FrankfurtiTőzsde
Üzlet

Emelkedéssel zárt a BUX, felülteljesítő volt ma a magyar tőzsde

Portfolio
Mérsékelten optimista hangulatban történő kereskedés jellemezte múlt pénteken az amerikai tőzsdéket, végül mindhárom vezető index feljebb került, bár a PCE-adat valamelyest rontotta a hangulatot. Ezt követően hétfőn kedvezőtlen hangulat uralkodott az ázsiai piacokon, miután Japánból és Kínából is a vártnál gyengébb gazdasági adatok érkeztek. Az európai tőzsdék gyengén teljesített hétfőn, a BUX azonban felülteljesítő volt a mai kereskedésben, és végül pluszban zárt a hazai index. Az amerikai tőzsdék ma a Memorial Day miatt zárva tartanak.

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,3 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek felemásan teljesítettek, az OTP 0,5 százalékot esett, míg a Magyar Telekom 1 százalékkal került lejjebb, a Richter 0,7 százalékot erősödött, a Richter pedig 1,5 százalékos pluszban zárt.

bux

A BUX ezzel felülteljesítő volt az európai mezőnyben, bár a kontinens börzéit egész nap a mérsékelt elmozdulások jellemezték.

Miért nem estek májusban a vezető részvényindexek?

Bár április végén már gyülekeztek a viharfelhők az amerikai és a globális részvényindexek felett, végül a sokak által várt 10-15 százalékos esések elmaradtak. Sőt, a hónap végére a vezető globális részvényindexek szinte mindegyike pluszban zárt. Az esés nem a részvénypiacon jött, hanem ahogy február és április között is, a vezető indexeken kívüli túlfűtött instrumentumokban, ezúttal a kriptodevizák szegmensében. De miért? Erről szól a mostani írás.

Tovább a cikkhez

Az OTP lehet a befutó a második legnagyobb szlovén bankért

Korábban már többször beszámoltunk róla, hogy az OTP néhány éve komoly versenyben van azért, hogy megszerezze az egyik legnagyobb szlovén pénzintézetet, a Nova KBM-et, ami az OTP történetének legnagyobb értékű bankvásárlása lenne. Az már korábban kiderült, hogy az OTP mellett az Erste is érdeklődik a második legnagyobb szlovén bank megvásárlása iránt, azonban most a Finance nevű szlovén üzleti lap arról számolt be, hogy napokon belül eladhatják az NKBM-et az OTP-nek.

Tovább a cikkhez

Esnek a tőzsdék a német inflációs adat után

A délután első felében gyengén teljesítenek az európai tőzsdék, bár az esés mértéke mérsékelt. Megérkezett közben a német inflációs adat, mely szerint a német infláció a várakozásoknak megfelelő mértékben gyorsult májusban és az EKB által ideálisnak tartott 2 százalék fölé került, de csak kis mértékben. A német áremelkedést nagy figyelem övezte, mert az fontos komponense az eurózóna átlagos inflációjának.

Májusban 2,5 százalékkal nőtt a fogyasztói árindex májusban, ami nagyjából megfelel az elemzői várakozásoknak (különböző elemzőházak 2,3-2,5 százalék közötti áremelkedést vártak). Ez az áprilisi 2 százalékhoz képest gyorsulást jelent a növekedésben, de ez nem meglepetés.

Elektromos autók gyártásába kezd az Apple egyik legnagyobb iPhone beszállítója

A tajvani Foxconn elektronikai alkatrészbeszállító vállalat bejelentette, hogy elektromos autók gyártására együttműködésre lépett a thaiföldi állami tulajdonban lévő PTT energiaipari vállalattal.

Tovább a cikkhez

Bacsa György: a szén-dioxid-kibocsátás teljes megszüntetése egyelőre nem reális, de nagyon fontos am

Az energiaátmenet és a kizöldülés lett az egyik legfontosabb téma az olajiparban, ahol egyre nagyobb nyomás nehezedik a társaságokra, hogy fenntarthatóvá tegyék működésüket. Nincs ez másképpen a Mol esetében sem, ahol az aktualizált 2030-as stratégia egyik legfontosabb eleme a károsanyag-kibocsátás csökkentése. Nem egyszerű feladat ez, és ráadásul a zöld átmenetet a hagyományos fosszilis tevékenységekből lehet csak finanszírozni, miközben fontos az ellátásbiztonság biztosítása is. Nagyobb hangsúly kerül majd a vegyiparra is a társaságnál, ahol kiemelten fontos elem a tiszaújvárosi poliol projekt, de a fogyasztói szolgáltatások üzletág is ambíciózus célokkal rendelkezik a következő évekre. A Mol tehát a saját útját járja testre szabott stratégiával, és nagy hangsúlyt fektet az ESG szempontokra is, mondta el a Portfolio-nak Bacsa György, a Mol-csoport stratégiai ügyvezető igazgatója, akivel a megújuló energiákról, az üzemanyagok keresletéről és az olajárról is beszélgettünk. A szakember azt is elmondta, hogy a szén-dioxid-kibocsátás teljes megszüntetése egyelőre nem reális, de nagyon fontos ambíció. A tények, adatok, előrejelzések azt mutatják, hogy a szén-dioxid befogására még évtizedekig szükség lesz.

