Előfizetői tartalom

Drasztikusan emelkednek az árak a világban, de hamarabb eltűnhet az infláció, mint sokan gondolják

Portfolio
A legfrissebb felmérések szerint az inflációs félelmek aggasztják manapság a leginkább befektetőket. A SocGen viszont más perspektívába helyezte a kérdést, és legutóbbi elemzésében rávilágított, hogy a befektetők saját, a gazdasági ciklus erejébe vetett bizakodása az, ami a leginkább ciklikus szektorok és az ipari nyersanyagok árait meredeken felfelé hajtja, ezáltal generálva az infláció emelkedését. Viszont a kínai hitelimpulzus elmúlt hónapokban látott visszaesése és a helyi hatósági fellépés komoly fenyegetést jelent az elszállt nyersanyagárakra, és több fontos makrogazdasági tényezőre is, így könnyen lehet, hogy hamarosan fordulni fog a hangulat.

A befektetők emelkedő inflációba vetett hitének van egyfajta reflexivitása, amikor ugyanis a növekvő inflációból való profitálás érdekében nyersanyagokba fektetnek, egyúttal jelentős költségnyomást okoznak. A nyersanyagárak emelkedése által generált költségoldali nyomáson túl az élelmiszerek és az energiaárak emelkedése is megjelenik az inflációban. Ezen túlmenően a befektetők azt is látják, hogy az ipari nyersanyagok ára is emelkedik, ami megerősíti a gazdasági ciklus erősségéről és az infláció emelkedéséről való meggyőződésüket, ez a hatás különösen a réznél jelentkezik markánsan, amelynek az ára rendkívül érzékenyen reagál a gazdasági kondíciók változására.

A SocGen szerint a nyersanyagárakat azonban egy nagymértékű visszaesés veszélye fenyegeti a kínai hitelimpulzus meredek visszaesése miatt. A hitelimpulzus, az új állami és magánhitelek GDP-arányos változásának mérőszáma, amely jellemzően a gazdasági tevékenység fordulópontjait jelzi. Nincs egyedül a francia bank ezen az állásponton, Julien Bittel, a Pictet Asset Managementtől is megosztott ezzel kapcsolatban egy ábrát, amely alul látható.

Ha a nyersanyagárak esni kezdenek, az inflációs hangulatban jelentős fordulatra kell számítani, és arra is, hogy a lendület ugyanolyan önerősítő és reflexív lesz lefelé menet, mint amilyen felfelé volt. Mindemellett a kötvénypiaci technikai fejlemények is azt sugallják, hogy talán már meg is változott a szélirány.

Miről szól még a cikk?

  • Fordult a kínai hitelimpulzus, ami deflációs hullámokat küldhet végig a gazdaságon.
  • Az Egyesült Államok kilábalása mégsem annyira robosztus, mint amilyennek sokan gondolják.
  • Az amerikai ingatlanpiacon újra lufi alakult ki.
  • Technikai jelekre is érdemes figyelni az inflációs környezet fordulásában?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés