GettyImages-1211246429 (7)
Üzlet

A jó munkaerőpiaci adat mára megmentette az amerikai tőzsdéket

Portfolio
Felemásan nyitottak az amerikai tőzsdék, a vezető részvényindexek közül jól indult az S&P 500 és a Dow Jones is, a technológiai cégekben gazdag Nasdaq azonban mérsékelten lejjebb került. Utóbbi gyengélkedése részben annak köszönhető, hogy a 10 éves amerikai államkötvények hozama ismét emelkedett. Kedvező hír volt ugyanakkor, hogy a heti új segélykérelmek száma csökkent, ami a munkaerőpiac további erősödésére utal. A munkaerőpiaci adat okozta mérsékelten kedvező hangulat kitartott a nap végéig, így a stagnáló Nasdaq mellett az S&P és a Dow emelkedéssel tudott zárni.

Így zárt Amerika

Az S&P 0,1%-kal, a Dow 0,4%-kal került feljebb a mai tengerentúli részvénypiaci kereskedésben, míg a Nasdaq stagnálással felérő minimális elmozdulást (-0,01%) mutatott.

A nap (kétes értékű) nyertese az AMC, amely a reddites közösség új kedvence lett, így szürreális, 34%-os emelkedéssel zárta a kereskedést. Egy hónap alatt duplázott a részvény árfolyama. Jól teljesítettek a közlekedési iparág részvényei, emelkedett a Volkswagen (4%), a Honda (3%) és a Boeing (4%) árfolyama is.

A Xiaomi árfolyamát bizonyára még mindig a feketelistáról való lekerülés tegnapi híre hajtja (6%), az Airbnb pedig hosszú lejtmenet és reménytelenséget tükröző stagnálás után ma tudott nagyot ugrani (6%), de az év eleji csúcsoktól még messze van az árfolyam.

A tech papírok közül ma jól zárt a Tesla (+1,9%) és a Facebook (+1,4%), esett viszont a Google (-1,3%) és a Microsoft (-0,9%).

Mínuszban zárt a BUX

A BUX-index ma alulteljesítő volt a nemzetközi mezőnyben, és 1,24 százalékkal került lejjebb, A magyar blue chipek közül az OTP 1,37 százalékkal, a Mol 0,26 százalékkal, a Richter 2,52 százalékkal, míg a Magyar Telekom 0,25 százalékkal került lejjebb.

bvcxx

Vegyes nyitás az amerikai tőzsdéken

Felemás kép látható az amerikai tőzsdéken a nyitást követően, a Dow Jones 0,8 százalékkal, az S&P 500 0,35 százalékkal emelkedett, míg a Nasdaq 0,1 százalékkal került lejjebb. Ez utóbbi gyengélkedése részben annak köszönhető, hogy az elmúlt napok csökkenése után ismét emelkedtek a 10 éves amerikai államkötvényhozamok, amelyek jelenleg 1,62 százalékon állnak. Kedvező hír ugyanakkor, hogy a heti új segélykérelmek száma tovább csökkent és 406 ezer volt a május 22-re végződő héten, ami 38 ezerrel kevesebb a megelőző adatnál.

spppffgg

Javult az amerikai munkaerőpiac helyzete, a fogyasztás megtorpant

Pozitív meglepetést okozott a heti segélykérelmek száma, kevesebben igényeltek munkanélküli ellátást, mint azt az elemzők várták, és a valós szám az előző heti adattól is jócskán elmarad. A tartós javak rendelésállománya is meghaladta az elemzői várakozást.

Tovább a cikkhez

Szokatlan lépést tesz a Tesla, így küzdenék le a globális chiphiányt

A Tesla szokatlan lépésre szánta el magát a globális chiphiány közepette, előre fizetne a chipekért a gyártóknak, és annak a lehetőségét is vizsgálja, hogy saját öntödét vásároljon magának.

Tovább a cikkhez

Gyengélkedik ma a magyar tőzsde

A BUX-index ma alulteljesítő a nemzetközi mezőnyben, 0,7 százalékos mínuszban áll jelenleg. A magyar blue chipek közül az OTP 1 százalékkal, a Richter 1,3 százalékkal, míg a Magyar Telekom 0,7 százalékkal került lejjebb. Hasonlóan rosszul teljesít ma a Masterplast is, amelynek a papírjai 2 százalékos mínuszban állnak.

A gyenge teljesítményekben szerepet játszhat, hogy a KSH adatai szerint 4 millió 559 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, ami 57 ezer fős csökkenés az előző hónaphoz képest, ez 80 ezer fővel kevesebb a válság előtti szinthez (2019 április) viszonyítva.

