GettyImages-1213571549 (10)
Üzlet

Alig mozdult Amerika

Portfolio
Az amerikai tőzsdék nemzeti ünnep miatt zárva tartottak tegnap, ám ma már újra lehet kereskedni. A kereskedés megkezdését követően pluszban állt a Dow Jones, az S&P 500 és a Nasdaq is. Zárásra azonban stagnálást közelében voltak az indexek. Az ázsiai piacokon vegyes elmozdulások voltak láthatóak, míg Európában többnyire pluszban állnak a tőzsdék. A magyar tőzsde pedig ralizik egyet közben, így a BUX-index 47 ezer pont fölé került, ami új történelmi csúcs, és az OTP árfolyama sem volt még soha ilyen magas.

Stagnálás

Alig mozdultak a tengerentúli indexek kedden. A Dow 0,1%-kal emelkedett, az S&P 500 index 0,05%-kal csökkent, míg a Nasdaq 0,1%-kal került lejjebb. Az amerikai feldolgozóipar erősödik, ez azonban nem repítette tovább a tőzsdéket, hiszen a gazdaság újraindulása emeli a Fed korai szigorításának esélyét.

Csendes kereskedés

Az Egyesült Államok részvényindexei mérsékelt elmozdulást mutatnak. A Dow Jones index 0,1%-kal emelkedett a kereskedés során, míg az S&P 500 és a Nasdaq 0,1%-os mínuszban tartózkodnak jelenleg.

Az USA-ban újabb rekordot ért el májusban az amerikai feldolgozóipar teljesítményének a növekedési üteme a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint, ami arra vall, hogy az országban gyors a gazdaság kilábalása. A kilábalásba vetett hit erősödése azonban fokozza az extrém laza monetáris politika visszavonásával kapcsolatos várakozásokat, ami viszont nem támogatja a részvénypiacok emelkedését.

Ralizott az OTP, tovább emelkedett a BUX-index

A BUX-index 0,71 százalékos pluszban fejezte be a napot, és napközben már 47 ezer pont felett is járt, ami történelmi csúcs. A magyar blue chipek közül az OTP 1,6 százalékkal emelkedett szintén rekordszintre, a Mol pedig 0,87 százalékkal került feljebb. Ezzel szemben a Richter 0,8 százalékos, míg a Magyar Telekom 0,25 százalékos mínuszban fejezte be a napot.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

A hétfői ünnepnapot követően ma pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék is, a vezető részvényindexek közül a Dow Jones 0,4 százalékkal, az S&P 500 0,3 százalékkal, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal került feljebb. Kiválóan teljesítenek egyelőre az olajipari cégek, többek között a Marathon Oil, az Occidental Petroleum és az EOG Resources is. Ez az olajár emelkedésének köszönhető, mivel a Brent már 70 dollár felett áll, míg a WTI is közel 69 dollárba kerül.

Történelmi bankvásárlást hajt végre az OTP, soha nem látott magasságokban az árfolyam

Soha nem volt még ilyen magas az OTP árfolyama korábban, amely már közel 16 ezer forinton áll, és a Budapesti Értéktőzsde legjobban teljesítő papírja volt májusban is. Tegnap érkezett a hír, hogy az OTP megállapodott a második legnagyobb szlovén bank megvásárlásáról, amellyel így Szlovénia vezető bankja lesz. Emellett azonban számos kedvező fejlemény történt az elmúlt hónapokban, amelyek történelmi csúcsra segítették az árfolyamot, többek között az MNB lehetséges kamatemelése, a kedvező magyar GDP-adat, illetve a hazai átoltottság magas aránya. Ez pedig meglátszik a bank átlagos célárán is, amely folyamatosan fölfelé kapaszkodik tavaly ősz óta.

