fejlesztését célzó konzorciumnak. Emellett a bioszimiláris tocilizumab hatóanyagról kiderült, hogy képes enyhíteni a citokinvihart, ezért elkezdték használni a covid-betegek kezelésére. Gyárt egy ACE2 fúziós fehérjét is a Richter, amely képes lesz semlegesíteni a vírust úgy, a vírus a gyógyszerfehérjére köt és nem az emberi sejtje, ez a fejlesztés jelenleg preklinikai fázisban van.
  • A Richter nem szeretne a koronavírus ellen vakcinát fejleszteni, mert ehhez a teljes üzleti stratégiát kellene gondolni, hogy a többi készítményt és a dolgozókat is megóvják a vírusoktól.
  • Az idei kilátásokkal kapcsolatban Orbán Gábor elmondta, hogy az idei évre 5 százalék körüli árbevétel-növekedést terveznek, de az alapforgatókönyvben nem szerepel egy negyedik koronavírus-hullám, vagy hogy nagyon elszállnak a forint, a rubel, vagy a dollár árfolyama. Ha ezek bekövetkeznek, akkor nem biztos, hogy tartható a cél.
  • Idén két terméket tervez bevezetni a Richter, az egyiket az év közepén, a másikat az év végén, mind a kettő vezető termék lehet a Richter nőgyógyászati portfóliójában.
  • A szokottnál magasabb osztalékfizetési ráta annak köszönhető, hogy a legutóbbi akvizíció után maradt pénz a számlán és a következő akvizíciós célpont még messze van. Erre most van lehetőség, de nem ígéri Orbán Gábor, hogy ez a jövőben is így marad.

Címlapkép: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt

montenegró járvány
fodrasz covid korona
koronavírus adatok sejt járvány
oroszország koronavírus járvány
európai bizottság brüsszel eu európai unió

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
GettyImages-1211246429 (9)