FONTOS Megjöttek a szerda reggeli magyar koronavírus-adatok
bull
Üzlet

Mérsékelt emelkedés történt az amerikai tőzsdéken

Portfolio
Az ázsiai tőzsdék ma jól teljesítettek, kimondottan kedvező hangulatú piacnyitást láthattunk Európában is, a délutáni órákban azonban leginkább az iránykeresés jellemzi a tőzsdéket. A BUX Index 1 százalékos emelkedésével a legjobb teljesítményt nyújtja jelenleg Európa vezető börzéi közül. A tengerentúli tőzsdéken jó hangulatú, de többnyire eseménytelen kereskedést láthattunk, valamelyest csökkenni látszanak az inflációs félelmek. A kriptovaluták árfolyamában komoly csapkodást láthatunk továbbra is, a múlt heti vérengzés után azonban valamelyest fellélegezhettek a jelentősebb valuták, a bitcoin jegyzése például már 40 000 dollár környékén áll.

Enyhe pluszban zárt Amerika

Egy kifejezetten unalmas kereskedési nap után mérsékelt pluszban zártak az amerikai tőzsdék. A Dow Jones 0,03%-os, a Nasdaq 0,33%-os, az S&P 500 pedig 0,19%-os pluszban zárt.

Továbbra sem látni nagy mozgásokat

Másfél órával zárás előtt még mindig nem látni nagy mozgásokat az amerikai piacokon. A Dow 0,4%-os, az S&P 500 0,21%-os, a Nasdaq 100 0,26%-os pluszban van.

dji

Enyhe emelkedés az amerikai tőzsdéken

Úgy tűnik, csökkennek az inflációs félelmek az amerikai tőzsdéken, enyhe emelkedés figyelhető meg a tőkepiacokon. A Dow Jones 0,2%-os, az S&P 500 0,27%-os, a Nasdaq 100 pedig 0,43%-os pluszban van.

dow jones

Remek zárás a magyar piacon

Ma kimondottan jól teljesített a BUX Index és 1,3 százalékos pluszban fejezte a napot, ami elsősorban az OTP kiváló teljesítményének volt köszönhető, amely 1,7 százalékkal került feljebb. Emellett a Mol 0,7 százalékkal, a Richter pedig 1,6 százalékkal emelkedett, a Magyar Telekom papírjai pedig 0,7 százalékos pluszban zártak.

bux

Elmondta a Richter, hogy miért nem fejlesztenek koronavírus-vakcinát

Bevételnövekedést vár az idei évre a Richter, az alapforgatókönyvben nem számolnak negyedik járványhullámmal és a cél akkor lesz tartható, ha a devizaárfolyamok nem szállnak el. Orbán Gábor a HVG-nek adott interjú során elmondta, hogy miért nem fejlesztenek koronavírus-vakcinát és megosztott részleteket az állami rendelésre gyártott, koronavírusos betegek kezelésére használt remdesivirrel kapcsolatban is.

Tovább a cikkhez

Feléledtek a mémrészvények

Az elmúlt napokban-hetekben valósággal szárnyra kaptak a februári, redditen szerveződő short squeeze sztárpapírjai, komoly emelkedést láthatunk többek között a GameStop, az AMC és a BlackBerry részvényénél is. A GameStopnál egyébként vállalati hírről is be tudtunk ma számolni, a videojáték-kiskereskedő ugyanis megerősítette, hogy az Ethereum blokkláncon egy új NFT platformot épít.

A GameStop ma eddig 13,6 százalékkal került feljebb,

gmeee

az AMC 14,6 százalékot ralizik,

amccc

míg a BlackBerry 10 százalékos pluszban áll.

bbbb

Emelkedés a tengerentúli tőzsdéken

Kimondottan jó hangulatú piacnyitást láthattunk a tengerentúli tőzsdéken, a Dow 0,2 százalékkal, az S&P 500 0,1 százalékkal, a tech-túlsúlyos Nasdaq pedig 0,4 százalékkal került feljebb.