Tovább a cikkhez

Buborékok és sztripperek

Tőkepiaci buborékok mindig is voltak, vannak, és még lesznek is, aminek az egyik alapvető oka, hogy a kialakulásukhoz nem túl bonyolult a recept: kell egy könnyen befogadható alapgondolat, ami eljut a tömegekhez, majd erre ráépül egy ipar, végül pedig kiderül, hogy az alapgondolat mégsem volt igaz, és az egész kártyavár összedől. A történelem során számos lufit láttunk már, a holland tulipánlázon keresztül, a japán ingatlanárlufin át, egészen dotkom lufiig, de persze most sokkal inkább az a kérdés, hogy hogyan fog alakulni napjaink lufijainak története.

Tovább a cikkhez

Ünnepnap után emelkedés jöhet az amerikai tőzsdéken

Az amerikai tőzsdék tegnap zárva tartottak a Memorial Day miatt, ma azonban folytatódik a kereskedés, és a nyitás előtti adatok alapján emelkedés várható. A Dow Jones 0,8 százalékkal, az S&P 500 0,5 százalékkal, míg a Nasdaq 0,4 százalékkal kerülhet feljebb.

Rekordra repítette a globális chiphiány a chipgyártók bevételeit

A globális chiphiány közepette rekordot döntött a világ 10 legnagyobb chipgyártójának összesített bevétele 2021. első negyedévében – derül ki a TrendForce nevű piackutató cég adataiból.

Tovább a cikkhez

Ralizik az olaj, 70 dollár fölött a Brent

Följebb került ma az olajár is mintegy 1,8 százalékkal, így a Brent ára hordónként 70,8 dollár, legutoljára még márciusban tartózkodott hasonlóan magas szinteken. Év eleje óta közel 40 százalékos pluszban áll. Ma tart ülést az olajkartell is, amely a várakozások szerint a korábbi megállapodásoknak megfelelő ütemben fog lazítani a következő hónapokban.

brentttzz

A WTI típus szintén emelkedett, ami hordónként már 68,1 dolláron áll, ami így szintén nagyjából 40 százalékos emelkedésnek felel meg év eleje óta.

wtiiijj

Világszerte ismert befektetési szolgáltató lép a Budapesti Értéktőzsdére

Új kereskedési tag került a Budapesti Értéktőzsde, méghozzá egy olyan vállalat, amely legendás a tapasztaltabb spekulánsok és befektetők között, és világszerte ismert. Az Interactive Brokers a hazai leányvállalata, az Interactive Brokers Central Europe Zrt. révén került a részvényszekcióba. Már a névadásból is kiderült, hogy ez a cég nemcsak a magyar, hanem a régiós piacot szeretné kiszolgálni, de a sajtótájékoztatón a vállalat vezetése sok más érdekességeket is megosztott a terjeszkedésekkel kapcsolatos tervekről.

Tovább a cikkhez

Nagy sóhajt hallathatott az EKB az imént: az infláció nem törte át a toleranciaszintet

AZ EKB célszintje (2%) alatt volt a májusi euróövezeti infláció, azaz egyelőre a jegybanknak még csak át sem kell néznie a megemelkedő árakon. Az infláció ezzel együtt is gyorsult az előző hónaphoz képest, és minimálisan felülmúlta az elemzői várakozásokat.

Tovább a cikkhez

Ralizik a magyar tőzsde, történelmi csúcson az OTP és a BUX-index

A BUX-index már 1,46 százalékos pluszban áll, mindegyik magyar blue chip jó teljesítményt nyújt, az OTP már 2 százalékkal, a Mol 1 százalékkal, a Richter 1,3 százalékkal, míg a Magyar Telekom 1 százalékkal került feljebb. A magyar tőzsde így újabb történelmi csúcsot ért el, korábban még nem járt 47 ezer pont felett.

buxxyyyí

Szintén új történelmi csúcsra került az OTP is, amely már 15 925 forintnál jár.

otpppdd

Robbant a magyar GDP, sosem látott növekedés jöhet

Az előzetesen közölt 1,9%-kal szemben 2%-kal nőtt a magyar GDP az idei első negyedévben a tavalyi év utolsó három hónapjához képest a KSH részletes adatai alapján. A növekedéshez az ipari és az építőipari termelés mellett hozzájárult a koronavírus-járvány hatásaitól megtépázott szolgáltatószektor is. Elemzők a kedvező adatok miatt a korábban vártánál gyorsabb GDP-növekedésre számítanak az év egészében.