56 százalékos felértékelődési potenciál rejt az AutoWallis a Concorde szerint

Ma tette közzé legfrissebb számait az AutoWallis, amelyet a Concorde értékelt legújabb elemzésében. A Concorde ajánlása továbbra is vétel, a célárát pedig 153 forintra emelte az elemzőház, ami 56 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

Tovább a cikkhez

70 milliárd forintos kötvénykibocsátás jöhet a Richternél

Kötvényeket bocsátana ki a Richter az MNB Növekedési Kötvényprogramja keretein belül, amihez a vállalat meg is kapta a hitelminősítést a Scope Ratingstől, az elvárt minimumszinttől jóval magasabbat – közölte a vállalat. A Scope 70 milliárd forintos kötvénykibocsátással számolt, ez lenne az egyik legnagyobb összegű kibocsátás az NKP keretein belül.

Tovább a cikkhez

Gyorsjelentés után raliznak az AutoWallis részvényei

A magyar tőzsde ma gyengén teljesít, a BUX-index 0,64 százalékos mínuszban áll, az AutoWallis részvényei azonban raliznak a társaság friss gyorsjelentését követően, már közel 3 százalékkal kerültek feljebb, év eleje óta pedig 15 százalékos pluszban állnak.

Az AutoWallis árbevétele 142 százalékkal, EBITDA-ja pedig 188 százalékkal bővült az első negyedévben a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva.

autowallis

Továbbra is vegyes a kép az európai tőzsdéken

Az európai tőzsdéken ma mérsékelt elmozdulások és vegyes teljesítmények láthatóak továbbra is, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,4 százalékos mínuszban áll, a FTSE stagnál, míg a francia CAC 0,4 százalékos pluszban áll. Ma egyelőre a nagybankok és a légitársaságok részvényei teljesítenek jobban, míg az autógyártók papírjai gyengélkednek. 

Újraindul a januári őrület? Izzadhatnak a shortosok

Már három napja egyre komolyabb emelkedéseket láthatunk a GameStop és az AMC Entertainment mémrészvények jegyzéseinél, egyre inkább úgy néz ki, hogy a reddites kisbefektetők "felébredtek téli álmukból", és a shortosok újbóli megkergetését tervezik. De vajon maradt még tere egy újabb short squeeze-nek, vagy csak egy átmeneti fellángolásról beszélünk?

Tovább a cikkhez

Szárnyalnak a letartóztatott médiamogul cégének részvényei, így fejezik ki szimpátiájukat a befektet

Nagyjából két hete a hongkongi biztonsági iroda zárolta a hatóságok által nem engedélyezett tiltakozások miatt bebörtönzött Jimmy Lai hongkongi médiamogul vagyonát. Ezt követően pedig felfüggesztették cégének, a Next Digital részvényeinek a kereskedését is. Ma azonban feloldották a korlátozást, és a Next Digital árfolyama szárnyal, mivel sok befektető így fejezi ki szimpátiáját a letartóztatott médiamogul felé.

Tovább a cikkhez

Irán áramkimaradásokra hivatkozva betiltotta a bitcoin-bányászatot

Irán elnöke, Hassan Rouhani bejelentette a bitcoin és más kriptovaluták bányászatának betiltását, mivel a kormányzati tisztviselők az energiaigényes folyamatot okolják az áramkimaradásokért több iráni városban – írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Nyakunkon a nyár, újraindul az első üdülőhajó Amerikában

Az amerikai járványvédelmi központ (CDC) közölte, hogy engedélyezték a Royal Caribbean egyik hajójának, hogy júniusban újra útnak induljon. Ez lesz az első fizető utasokkal induló amerikai körutazás több mint egy évvel azután, hogy a világjárvány miatt felfüggesztették az utazásokat a tengerentúlon.

Tovább a cikkhez

Felemás kép az európai tőzsdéken a piacnyitás után

Az előzetes adatok alapján iránykeresésre lehetett számítani az európai tőzsdéken, míg a nyitást követően inkább felemás teljesítmények láthatóak. A vezető európai részvényindexek közül a FTSE és a CAC stagnál, míg a DAX 0,3 százalékkal került lejjebb. A belga és a holland börze lejjebb került, míg a spanyol kisebb pluszban áll.

daxxxc

Fájdalmas döntés az HSBC-nél: lemond a bank az amerikai lakosságról

Leépíti a tömeges lakossági kiszolgálást az USA-ban a brit-hongkongi HSBC.

Tovább a cikkhez

Stagnál a BUX a nyitást követően

A kereskedés megkezdését követően stagnál a BUX-index, a magyar blue chipek közül az OTP 0,1 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,2 százalékkal, a Richter pedig 0,3 százalékkal került lejjebb.

bbvvv

Melyik részvények húzzák magukkal az erős német részvénypiacot?

Továbbra is nagyon dübörög a német részvénypiac. A válságból való kijutást továbbra is árazzák a befektetők, és egyelőre úgy tűnik, hogy az idei választás eredménye - amely a hatalomváltás szempontjából akár még történelmi is lehet - egyelőre nem aggasztja a piaci szereplőket. A legnagyobb kapitalizációjú részvények között szétnézve azonban azt látjuk, hogy jelentős differenciálódás zajlik közöttük, és nagyon nem mindegy, hogy melyiket vesszük bele a portfoliónkba. A technikai elemzés segítségével megnéztük a DAX komponensek között azokat, amelyek a legígéretesebbnek tűnnek.

