FrankfurtiTőzsde
Üzlet

Ma is emelkedtek az amerikai tőzsdék

Portfolio
Az elmúlt napokban vegyes mozgásokat láttunk a világ tőzsdéin, mind az európai, mind az amerikai tőzsdék felemás teljesítmény nyújtottak, ma reggel azonban már kifejezetten jó hangulat uralkodott az ázsiai piacokon, miután a New York Times értesülései a Joe Biden féle amerikai adminisztráció mintegy 6000 milliárd dollárra emelné az amerikai költségvetést, ami rekordmagas lenne. A nemzetközi hangulat jó a tőzsdéken pénteken, az európai tőzsdék is jól teljesítettek és a tengerentúli indexek is emelkedtek a mai kereskedésben. Mindeközben a kriptovaluták piacán kedvezőtlen a hangulat, a bitcoin árfolyama 8,9 százalékos mínuszban is járt ma.

Negyedik hónapja emelkedett az S&P

Ma is emelkedtek az amerikai tőzsdék, ezzel már ez volt sorozatban a negyedik hónap, amit az S&P 500 index pluszban zárt. A mai kereskedésben az S&P 500 0,08%-os pluszban, a Dow 0,19%-os pluszban, a Nasdaq 100 pedig 0,22%-os pluszban zárt.

sp500

Nincsenek nagy mozgások

Folytatódik a mérsékelten optimista hangulatban történő kereskedés az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones 0,34%-os, az S&P 0,24%-os, a Nasdaq 100 0,16%-os pluszt mutat nyitás óta. Bár a szabályozott piacon semmi kifejezetten izgalmas nem történik, ma is ütik a kriptókat: a bitcoin már 7,4%-os esés után 36 250 dollárnál jár. Az elmúlt hónapokban közkedveltté vált dogecoin is mínuszban van: 5,9%-os az esés, a vicces sárga kutyáról elnevezett, mostanában inkább csak fejfájást okozó kriptopénz 0,31 dollárt ér.

dow jones

Jó a hangulat Amerikában

Kedvező hangulatban folyik a kereskedés a tengerentúlon, a befektetők a gazdaság helyreállása és a vakcina-kampány haladása miatt veszik a részvényeket. Mindhárom vezető index pluszban van, a Dow 0,4%-os, az S&P 500 0,41%-os, a Nasdaq 100 0,53%-os pluszban van.

dow

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,9 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül pluszban zártak, az OTP 1,1 százalékkal került feljebb, míg a Mol 1,3 százalékot emelkedett, a Richter 0,6 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig 0,7 százalékos pluszban fejezte be a mai kereskedést.

bux

Bankrészvények a világból, ahol továbbra is csörgedezik a pénz

A bankpapírok nem tartoztak a válság során a befektetők kedvencei közé. A tavalyi hirtelen lezárások során a piac tömeges hitelbedőlésektől félt, ami a rendszerben lévő komoly tőkeáttétel miatt nagyon nagy kockázatot jelentene a pénzügyi szektorra. A fellendülés során sem került igazán a célkeresztbe ez a szegmens, mert sokan attól tartottak, hogy a kilábalás hosszan elhúzódik, így a finanszírozási igény is relatíve alacsony marad. Végül a stimulusoknak és a nyugati világban viszonylag gyors eredményeket felmutató oltási programoknak köszönhetően egyik félelem sem igazolódott be. Az idei év első negyedévében felbukkanó rotáció miatt végül a bankok is a befektetők fókuszába kerültek, és mostanra technikai elemzés szemszögéből a legígéretesebbek közé tartoznak. Nem mindegy azonban, hogy a globális piacot elnézve melyik régióból, mely papírokat választjuk ki. Megnéztük a legnagyobb nevek közül országonként egyet, ahol valamilyen érdekes alakzat, vagy erős trend mutatkozik. Persze ezek a bankok általában globális jelenléttel büszkélkedhetnek, ám székhelyük, beágyazottságuk szempontjából mindig van egy anyaország, csak úgy mint például az olyan regionális szereplők esetén, mint az Erste vagy az OTP.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az amerikai tőzsdék

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,5 százalékos erősödése mellett, az S&P 500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,4 százalékot emelkedett. A vártnál kicsit nagyobb mértékben emelkedett az USA-ban a személyes fogyasztások árindexe (PCE), az a mutató, amit a Fed is kiemelten figyel a kamatdöntéseivel kapcsolatban. Így egyre kevésbé van kényelmes helyzetben a jegybank, legközelebb június közepén ülnek össze a döntéshozók és a piac várakozása az, hogy az emelkedő infláció miatt a jegybanknak hamarosan lépnie kell majd.

dow

Aukció keretében 10 milliárd forintért vásárol részvényeket a Magyar Telekom

A Magyar Telekom legfeljebb 10,2 milliárd forint értékben vásárol vissza saját részvényeket. A tranzakcióra aukció keretében kerül sor, amelyet június 10-én tartanak.