Tovább a cikkhez

Jöhet a három gyerek Kínában - Milyen részvényeket érdemes most figyelni?

Második napja szárnyalnak a kínai tőzsdén azon vállalatok részvényei, amelyek profitálhatnak abból, hogy a kínai döntéshozók engedélyezték hétfőn a harmadik gyerek vállalását a pároknak. Többek között emelkednek a gyerektermékeket forgalmazó kiskereskedők, a termékenységi klinikák és a hormontartalmú gyógyszerek gyártói is. A Bloomberg összegyűjtötte, hogy mit gondolnak a lépésről az elemzők, és hogy melyek a stratégák top pickjei.

Tovább a cikkhez

Értékelte az OTP a Rába ingatlanértékesítését

A Rába korábban bejelentette egy győri ingatlanának sikeres elárverezését, az OTP pedig friss elemzésében értékelte a legújabb fejleményeket. Az OTP ajánlása a Rába részvényeire továbbra is tartás, a célárát pedig változatlanul 1 353 forinton hagyta.

Tovább a cikkhez

Emelkedés az európai tőzsdéken

A kereskedés megkezdését követően az európai tőzsdéken is emelkedés látható. A vezető részvényindexek közül a DAX 0,7 százalékkal, a CAC 0,4 százalékkal, míg a FTSE 0,4 százalékkal került feljebb. Emellett pluszban áll többek között az olasz, a svájci és a belga börze is. Az Eurostat ma teszi közzé a májusi infláció alakulását az eurózónában, amit a befektetők kiemelt figyelemmel fognak követni.

dxcc

Megszólalt a dogecoin megalkotója: "a kriptovalutákat a nagyobb bolondok elmélete hajtja"

A dogecoin megalkotója, Billy Markus hétfőn azt mondta, hogy a kriptopénzek piacát leginkább az hajtja, hogy a befektetők el tudják adni a tokenjeiket nagyobb bolondoknak, ami a nagyobb bolondok elméletének egyik alaptétele.

Tovább a cikkhez

Pluszban nyitott a BUX

Erősen kezdi a napot a BUX-index, amely a nyitást követően 0,7 százalékkal került feljebb. A magyar blue chipek közül az OTP 0,8 százalékkal, a Mol 0,7 százalékkal, a Richter 0,9 százalékkal, míg a Magyar Telekom 0,1 százalékkal került feljebb.

bcxxy

Itt a várt magyar GDP-adat: kiderült, miért hasít a gazdaság

Az előzetesen közölt 1,9%-kal szemben 2%-kal nőtt a magyar GDP az idei első negyedévben a tavalyi év utolsó három hónapjához képest a KSH részletes adatai alapján. A növekedéshez az ipari és az építőipari termelés mellett hozzájárult a koronavírus-járvány hatásaitól megtépázott szolgáltatószektor is.

Tovább a cikkhez

Tovább emelik a Teslák árát Elon Muskék

A Tesla egyes modelljeinek ára ismét emelkedik az autóipar globális ellátási láncában tapasztalható zavarok miatt, különösen a nyersanyagokhoz kapcsolódóan - közölte Elon Musk a Twitteren.

Tovább a cikkhez

Megszerezte a 4iG a Poli Computert, piacvezetővé válik az IT outsourcing területén

A 4iG üzletrész adásvételi szerződés útján megszerezte a Poli Computer PC jegyzett tőkéjének 100 százalékát kitevő üzletrészét.