Tovább a cikkhez

Itt a koronavírus egyik legnagyobb nyertese, brutális a növekedés

Tegnap közzétette legfrissebb számait a piaci alapon legjelentősebb chipgyártó, az Nvidia. A cég a globális chiphiány közepette rekord árbevételt és profitot ért el, elsősorban a videojátékok és a kriptovaluták iránti kereslet megugrásának köszönhetően. A gyorsjelentés apropóján a kilátásokkal kapcsolatban is megszólalt a cégvezér.

Tovább a cikkhez

A MÁV-tól nyert el megrendelést az Opus leányvállalata

Újabb megrendelést nyert el az Opus egyik leányvállalata, ezúttal 168 millió forint értékben.

Tovább a cikkhez

Új nagytulajdonosa van az Akko Investnek

Változott az Akko Invest tulajdonosi összetétele, a Mevinvest Vagyonkezelő beszállt a vállalatba, míg a Dayton-Invest kiszállt.

Tovább a cikkhez

Nagyot nőtt az AutoWallis, idén 253 milliárd forint is lehet a bevétel

Közzétette legfrissebb számait az AutoWallis, árbevételének 142 százalékos, EBITDA-jának 188 százalékos bővüléséről számolt be a cég első negyedéves jelentésében. A tőzsde autós vállalatának nagy- és kiskereskedelmi üzletága a koronavírus-járvány harmadik hullámának kedvezőtlen hatásai ellenére egyaránt jelentős növekedést mutatott. A 2019-ben közzétett stratégiában meghatározott célokat meghaladó mértékű növekedés a tavaly végrehajtott tranzakcióknak és az organikus fejlődésnek egyaránt köszönhető.

Tovább a cikkhez

Tovább veszi a saját részvényeit a Masterplast

Újabb saját részvényeket vett a Masterplast tegnap a tőzsdei forgalomban a munkavállalói résztulajdonosi programjához – tette közzé a vállalat.

Tovább a cikkhez

Közel a történelmi csúcs, részvényeket adtak el az OTP vezetői

Kiss-Haypál György és Wolf László is OTP-részvényeket értékesített tegnap.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indulhat a nap a tőzsdéken

  • Az amerikai tőzsdéken többnyire kedvező teljesítményeket lehetett látni, a vezető részvényindexek közül az S&P 500 0,19 százalékkal, a Nasdaq 0,59 százalékkal került feljebb, míg a Dow Jones stagnált, amely éppen tegnap ünnepelte létrehozásának 125. évfordulóját. Elsősorban a kiskereskedelmi és az utazással kapcsolatos vállalatok részvényei teljesítettek jól. Az is támogatta az emelkedést, hogy a 10 éves amerikai államkötvények hozama tovább mérséklődött, jelenleg 1,58 százalék körül áll.
  • Az ázsiai piacok vegyes képet mutatnak, a Nikkei 0,5 százalékkal, a Kospi 0,1 százalékkal, a hongkongi börze 0,4 százalékkal került lejjebb, míg az ausztrál tőzsde 0,1 százalékkal, a sanghaji börze 0,2 százalékkal, a szingapúri részvényindex pedig 0,4 százalékkal emelkedett.
  • A határidős amerikai részvényindexek kisebb mínuszt vetítenek előre, míg a határidős DAX stagnál.
  • Ma itthon a KSH teszi közzé a foglalkoztatottság és a munkanélküliség április adatait, emellett az MNB tartja meg szokásos egyhetes betéti tenderét. Amerikában az első negyedéves GDP-adat felülvizsgálata lehet izgalmas, késő délután pedig Janet Yellen pénzügyminiszter beszél egy rendezvényen.
  • Az olaj árfolyama 0,3 százalékkal került lejjebb, a Brent ára így hordónként 68,6 dollár, míg a WTI típus 66 dolláron áll.
  • A forint ma stagnál, egy euró ára jelenleg 349,6 forint, míg a dollár 286,6 forintba kerül.
makronaptár_0524

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

Túl drága lehet az INA visszavásárlása a horvátoknak

Az INA-részvények visszavásárlásának ügyében csak akkor születhet egyezség, ha a javasolt árban közelednek egymáshoz a felek - írja csütörtöki számában a Világgazdaság, Tomislav Coric horvát gazdasági minisztert idézve.

Tovább a cikkhez

Impulzusra várnak a tőzsdék, mínuszban a kriptovaluták

Takarékbank_1
oroszország koronavírus járvány
montenegró járvány
fodrasz covid korona
koronavírus adatok sejt járvány

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
GettyImages-1211246429 (9)