Az elmúlt időszak eséseit követően némileg jobban teljesítenek a héten a vezető amerikai indexek - az emelkedést támogatja, hogy egyrészt az elmúlt napokban a 10 éves amerikai államkötvény hozama csökkenő tendenciát mutat, másrészt Joe Biden tervezett infrastrukturális programja kapcsán is haladnak a tárgyalások.

djii

Itt a fontos kiskapu, ami megmenthet a következő kriptopiaci vérengzésnél

A kriptopiaci befektetőket alaposan megrázhatta a közelmúltban bekövetkezett hajmeresztő eladási hullám, amit elsősorban Elon Musk tweetjeinek és a kínai állam szabályozásának köszönhettünk. De ennek a többszáz milliárd dollárt elsöprő éremnek is létezik egy jó oldala: mégpedig nem más, mint hogy megnyitja az ajtót egy "pénzkímélő" adóstratégia előtt.

Tovább a cikkhez

Az Amazon megvette az egyik legismertebb hollywoodi filmstúdiót

Az Amazon megvette a világ egyik legismertebb hollywoodi filmstúdióját, az MGM-et, összesen 8,5 milliárd dollárért. A tranzakció lezárása a hatósági jóváhagyástól és egyéb szokásos zárási feltételektől függ.

Tovább a cikkhez

Sorra hagyják el Kínát a kriptobányászok a szigorítás után

Peking legújabb szigorítása a kriptovaluták bányászatát illetően felgyorsíthatja a bitcoint és más kriptopénzeket "bányászó" gépek gyártóinak Kínából Észak-Amerikába és Közép-Ázsiába való áttelepülését, mivel a kínai ügyfelek jövője egyre inkább bizonytalan.

Tovább a cikkhez

A BUX Index van az élen Európában

Európa piacain alapvetően az iránykeresés a jellemző ma, a koradélutáni órákban azonban egyre jobb teljesítményt láthatunk a BUX Indexnél, a magyar börze a tegnapi komoly esés után jelenleg 0,7 százalékos pluszban van. A hazai blue chipek közül az OTP 0,8 százalékos pluszban van, ezzel karnyújtásra került a történelmi csúcs. Mindeközben a Mol és a Richter 0,2 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 0,1 százalékkal került eddig feljebb.

buxi

Szép csendben NFT platformot épít a GameStop

A GameStop szép csendben megerősítette, hogy az Ethereumon blokkláncon egy új NFT platformot épít.

Tovább a cikkhez

Iránykeresés a tőzsdéken

A déli órákban leginkább a bizonytalanság és az iránykeresés jellemzi az európai tőzsdéket, újabb impulzusra várnak a befektetők. A vezető börzék közül 1,2 százalékos pluszával a görög tőzsde van az élen, de 0,4 százalékos emelkedésével a BUX Index is az élmezőnyben foglal helyet. A francia CAC és a brit FTSE 0,1 százalékos pluszban van, míg a német DAX 0,1 százalékkal lejjebb került.

Ismét felrobban a mémtőzsde anyahajója?

A videojáték-kiskereskedő GameStop részvényei tegnap 16,3 százalékkal kerültek feljebb, ezzel március közepe óta először tört 200 dollár fölé a jegyzés. Ismét egyre "zajosabb" a februárban még rettegett wallstreetbets subreddit, sokan újabb short squeeze-ért kiáltanak. A GameStop szárnyalása mellett a mozilánc-üzemeltető AMC még erősebb napot zárt, majdnem 20 százalékkal került feljebb tegnap a részvény, ezzel tovább fokozva a figyelemre méltó májusi ralit.

Tovább a cikkhez

Enyhül a járvány, nyit a gazdaság. Jöhet az olajláz?

A technikai elemzés szemszögéből nagyon izgalmas időszak előtt van az olaj árfolyama. A piacon a kurzus nagyon közel van két éves csúcsához, és egyre több jel utal arra, hogy mozgolódnak a vevők, egyre szélesebbre nyitva pénztárcájukat. Az emelkedés mögött fundamentális tényezők is állnak, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a piacok egyre inkább a járvány végét árazzák. Ahogy a lezárások megszűnnek, a gazdaság is felélénkül, főként a közlekedés területén. Emiatt a vevői oldal tűnik sokkal erősebbnek már most is, de az igazi vásárlói cunamit a legközelebbi ellenállás áttörése hozhatja el.

Tovább a cikkhez

Hiába a pandémia, pozitív eredménnyel zárta az évet a Budapesti Értéktőzsde

A Budapesti Értéktőzsde igazgatósága a pandémiás helyzet miatt közgyűlési jogkörben elfogadta a 2020. évi pénzügyi jelentést, amely alapján 2020-ban 118 millió forintos adózott eredményt ért el a BÉT. Az eredményt teljes egészében a piacfejlesztési tevékenységébe kívánja visszaforgatni a társaság.