Tovább a cikkhez

4iG: ősszel zárulhat le a Digi felvásárlása

A Digi Csoport felvásárlása ősszel zárulhat le, miután nyáron megtörténik a végleges adásvételi szerződés feltételeinek kialakítása, illetve aláírása. A sikeres akvizíció nyomán a 4iG árbevétele 2022-ben akár meg is duplázódhat – mondta Fekete Péter, a 4iG igazgatósági tagja, stratégiai és vállalatirányítási vezérigazgató-helyettese a TrendFM –nek.

Tovább a cikkhez

Emelkedés jöhet a tőzsdéken

  • Az amerikai tőzsdék a Memorial Day miatt zárva tartottak tegnap. Múlt pénteken még pluszban zártak a vezető részvényindexek, a Dow Jones 0,19 százalékkal, az S&P 500 0,08 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,09 százalékkal került feljebb. A befektetők számára továbbra is az infláció és a kötvényhozamok alakulása az egyik legfontosabb kereskedési tényező.
  • Az ázsiai piacokon vegyes elmozdulások láthatóak, a Nikkei 0,2 százalékkal, míg a sanghaji börze 0,1 százalékkal, a hongkongi tőzsde pedig 0,9 százalékkal került lejjebb. A Kospi ezzel szemben 0,5 százalékot emelkedett.
  • A határidős amerikai részvényindexek enyhe emelkedést vetítenek előre, míg a határidős DAX 0,3 százalékos pluszban áll.
  • Ma teszi közzé a KSH az első negyedéves magyar GDP második becslését, amelyhez részletesebb iparági bontású közlés is társul majd. A GDP az első negyedévben meglepően nagy mértékben nőtt 2020 utolsó negyedévéhez viszonyítva, eddig viszont csak nagy vonalakban tudtuk, hogy mely ágazatok húzták a gazdaságot. Ezen kívül még külkereskedelmi adatok is érkeznek itthon. Szintén ma teszi közzé az Eurostat a májusi infláció alakulását az eurózónában. Ezen kívül még érkezik német munkaerőpiaci adat, és az OPEC tagok is ülést tartanak.
  • Az olaj árfolyama 1,2 százalékkal került feljebb, így a Brent ára jelenleg hordónként már 70,4 dollárba kerül, míg a WTI típus 67,7 dollárba kerül. Az arany árfolyama 0,3 százalékkal került feljebb unciánként 1912 dollárra.
  • A forint ma stagnál, egy euró ára 347,1 forint, míg a dollár 283,9 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Thomas Lohnes/Getty Images

Tovább javul a kínai feldolgozóipar hangulata, de az infláció beárnyékolja

Az idén a legnagyobb mértékben nőtt a kínai feldolgozóipar teljesítménye májusban a kereslet élénkülésének köszönhetően, ám a növekvő inflációs nyomás beárnyékolja a járvány utáni gazdasági helyreállás kilátásait - derül ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.

Tovább a cikkhez

Az OTP egy igazi bulldog, most nem eresztette el a zsákmányát

Szlovéniában vesz bankot az OTP, nem is kicsit, a Nova KBM-mel az OTP az ország vezető bankja lesz. Ha stimmelnek a lapértesülések, akkor 2015-ben egyszer már próbálkozott ott az OTP, akkor nem sikerült, most viszont a magyar bank lett a befutó. Vételárat nem mondtak, de nagyon olcsó nem lehetett Szlovénia második legnagyobb, szép profitot termelő bankja, az egymilliárd euró közel lehet a valósághoz, azzal történelminek mondható a felvásárlás. Néhány gondolat, ami eszembe jutott a szlovén bankvásárlásról.

Tovább a cikkhez
izrael palesztine
Takarékbank_1
oroszország koronavírus járvány
montenegró járvány
fodrasz covid korona

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
GettyImages-1211246429 (9)