bét
Üzlet

Hiába a pandémia, pozitív eredménnyel zárta az évet a Budapesti Értéktőzsde

Portfolio
A Budapesti Értéktőzsde igazgatósága a pandémiás helyzet miatt közgyűlési jogkörben elfogadta a 2020. évi pénzügyi jelentést, amely alapján 2020-ban 118 millió forintos adózott eredményt ért el a BÉT. Az eredményt teljes egészében a piacfejlesztési tevékenységébe kívánja visszaforgatni a társaság.

A 2016-2020-as tőzsdefejlesztési stratégia utolsó évében elért főbb eredményeket Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója ismertette: a kibocsátói aktivitásokat illetően az év eleje kedvezően alakult, az új bevezetések mellett több tőzsdei társaságnál is jelentős tőkebevonásra került sor – a bevezetések, valamint

a tőkeemelések összességében 14,5 milliárd forinttal növelték a szabályozott piaci részvénykapitalizációt.

Az Xtend piac esetében az új bevezetések, valamint a végrehajtott tőke­emelések bevezetési értéken 8 milliárd forinttal erősítették a kapitalizációt. Ugyan a COVID-helyzet mind a részvénybevezetéseket, mind a forgalmi adatokat tekintve megtörte a pozitív tendenciát, a visszaesés ellenére a BUX index az év végére visszatért a járvány előtti szintekre, és az akkor új csúcsot jelentő előző évzáráshoz képest 8,6 százalékkal alacsonyabban fejezte be a 2020-as évet.

bux

Szolgáltatások, rendezvények terén is aktív évet tudhat maga mögött a BÉT. A dinamikusan növekedő középvállalatokat tömörítő BÉT50 az ötödik kiadványt követően már közel 250 vállalatot számlál. A Londoni Tőzsdecsoporttal közös vállalatfejlesztési képzés, az ELITE Program hazai tagvállalatainak száma meghaladta az ötvenet. A tőzsdei jelenlét finanszírozását támogató Mentor Program keretében újabb két társaság nyert el támogatást.  A BÉT Xbond piacra 2020-ban 28 kibocsátó 31 papírját vezették be, így a legintenzívebb kibocsátói aktivitás a köt­vénypiacon volt tapasztalható a BÉT-en.

A 2020-as év, illetve a lezárt tőzsdefejlesztési stratégia részletes eredményei, illetve főbb eseményei a BÉT Stratégiai Jelentésében olvashatók.

Az ülésen Végh Richárd bemutatta a 2020-as üzleti évben elért pénzügyi eredményeket is. A társaság nyereséggel zárta az évet: míg

az adózott eredmény 118 millió, a bevétel mintegy 3 milliárd, a működési költségek és ráfordítások mértéke pedig 2,4 milliárd forintot tettek ki,

így a társaság üzemi eredménye 481 millió forint lett, amely az előző évi eredményhez képest 809 millió forinttal magasabb.

A társaság igazgatósága elfogadta a 2020. üzleti évre vonatkozó igazgatósági, felügyelő bizottsági és könyvvizsgálói jelentéseket, egyúttal határozatot hozott az adózott eredmény felosztásáról és az osztalék megállapításáról is – az eredményt ezúttal is a piacfejlesztési tevékenységébe forgatja vissza a BÉT, osztalék kifizetésére nem kerül sor.

Címlapkép: Gabriel Szabo

Takarékbank_1
oroszország koronavírus járvány
montenegró járvány
fodrasz covid korona
koronavírus adatok sejt járvány

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
GettyImages-1211246429 (9)