Tovább a cikkhez

Csúnya esés a kriptopiacon

Egyre csúnyább esés látszik a kriptovaluták piacán, a bitcoin árfolyama 7,6 százalékkal került lejjebb, így már a történelmi csúcsáról 45 százalékot zuhant a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptopénz árfolyama.

btc

A rossz hangulat meglátszik a szélesebb értelemben vett kriptopiacon, az ethereum árfolyama 10 százalékot esett, míg a korábbi csúcsától 43 százalékra van.

eth

Elon Musk kedvenc kriptovalutája, a dogecoin 7,5 százalékot esett, míg a korábbi csúcsától már közel 57 százalékra van.

doge

Emelkedés jöhet az amerikai tőzsdéken

Emelkedés jöhet a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,5 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,3 százalékot erősödhet, míg a Nasdaq 0,4 százalékos pluszban nyithat. A befektetők a személyes fogyasztások árindexének (PCE) publikálást várják, amelyet a Fed még az inflációnál is fokozottabban figyel.

dowhati

Drasztikusan emelkednek az árak a világban, de hamarabb eltűnhet az infláció, mint sokan gondolják

A legfrissebb felmérések szerint az inflációs félelmek aggasztják manapság a leginkább befektetőket. A SocGen viszont más perspektívába helyezte a kérdést, és legutóbbi elemzésében rávilágított, hogy a befektetők saját, a gazdasági ciklus erejébe vetett bizakodása az, ami a leginkább ciklikus szektorok és az ipari nyersanyagok árait meredeken felfelé hajtja, ezáltal generálva az infláció emelkedését. Viszont a kínai hitelimpulzus elmúlt hónapokban látott visszaesése és a helyi hatósági fellépés komoly fenyegetést jelent az elszállt nyersanyagárakra, és több fontos makrogazdasági tényezőre is, így könnyen lehet, hogy hamarosan fordulni fog a hangulat.

Tovább a cikkhez

Jó a hangulat a magyar tőzsdén

A délután első felére ráfordulva emelkedik a magyar tőzsde, a BUX 0,7 százalékkal került feljebb, a blue chipek kivétel nélkül pluszban járnak. Ezzel a hazai részvényindex közelebb került mindenkori csúcsához, hiszen jelenleg 46 052 ponton áll az index értéke, míg a korábbi történelmi csúcsot 2020. január 2-án érte el 46 476 pontnál, tehát mindössze 0,9 százalékra van ettől a szinttől.

Hiába a bizonytalanság a tőzsdéken, ezek a részvények jól teljesíthetnek

A globális pandémia berobbanása okozta pánikszerű eladási hullám után nagyon komoly ralit láthattunk a világ vezető tőzsdéinél, szűk egy év leforgása alatt új csúcsra száguldottak a börzék, elsősorban a technológiai szektor vezette az emelkedést. A túlfűtött piacokon több extrém sztorit is láthattunk a kritovaluták szárnyalásától a reddites mémrészvények felrobbanásáig, egy ideje azonban az inflációs félelmek árnyékában beindult a rotáció a technológiai szektortól a korábban agyonütött szektorok vállalatai felé. Ebben a környezetben egyre nehezebb dolguk van a hosszú távra tervező, buy-and-hold stratégiát követő befektetőknek - de szerencsére számos kapaszkodó rendelkezésre áll ezekben a bizonytalan időkben is: ha egy kicsit körülnéz az ember, meg lehet találni a hosszú távon vélhetően jól teljesítő részvényeket. Most két ilyen kapaszkodó, illetve a Reuters elemzőinek ajánlásai alapján vizsgálunk meg közelebbről két vállalatot.

Tovább a cikkhez

Kitart a jó hangulat Európában

A nyitástól távolodva továbbra is jó hangulat uralkodik az európai tőzsdéken, a magyar piac is jól teljesít, itthon az OTP szerepel a legjobban a blue chipek közül a maga 0,6 százalékos erősödésével. Európai viszonylatban a szektorokat tekintve a biztosítási szektor részvényei teljesítenek a legjobban, de az autóipari ágazat részvényeit leszámítva az összes szektor pluszban van.