Tovább a cikkhez

Lejjebb került a magyar tőzsde

A nemzetközi porondhoz hasonlóan a magyar tőzsdén is csak mérsékelt elmozdulásokat látunk, a BUX 0,3 százalékkal került lejjebb, ezzel az európai mezőnyhöz képest relatíve alulteljesítő a hazai index. A hazai nagypapírok gyengén szerepelnek ma, a blue chipek közül egyedül a Richter emelkedik a hétfői kereskedésben.

Zárva tartanak ma az amerikai tőzsdék - Itt az összes többi tőzsdei szünnap

Ma ünneplik az Egyesült Államokban a Memorial Day-t, amely miatt az amerikai tőzsdék zárva tartanak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mely napokon fog szünetelni a kereskedés a hazai és a külföldi tőzsdéken.

Tovább a cikkhez

Vegyes a kép Európában

A nyitástól távolodva vegyes képet mutatnak az európai tőzsdék, a BUX lejjebb került. Bár indexek szintjén nem sok eseményt látni, egyedi részvények szintjén a Deutsche Bank 1,7 százalékot esett, miután az elmúlt hetekben arra figyelmeztette a Fed a német pénzintézetet, hogy nem tesz meg mindent a pénzmosással szembeni ellenőrzés hiányosságainak kiküszöbölése terén.

Gyenge kezdés az európai piacokon

Eséssel nyitottak az európai tőzsdék, a DAX 0,2 százalékos gyengülése mellett, a CAC múlt pénteki záróértéke közelében jár, az Egyesült Királyságban pedig bankszünnap van, így a brit piacon nincs kereskedés. A milánói tőzsde stagnál, míg a spanyol tőzsde 0,1 százalékot esett. Gazdasági adatok tekintetében a német, a spanyol, és az olasz inflációra érdemes odafigyelni, a mutatók ugyanis árulkodók lehetnek az egész kontinens inflációjára nézve - de az utóbbit csak holnap fogják közzétenni. Fontos esemény lesz még az OECD frissített előrejelzése, amelyben mind a világgazdaságra, mind Magyarországra új prognózist tesz a szervezet.

dsax

Mérsékelt elmozdulás a magyar tőzsdén

Pénteki záróértéke közelében indítja a mai a kereskedést a magyar tőzsde tőzsde, a BUX 0,04 százalékos emelkedést mutat. A hazai blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,1 százalékot emelkedett, a Richter 0,3 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig 0,4 százalékos mínuszban indítja a napot.

bux

Pénzmosás: figyelmeztetést kapott a Deutsche Bank

Az elmúlt hetekben arra figyelmeztette a Fed a Deutsche Bankot, hogy nem tesz meg mindent a pénzmosással szembeni ellenőrzés hiányosságainak kiküszöbölése terén – írja a The Wall Street Journal.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a hétfői kereskedés

  • Az amerikai tőzsdék mérsékelten emelkedtek múlt pénteken, a vezető részvényindexek közül a Dow Jones 0,19 százalékkal, míg az S&P 500 0,08 százalékkal került feljebb, a pedig Nasdaq 0,21 százalékot erősödött. A hangulatot valamelyes rontotta, hogy a vártnál kicsit nagyobb mértékben emelkedett az USA-ban a személyes fogyasztások árindexe (PCE), az a mutató, amit a Fed is kiemelten figyel a kamatdöntéseivel kapcsolatban. Így egyre kevésbé van kényelmes helyzetben a jegybank, legközelebb június közepén ülnek össze a döntéshozók.
  • Az ázsiai piacok többnyire estek hétfőn azt követően, hogy Japánból, és Kínából is vártnál gyengébb gazdasági adatok érkeztek. A Nikkei 1 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji tőzsde 0,1 százalékot esett, a hongkongi index pedig 0,7 százalékot gyengült. Ázsia más részein inkább felemás volt a hangulat, a dél-koreai Kospi 0,3 százalékkal feljebb került, míg a szingapúri tőzsde 0,5 százalékot esett.
  • A határidős amerikai részvényindexek mérsékelten emelkednek, míg a határidős DAX 0,3 százalékos esést vetít előre a hétfői piacnyitásra. Az amerikai tőzsdék ma a Memorial Day ünnepe miatt zárva tartanak.
  • Hétfőn itthon a KSH két közlésére, a beruházások első negyedéves alakulására és a szolgáltatások külkereskedelmének szintén első negyedéves számaira figyelünk. A külföldi hírek közül a német inflációra érdemes odafigyelni, a mutató ugyanis árulkodó lehet az egész kontinens inflációjára nézve - de az utóbbit csak később közlik a héten. Fontos esemény lesz még az OECD frissített előrejelzése, amelyben mind a világgazdaságra, mind Magyarországra új prognózist tesz a szervezet.
  • Az olaj árfolyama 0,2 százalékkal emelkedik ma reggel, a Brent ára így hordónként 69,3 dollár, míg a WTI típus 66,8 dolláron áll.
  • A forint ma stagnál az vezető devizákkal szemben, így egy euró ára jelenleg 348,1 forint, míg a dollár 285,5 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Shutterstock

deviza trader
GettyImages-10188160(1)
fiatalok oltása 12-15 évesek gyermek vakcina pfizer
izrael palesztine
Takarékbank_1

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
GettyImages-1211246429 (9)