Tovább a cikkhez

Rosszul teljesítenek a nagybankok

A késődélelőtti órákban továbbra is többnyire pozitív a hangulat Európa vezető tőzsdéin, a legtöbb börze 0,2 - 0,5 százalék közötti pluszban áll. Szektorszinten kimondottan rosszul teljesítenek azonban a nagybankok, a legrosszabb teljesítményt a Danske Banknál láthatjuk jelenleg.

Jön a Zwack közgyűlése, az osztalékról is döntenek

A Budapesti Értéktőzsde oldalán közölte a Zwack, hogy június 30-án lesz a vállalat évi rendes közgyűlése, a vonatkozó kormányrendelet értelmében az esemény személyes megjelenéssel nem tartható meg, így a társaság igazgatótanácsa fog dönteni a napirenden szereplő kérdésekben - szó lesz többek között az osztalékfizetésről is.

Tovább a cikkhez

Ismét vette a saját részvényeit a Masterplast

Tovább vette tegnap a saját részvényeit a Masterplast a munkavállalói résztulajdonosi programjához.

Tovább a cikkhez

Betett a koronavírus-járvány a Zwacknak, de mennyi osztalékot fizethet a vállalat?

A vendéglátóipari egységek bezárása miatt érzékenyen érintette a Zwackot a koronavírus-járvány, csökkent a vállalat bevétele tavaly és eredményszinten is jelentős, kétszámjegyű visszaesésről számolt be a társaság a március végén zárult pénzügyi évére – derült ki a ma reggel publikált gyorsjelentésből. Külön közleményben közölte a Zwack, hogy az év után részvényenként 700 forintos osztalék kifizetését javasolja a vezetőség, ami a jelenlegi árfolyammal számolva 4,2 százalékos osztalékhozamot jelent. A Zwack részvényei emelkednek a ma reggeli kereskedésben a budapesti tőzsdén.

Tovább a cikkhez

40 000 dollár fölött a bitcoin

A múlt heti komoly lefordulás után kimondottan jó napjuk van egyelőre a kriptovalutáknak, a bitcoin árfolyama például meghaladta a 40 000 dolláros szintet is, ma eddig 5,4 százalékkal került feljebb a legjelentősebb kripto jegyzése. Az ether 5,7 százalékos, az XRP 8 százalékos, míg a dogecoin 4,3 százalékos pluszban van jelenleg.

tccc

Céláremelés érkezett a Masterplastra

Megemelte a Masterplast részvényeire vonatkozó célárát az MKB elemzője ma reggel publikált, friss elemzésében a vállalat múlt heti gyorsjelentésére reagálva. Az új célár 3213 forint, ami elmarad a papírok jelenlegi árfolyamától, az MKB ajánlása továbbra is tartás.

Tovább a cikkhez

Emelkedésben az európai tőzsdék

A kereskedés megkezdését követően a vezető európai részvényindexek közül a DAX 0,5 százalékkal, a francia CAC 0,4 százalékkal, míg a brit FTSE 0,3 százalékkal került feljebb.

Az utóbbi hetekben a tőzsdéken nyugtalanság alakult ki, mert attól tartanak a tőkepiaci szereplők, hogy az emelkedő infláció a monetáris politika szigorítására kényszerítheti az amerikai jegybankot. Tegnap azonban ismét több döntéshozó ismételte meg Jerome Powell Fed-elnök üzenetét, miszerint az infláció megugrása átmeneti jelenség, és szükség van a rendkívül laza monetáris politika fenntartására a járványból kilábaló gazdaságok lendületének megőrzéséhez. Vélhetően ezeknek a hangoknak is köszönhetően láthatunk emelkedést Európa tőzsdéin a piacnyitáskor.

cac

Jól kezdi a napot a magyar tőzsde

A kereskedés megkezdését követően 0,5 százalékos pluszban áll a BUX Index. A magyar blue chipek közül az OTP 0,4 százalékkal, míg a Mol 0,5 százalékkal került feljebb. A Richter részvényei 0,8 százalékot emelkedtek, a Magyar Telekom papírjai ezzel szemben 0,1 százalékos mínuszban állnak.

buxi

Vér áztatja a kriptopiacot – Ennyi volt a bitcoin menetelése?

Múlt héten a kínai bejelentést követően óriási zuhanást láttuk a kriptovaluták piacán, egy nap alatt esett a legnépszerűbb eszközök árfolyama 20-40 százalékot, viszont a napokban újra megérkeztek a vevők a piacra, de a korábbi csúcsoktól továbbra is távol vagyunk. De mégis hogyan kell értelmezni Kína újabb lépését a kriptovalutákkal szemben, és mit kell tudni azokról a környezetvédelmi kockázatokról, amikre Elon Musk is felhívta a figyelmet a bitcoin kapcsán? Ennyi lett volna a kriptovaluták 2021-es bikapiaca, vagy még folytatódhat a rali? Mit csináljon, aki rosszkor szállt be? Ezekről beszélgetett Kövesy Károly, a Portfolio részvény rovatának elemzője és Mogyorósi Attila, a Coincash.eu társalapítója és ügyvezető igazgatója a legutóbbi podcast adásunkban.

Tovább a cikkhez

Változás jön bizonyos Teslákban

A Tesla bejelentette, hogy változik bizonyos járműveiben az önvezető rendszer, ezzel az új rendszerrel az ebben a hónapban leszállított Model 3 és Model Y járművekhez már nem jár radar az autóhoz, és csak a kamerák segítségével fognak működni.

Tovább a cikkhez

Wood: diszkonton forog a 4iG

Megkezdte a 4iG részvényeinek a követését a Wood&Company. Az elemzőcég növekedési sztorit lát a magyar IT-cégben, véleményük szerint a 4iG EBITDA-ja 2020 és 2023 között éves átlagban 34 százalékkal növekedhet, a növekedés egyrészt organikusan, másrészt akvizíciókon keresztül történhet. Jelenleg a második számú magyarországi IT-cég a 4iG, de a Wood szerint 2022-re már az első lesz a magyar piacon, és meghatározó játékos lesz a régióban. A Wood értékeli a 4iG stratégiáját, aminek a lényege, hogy commodity jellegű szolgáltatások felől a szofisztikáltabb szolgáltatások irányába mozdulnak, mint a távközlési szolgáltatások, adatközpontok, űripar és védelmi területek. A Wood számai alapján a 4iG 24 százalékos diszkonton forog a szektortársak részvényeihez képest a 2021-es EV/EBITDA alapján, és 39-44 százalékos diszkonton a 2023-as EV/EBITDA alapján. A Wood a 4iG papírjainak fair értékére a 782-996 forintos sávot adta meg. Az elemzés a 4iG megbízásából készült, a cseh elemzőház rendszeresen követi majd a hazai vállalatcsoport működését és kilátásait.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyithatnak Európa tőzsdéi

  • Minimális elmozdulások voltak láthatóak tegnap az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones és az S&P 500 is 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq ugyanakkor 0,1 százalékos pluszban fejezte be a napot. Alapvetően jó a hangulat a héten a tengerentúli tőzsdéken, ebben többek között szerepe van az alacsonyabb amerikai államkötvényhozamoknak, de annak is, hogy haladnak a tárgyalások Joe Biden nagyívű infrastrukturális programjával kapcsolatban, ami még több likviditást hozhat a piacokra.
  • Az inflációs félelmek csökkenésének köszönhetően többnyire jó teljesítményt mutattak ma az ázsiai tőzsdék: a japán Nikkei 0,3 százalékkal feljebb került, a dél-koreai Kospi 0,3 százalékot esett, míg a Hong Kong-i tőzsde 0,8 százalékot ralizott, a shanghaji börze pedig 0,3 százalékkal került feljebb.
  • A határidős amerikai indexek kedvező hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX enyhe emelkedést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Gazdasági adatok szempontjából ma itthon és a nemzetközi porondon sincs betervezve említésre méltó esemény, persze a koronavírusról vagy az utóbbi hetek aggasztó geopolitikai eseményeiről (pl. izraeli-palesztin konfliktus) bármikor jöhetnek pozitív vagy negatív hírek. 
  • Az olaj ára 0,1 százalékkal emelkedett, így a Brent ára hordónként 68,7 dolláron áll, míg a WTI típus 66,1 dolláron. Az arany árfolyama 0,2 százalékkal került feljebb unciánként 1903,7 dollárra.
  • A forint árfolyama az elmúlt időszak remek teljesítménye után jelenleg szintén emelkedik, most 348 forint 80 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 284 forint 50 filléres szinten állnak a jegyzések.
makronaptár_0524

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

koronavírus adatok sejt járvány
európai bizottság brüsszel eu európai unió
space
vakcina
adobevallas adozás

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
GettyImages-1211246429 (9)