Őrület a bitcoin körül, ez jót tehet a napenergia-szektornak

A bitcoin-bányászatban a megújuló energiára való nagyobb mértékű támaszkodás vonzóbbá teheti az alulteljesítő napenergia szektort, mondta Cathie Wood sztármenedzser egy kriptopénz-konferencián csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Erősödés az európai tőzsdéken

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,3 százalékos erősödése mellett a CAC 0,2 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,3 százalékot erősödött. Az olasz tőzsde is feljebb került 0,1 százalékkal, míg a spanyol börze 0,5 százalékot emelkedett. A kedvező hangulat részben annak köszönhető, hogy sajtóértesülések szerint 6 ezer milliárd dollárra emelné az Egyesült Államok költségvetését Joe Biden, ami rekord lenne. Emellett Reuters által mintegy 300 elemző körében végzett felmérés eredményei azt mutatják, hogy a legtöbb elemző szerint a világ részvényeipiaci idén tovább emelkednek a gazdaság és a vállalati eredmények erőteljes felpattanása miatt, bár az infláció gyorsulása mérsékelheti a befektetők lelkesedését. A többség szerint a közeljövőbeli korrekció nem valószínű.

dax

Emelkedéssel nyitott a magyar tőzsde

Emelkedéssel nyitott a magyar tőzsde, a BUX 0,1 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP 0,5 százalékot esett, míg a Mol 0,5 százalékot emelkedett, a Richter 0,8 százalékkal került feljebb, a Magyar Telekom pedig 0,3 százalékos mínuszban indítja a napot.

bux

Esnek a kriptovaluták

Eső napja van pénteken a kriptovalutáknak, a vezető kriptopénz, a bitcoin árfolyama 4,7 százalékos mínuszban jár ma reggel, míg idén 27 százalékot emelkedett.

btc

Eközben a különböző altcoinok esetében nagyobb mínuszokat látni, az ethereum árfolyama 7,1 százalékot gyengült.

eth

Míg az XRP 7,8 százalékkal került lejjebb.

xrp

Emelkedés jöhet az európai tőzsdéken

  • Az amerikai tőzsdék vegyesen teljesítettek tegnap, a vezető részvényindexek közül a Dow Jones 0,41 százalékkal, míg az S&P 500 0,12 százalékkal került feljebb, azonban a Nasdaq 0,33 százalékot esett. Ez utóbbi gyengélkedése részben annak volt betudható, hogy az elmúlt napok csökkenése után ismét emelkedtek a 10 éves amerikai államkötvényhozamok. Kedvező hír volt ugyanakkor, hogy a heti új segélykérelmek száma tovább csökkent és 406 ezer volt a május 22-re végződő héten, ami 38 ezerrel kevesebb a megelőző adatnál.
  • Az ázsiai piacok pozitív képet mutatnak ma reggel, a Nikkei 2,2 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji tőzsde 0,2 százalékot emelkedett, a hongkongi index pedig 0,6 százalékot erősödött. Ázsia más részein is kedvező volt a hangulat, a dél-koreai Kospi 1 százalékkal, míg a szingapúri tőzsde 0,8 százalékkal került feljebb.
  • A határidős amerikai részvényindexek emelkedést vetítenek előre, míg a határidős indexek állása alapján a német tőzsde 0,4 százalékos pluszban indíthatja a napot.
  • A hét utolsó napján sem maradunk gazdasági események nélkül, itthon a keresetek és a népmozgalom adatai jönnek pénteken, Amerikában pedig a személyes fogyasztások árindexe (PCE) érkezik, amit a Fed talán még az inflációnál is fokozottabban figyel.
  • Az olaj árfolyama stagnál ma reggel, a Brent ára így hordónként 69,4 dollár, míg a WTI típus 67 dolláron áll.
  • A forint ma stagnál az euróval szemben, így egy euró ára jelenleg 348,2 forint, míg a dollárral szemben gyengült a hazai fizetőeszköz, így egy dollár 285,9 forintba kerül.
makronaptár_0524

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Shutterstock

izzo lampa
deviza trader
GettyImages-10188160(1)
fiatalok oltása 12-15 évesek gyermek vakcina pfizer
izrael palesztine
Takarékbank_1

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
GettyImages-1211246429 (9)